6
Lausuntopalaute
Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti 25.9.2024 kuulemistilaisuuden keskeisille sidosryhmille. Kuulemistilaisuuteen kutsuttiin ylimmät laillisuusvalvojat, Valvira ja aluehallintovirastot, hyvinvointialueet, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS ja Helsingin kaupunki, asian kannalta keskeiset ministeriöt, sekä yrittäjien ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten keskeisiä etujärjestöjä. Kuulemistilaisuudessa puheenvuoron pitivät valvontaviranomaiset (yhteinen puheenvuoro), hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki (yhteinen puheenvuoro), HUS, Elinkeinoelämän keskusliitto, Hyvinvointiala Hali ry, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Lääkäripalveluyritykset ry, Suomen hammaslääkäriliitto ry, Suomen kuntoutusyrittäjät ry sekä Suomen lääkäriliitto ry. Kirjalliset lausumat toimitti lisäksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, HUS, Helsingin sosiaali- terveys- ja pelastustoimiala, Hyvil Oy, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Suomen Apteekkariliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto ry, Suomen Lääkäriliitto ry, Suomen Fysioterapeutit ry, Suomen yrittäjät, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry sekä valvontaviranomaiset (yhteinen lausuma).
Kaikki kuultavat kannattivat lähtökohtaisesti ehdotusta valvontalain väliaikaiseksi muuttamiseksi sekä julkisten palveluntuottajien rekisteröintivelvollisuuden lykkäämiseksi. Useat kuultavista ehdottivat väliaikaisen sääntelyn voimassaoloajan pidentämistä tai lain pysyvää muuttamista. Useampi kuultava katsoi väliaikaisen sääntelyn voivan helpottaa sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuutta esimerkiksi terapia-ammateissa. Toisaalta esimerkiksi valvontaviranomaiset totesivat, että poikkeussäännös olisi ehdotuksen mukaisesti tärkeää rajata selkeästi ajallisesti enintään vuoden mittaiseksi. Useat kuultavista esittivät harkittavaksi, että julkisten palveluntuottajien rekisteröintivelvollisuutta lykättäisiin vuoden sijaan kahdella vuodella.
Väliaikaisen sääntelyn soveltamisalaa pidettiin pääosin kannatettava, joskin kuulemisessa esitettiin myös, että soveltamisalan rajausta tulisi vielä arvioida. Tältä osin esitettiin huoli muun muassa välillisistä vaikutuksista muihin palveluntuottajiin, mikäli näiden hakemusten käsittely esityksen johdosta pitenisi, sekä myös vaikutus palvelujen saatavuuteen kasvualueiden ulkopuolella, joissa palveluiden saatavuus saattaa olla riippuvaista yksittäisestä isommasta yksityisestä palveluntuottajasta.
Tukea esitettiin sille, että väliaikaisen sääntelyn soveltamisalan ulkopuolelle rajattaisiin sellaiset lasten kanssa työskentelevät palveluntuottajat, joiden tulee toimittaa valvontaviranomaisille muun kuin työsopimussuhteisen henkilöstön osalta rikosrekisteriote. Eräät kuultavat esittivät, että soveltamisalan ulkopuolelle tulisi rajata myös ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevät.
Kuulemisessa ja sen jälkeen toimitetuissa kirjallisissa lausumissa esitettiin lisäksi muita valvontalakiin ja sen mukaiseen hakemuskäsittelyyn liittyviä kehittämisehdotuksia, kuten rekisteröintivelvollisuuteen liittyvän ja kerättävän tietosisällön laajuuden ja tarpeellisuuden ja ylipäänsä rekisteröintimenettelyn aiheuttaman hallinnollisen taakan kriittistä arviointia, ja kiinnitettiin huomiota muun muassa valvontalain mukaisten suoritteiden korkeisiin maksuihin.
