Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat pääministerin selvityksen Euroopan poliittisen yhteisön huippukokouksesta

Julkaistu 6.6.2023 14.55
EUn lippu

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat pääministerin selvityksen Euroopan poliittisen yhteisön huippukokouksesta

Toimitusministeristön pääministeri Sanna Marin (sd.) oli eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan kuultavana 6. kesäkuuta. Valiokunnat saivat selvityksen Euroopan poliittisen yhteisön huippukokouksesta, joka järjestettiin Moldovassa 1. kesäkuuta. Huippukokoukseen osallistuivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michel, Euroopan parlamentin puhemies Metsola, EU-maiden johtajat ja kahdenkymmenen EU:n ulkopuolisen maan johtajat. Keskeisistä maista vain Turkki jäi kokouksesta pois.

Pääministeri Marin osallistui turvallisuutta koskevaan pienryhmäkeskusteluun. Marin kertoi painottaneensa keskustelussa esim. Venäjän-vastaisten pakotteiden tehokasta toimeenpanoa, vahvan tuen jatkamista Ukrainalle ja tiivistä yhteistyötä hybridiuhkien torjunnassa.​

Moldovassa järjestetty huippukokous oli järjestyksessään toinen Euroopan poliittisen yhteisön huippukokous. Valiokunnat keskustelivat pääministerin kanssa Euroopan poliittisen yhteisön merkityksestä. Pääministeri piti huippukokouksia tärkeinä, vaikka niihin ei ole valmisteltu yhteisiä julkilausumia. Ne tarjoavat hyödyllisen tilaisuuden korkean tason vuorovaikutukselle ja edistävät osaltaan EU:n läheistä yhteistyötä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa.

 

Suuren valiokunnan kokouksessa oli myös päätösasioita

Suuri valiokunta päätti eduskunnan kannan uusien raskaiden ajoneuvojen hiilidioksidirajoihin (valtioneuvoston U-kirjelmä U 128/2022 vp). Viitaten liikenne- ja viestintävaliokunnan kannanottoon (LiVP 3/2023 vp, 26.4.2023, 5 §) suuri valiokunta yhtyy asiassa valtioneuvoston kantaan seuraavin täsmennyksin. Suuri valiokunta pitää ehdotuksen jatkoneuvotteluissa tärkeänä, että jäsenmailla on mahdollisuus saada kansallisia poikkeuksia ja joustoa uusien kaupunkibussien päästöttömyyttä koskeviin tavoitteisiin maantieteellisiin tai sääoloihin perustuen, ja että erityiskäyttöajoneuvot sekä työkoneet ja -ajoneuvot rajataan asetusehdotuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan näkemykset huomioiden suuri valiokunta katsoo lisäksi, että neuvotteluissa on edistettävä sellaisia ratkaisuja, joilla raskaimpien yhdistelmien vetämiseen käytetyt kuorma-autot rajataan asetusehdotuksen soveltamisalan ulkopuolelle ja päästölaskentaa korjataan.

Ehdotuksen valmistelussa on huomioitava myös kansallisten kuljetusyritysten ja -toimialan kilpailukyky ja toimintaedellytysten sekä puhtaan teknologianviennin edellytysten turvaaminen ja kansallisen puolustuksen ja huoltovarmuuden vaatimukset sekä varmistettava teknologianeutraalisuus ja mahdollisuus vaihtoehtoisten käyttövoimien hyödyntämiseen.

Suuri valiokunta hyväksyi kannan äänin 16–8.

Asian U 128/2022 käsittelytiedot ja asiakirjat eduskunnan sivuilla

Suuri valiokunta päätti eduskunnan kannan myös turvapaikka-asioiden ja muuttoliikkeen hallintaa koskeviin asetuksiin. Suuri valiokunta katsoo valtioneuvoston tavoin, että puheenjohtajamaan kompromissiehdotukset neuvoston yleisnäkemyksiksi muuttoliikkeen hallintaa koskevasta asetuksesta (hallinta-asetus, U 62/2020 vp) ja asetuksesta kansainvälistä suojelua koskevasta yhteisestä menettelystä unionissa (menettelyasetus, U 34/2016 vp) ovat hyväksyttävissä.

Suuri valiokunta pitää tärkeänä, että maahanmuuttopaketissa löytyy toimiva tasapaino muuttoliikkeen hallintaa koskevan jäsenvaltioiden vastuun ja paine- ja kriisitilanteita koskevan yhteisvastuun välillä. Valiokunta pitää tärkeänä, että kukin jäsenvaltio hoitaa normaaliaikoina omat maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan liittyvät velvoitteensa. Paine- ja kriisitilanteita koskevan yhteisvastuumekanismin osalta valiokunta pitää tärkeänä sitä, että ehdotuksen mukaan jäsenvaltio voi itse omista lähtökohdistaan päättää, millaisilla toimilla se paineen alla olevaa jäsenvaltiota tukee. Mahdollisia tukimuotoja olisivat jäsenvaltion harkinnan mukaan turvapaikanhakijoiden tai erikseen sovitusti kansainvälistä suojelua saavien sisäiset siirrot, suora taloudellinen tuki tai muut tukimuodot (esim. asiantuntija- tai materiaalituki).

Suuri valiokunta korostaa tehokasta ulkorajavalvontaa hallitun maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan hyvin keskeisenä osa-alueena. Ulkorajatarkastukset tulee tehdä tehokkaasti ja kattavasti. Suuri valiokunta korostaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan tarvetta muuttoliikekysymyksissä. Esimerkiksi kauppapolitiikka ja kehitysyhteistyö tulisi kytkeä mukaan toimivan palautus- ja takaisinottoyhteistyön toteuttamiseen. Valiokunta tukee myös mahdollisia EU-tason toimia, joilla pyritään edistämään turvapaikkaprosessin ja kansainvälisen suojelun toteuttamista turvallisissa kolmansissa maissa. Kaikkien EU-tason ratkaisujen on kunnioitettava perus- ja ihmisoikeusvelvoitteita.

Suuri valiokunta hyväksyi kannan äänestysten jälkeen.

Asian U 62/2020 käsittelytiedot ja asiakirjat eduskunnan sivuilla

Suuren valiokunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan valiokunnan sivulla myöhemmin tänään.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat; Ulkoasiainvaliokunta