3.1
Täytäntöönpanodirektiivin täytäntöönpanon puutteet
Lähettävän yrityksen velvoite antaa tiedot vastuuhenkilöistä lähettävän yrityksen sijoittautumisvaltiossa (7 §:n 3 momentin 1 kohta)
Työntekijöiden lähettämisestä annetun lain 7 §:n 3 momentin 1 kohdassa säädetään palveluntarjoajan velvollisuudesta antaa tietoja vastuuhenkilöistä eli työnantajan edustajasta sijoittautumisjäsenvaltiossa. Komissio katsoo, että velvollisuutta antaa ilmoituksessa tietoja työnantajan edustajasta voidaan pitää perusteltuna ja oikeasuhteisena vain siinä tapauksessa, että tällainen edustaja on nimetty jo lähettävän jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti.
Suomi on vastauksessaan komissiolle todennut, ettei lähettävän yrityksen tarvitse asettaa uutta edustajaa, vaan toimittaa Suomen viranomaisille tieto yrityksen olemassa olevasta vastuuhenkilöstä sijoittautumisvaltiossa. Tällainen edustaja voisi olla esimerkiksi yrityksen toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen. Komissio on katsonut, että asiassa on myös huomioitava mahdollisuus, että tällaista henkilöä ei ole nimetty sijoittautumisjäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti. Tästä syystä komissio katsoo, ettei lain 7 §:n 3 momentin 1 kohdan velvoite ole oikeasuhteinen direktiivin tavoitteeseen nähden. Komission mukaan direktiivin 9 artiklan tavoitteena on antaa ilmoitus, joka ”sisältää asiaankuuluvat tiedot, joita tarvitaan tosiasiallisten valvontatoimien toteuttamiseksi työpaikalla”.
Täytäntöönpanodirektiivin 9 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan e alakohdan mukaan jäsenvaltiot voivat säätää velvoitteesta nimetä henkilö pitämään yhteyttä toimivaltaisiin viranomaisiin siinä vastaanottavassa jäsenvaltiossa, jossa palvelut tarjotaan, ja lähettämään ja vastaanottamaan asiakirjoja ja/tai ilmoituksia tarvittaessa. Tästä velvoitteesta on säädetty lain 8 §:ssä, jossa edellytetään lähettävää yritystä asettamaan edustaja Suomessa.
Direktiivin 9 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltiot voivat säätää muista hallinnollisista vaatimuksista ja valvontatoimenpiteistä, jos esiintyy tilanteita, joista ilmenee, tai jos kehitys etenee siihen suuntaan, että olemassa olevat hallinnolliset vaatimukset ja valvontatoimenpiteet eivät ole riittäviä tai tehokkaita direktiivissä 96/71/EY ja tässä direktiivissä säädettyjen velvoitteiden noudattamisen tehokkaan valvonnan varmistamiseksi, edellyttäen, että nämä muut vaatimukset ja toimenpiteet ovat perusteltuja ja oikeasuhteisia. Direktiivissä ei mainita erikseen mahdollisuudesta säätää velvoitteesta ilmoittaa lähettävän yrityksen ”vastuuhenkilö” sijoittautumisvaltiossa. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin direktiivin 9 artiklan 2 kohdan edellytykset huomioiden säätää muistakin kuin direktiivin 9 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa nimenomaisesti mainituista velvoitteista.
Direktiivin täytäntöönpanon kannalta on syytä huomioida Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU 2017/1132) tietyistä yhtiöoikeuden osa-alueista, jäljempänä
yhtiöoikeusdirektiivi
, 14 artiklan d alakohtaan perustuva sääntely osakeyhtiöiden ja niiden sivuliikkeiden edustajista. Yhtiöiden on julkistettava eräiden asiakirjojen lisäksi muun muassa tiedot sellaisten henkilöiden asettamisesta ja tehtävän päättymisestä, jotka joko lakisääteisenä toimielimenä tai sellaisen jäseninä ja ovat d alakohdan i alakohdan mukaan kelpoisia edustamaan yhtiötä suhteessa ulkopuolisiin henkilöihin ja käyttämään sen puhevaltaa oikeudenkäynnissä sekä näiden henkilöiden henkilötiedot. Tietoa julkistettaessa on ilmoitettava, onko yhtiötä edustavilla kelpoisuus edustaa yhtiötä yksin vai edellytetäänkö heidän toimivan yhdessä. Lisäksi on ilmoitettava d alakohdan ii alakohdan mukaan henkilöt, jotka osallistuvat yhtiön hallintoon, johtoon tai valvontaan.
Edellä kerrotulla perusteella yhtiöoikeusdirektiivistä seuraa velvoite, jonka mukaan osakeyhtiöillä ja näiden sivuliikkeillä tulee käytännössä olla aina tällainen direktiivin vähimmäisvaatimukset täyttävä yhtiöoikeudellinen edustaja, joka on rekisteröity ”lähettävän jäsenvaltion” (toisin sanoen yhtiön sijoittautumisjäsenvaltion tai sivuliikkeen sijoittautumisvaltion) lainsäädännön mukaisesti. Suomessa sääntely on pantu täytäntöön osakeyhtiölaissa (624/2006), kaupparekisterilaissa (564/2023) ja elinkeinotoimintalaissa (565/2023).