Kuulemistilaisuuden perusteella esitystä on muutettu niin, että väliaikainen sääntely olisi voimassa vuoden 2025 lopun sijaan vuoden 2026 loppuun saakka. Tämä mahdollistaisi lain pysyvien muutostarpeiden arvioinnin ottaen myös huomioon ne vaikutukset, joita väliaikaisella sääntelyllä arvioidaan olleen muun muassa potilas- ja asiakasturvallisuudelle mutta myös henkilöstön ja palvelujen saatavuudelle. Vastaavasti esitystä on muutettu niin, että valvontalain palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröintiä koskevien säännösten voimaantuloa julkisten palveluntuottajien osalta lykättäisiin vuoden sijaan kahdella vuodella. Tämä mahdollistaisi paremmin hakemusmenettelyn vakiinnuttamisen tilanteessa, jossa rekisteröintihakemusten, mukaan lukien julkisten palveluntuottajien toimittamien tietojen, käsittelyn on tarkoitus siirtyä vuoden 2026 valtion aluehallinnon uudistamisen myötä uudelle valtakunnalliselle Lupa- ja valvontavirastolle.
Luonnoksesta hallituksen esitykseksi järjestettiin lausuntokierros 2.-16.10.2024 ja ruotsinkielisen säädösluonnoksen osalta 7.-21.10.2024. Määräaikaan mennessä saatiin 69 lausuntoa. Lausunnon antoivat Ahvenanmaan maakuntahallitus, Akava ry, Ammattiliitto Pro ry, Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia, EFPP Suomen kansallinen verkosto ry, Elinkeinoelämän keskusliitto, Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry, Etelä-Suomen aluehallintovirasto (aluehallintovirastojen yhteinen lausunto), HUS-Yhtymä, Hyvinvointiala HALI ry, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy, Itä-uudenmaan hyvinvointialue, Kainuun hyvinvointialue, Keski-Suomen hyvinvointialue, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Koulutettujen Hierojien liitto ry, Kuluttajaliitto ry, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Kymenlaakson hyvinvointialue, Lastensuojelun Keskusliitto, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, Lääkäripalveluyritykset ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Mikro- ja yksinyrittäjät ry, Muistiliitto ry, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry, oikeuskanslerinvirasto, Pirkanmaan hyvinvointialue, Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjois-Savon hyvinvointialue, Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry, SOS-lapsikylä, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, STTK ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Suomen Erikoislääkäriyhdistys ry, Suomen Fysioterapeutit ry, Suomen Hammaslääkäriliitto ry, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Optometrian Ammattilaiset ry, Suomen potilas- ja asiakasturvallisuusyhdistys SPTY, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto ry, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry, Suomen Yleislääkärit GPF ry, Suomen Yrittäjät, Tehy ry, Terveystalo-konserni, työ- ja elinkeinoministeriö, Unioni45 hammassairaala, Uusi työ ry, vakuutusoikeus, valtiovarainministeriö, Valvira, Vammaisfoorumi ry, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Korkein hallinto-oikeus, oikeusministeriö, Oikeusrekisterikeskus, opetus- ja kulttuuriministeriö, puolustusministeriö, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES ja Verohallinto ilmoittivat, ettei niillä ole esitykseen lausuttavaa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti lausuntoajan päätyttyä, ettei sillä ole asiassa lausuttavaa.
Valtaosa lausunnonantajista kannatti ja piti tarpeellisena ehdotettua väliaikaista sääntelyä. Myös ylimmät laillisuusvalvojat pitivät hyvänä, että hallitus on ryhtynyt asiassa lainsäädäntötoimenpiteisiin. Muutoksen katsottiin helpottavan elinkeinon harjoittamista sekä voivan parantaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ja palveluiden saatavuutta.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
katsoi väliaikaisen sääntelyn edesauttavan uusien palveluntuottajien pääsyä markkinoille, jolloin markkinoiden joustavuus ja kilpailu lisääntyvät ja palvelutarjonta monipuolistuu. Toisaalta huomiota kiinnitettiin siihen, että väliaikainen sääntely voi asettaa palveluntuottajat keskenään eriarvoiseen asemaan (
aluehallintovirastot, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
ja
Suomen Psykologiliitto
). Ainoastaan
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
ei kannattanut väliaikaista muutosta.
