Vaikuta lainvalmisteluun verkossa
Lainvalmistelun eri vaiheisiin voi vaikuttaa oikeusministeriössä kehitettyjen verkkopalvelujen kautta.
Lainvalmistelun aloitevaiheen verkkopalvelu on Kansalaisaloite.fi.
Lain esivalmistelu- ja perusvalmisteluvaiheessa Otakantaa.fi ja Lausuntopalvelu.fi. Lausuntomenettelyvaiheessa Lausuntopalvelu.fi
Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.
Kansalaisaloite voi sisältää joko lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä. Aloite voi koskea myös voimassa olevan lain muuttamista tai kumoamista. Jos aloite tehdään lakiehdotuksen muotoon, sen tulee sisältää säädösteksti. Aloitteen tulee kohdistua yhteen asiakokonaisuuteen ja siinä tulee aina olla mukana perustelut. Aloitteen on koskettava asiaa, joka kuuluu eduskunnan lainsäädäntövallan alaisuuteen.
Kansalaisaloite.fi-palvelussa voi tehdä kansalaisaloitteen, kannattaa kansalaisaloitetta ja selata tehtyjä kansalaisaloitteita. Kansalaisaloitteen kannattaminen on yhtä tärkeää kuin kansalaisaloitteen teko.
Ennen kansalaisaloitteen tekemistä kannattaa tutustua voimassaolevaan lainsäädäntöön. Myös Lainkirjoittajan oppaaseen kannattaa tutustua ainakin silmäilemällä, vaikka kansalaisaloitelaissa annetaan kansalaisaloitteelle hyvin vähäiset muoto- ja sisältövaatimukset.
Keskustele ja ota kantaa lain esivalmistelu- ja perusvalmisteluvaiheessa. Esivalmistelussa kootaan tietoa ja näkemyksiä käsittelyssä olevan asian tavoitteista. Lisäksi arvioidaan, tarvitseeko lainvalmisteluhanketta käynnistää. Perusvalmistelu alkaa lainvalmisteluhankkeen toimeksiannosta ja päättyy hallituksen esityksen luonnoksen (HE-luonnos) valmistumiseen. Otakantaa.fi -palveluun mm. ministeriöt tuovat esivalmistelu- ja perusvalmistelussa olevia asioita kansalaisten ja sidosryhmien keskusteltavaksi.
Päättyneet keskustelut ja kyselyt sekä niiden sisältö arkistoituvat hankkeen omille sivuille.
Anna lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi lausuntomenettelyvaiheessa.
Perusvalmistelun jälkeen luonnoksesta hallituksen esitykseksi pyydetään lausuntoja sidosryhmiltä ja kansalaisilta. Lausuntojen ja kuulemisen avulla pyritään selvittämään valmisteltavaan asiaan liittyvät erilaiset näkökohdat, vaikutukset ja käytännön toteuttamismahdollisuudet. Lausuntopalvelu.fi on verkkopalvelu, jossa lausuntoja voi sekä pyytää että antaa.
Lausuntomenettelyn päätteeksi lausunnoissa esitetyt kannat kootaan yhteen ja lausuntotiivistelmät julkaistaan. Kuulemisesta säädösvalmistelussa, saadusta palautteesta ja palautteen vaikutuksista säädösehdotukseen kirjoitetaan yhteenveto säädösehdotuksen perusteluihin. Perusteluissa myös kerrotaan, miltä osin ja miksi keskeisiä saatuja ehdotuksia ei kenties ole voitu toteuttaa.