Osakeyhtiölaissa on säännökset suomalaisen yhtiön ainoana pakollisena toimielimenä vaadittavan hallituksen jäsenten kelpoisuudesta ja rekisteröinnistä. Kaupparekisteri- ja elinkeinotoimintalaeissa säädetään sivuliikkeeltä vaadittavan edustajan kelpoisuudesta ja rekisteröinnistä. Osakeyhtiölaissa ja elinkeinotoimintalaissa lähtökohtana on, että vähintään yhden hallituksen jäsenen ja toimitusjohtajan ja sivuliikkeen edustajan asuinpaikan on oltava Euroopan talousalueella (ETA). Elinkeinotoimintalain säännöksen taustalla on Suomen Euroopan komissiolta vuonna 2007 saama virallinen huomautus, joka koski silloista toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneelle elinkeinonharjoittajalle asetettua vaatimusta Suomessa asuvasta edustajasta (ks. tarkemmin:
HE 20/2008 vp.
). Komission mukaan aiempi vaatimus Suomessa asuvasta edustajasta syrji toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneita palveluntarjoajia ja rajoitti palveluiden tarjoamisen vapautta.
Edellä mainittuun nähden komission arvio perustellussa lausunnossa on hieman epäselvä. Ongelmallisena voidaan kuitenkin pitää vaatimusta vastuuhenkilöstä yhtiön/sivuliikkeen sijoittautumisvaltiossa eli siinä jäsenvaltiossa, johon yhtiö tai sivuliike on rekisteröity. Sijoittautumisvapautta koskee vakiintunut tulkinta, jonka mukaan jäsenvaltio ei voi edellyttää yhtiön/sivuliikkeen ”pakollisen edustajan” sijaintia juuri tietyssä valtiossa, vaan sijainti EU:n sisämarkkinoilla tai ”oikeudenkäytön piirissä” olisi riittävä. Tämän näkökulman huomioiminen lähetetyistä työntekijöistä annetun lain 7 §:n 3 momentin 1 kohdan muutoksissa on keskeistä sääntelyn selkeyttämiseksi. Vastaavaa sääntelyä ei ole kaikista yhtiömuodoista ja siten kansallisessa sääntelyssä on huomioitava myös muut yhtiömuodot.
Vastuuhenkilön ilmoittamisvelvollisuudella mahdollistetaan Suomen viranomaisten yhteydenpito työnantajavelvoitteista vastuussa olevan lähettävän yrityksen vastuuhenkilön kanssa sekä lähettämisen päättymisen jälkeinen yhteydenpito. Lähtökohtaisesti yhteyttä pidetään Suomessa tehtävän työn aikana lain 8 §:n mukaisesti asetetun edustajan välityksellä. Edustajalla ei ole kuitenkaan vastuuta työnantajavelvoitteista. Edustajalla tulee olla kelpoisuus vastaanottaa yrityksen puolesta viranomaisasiakirjoja ja haasteita sekä toimittaa asiakirjoja yritykseltä viranomaisille ja tuomioistuimille. Lähettävän yrityksen tulee käytännössä valtuuttaa edustaja toimimaan yrityksen puolesta. Edustajalla tulee olla oikeus välittää kaikkia tarvittavia asiakirjoja lähettävältä yritykseltä viranomaisille. Edustaja on käytännössä vain yhteyshenkilö.
Kaikissa tilanteissa lain 8 §:ssä tarkoitettua edustajaa ei tarvitse asettaa, jolloin tietotarve lähettävän yrityksen vastuuhenkilöstä korostuu. Työsuojeluviranomaiselta saatujen tietojen mukaan valvonnassa ilmenee jatkuvasti tilanteita, joissa lain 8 §:ssä tarkoitetulla edustajalla ei ole saatavilla tietoja tai asiakirjoja, edustajaa ei ylipäätään ole asetettu tai edustaja ei käytännössä tiedä toimivansa kyseisessä tehtävässä lähettävän yrityksen edustajana. Tällöin valvontatehtävän suorittamiseksi on oltava yhteydessä myös suoraan työnantajaan lähtömaassa. Jos tietoa lähettävän yrityksen vastuu- tai yhteyshenkilöistä ei saada, voi valvonnan asianmukainen toteutuminen vaarantua. Tästä hyötyisivät nimenomaan yritykset, jotka eivät noudata lain 8 §:n velvoitetta edustajan asettamisesta. Yhtiöoikeudellisten direktiivien perusteella yhtiöllä tulee olla nimetty edustaja. Lain 7 §:n 3 momentin 1 kohdassa tarkoitettu tiedonantovelvollisuus vastuuhenkilöstä voidaan täyttää ilmoittamalla yhtiöoikeudellisten direktiivien edellyttämän yhtiöoikeudellisen edustajan, kuten osakeyhtiön toimitusjohtajan, nimi.
Siten velvollisuus ilmoittaa vastuuhenkilö lähettämisilmoituksessa on tärkeää muun muassa työnantajavastuiden ja velvoitteiden asianmukaiseksi kohdentamiseksi. Yrityksen verkkosivut tai puhelinvaihteen numero eivät ole riittäviä tietoja yhteyden saamiseksi vastuuhenkilöihin. Tosiasiallisissa valvontatilanteissa tarvitaan aina tieto todellisesta työnantajasta, joka on vastuussa lähetetyille työntekijöille palkanmaksun ja työehtojen oikeasta soveltamisesta ja noudattamisesta Suomessa työskentelyn ajalta.