Väliaikaisen sääntelyn ehdotettua soveltamisalaa pidettiin pääosin kannatettavana. Jotkin lausunnonantajat esittivät kuitenkin soveltamisalan laajentamista (
Terveystalo-konserni, Suomen Yrittäjät, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Erikoislääkäriyhdistys ry, Suomen potilas- ja asiakasturvallisuusyhdistys SPTY, Unioni45 Hammassairaala, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Uusi työ ry
).
Suomen Kuntoutusyrittäjät ry
ja
Mikro- ja yksinyrittäjät ry
esittivät sääntelyn rajaamista suuremmankin palveluntuottajan vähäriskiseen toimintaan, jollaisena voitaisiin
Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n
mukaan pitää kaikkia terveyspalveluita, joissa ei käsiteltäisi lääkehoitoa, tai joissa ei olisi kyse ympärivuorokautisista palveluista.
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry
esitti, että soveltamisala laajennettaisiin koskemaan myös kaikkia jo kertaalleen rekisteröityneitä toimijoita.
Aluehallintovirastot
esittivät puolestaan, että soveltamisalan ulkopuolelle rajattaisiin palveluntuottajat, joiden osalta on ilmeistä, etteivät ne täytä 6 ja 7 §:ssä säädettyjä edellytyksiä, palveluyksiköt jotka edellyttävät ennakkotarkastusta, sekä kliinisen mikrobiologian nopea vieritestaustoiminta, jossa tulee olla kirjallinen valvontasopimus toimiluvallisen laboratorion kanssa tai sellainen laboratoriopikadiagnostiikka, johon vaaditaan kliinisen mikrobiologian toimilupa.
Aluehallintovirastot
toivat esille myös sellaiset palvelukokonaisuudet, joissa yksin toimivat palveluntuottajat yhdessä tuottavat palvelukokonaisuuden, jossa esimerkiksi hammashoitoja tehdään anestesiassa. Väliaikaisen sääntelyn soveltamisalaan ei ole tehty lausuntopalautteen johdosta muutoksia. Soveltamisalan on katsottu olevan tarpeen olla hyvin rajattu asiakas- ja potilasturvallisuusriskien minimoimiseksi. Perusteluissa on korostettu niitä edellytyksiä, joiden tulee täyttyä, jotta toiminta voitaisiin ehdotetun sääntelyn nojalla aloittaa sekä sitä, että väliaikaisella sääntelyllä ei vaikutettaisi palveluntuottajan velvollisuuteen noudattaa myöskään muualla lainsäädännössä sille tai toiminnalle asetettuja edellytyksiä tai lupavaatimuksia.
Lausunnoissa tuotiin esille haasteita liittyen yhden hengen henkilöstöä koskevan säännöksen soveltamiseen (
aluehallintovirastot, Akava ry, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry ja Mikro- ja yksinyrittäjät ry
) ja esimerkiksi henkilöstön lukumäärän laskentaan tilanteissa, joissa laskenta suoritetaan henkilötyövuosissa (
Suomen Kuntoutusyrittäjät ry
)
. Aluehallintovirastojen
huomiot liittyivät siihen, mikä sanan enintään merkitys on ja onko esityksen tarkoitettu soveltuvan myös sellaisiin palveluntuottajiin, joilla ei ole lainkaan asiakas- tai potilastyöhön osallistuvaa henkilöstöä, sekä siihen, mitä asiakas- ja potilastyöhön osallistuvalla henkilöstöllä tarkoitetaan. Sekä
aluehallintovirastot
että
Suomen Hammaslääkäriliitto
toivat esille säännöksen käytännön soveltamisen näkökulmasta esimerkkinä suun terveydenhuollon, jossa hammaslääkärin työtä avustaa usein hammashoitaja. Säännöksestä on lausuntopalautteen perusteella poistettu sana
enintään
. Lisäksi säännöksen perusteluja on selvennetty ja täydennetty, ottaen muun muassa kantaa säännöksen soveltumiseen hammashoitoon.
