Eduskunta kävi täysistunnossa keskiviikkona 13. marraskuuta lähetekeskustelun valtioneuvoston selonteosta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin osallistumisesta. Asian esitteli eduskunnalle puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).
Esittelypuheenvuorossaan Häkkänen totesi, että Venäjän hyökkäyssota ja Euroopan turvallisuustilanteessa tapahtunut muutos ovat lisänneet Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtävien merkitystä. Naton jäsenenä Suomen on tärkeä osallistua tehtäviin ja osoittaa vastuunkantoa:
"Suomelle on tärkeää osoittaa konkreettisesti sitoutumista ja vastuunkantoa liittokunnan pelotteesta ja puolustuksesta 360:n asteen ajattelutavan mukaisesti koko liittokunnan alueella. Tehtäviin osallistuminen on osa liittokunnan taakanjakoa. Liittolaisten aktiivinen osallistuminen Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin viestii yhtenäisyydestä ja vahvistaa pelotetta."
Suomi osallistuu muun muassa laivasto-ja miinantorjuntaosastojen tehtäviin sekä ilmavalvontaan.
Katso valtioneuvoston selonteko puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2025 (pdf)
Eduskuntaryhmillä yhteinen linja osallistumisen merkityksestä
Puolustusministeri Häkkäsen esittelypuheenvuoron jälkeen eduskuntaryhmät pitivät omat puheenvuoronsa. Myös eduskuntaryhmien puheenvuoroissa korostettiin sitoutumisen ja vastuunkannon merkitystä ja kannatettiin rauhan ajan puolustuksen tehtäviin osallistumista.
Keskustelun päätteeksi ministeri Häkkänen esitti kiitokset eduskunnalle yhteisestä linjasta:
"Ensinnäkin kiitän siitä, että salin kaikilta laidoilta ja keskeltä, joka paikasta, tulee yksituumaista viestiä Suomen puolustuksen ja turvallisuuden ydinasioista: Nato, puolustuspolitiikka ja myös osallistumisemme näihin Naton rauhan ajan tehtäviin. Tässä maailmanajassa on nyt kriittisen tärkeätä, että täältä lähtee yksituumainen viesti, että näissä asioissa suomalaiset poliittisesta ryhmittymästä riippumatta ovat yhdellä linjalla, yksituumaisina. Olen tästä erittäin tyytyväinen ja iloinen."
Katso keskustelu kokonaisuudessaan verkkolähetyspalvelustamme tai
lue puheet täysistunnon pöytäkirjasta.
Selonteon eduskuntakäsittely
Lähetekeskustelun jälkeen selonteko lähetettiin ulkoasiainvaliokuntaan, jolle puolustusvaliokunnan on annettava lausunto.
Selonteon eduskuntakäsittelyyn kuuluvat:
- lähetekeskustelu täysistunnossa
- valiokuntakäsittely
- ainoa käsittely täysistunnossa
Seuraa asian käsittelyn etenemistä käsittelytietosivulta