Eduskunta kävi keskiviikkona 18. toukokuuta lähetekeskustelun hallituksen esityksestä terveydenhuoltolain muuttamisesta.
Esityksessä ehdotetaan tiukennettavaksi perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn määräaikoja. Perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa hoitoon pääsyn määräaika lyhenisi kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään ja suun terveydenhuollossa kuudesta kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Hoidon tarve pitäisi arvioida aiemman kolmen vuorokauden sijaan saman yhteydenoton tai päivän aikana.
Hoitoon pääsyä koskevien määräaikojen tiukentaminen tulisi voimaan vaiheittain. Lain voimaantuloa seuraavien 14 kuukauden ajan perusterveydenhuollon kiireettömään sairaanhoitoon tulisi päästä 14 vuorokauden ja suun terveydenhuollossa neljän kuukauden sisällä hoidon tarpeen arvioinnin tekemisestä. Seitsemän vuorokauden hoitoon pääsyn määräaika perusterveydenhuollon sairaanhoidossa ja kolmen kuukauden määräaika suun terveydenhuollossa tulisivat voimaan 1.11.2024.
Työvoima ja kustannukset esillä keskustelussa
Keskustelussa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) korosti, että uudistuksella tavoitellaan julkisen terveydenhuollon peruspalvelujen vahvistamista ja palvelujen saatavuuden parantamista:
"Tilannehan on se, että tällä hetkellä hammashuoltoon pääsee jo tässä hoitotakuuajassa 90 prosenttia potilaista ja hoitajan vastaanotolle 90 prosenttia. Ongelmana on lääkärinvastaanottotoiminta. Henkilöstö on olemassa, ja se on tällä hetkellä yksityisillä vastaanotoilla. Jos me emme onnistu työtä kehittämällä sieltä houkuttelemaan väkeä terveyskeskuksiin, me voimme aina ostopalvelulla hoitaa tämän asian. Jokainen suomalainenhan pääsee tällä hetkellä itse valitsemalleen lääkärille nopeasti, kun maksaa sen itse. Kysymys on nyt vain siitä, että silloin se ei ole julkista terveydenhuoltoa. "
Opposition edustajat nostivat esille muun muassa resurssointiin ja kustannuksiin liittyviä kysymyksiä. Keskustelun päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Täysistunto ja kaikki siinä pidetyt puheenvuorot ovat katsottavissa eduskunnan verkkolähetyspalvelussa.
Asian etenemistä voi seurata hallituksen esityksen käsittelytietosivulta.
Lue lisää aiheesta tietopaketista: Kiireettömän hoidon hoitotakuu