Useassa lausunnossa katsottiin, että väliaikainen sääntely voi aiheuttaa riskin potilas- ja asiakasturvallisuudelle (
oikeuskanslerinvirasto,aluehallintovirastot, Valvira, Itä-Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueet ja Suomen Yleislääkärit GPF ry
). Esityksen vaikutusta asiakas- ja potilasturvallisuuteen ja toiminnan jatkuvuuden näkökulmasta myös palveluntuottajaan toivottiin arvioitavan tarkemmin esityksessä (
oikeuskanslerinvirasto, aluehallintovirastot ja Lastensuojelun Keskusliitto
). Vaikutusten arviointeja on tältä osin täydennetty.
Aluehallintovirastojen
,
Kilpailu- ja kuluttajaviraston
ja
työ- ja elinkeinoministeriön
lausunnoissa pohdittiin sitä, miltä osin valvonta kohdistuu väliaikaisen sääntelyn nojalla aloitettuun toimintaan. Tätä on selvennetty säännöksen perusteluissa. Perusteluja on myös selvennetty
valtiovarainministeriön
sekä eräiden muiden lausuntojen johdosta siltä osin, kun on kyse väliaikaisen sääntelyn nojalla aloitetun toiminnan verotuksesta.
Työ- ja elinkeinoministeriön
ja
Suomen Lääkäriliiton
lausunnoissa pohdittiin, pitäisikö ennen hylkäävää päätöstä varata mahdollisuus korjata rekisteröinnin edellytyksissä havaittu ja korjattavissa oleva puute. Lisäksi
työ- ja elinkeinoministeriö
ja
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry
pohtivat lausunnoissaan ehdotetun menettelyn puitteissa annetun hylkäävän päätöksen rinnastettavuutta tilanteisiin, joissa jo hyväksytty rekisteröinti perutaan. Perusteluja on tältä osin täydennetty.
Useassa lausunnossa esitettiin enimmäisajan määrittelemistä hakemusten käsittelylle (
Hyvinvointiala Hali ry, Lääkäripalveluyritykset ry, Suomen Yrittäjät, Suomen Fysioterapeutit ry, Näkeminen ja silmäterveys Näe ry, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry, Tehy ry sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ryniiden palveluntuottajien osalta, joiden tulee näyttää rikosrekisteriote
). Muutamassa lausunnossa ehdotettiin hakemusten käsittelyjärjestyksen muuttamista siten, että väliaikaisen sääntelyn ulkopuolelle jäävien palveluntuottajien hakemukset käsiteltäisiin ensin (
Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry, Lääkäripalveluyritykset ry ja Suomen yrittäjät
). Esitystä ei ole muutettu tältä osin. Valvontalaki mahdollistaa jo nykyisellään hakemusten käsittelyn priorisoinnin viranomaisen harkinnan mukaan ja toimenpiteitä jatketaan rekisteröinnin sujuvoittamiseksi ja käsittelyaikojen lyhentämiseksi.
Lasten kanssa työskentelevien palveluntuottajien rikostaustan selvittämismenettelyn piiriin kuuluvien palveluntuottajien rajaamista pois väliaikaisen sääntelyn piiristä pidettiin pääosin kannatettavana (
Valvira,hyvinvointialueet, lapsijärjestöt, työ- ja elinkeinoministeriö sekä jotkin palveluntuottajajärjestöt
), mutta erityisesti
elinkeinoelämää edustavat tahot
katsoivat sen vaarantavan lasten palvelujen saatavuutta. Myös
lapsijärjestöt
näkivät riskin palvelujen saatavuudelle mutta pitivät selvittämismenettelyä kuitenkin tärkeänä. Osa lausunnonantajista katsoi, että ehdotetun säännöksen vaikutuksia ei ole arvioitu riittävällä tavalla lapsen oikeuksien ja palvelujen saatavuuden näkökulmasta (
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry sekä Suomen Psykologiliitto
).