Suomi on komissiolle antamassaan vastauksessa katsonut, että tieto lähettävän yrityksen vastuuhenkilöstä sijoittautumisvaltiossa sekä velvoitteet edustajan asettamisesta ovat oikeasuhteisia vaatimuksia lain velvoitteiden valvonnan kannalta. Edellä kerrottu huomioiden on kuitenkin arvioitava, onko vaatimus lähettävän yrityksen vastuuhenkilöitä koskevasta tiedosta lähettävän yrityksen sijoittautumisvaltiossa oikeasuhteinen sijoittautumisvapauden periaatteeseen nähden ottaen huomioon vallitseva tulkinta, jonka mukaan on riittävää, että vastuuhenkilö sijaitsee EU:n sisämarkkinoilla tai oikeudenkäytön piirissä (ETA-alueella). Täytäntöönpanoa olisi mahdollisista selkeyttää myös terminologisilla muutoksilla. Lähetetyistä työntekijöistä annetun lain 7 §:n 3 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla ”vastuuhenkilöllä” tarkoitetaan käytännössä edellä selostetussa unionin lainsäädännössä edellytettyä yhtiöoikeudellista edustajaa. Jos lähettävän yrityksen sijoittautumisvaltion lainsäädännössä edellytetään tällaisen edustajan nimeämistä, voidaan tällaisen edustajan ilmoittamista lähettämisilmoituksessa pitää direktiivin 9 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla perusteltuna ja oikeasuhteisena velvoitteena. Valvonnan kannalta ei ole merkityksellistä se, missä valtiossa yrityksen vastuuhenkilö sijaitsee, vaan tämän tavoittaminen. Tarvittaessa sana ”sijoittautumisvaltiossa” voitaisiin poistaa 7 §:n 3 momentin 1 kohdasta kokonaan. Valvonnan kannalta on oleellista saada yrityksen vastuuhenkilön toimivat yhteystiedot eli käytännössä sähköpostiosoite ja puhelinnumero.
Myös Suomessa kaupparekisteriin merkittävällä elinkeinonharjoittajalla on oltava edustaja, jolla on oikeus ottaa vastaan haasteita ja muita tiedoksiantoja elinkeinonharjoittajan puolesta. Edustaja ilmoitetaan merkittäväksi kaupparekisteriin.
Edellä kerrotulla tavalla tieto sijoittautumisvaltion lainsäädännössä tarkoitetusta vastuuhenkilöstä eli pääsääntöisesti työnantajayrityksen yhtiöoikeudellisesta edustajasta on työsuojeluviranomaiselle välttämätön työnantajavastuiden oikeaksi kohdentamiseksi.
Lähettävän yrityksen velvollisuus toimittaa lähettämistä koskeva ilmoitus myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle työn tekemisen edellytyksenä rakennusalan työssä (7 §:n 5 momentti)
Lain 7 §:n 5 momentin mukaan rakennusalan työssä työn tekemisen edellytyksenä on, että ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä toimitetaan työsuojeluviranomaisen lisäksi myös rakennuttajalle ja pääurakoitsijalle.
Velvoitteen tavoitteena on edistää rakennusalalla alan omavalvontaa, riskienhallintaa ja valvontatoimien kohdentamista. Sääntelyllä on myös yhteys verolainsäädännöstä johtuvaan velvollisuuteen ilmoittaa urakoitsijoiden/alihankkijoiden tiedot ja heidän työntekijänsä tiedot. Ulkomainen palvelujen tarjoaja saa oman sopimuskumppaninsa kautta tiedon rakennuttajasta tai pääurakoitsijasta. Työsuojeluviranomaiselle asia ei ole näyttäytynyt ongelmallisena.
Direktiivin 9 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti jäsenvaltiot voivat säätää velvollisuudesta tehdä ilmoitus toimivaltaiselle viranomaiselle. Direktiivissä ei kuitenkaan nimenomaisesti mahdollisteta sitä, että velvoite koskisi ilmoituksen toimittamista myös palvelun vastaanottajalle. Lain 7 §:n 5 momentissa todetaan ilmoituksen toimittamisen olevan ”työn tekemisen edellytys” eli palvelun tarjoamista ei voida aloittaa ennen kuin tämä velvoite on täytetty. Komissio on katsonut, että kyseinen palveluntarjoajalle asetettu lisävelvoite ei ole oikeasuhteinen, koska se ylittää sen, mikä on tarpeen säännöksen tavoitteen saavuttamiseksi.
Perustellun lausunnon johdosta tämän velvoitteen kumoamista on arvioitava ottaen huomioon direktiivin sanamuoto ja sisältö ilmoituksen tekemisestä vain viranomaiselle.
Lähettävää yritystä koskeva velvoite Suomessa olevan edustajan kelpoisuudesta edustaa työnantajaa suomalaisessa tuomioistuimessa (8 §:n 3 momentti)
Lähettävällä yrityksellä on oltava lain 8 §:n mukaan Suomessa edustaja, joka on lähetetyn työntekijän ja viranomaisten tavoitettavissa koko lähetetyn työntekijän lähetettynä olon ajan. Edustajana voi toimia oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö. Lähettävällä yrityksellä ei tarvitse olla edustajaa, jos yritys lähettää työntekijöitä Suomeen enintään kymmeneksi työpäiväksi. Edustajalla tulee olla kelpoisuus vastaanottaa yrityksen puolesta viranomaisasiakirjoja ja haasteita sekä toimittaa asiakirjoja yritykseltä viranomaisille ja tuomioistuimille. Edustajalla tulee myös olla kelpoisuus edustaa lähettävää yritystä tuomioistuimessa.
Komissio on katsonut, että lain 8 §:n 3 momentissa säädetty velvoite lähettävän yrityksen edustajan kelpoisuudesta edustaa työnantajaa suomalaisessa tuomioistuimessa ylittää sen, mitä direktiivissä säädetään. Direktiivin 9 artiklassa säädetään, että yhteyshenkilön tehtävänä on huolehtia yhteydenpidosta toimivaltaisten viranomaisten kanssa. Sellaisen yhteyshenkilön nimeäminen, jolla on myös valtuudet edustaa työnantajaa tuomioistuimessa, olisi komission mukaan merkittävä taakka palveluntarjoajalle ja haittaisi palvelun tarjoamista. Lain säännöksille, jolla asetetaan yhteyshenkilölle lisätehtäväksi edustus suomalaisessa tuomioistuimessa, ei komission mukaan ole perusteita.
