Perustuslakivaliokunnan lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on valmistunut. Perustuslakivaliokunta pitää sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistamista sosiaalisten perusoikeuksien ja yhdenvertaisuusperiaatteen turvaamisen kannalta perusteltuna.
Uudistus on kuitenkin mittasuhteiltaan poikkeuksellinen. Suuren kuntayhtymäkoon vuoksi useimpien kuntien ja niiden asukkaiden vaikutusmahdollisuudet esityksen mukaisilla sote-alueilla jäävät valiokunnan mukaan varsin heikoiksi. Vaikutusmahdollisuuksien vähäisyyden ongelmallisuus korostuu, kun otetaan huomioon, että kysymys on kunnan asukkaiden kannalta keskeisistä peruspalveluista. Rahoitusvastuun säilyminen kunnilla merkitsee puolestaan sitä, että kuntien budjetista keskimäärin lähes puolet siirtyy kaksitasoisen kuntayhtymärakenteen päätösvaltaan. Järjestelmän demokraattinen perusta on valiokunnan mielestä välillinen ja ohut.
Perustuslakivaliokunta päätyy kokonaisarvioinnissaan siihen, ettei hallituksen esitys toteuta riittävällä tavalla perustuslain säännöksissä edellytettyä kansanvaltaisuutta.
Perustuslakivaliokunta arvioi lausunnossaan myös esitetyn rahoitusmallin taloudellisia vaikutuksia kunnille. Laskelmissa on esitetty, että useiden kuntien kunnallisveroprosentti nousee merkittävästi sote-uudistuksen ja valtionosuuslainsäädännön yhteisvaikutuksesta. Hallituksen esityksessä on arvioitu, että kunnallisveroprosenttien ero voisi kasvaa nykyisestä kuudesta prosenttiyksiköstä noin 11 prosenttiyksikköön.
Joihinkin kuntiin kohdistuvat kunnallisveron korotuspaineet ovat valiokunnan mielestä jo niin merkittäviä, että tämä muodostuu kunnallisen verotusoikeuden, rahoitusperiaatteen sekä kuntien asukkaiden yhdenvertaisuuden kannalta perustuslain vastaiseksi.
Perustuslakivaliokunta edellyttää merkittäviä muutoksia sekä ehdotettuun hallintomalliin että rahoitusmalliin, jotta uudistus voitaisiin käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Valiokunta pitää muutosten laajuuden vuoksi perustelluimpana, että asian valmistelu jätetään valtioneuvoston ja mahdollisesti myös laajapohjaisen parlamentaarisen elimen tehtäväksi.