Työ- ja elinkeinoministeriö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry ja Lastensuojelun Keskusliitto
pitivät tärkeänä, että rikostaustan selvittämismenettelyn alaisia tehtäviä koskevat rekisteri-ilmoitukset käsiteltäisiin mahdollisimman nopeasti.
Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
ehdotti, että rikostaustaselvitykset priorisoitaisiin hakemuksen saapuessa ja sen ollessa kunnossa, yrittäjä saisi väliaikaisen luvan ja muiden hakemusdokumenttien tarkastelu tapahtuisi tavallisen prosessin mukaisesti.
Suomen Kuntoutusyrittäjät ry
ehdotti, että palveluntuottajilla olisi aina oikeus käynnistää toimintansa kolmen kuukauden ajaksi, jonka aikana valvontaviranomaisen tarkistaisi hakemuksen ja pyytäisi tarvittaessa rikosrekisteriotteen tarkastettavaksi. Näin uuden yrityksen toiminta olisi myös lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain kolmen kuukauden aikarajan mukaista. Eräät muut puolestaan esittivät, että palveluntuottaja voisi aloittaa toimintansa toimitettuaan rikosrekisteriotteen valvontaviranomaiselle (
Suomen Psykologiliitto, EFPP Suomen kansallinen verkosto ry, Suomen Puheterapeuttiliitto ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
).
Suomen psykologiliitto
katsoi, että toiminnan muutostilanteessa, kun rikosrekisteriote on jo todennettu toiminnan alkuperäisen luvan myöntämisvaiheessa, ei odottelua saisi syntyä. Lisäksi palveluntuottajalla tulisi rikostaustan selvittämismenettelystä huolimatta olla mahdollisuus käynnistää väliaikaisen sääntelyn nojalla sellainen toiminta, jossa ei toimita alaikäisten kanssa. Useassa lausunnossa myös peräänkuulutettiin tarkempaa arviointia siitä, kuinka suuri osa hakemuksista jäisi rajauksen vuoksi pois väliaikaisen sääntelyn soveltamisalasta ja mitä tämä tarkoittaisi lasten palvelujen saatavuudelle. Esityksen vaikutusten arviointia on täydennetty tältä osin. Lisäksi säännöstä on täsmennetty siten, että väliaikaisen sääntelyn soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät vain sellaiset palveluntuottajat, joiden tulee ensi kerran toimittaa valvontaviranomaiselle palveluyksikön rekisteröintiä varten ote rikosrekisteriotteesta. Eräät hyvinvointialueet (
Keski-Suomen, Itä-Uudenmaan, Kainuun, Kymenlaakson, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet
),
Suomen asiakas- ja potilasturvallisuusyhdistys SPTY ry
ja
Tehy ry
esittivät myös ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien rajaamista pois väliaikaisen sääntelyn soveltamisalasta. Esitykseen ei ole tehty tältä osin muutoksia, mutta siinä on pyritty selkeämmin tuomaan esille syitä niiden osalta eroavalle ratkaisulle.
Lain pikaista voimaantuloa pidettiin useassa lausunnossa tärkeänä.
Aluehallintovirastot ja Valvira
kuitenkin kiinnittivät lausunnoissaan huomiota lain toimeenpanon tiukkaan aikatauluun, sen aiheuttamaan lisätyöhön sekä sen edellyttämiin toimenpiteisiin ja tietojärjestelmämuutoksiin,
aluehallintovirastot
myös yleisemmin sen toimeenpanon edellyttämiin lisäresursseihin.
