Aiemmat vaalikaudet

Voit tarkastella aiempien vaalikausien asioita valtiopäivittäin vuodesta 1983 lähtien. 

Vaalikaudella tarkoitetaan eduskuntavaalien välistä aikaa, joka alkaa vaalien tuloksen vahvistamisesta ja jatkuu, kunnes seuraavat vaalit on toimitettu. Vaalikausi jakautuu valtiopäiviin. Valtiopäivät alkavat yleensä helmikuun alussa ja kestävät seuraavien valtiopäivien alkuun. Valtiopäivävuosi ei siis ole sama kuin kalenterivuosi.

Aiemmilta vaalikausilta ja valtiopäiviltä on koottu tilastotietoa vireille tulleiden, käsittelyssä olleiden ja päättyneiden valtiopäiväasioiden mukaan. Lisäksi löydät valtiopäivien ja vaalikausien alkamis- ja päättymispäivämäärät sekä tilastot täysistuntojen määristä ja kestoista. 

Tilastot koskevat paikoin erimittaisia aikajaksoja. Vaalikaudesta 2015 lähtien loppuun käsitellyt asiat on ilmoitettu omana kokonaisuutenaan, koska niissä on käytetty aiemmasta poikkeavaa tilastointitapaa.​


Siirry suoraan tilastoon​

Vireilletulleet asiat valtiopäivittäin

Käsittelyssä olleet asiat valtiopäivittäin

Valtiopäivävuodesta 2015 lähtien loppuun käsitellyt asiat

Valtiopäivävuoteen 2014 mennessä loppuun käsitellyt asiat

​​​Hyväksytyt lakiehdotukset ja muut päätökset​

Valtiopäivien alkamis- ja päättymispäivämäärät

Vaalikausien alkamis- ja päättymispäivämäärät

Täysistuntojen lukumäärät ja kestot​​​
​​​​​​

Vireilletulleet asiat valtiopäivittäin

Vireille tulleiden valtiopäiväasioiden määrät vuosina 1983–2022. Tarkan määrän saat näkyviin viemällä kursorin kyseisen vuoden kohdalle. Voit vaihtaa asiatyyppiä alla olevasta valikosta.

Väreillä korostetaan saman vaalikauden valtiopäiviä.

Voit ladata tiedot ​csv-tiedostona linkistä kuvion alta.

Käsittelyssä olleet asiat valtiopäivittäin

Taulukossa on laskettu eri vaalikausien aikana käsiteltyjen valtiopäiväasioiden määrät valtiopäivittäin. Valtiopäiväasiat on ajoitettu sille valtiopäivävuodelle, jona on tehty niitä koskevat päätökset.

Taulukossa näkyy myös käsittelemättä jääneiden asioiden määrä valtiopäivien päättymispäivänä. Näiden asioiden käsittely on jatkunut seuraavilla valtiopäivillä, ellei välissä ole toimitettu eduskuntavaaleja. Osa asioista ei kuitenkaan pääty vaalikauden lopussa, vaan esimerkiksi iso osa EU-asioista siirtyy vaalikaudelta toiselle.

Voit vaihtaa vaalikautta alla olevista linkeistä ja ladata tiedot csv-tiedostona linkistä taulukon alta.

Valtiopäivävuodesta 2015 lähtien loppuun käsitellyt asiat

Taulukko sisältää valtiopäivävuosien 2015 ja 2022 välisenä aikana päätökseen saatujen valtiopäiväasioiden määrät sen mukaan, millaisesta päätöksestä on kyse ja minä vuonna asian käsittely on päättynyt.

Voit vaihtaa vaalikautta alla olevista linkeistä ja ladata tiedot ​csv-tiedostona linkistä taulukon alta.

Valtiopäivävuoteen 2014 mennessä loppuun käsitellyt asiat

Taulukossa on eri vaalikausien aikana päätökseen saatujen valtiopäiväasioiden määrät päätöksen ja vireilletulovuoden mukaan.