Luvan saaneista oikeudenkäyntiavustajista annettu laki (715/2011) tuli voimaan vuoden 2013 alussa. Siinä säädetään vaatimuksia oikeudenkäyntiasiamiehille ja -avustajille. Työntekijöiden lähettämisestä annetun lain 8 §:n 3 momentissa ei ole huomioitu näitä velvoitteita ja siten velvoitetta edustajan kelpoisuudesta edustaa työntekijöitä lähettävää työnantajaa tuomioistuimessa ei voida asettaa lähetettyjä työntekijöitä koskevassa lainsäädännössä.
Työntekijöiden lähettämisestä annetun lain 8 §:ssä säädetty velvoite, siltä osin kuin edustajalla tulee olla kelpoisuus edustaa työnantajaa myös tuomioistuimessa, ei vastaa Suomen oikeustilaa. Oikeudenkäyntiasiamiehiä koskevia vaatimuksia on muutettu ja 8 §:ssä tarkoitettua edustajaa koskevat vaatimukset eivät täytä näitä vaatimuksia. Käytännössä edustajaksi valtuutetaan yleensä henkilö, joka ei täytä oikeudenkäyntiasiamiehelle tai -avustajalle Suomessa asetettuja vaatimuksia. Ottaen huomioon vuoden 2013 kansallisen lainsäädännön muutokset ja komission huomautukset suhteettomasta vaatimuksesta, tulisi harhaanjohtava ja vanhentunut vaatimus edustajan kelpoisuudesta tuomioistuimessa edustamiseen poistaa lain 8 §:n 3 momentista.
Lähettävän yrityksen velvollisuus pitää saatavilla rahoituslaitoksen antama tosite lähetetylle työntekijälle työskentelystä maksetuista palkoista Suomessa (10 §:n 2 momentti)
Lain 10 §:n 2 momentin mukaan, jos lähetetyn työntekijän lähetettynä olo kestää yli kymmenen työpäivää, lähettävällä yrityksellä on oltava Suomessa saatavilla lähetetyn työntekijän työskentelyä Suomessa koskeva työaikakirjanpito ja palkkalaskelma ja rahoituslaitoksen antama tosite maksetuista palkoista. Tarkoituksena on mahdollistaa palkkaussäännösten seuranta ja valvonta Suomessa. Rahoituslaitoksen antaman tositteen vaatimisesta maksetuista palkoista säädettiin uutena velvoitteena vuonna 2016. Velvoitteella pyritään valvomaan tehokkaammin palkkaussäännösten noudattamista.
Käytännössä työsuojeluviranomainen pyytää 10 §:n 2 momentissa mainittuja asiakirjoja ulkomaisen työnantajan edustajalta. Suomessa ei tarvitse olla fyysistä arkistoa näistä dokumenteista, koska sähköinen säilyttäminen on katsottu asianmukaiseksi. Riittävää lähettävän yrityksen työnantajavelvoitteiden noudattamiseksi on se, että nämä tiedot toimitetaan ulkomailta sähköisesti välittömästi työsuojeluviranomaisen niitä pyytäessä. Käytännön valvonnan kannalta on huomioitava, että lähetetyt työntekijät yleensä poistuvat maasta epäkohtien ilmetessä ja siten jälkikäteinen valvonta perustuu asiakirjatarkastuksiin. Työsuojeluviranomainen voi luotettavammin todeta, että työehtoja on noudatettu lainmukaisesti rahoituslaitoksen antaman tositteen perusteella, jossa todennetaan palkanmaksu kerrotun suuruisena.
Direktiivin 9 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan b alakohdassa mahdollistetaan muun muassa palkanmaksun suorittamistodistuksen edellyttäminen. Komissio on kuitenkin kiinnittänyt huomiota siihen, että vaatimus rahoituslaitoksen antamasta tositteesta on epäsuhtainen velvoite ottaen huomioon sen, että lähettävältä yritykseltä vaaditaan jo palkkalaskelman toimittamista työsuojeluviranomaiselle. Suomi on komissiolle antamassaan vastauksessa kiinnittänyt huomiota siihen, että 10 §:n 2 momentissa rahoituslaitoksen antamalla tositteella tarkoitetaan käytännössä pankilta saatavaa kuittia, joka osoittaa, että lähettävä yritys on tosiasiassa maksanut palkan työntekijälle. Lähettävän yrityksen tulee siten toimittaa työsuojeluviranomaisen pyynnöstä kuitti palkanmaksun suorittamisesta. Palkkalaskelma ei yksinään riitä osoittamaan, että palkka on tosiasiassa maksettu työntekijälle eräpäivänä. Siten velvoite rahoituslaitoksen antaman tositteen esittämisestä on valvovalle viranomaiselle tärkeä työkalu. Nykyään lähes valtaosassa tarkastuksia lähetettyjen työntekijöiden palkkojen maksujen toteutumisen varmistamiseksi pyydetään todistus palkanmaksusta. Tämä on ollut perusteltu ja tuloksellinen työehtojen valvontamalli, koska työntekijöitä lähettävillä yrityksillä on paljastunut palkanmaksussa paljon virheitä. Lähettävälle yritykselle ei aiheudu asiakirjojen toimittamisesta suhteetonta hallinnollista taakkaa, koska ne voi toimittaa sähköisesti. Käytännössä tarvittavia asiakirjoja ja työaikakirjanpitoa ei saada sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmän (IMI) kautta.
