NatoL.jpg​​Kuva: Nato​

​Suomen liittymistä Natoon koskeva hallituksen esitys HE 315/2022

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon (Nato) maanantaina 5.12.2022. Hallituksen esitys (HE 315/2022 vp) ​on luettavissa eduskunnan verkkosivuilla. 

Hallitus esittää, että eduskunta hyväksyisi Pohjois-Atlantin sopimuksen sekä Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdyn sopimuksen. Pohjois-Atlantin sopimus on Naton perustamissopimus, jossa määrätään liittokunnan toiminnan periaatteista ja jäsenten velvollisuuksista. Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehty niin sanottu Ottawan sopimus koskee Naton oikeushenkilöllisyyttä ja Naton henkilöstön erioikeuksia ja vapauksia.

Eduskunta kävi lähetekeskustelun hallituksen esityksestä täysistunnossa 13. joulukuuta. Keskustelun jälkeen eduskunta päätti lähettää asian ulkoasiainvaliokuntaan, jolle perustuslakivaliokunta, puolustusvaliokunta, tiedusteluvalvontavaliokunta ja valtiovarainvaliokunta antavat lausunnon.

Perustuslakivaliokunnan lausunto asiasta valmistui 12.1., puolustusvaliokunnan 19.1., valtiovarainvaliokunnan 20.1. ja tiedusteluvalvontavaliokunnan 26.1. Ulkoasiainvaliokunnan mietintö valmistui 17.2.​

Asia oli ensimmäisessä käsittelyssä täysistunnossa tiistaina 21.2. Asia oli tiistaina 28.2.2023 osittain ainoassa, osittain toisessa käsittelyssä. 

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen Suomen liittymisestä Natoon keskiviikkona 1. maaliskuuta. Eduskunta hyväksyi hallituksen esitykseen HE 315/2022 vp sisältyvät sopimukset ja lakiehdotukset äänin 184-7. ​​Asian käsittely päättyi.

Sivua päivitetty 1.3.2023.

Hallituksen esityksen eduskuntakäsittely

​Hallituksen esityksen käsittely eduskunnassa jakaantuu eri vaiheisiin, joiden aikataulusta tiedotetaan muun muassa tällä sivulla myöhemmin.  

Lähetekeskustelu

Lakiesityksen käsittely alkaa lähetekeskustelulla, joka käydään eduskunnan täysistunnossa. Keskustelun päätteeksi täysistunto päättää, mihin valiokuntaan esitys lähetetään mietintöä varten. Täysistunto päättää myös mahdollisista lausuntovaliokunnista eli siitä, mitkä valiokunnat antavat lausunnot mietintövaliokunnalle.

Valiokuntakäsittely

Valiokuntakäsittely alkaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun täysistunto on lähettänyt asian valiokuntaan. Mietintö ei valmistu, ennen kuin lausuntovaliokunnat ovat antaneet lausuntonsa.

Valiokunnan mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa.

Ensimmäinen käsittely

Hallituksen esitys Suomen liittymisestä Natoon sisältää kaksi lakiehdotusta, joilla saatetaan voimaan sopimusten lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset. Kaikilla lakiehdotuksilla on täysistunnossa kaksi käsittelyä, ensimmäinen ja toinen. Käsittelyn pohjana täysistunnossa on valiokunnan kirjoittama mietintö, ei enää hallituksen esitys sellaisenaan.

Ensimmäisessä käsittelyssä valiokunnan puheenjohtaja esittelee mietinnön. Kansanedustajat keskustelevat mietinnöstä ja voivat ehdottaa siihen muutoksia.

Jos muutosehdotuksia tehdään, niistä äänestetään ensimmäisen käsittelyn lopuksi. Tämän jälkeen lakiehdotukset voidaan vain hyväksyä tai hylätä, mutta niiden sisältö ei enää muutu.

Osittain ainoa, osittain toinen käsittely 

Hallituksen esitys sisältää lakiehdotusten lisäksi kansainvälisen velvoitteen hyväksymisen eli sopimuksen Pohjois-Atlantin liittoon liittymisestä ja Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdyn sopimuksen. ​Kansainvälisen velvoitteen hyväksyminen käsitellään täysistunnossa vain kerran niin sanotussa ainoassa käsittelyssä.

Samassa täysistunnossa otetaan toiseen käsittelyyn ne kaksi lakiehdotusta, joiden sisällöstä päätettiin ensimmäisessä käsittelyssä. Toinen käsittely pidetään aikaisintaan kolmantena päivänä ensimmäisen käsittelyn päättymisestä.

Tässä osittain ainoassa, osittain toisessa käsittelyssä päätetään ensin kansainvälisen velvoitteen hyväksymisestä, ja sen jälkeen lakiehdotusten hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Jos eduskunta haluaa liittää vastaukseensa lausumia, myös niistä päätetään tässä käsittelyssä.

Eduskunnan vastaus

Eduskunnan päätös hallituksen esityksen johdosta ilmoitetaan eduskunnan vastauksessa valtioneuvostolle. Puhemies ja eduskunnan pääsihteeri allekirjoittavat eduskunnan vastaukset.​​​


Ehdotuksen käsittely eduskunnassa_0112.jpg