Voit vaihtaa vaalikautta alla olevista linkeistä ja ladata tiedot ​csv-tiedostona linkistä taulukon alta.

Hyväksytyt lakiehdotukset ja muut päätökset

Eduskunnan tärkein tehtävä, lakien säätäminen, tapahtuu täysistunnossa. Eduskunta voi säätää uuden lain tai kumota tai muuttaa voimassa olevan lain. Tämä voi tapahtua hallituksen esityksestä, kansanedustajan aloitteesta tai kansalaisten tekemän lainsäädäntöaloitteen pohjalta. Kansalaisaloite otetaan eduskunnan käsittelyyn, jos aloitetta kannattaa vähintään 50 000 kansalaista. Lue lisää lakien säätämisestä eduskunnassa.

Lakiehdotus käsitellään eduskunnan täysistunnossa kahdesti. Muut päätösehdotukset käsitellään vain kerran. Tällaisia ainoan käsittelyn asioita ovat esimerkiksi kansainväliset sopimukset, valtion budjetti ja kansalaisaloite, joka sisältää toimenpide-ehdotukset.

Hyväksytyt lakiehdotukset

Kuvio näyttää, kuinka monta lakiehdotusta eduskunta on hyväksynyt eri valtiopäivillä. Luvut sisältävät lakiehdotukset, jotka eduskunta on hyväksynyt sellaisenaan, muutettuna tai hyväksynyt lepäämään.

Alasvetovalikosta voit tarkastella hyväksyttyjä lakiehdotuksia vireilletulotavan mukaan. Saman vaalikauden valtiopäivät näkyvät kuviossa yhdellä värillä. Klikkaamalla Taulukko-linkkiä pääset tarkastelemaan kuvion tietoja taulukkonäkymässä. Lainsäätämisjärjestys-linkistä avautuvasta taulukosta voit tarkastella hyväksyttyjen lakiehdotusten määrää niiden lainsäätämisjärjestyksen mukaan.

Joissain tapauksissa sama laki voi olla eduskunnan käsiteltävänä kahteen kertaan. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos tasavallan presidentti jättää vahvistamatta lain. Tällöin lopullisen vahvistetun lain taustalla saattaa olla kaksi erillistä eduskunnan päätöstä. Nämä päätökset näkyvät erillisinä myös tilastossa.

Lakiehdotuksia koskevat päätökset vaalikausittain

Kuvio näyttää eduskunnan lakiehdotuksia koskevat päätökset valtiopäivistä 2015 alkaen. Tiedot on eritelty vaalikauden ja lakiehdotuksen vireilletulotavan mukaan. Huomioithan, että valtiopäiväasioita koskevat päätöstilastot löytyvät ​​Tilastotietoa valtiopäiväasioista -sivulta.

Valtiopäivien alkamis- ja päättymispäivämäärät

Taulukko sisältää vuodesta 1907 lähtien kaikkien valtiopäivien alkamis- ja päättymispäivämäärän sekä tiedon siitä, mihin vaalikauteen kyseinen valtiopäivä kuuluu.

Voit ladata tiedot ​csv-tiedostona linkistä taulukon alta.

Vaalikausien alkamis- ja päättymispäivämäärät

Taulukossa on vuodesta 1907 lähtien jokaisen vaalikauden alkamis- ja päättymispäivämäärä.

Voit ladata tiedot ​csv-tiedostona linkistä taulukon alta.

Täysistuntojen lukumäärät ja kesto

Kuvio osoittaa täysistuntojen määrän ja yhteiskeston tunteina valtiopäivittäin vuosilta 1983–2022. Pystykatkoviivat kuvaavat vaalikauden vaihtumista.

Tarkat luvut saat näkyviin viemällä kursorin kuvion päälle.

Voit ladata tiedot ​csv-tiedostona linkistä kuvion alta.