Komission virallisen huomautuksen johdosta esityksessä ehdotetaan 10 §:n 2 momenttiin muutoksia, jotka selkeyttäisivät ja vähentäisivät hallinnollista taakkaa ja samalla turvaisivat viranomaisen oikeuden pyytää lisäselvitystä palkanmaksusta. Direktiivin 9 artiklan sanamuodon mahdollistamalla tavalla 10 §:n 2 momenttia voidaan täsmentää siten, että työsuojeluviranomaisella olisi oikeus pyytää tarvittaessa todistus palkanmaksusta tai muunlainen palkanmaksua osoittava selvitys. Selvitys palkanmaksusta voisi olla esimerkiksi kopio tiliotteesta tai työnantajan antamasta kuitista käteispalkanmaksusta. Palkanmaksun selvittäminen on oleellinen osa lähetettyjen työntekijöiden työehtojen toteutumisen valvontaa. Selvitys voitaisiin pyytää IMI-järjestelmän kautta, mutta tehokkainta olisi se pyytää suoraan työnantajalta. Jos tiedonsaanti työnantajalta pyydettäessä ei onnistuisi, voisi työsuojeluviranomainen hyödyntää IMI-järjestelmää.
Palvelun vastaanottajan velvoite huolehtia, että lähettävä yritys on tehnyt lähettämistä koskevan ilmoituksen työsuojeluviranomaiselle ja huolehtia edustajan tavoitettavuudesta (13 § ja 35 §:n 2 momentti)
Lain 13 §:n 1 momentin mukaan tilaajan on lähettävän yrityksen kanssa tekemissään sopimuksissa tai muutoin käytettävissään olevin keinoin huolehdittava siitä, että lähettävä yritys tekee 7 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen työntekijöiden lähettämisestä ja että lähettävällä yrityksellä on 8 §:ssä tarkoitettu edustaja. Tilaaja voi täyttää velvoitteen ottamalla sopimukseen maininnan tästä velvoitteesta. Direktiivin täytäntöönpanoa koskevassa hallituksen esityksessä (HE 39/2016 vp) on todettu, että jos tilaaja on ulkomaisen yrityksen kanssa tekemässään sopimuksessa edellyttänyt edustajan asettamista ja 7 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen tekemistä, katsotaan tilaajan täyttäneen omalta osaltaan pykälässä tarkoitetun huolehtimisvelvollisuutensa. Jos kirjallista sopimusta ei tehdä, tilaaja voi esimerkiksi sähköpostiviestillä osoittaa huolehtineensa siitä, että työnantaja tietää edustajaa ja lähettämisilmoitusta koskevista velvoitteista. Tilaajaa edellytetään täyttämään velvoitteensa ”mahdollisuuksiensa mukaan” eikä sen laiminlyönnistä ole säädetty seuraamusta. Tilaajan ei myöskään edellytetä varmistuvan jälkikäteen siitä, että lähettävä yritys on täyttänyt velvoitteensa. Siten käytännössä kyse on tietojen antamisesta omalle sopimuskumppanille eli lähetetyn työntekijän työnantajalle tämän hallinnollisista velvoitteista tehdä lähettämisilmoitus ja asettaa tarvittaessa edustaja.
Komissio on perustellussa lausunnossaan katsonut, että täytäntöönpanodirektiivin 9 artikla ei mahdollista tilaajan lakisääteistä velvoitetta varmistaa, että lähettävä yritys on tehnyt lähettämistä koskevan ilmoituksen työsuojeluviranomaiselle ja huolehtia edustajan tavoitettavuudesta.
Lain 13 §:n 2 momentissa säädetään tilaajan velvollisuudesta huolehtia edustajan tavoitettavuudesta. Jos työsuojeluviranomainen ei valvontatehtävää suorittaessaan tavoita lähettävän yrityksen edustajaa, tilaajan on työsuojeluviranomaisen pyynnöstä pyydettävä lähettävältä yritykseltä tieto siitä, missä ja miten edustaja voidaan tavoittaa, ja annettava saamansa tieto työsuojeluviranomaiselle. Velvoite tarkoittaa, että tilaajan on työsuojeluviranomaisen pyynnöstä pyydettävä omalta sopimuskumppaniltaan eli lähettävältä yritykseltä tieto siitä, missä ja miten lähettävän yrityksen edustaja voidaan tavoittaa ja antaa tämä tieto viranomaiselle. Tilaaja velvoitetaan auttamaan työsuojeluviranomaista tilanteessa, jossa työsuojeluviranomainen ei tavoita lähettävän yrityksen edustajaa. Mikäli tilaaja ei tavoita lähettävän yrityksen edustajaa, tulee tilaajan ilmoittaa viranomaiselle, miten se on yrittänyt täyttää velvollisuutensa. Kyse on viimesijaisesta menettelystä, jota sovelletaan vain silloin, kun yrityksen edustajaa ei muutoin saada tavoitetuksi. Ensisijaisesti valvontaviranomainen yrittää tavoittaa yrityksen vastuuhenkilöä, jonka tiedot lähettävä yritys on velvollinen ilmoittamaan lähettämisilmoituksessa.
Lain 35 §:n 2 momentin mukaan tilaaja on velvollinen maksamaan laiminlyöntimaksua, jos tilaaja on työsuojeluviranomaisen pyynnöstä huolimatta laiminlyönyt 13 §:n 2 momentissa tarkoitetun toimintavelvollisuutensa.