Oikeuskanslerinviraston
sekä eräiden muiden lausunnossa kiinnitettiin huomiota riittävän varhaisen ohjauksen tarpeeseen koskien väliaikaisen sääntelyn soveltamista. Usea lausunnonantajista ehdotti, että muutoksesta tehtäisiin pidempiaikainen, pysyvä tai että pysyvien muutosten tarvetta arvioitaisiin jatkovalmistelussa (
Suomen potilas- ja asiakasturvallisuusyhdistys SPTY ry,Unioni45, Terveystalo-konserni, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto ry, Suomen Fysioterapeutit ry, Koulutettujen Hierojien liitto ry
,
Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto ry ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
). Toisaalta jotkin lausunnonantajat toivat esille pitävänsä tärkeänä lain perusratkaisua, jonka mukaan palvelujen tuottaminen edellyttää rekisteröintiä (
Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto ry, SOSTE ry, Vammaisfoorumi ry
)
.
Lausunnoissa esitettiin myös huomioita liittyen Soteri-rekisterin ja rekisteröintimenettelyn jatkokehittämiseen ja esimerkiksi siihen, mitkä tiedot ovat välttämättömiä rekisteröintimenettelyn ja valvonnan näkökulmasta ja mitkä muutokset toimintaan ovat olennaisia muutoksia, jotka vaativat rekisteröintipäätöksen.
Uusi työ ry:n
lausunnossa kritisoitiin valvontalain perusratkaisua, jonka mukaan palveluntuottajaksi rekisteröityminen edellyttää Y-tunnusta.
Mikro- ja yksinyrittäjät ry
katsoi, että palveluntuottajille aiheutuneet ja vielä aiheutuvat vahingot on korvattava.
Oikeuskanslerinvirasto
mutta myös useat muut lausunnonantajat korostivat tarvetta jatkaa säädösvalmistelun rinnalla toimenpiteitä rekisteröintimenettelyn sujuvoittamiseksi ja käsittelyaikojen lyhentämiseksi.
Aluehallintovirastot, oikeuskanslerinvirasto
sekä useat muut lausunnonantajat (
Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueet, SAK ry, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry, Hyvinvointiala Hali ry ja Ammattiliitto Pro ry
) korostivat rekisteröintimenettelyn riittävää resursointia ja tarvetta varmistaa, ettei hakemusten käsittely esityksen johdosta pitkittyisi.
Oikeuskanslerinvirasto
myös piti tärkeänä tuoda selkeämmin esille niitä toimenpiteitä, joilla hakemuskäsittelyä on jo pyritty korjaamaan. Esitystä on täydennetty tältä osin. Esitykseen on myös lausuntokierroksen jälkeen lisätty luku esityksen toimeenpanosta ja seurannasta, jossa edellä mainittuja näkökohtia on korostettu. Pysyvien muutosten tarvetta on tarkoitus arvioida väliaikaisen sääntelyn voimassaolon aikana.
Vakuutusoikeus
toi lausunnossaan esille, että vakuutusoikeudessa käsiteltävissä toimeentuloturvaan liittyvissä muutoksenhakuasioissa voi olla kyse siitä, milloin elinkeinotoiminta on aloitettu. Vakuutusoikeuden tämän hetkisen käsityksen mukaan esitys ei kuitenkaan aiheuttaisi muutosta mainittujen muutoksenhakuasioiden käsittelyyn.
Lausunnoissa kannatettiin laajasti julkisten palveluntuottajien rekisteröinnin lykkäystä kahdella vuodella. Sen katsottiin mahdollistavan rekisteröintimenettelyn vakiinnuttaminen ja sujuvoittaminen ottaen huomioon, että hakemusten käsittely siirtyy vuonna 2026 uudelle valtakunnalliselle Lupa- ja valvontavirastolle. Lykkäyksen myös katsottiin antavan hyvinvointialueille mahdollisuuden varautua ja organisoitua rekisteröinnin edellyttämällä tavalla (
aluehallintovirastot,Keski-Uudenmaan, Kymenlaakson, Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
). Osa lausunnonantajista ei kuitenkaan kannattanut lykkäystä lainkaan tai piti sitä liian pitkänä (
Hyvinvointiala Hali ry, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry ja Lastensuojelun Keskusliitto
) ja osa piti kahta vuotta riittämättömänä tai katsoi että sen riittävyyttä tulisi kriittisesti arvioida (
Suomen Lääkäriliitto ja Vantaan ja Keravan sekä Pirkanmaan hyvinvointialueet
). Lykkäyksen katsottiin voivan vaarantaa tavoitteen yksityisten ja julkisten palveluntuottajien yhdenvertaisesta kohtelusta ja heikentävän kilpailuneutraliteettia (
Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Suomen yrittäjät ja Hyvinvointiala Hali ry
).