Komissio on perustellussa lausunnossaan katsonut, että lain 13 §:n velvoitteille ei ole perusteita ja ne saattavat haitata ulkomaille sijoittautuneiden palveluntarjoajien palvelun tarjoamista. Komission mukaan direktiivissä säädetään vähemmän rajoittavista ja raskaista välineistä, joiden avulla kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat hoitaa valvontatehtäviään, kuten tehokkaammasta hallinnollisesta yhteistyöstä sisämarkkinoiden tietojenvaihtojärjestelmässä (IMI) sekä hallinnollisista vaatimuksista ja valvontatoimenpiteistä, joista on jo säädetty Suomen lainsäädännössä. Sen vuoksi komissio pitää perusteettomana palvelun vastaanottajalle asetettua velvoitetta varmistaa, että lähettävä yritys tekee ilmoituksen ja että sillä on edustaja, sekä velvoitetta selvittää, missä ja miten lähettävän yrityksen edustaja voidaan tavoittaa.
Edellä kerrotulla tavalla lain 13 §:n 1 momentissa ei kuitenkaan ole kyse tilaajan velvoitteesta varmistaa, että lähettävä yritys tekee lähettämisilmoituksen ja asettaa edustajan. Kyse on tilaajan velvollisuudesta informoida lähettävää yritystä lain 7 ja 8 §:n mukaisista velvoitteista. Lain 13 §:n 1 momentin noudattamatta jättämiseen ei liity myöskään sanktiota. Säännöksellä varmistetaan, että lähettävä yritys saa tiedon keskeisistä Suomen lainsäädännön mukaisista velvoitteista, joiden laiminlyönti johtaa seuraamusmaksun määräämiseen. Valtaosa laiminlyöntimaksusta määrätään lähettämisilmoituksen laiminlyönneistä. Lähettävä yritys saa tehokkaimmin tiedon velvoitteistaan suoraan sopimuskumppaniltaan. On todennäköistä, että informointivelvoitteen kumoaminen johtaisi epätietoisuudesta ja väärinymmärryksistä johtuviin laiminlyöntimaksujen määräämisiin. Velvoite täydentää viranomaistiedottamista ja osaltaan edistää palvelujen tarjoamista. Komission perustellun lausunnon näkökohdat huomioiden 13 §:n 1 momenttia olisi kuitenkin täsmennettävä siten, että sen sanamuodosta kävisi selkeämmin ilmi velvoitteen sisältö ja luonne. Kyse on vain informointivelvollisuudesta.
Suojelu epäasialliselta kohtelulta (direktiivin 11 artiklan 5 kohta) ja seuraamukset (direktiivin 20 artikla)
Direktiivin 11 artiklassa säädetään oikeuksien puolustamisesta, kantelujen helpottamisesta ja taannehtivista maksuista. Jäsenvaltioissa on oltava käytössä tehokkaita mekanismeja, joiden avulla lähetetyt työntekijät voivat tehdä kanteluja työnantajastaan myös sen valtion alueella, jonne työntekijät on tai oli lähetetty. Direktiivin 11 artiklan 5 kohdan mukaan oikeudellisia ja hallinnollisia menettelyjä käynnistävää lähetettyä työntekijää on suojeltava hänen työnantajansa mahdollisesti harjoittamalta epäedulliselta kohtelulta. Tämä velvoite kohdistuu sekä työntekijän alkuperävaltioon että työntekovaltioon. Lähetetyillä työntekijöillä on oltava oikeus päästä sellaisten toimenpiteiden piiriin, jotka suojelevat epäsuotuisalta kohtelulta, joka liittyy kanteluun, oikeudelliseen tai hallinnolliseen menettelyyn. Lähetetyn työntekijän työsuhdeturva määräytyy työntekijän alkuperämaan ja työhön sovellettavan lainsäädännön mukaan.
Hallituksen esityksessä (HE 39/2016 vp) on perustelut täytäntöönpanodirektiivin 11 artiklan 1 ja 5 kohdan osalta siitä, miksi erityissääntelyä ei katsota tarpeelliseksi. Lähetetyille työntekijöille on turvattu samat oikeudet kuin muillekin työntekijöille kantelujen ja ilmoitusten tekemiseksi työnantajastaan. Lähetetty työntekijä voi vaatia palkkasaatavaa tai vahingonkorvausta kanteella yleisessä tuomioistuimessa siten kuin oikeudenkäymiskaaressa säädetään. Työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain (44/2006, jäljempänä
työsuojelun valvontalaki
), 50 §:ssä säädetään työsuojeluviranomaisen velvollisuudesta rikosilmoituksen tekemiseen. Näitä säännöksiä sovelletaan kotimaisissa ja ulkomaisissa tilanteissa. Esimerkiksi työsyrjintä, kiskonnantapainen työsyrjintä tai luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttäminen eivät ole asianomistajarikoksia, minkä vuoksi virallinen syyttäjä voi ilman asianomistajan lupaakin ajaa asiaa tuomioistuimessa.
Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) sekä naisten ja miesten tasa-arvosta annetun lain (609/1986, jäljempänä
tasa-arvolaki
) syrjinnän ja vastatoimien kieltojen, työsopimuslain (55/2001) velvoitteen työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta sekä työsuojelun valvontalain mukaisten menettelyiden ja prosessioikeudellisen lainsäädännön on katsottu toteuttavan direktiivin 11 artiklan 1, 3 ja 5 kohdan vaatimukset lähetetyn työntekijän suojelemisesta epäsuotuisalta kohtelulta kantelujen ja oikeudellisten menettelyjen käynnistämisen yhteydessä.
Suomeen työhön lähetettyjen työntekijöiden työnantaja on velvollinen soveltamaan lähetettyjen työntekijöiden työsuhteessa yhdenvertaisuuslain 7 §:n 1 momenttia, 8—10, 12—16 sekä 28 §:ää Suomessa tehtävän työn aikana. Suomessa sovellettavalla syrjintäsääntelyllä ei voida puuttua lähetetyn työntekijän ja tämän työnantajan välillä tehtävään työsopimukseen ja sen perusteisiin lähetetyn työntekijän tavanomaisessa työntekomassa eikä myöskään työsuhteen päättämistä koskeviin asioihin työsuhteen päättyessä lähetetyn työntekijän kotimaassa tai tavanomaisessa työskentelymaassa. Esimerkiksi lähetetyn työntekijän työsopimuksen päättämisperusteisiin sovelletaan työsopimukseen muutoin sovellettavan valtion lakia.
Yhdenvertaisuuslain 8 §:ssä säädetään syrjinnän kiellosta. Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Yhdenvertaisuuslain 16 §:ssä säädetään vastatoimien kiellosta. Henkilöä ei saa kohdella epäsuotuisasti eikä hänelle kielteisiä seurauksia aiheuttavalla tavalla sen vuoksi, että hän on vedonnut mainitussa laissa säädettyihin oikeuksiin tai velvollisuuksiin, osallistunut syrjintää koskevan asian selvittämiseen taikka ryhtynyt muihin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.
Yhdenvertaisuuslaki voisi tulla sovellettavaksi lähetetyn työntekijän työssä muun muassa silloin, kun lähetettyä työntekijää kohdellaan epäedullisemmin kuin saman työnantajan palveluksessa olevaa muuta työntekijää siinä kielletyllä perusteella. Esimerkiksi jos ulkomaisella palveluntarjoajalla on palveluksessaan useamman maan kansalaisia, joita hän lähettää työhön Suomeen ja soveltaa eri maiden kansalaisiin erilaisia ehtoja, voisi kyseessä olla yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettu syrjintä kansalaisuuden tai etnisen alkuperän perusteella. Syrjinnän kiellon rikkominen ja vastatoimien kieltoa koskeva 16 § voivat tulla arvioitavaksi tilanteessa, jossa lähetetyn työntekijän työsuhteen ehtoja heikennetään sen vuoksi, että hän on osallistunut ammattiyhdistystoimintaan tai selvittänyt Suomessa työskentelyn aikaisia työehtojansa.
Työsyrjintä on säädetty rangaistavaksi rikoslain (39/1889) 47 luvun 3 §:ssä. Korkein oikeus on katsonut ratkaisussaan KKO 2018:46, että käsittelypyynnön tekeminen työsuojeluviranomaiselle oli työsyrjintää koskevassa rangaistussäännöksessä tarkoitettua ammatillista toimintaa. Kun pyynnön tekemisen katsottiin tosiasiallisesti vaikuttaneen hallituksen päätökseen irtisanoa pyynnön tehneen työntekijän työsopimus, tuomittiin hänen esimiehensä, joka oli hallituksen jäsenenä äänestänyt irtisanomisen puolesta, rangaistukseen työsyrjinnästä. Epäedullisessa kohtelussa esimerkiksi työsuojeluviranomaiselle tehdyn käsittelypyynnön perusteella voi olla kyse työsyrjintärikoksesta. Rikoslain rangaistusseuraamukset voivat tulla sovellettavaksi myös tilanteessa, jossa työntekijöitä on lähetetty Suomeen.
Tasa-arvolaissa säädetään syrjinnän ja vastatoimien kiellosta. Välitön ja välillinen syrjintä sukupuolen perusteella on kielletty. Suomeen työhön lähetettyjen työntekijöiden työnantaja on velvollinen soveltamaan lähetettyjen työntekijöiden työsuhteissa tasa-arvolain 6, 7, 8, 8 a, 8 d, 9 ja 9 a §:ää. Tasa-arvolain säännökset tulevat sovellettavaksi ainoastaan Suomessa tehtävän työn aikana.
Vastatoimien kiellon on katsottu toteutuvan myös työntekijöiden tasapuolista kohtelua koskevan työsopimuslain 2 luvun 2 §:n säännöksen kautta. Työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Vaikka lainkohdassa ei nimenomaisesti todeta, että työnantaja ei saa kohdella epäsuotuisasti työntekijää juuri sen vuoksi, että hän on vaatinut oikeuksiaan, on selvää, ettei poikkeaminen tasapuolisesta kohtelusta vastatoimena työntekijän oikeussuojakeinojen käytöstä ole sallittua ja että tasapuolisen kohtelun velvoite sisältää implisiittisesti myös vastatoimien kieltoa koskevan säännöksen. Tämä lainkohta soveltuu myös lähetettyihin työntekijöihin.
Komissio on katsonut virallisessa huomautuksessaan, että Suomen lainsäädännössä ei ole varmistettu lähetettyjen työntekijöiden suojelua direktiivin 11 artiklan 5 kohdan mukaisesti eikä Suomi ole saattanut direktiivin kohtaa osaksi kansallista lainsäädäntöä, koska lähetettyjen työntekijöiden suojelusta epäedulliselta kohtelulta ei ole nimenomaisesti säädetty. Suomen lainsäädännössä ei ole säädetty sellaisten lähetettyjen työntekijöiden suojelusta, jotka ovat käynnistäneet oikeudellisia tai hallinnollisia menettelyjä työnantajiaan vastaan. Komission mukaan tässä tapauksessa riittäväksi katsottaisiin yleinen säännös, jolla suojellaan työntekijöitä, jotka ovat käynnistäneet oikeudellisia tai hallinnollisia menettelyjä työnantajiaan vastaan. Suomen lainsäädännössä tällaisesta suojelusta säädetään kuitenkin vain rajoitetuissa tilanteissa eli silloin, kun kyse on syrjinnästä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Direktiivissä ei määritellä, mitä epäedullisella kohtelulla 11 artiklan 5 kohdassa tarkoitetaan. Käytännössä kyse on työnantajan teosta, joka vaikuttaa lähetettyyn työntekijään epäedullisesti ja joka on syy-yhteydessä lähetetyn työntekijän käynnistämään oikeusprosessiin tai viranomaismenettelyyn Suomessa tai lähettävän yrityksen sijaintivaltiossa. Epäedullinen kohtelu voi ilmetä esimerkiksi lähetetyn työntekijän irtisanomisena, työehtojen heikentämisenä tai muuna epäasiallisena kohteluna.
Työsopimuslaissa ei säädetä yleisestä vastatoimien kiellosta tai hyvitysseuraamuksesta. Oikeudellisia menettelyitä käynnistäviä työntekijöitä suojellaan työnantajan vastatoimilta muun muassa työsuhdeturvasäännöksillä. Työsopimuslain 7 luvun 2 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena ei voida pitää ainakaan turvautumista työntekijän käytettävissä oleviin oikeusturvakeinoihin. Työsopimuslain mukaisen työsuhdeturvan piiriin kuuluvaa työntekijää suojellaan myös työnantajan yksipuoliseen päätökseen perustuvalta työehtojen heikentämiseltä. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, ettei työnantaja saa direktio-oikeutensa nojalla yksipuolisella päätöksellään muuttaa työsopimuksen olennaisia ehtoja (esim. palkkaus, työtehtävät, työntekopaikka, työaika), ellei olemassa ole työsopimuslain mukaista työsopimuksen päättämisperustetta.
ks. esim. KKO 2017:26 kohta 11, KKO 2016:80 kohta 13 ja siinä viitattu ratkaisukäytäntö
Työsopimuslain irtisanomissuojaa koskevia säännöksiä ei sovelleta lähetettyihin työntekijöihin, koska heidän työsuhdeturvansa määräytyy työsopimukseen sovellettavan lain mukaisesti. Työsopimukseen sovellettavasta laista sovitaan työsopimuksessa tai se määräytyy Rooma I -asetuksen
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 593/2008 sopimusvelvoitteisiin sovellettavasta laista (Rooma I)
mukaisesti.
Direktiivin 11 artiklan 5 kohdan asianmukainen täytäntöönpano olisi mahdollista toteuttaa lisäämällä työntekijöiden lähettämisestä annettuun lakiin yleissäännös, jossa kielletään oikeussuojakeinoihin turvautuneen lähetetyn työntekijän epäedullinen kohtelu. Tällöin olisi arvioitava tarvetta säätää direktiivin 20 artiklan mukaisesta tehokkaasta, oikeasuhteisesta ja varoittavasta seuraamuksesta, joita sovelletaan direktiivin nojalla annettuja kansallisia säännöksiä rikkoviin. Direktiivissä ei yksilöidä seuraamusten laatua eli jäsenvaltioille jätetään niiden suhteen harkintavaltaa.
Kansallisessa lainsäädännössä hyvitysseuraamukset on katsottu ensisijaisesti korvaukseksi epäedullisen kohtelun aiheuttamasta aineettomasta vahingosta, kuten loukkauksesta. Syrjinnän kieltoja rikkovalle lähettävälle yritykselle voi voimassa olevan lainsäädännön perusteella syntyä velvollisuus maksaa tasa-arvolaissa tai yhdenvertaisuuslaissa säädettyä hyvitystä.
Lähetetyn työntekijän epäedullinen kohtelu, kuten työehtojen heikentäminen, voi aiheuttaa tälle taloudellista vahinkoa. Palkkasaatavaa tai vahingonkorvausta voidaan vaatia kanteella yleisessä tuomioistuimessa siten kuin oikeudenkäymiskaaressa säädetään. Lähetetyllä työntekijällä on sama oikeus vaatia kanteella saataviaan työnantajaltaan kuin mitä on työntekijöillä yleensä. Lähetetyllä työntekijällä on myös mahdollisuus valtuuttaa joku toinen henkilö vaatimaan hänen saataviaan Suomessa. Lähetetty työntekijä voi valtuuttaa myös hallinnollisia menettelyjä varten kolmannen tahon, kuten ammattijärjestön, toimimaan puolestaan.
Lähetetyn työntekijän työnantajan vahingonkorvausvelvollisuus määräytyy lähetetyn työntekijän työsopimukseen sovellettavan lainsäädännön mukaisesti. Työntekijöiden lähettämisestä annetun lain 32 §:n 1 momentissa säädetään, että jos lain mukaiseen työsuhteeseen sovelletaan työsopimuslakia, lähettävän yrityksen vahingonkorvausvelvollisuus työnantajana määräytyy työsopimuslain 12 luvun 1 §:n mukaisesti.
Lisäksi työntekijöiden lähettämisestä annetussa laissa säädetään lähettävän yrityksen velvollisuudesta maksaa laiminlyöntimaksua eräiden hallinnollisten velvoitteiden rikkomisesta. Laiminlyöntimaksu maksetaan valtiolle eikä siinä ole kyse lähettävään työntekijään kohdistuneen epäedullisen kohtelun tai tälle syntyneen vahingon hyvittämisestä.