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
ehdotti, että julkisten palveluntuottajien rekisteröinti olisi mahdollista jo nyt,
Kymenlaakson hyvinvointialue
puolestaan julkisten palveluntuottajien rekisteröinnin porrastamista.
Aluehallintovirastot
ja
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
pitivät tärkeänä varmistaa riittävä rahoitus julkisten palveluntuottajien rekisteröinnistä aiheutuviin kustannuksiin. Esitykseen ei ole tältä osin tehty muutoksia.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
ja
Suomen Yrittäjät
katsoivat, että lykkäys antaisi julkisille palveluntarjoajille kilpailullista etua ja heikentäisi kilpailuneutraliteettia, sillä yksityiset toimijat joutuvat noudattamaan rekisteröintimenettelyä ja kantamaan siitä aiheutuvat kustannukset. Tämä voisi pitkällä aikavälillä johtaa siihen, että yksityisten toimijoiden määrä markkinoilla ja siten myös kuluttajien valinnanmahdollisuudet vähenisivät.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
kiinnitti huomiota myös siihen, että julkisten palveluntuottajien rekisteröintivelvoitteen siirtäminen voi estää maksujen alentamisen, mikä voi kuormittaa erityisesti pieniä yksityisiä palveluntarjoajia ja että suoritemaksujen tasoa tulisi arvioida uudelleen. Myös useassa muussa lausunnossa kiinnitettiin muun muassa tästä näkökulmasta huomiota korkeisiin rekisteröintikustannuksiin (
Akava ry,Suomen Kuntoutusyrittäjät ry, Elinkeinoelämän keskusliitto, Hyvinvointiala Hali ry, Lääkäripalveluyritykset ry, Suomen Fysioterapeutit ry, Koulutettujen Hierojien liitto, Suomen Psykologiliitto, Suomen Puheterapeuttiliitto ry, Suomen Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry, Mikro- ja yksinyrittäjät ry, Suomen Yrittäjät, Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry, Unioni45 ja Uusi työ ry
.) Esityksen vaikutuksia on täydennetty edellä mainituilla näkökohdilla.
Valtiovarainministeriö
katsoi lausunnossaan, että julkisten palveluntuottajien rekisteröinnistä aiheutuvien kustannusten siirtyminen voidaan esittää korjattavaksi vuosia 2026-2029 koskevan julkisen talouden suunnitelman ja valtiontalouden kehyspäätöksen valmistelun yhteydessä. Vuodelle 2025 kohdistuvat muutokset tulee esittää korjattavaksi talousarvion täydennysesityksen yhteydessä. Se myös viittasi valtionaluehallinnon uudistamiseen ja rekisteröinti- ja valvontatoiminnan voimavaroihin ja toivoi tulevansa kuulluksi asian jatkovalmistelun aikana. Esityksen suhdetta talousarvioon on täydennetty valtiovarainministeriön lausunnon perusteella ja esityksen jatkovalmistelussa on käyty keskustelua ministeriön kanssa rekisteröinti- ja valvontatoiminnan voimavaroista.
Ahvenanmaan maakuntahallitus
totesi lausunnossaan hallituksen esityksen koskevan oikeudenaloja, joilla maakunnalla on oma lainsäädäntövalta. Edellä mainitusta sekä siitä johtuen, että hallituksen esityksestä on käännetty vain muutamia sivuja, ei maakuntahallitus antanut lausuntoa esityksen aineellisesta sisällöstä.
Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti lausuntokierroksen jälkeen 21.10.2024 kuulemistilaisuuden keskeisille sidosryhmille koskien siirtymäsäännöksiä perheryhmäkotien rekisteröimiselle. Kutsu kuulemiseen lähetettiin työ- ja elinkeinoministeriölle, niille tiedossa olleille hyvinvointialueille, joiden alueella sijaitsee yksityisiä perheryhmäkoteja, ylimmille laillisuusvalvojille, lapsiasiavaltuutetulle, osalle elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista (ELY-keskukset), Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle, Valviralle, Lastensuojelun Keskusliitolle sekä perheryhmäkoteja ylläpitäville yksityisille palveluntuottajille.
Kuulemistilaisuudessa puheenvuoron pitivät työ- ja elinkeinoministeriö, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Valvira, Lastensuojelun Keskusliitto, Setlementti Puijola ja Kotokunta Oy. Kuulemistilaisuudessa säännösehdotukset saivat kannatusta. Valvira huomautti, että säännösehdotuksessa käytetty ilmaisu viipymättä voisi aiheuttaa tulkinnanvaraisuutta ja katsoi, että jos laissa säädettäisiin hakemuksen jättämiselle nimenomaisesti määräaika, määräajan ei tarvitsisi olla kovin pitkä, kunhan asiasta ehditään tiedottaa palveluntuottajille. Pirkanmaan ELY-keskus kiinnitti huomiota siihen, että kotoutumislain perusteella voi olla toiminnassa myös muita asumisyksiköitä kuin perheryhmäkoteja, joita asia voi koskea.
Kuulemistilaisuuden perusteella lakiehdotusta muutettiin siten, että siirtymäsäännökset koskisivat perheryhmäkotien lisäksi kotoutumislain 28 §:ssä tarkoitettuja muitakin asuinyksiköitä.
7
Säännöskohtaiset perustelut
7.1
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta
5 §.Oikeus tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja.
Pykälään lisättäisiin väliaikaisesti uusi 3 momentti, jonka mukaan sen estämättä mitä 1 ja 2 momentissa säädetään, palveluntuottaja, jonka 9 §:ssä tarkoitettu asiakas- ja potilastyöhön osallistuva henkilöstö muodostuu yhdestä henkilöstä ja joka on tehnyt 16 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitetut hakemukset ja antanut mainituissa momenteissa tarkoitetut tiedot palveluntuottajaksi rekisteröintiä ja palveluyksikön rekisteröintiä varten, saisi aloittaa toimintansa tai toteuttaa muutoksen noudattaen tämän lain säännöksiä, kunnes 21 §:n 2 momentissa tarkoitettu rekisteröintipäätös on tehty.
Säännöksen tarkoituksena on mahdollistaa säännöksen soveltamisalaan kuuluvan palveluntuottajan toiminnan aloittaminen ja palveluyksikön olennaisten muutosten toteuttaminen noudattaen valvontalain säännöksiä heti rekisteröintejä koskevan hakemuksen tekemisen jälkeen ennen kuin valvontaviranomainen on tehnyt 21 §:n 2 momentissa tarkoitetun rekisteröintipäätöksen. Säännöksellä ei muutettaisi valvontalain perusratkaisua, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen edellyttää palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä ja lain edellytysten täyttymistä. Varsinainen lain tarkoittama oikeus tuottaa palveluja olisi edelleen riippuvainen 21 §:n 2 momentin mukaisista päätöksistä ja 5 §:n 1 ja 2 momentin mukaisista rekisteröinneistä. Säännöksellä ei myöskään muutettaisi yksin toimivalta palveluntuottajalta 16 §:n 1 ja 2 momentin perusteella palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintihakemuksissa edellytettäviä tietoja ja selvityksiä.
Ehdotetussa 3 momentissa tarkoitetulla palveluntuottajalla tarkoitettaisiin 4 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaista palveluntuottajaa, jonka 9 §:ssä tarkoitettu asiakas- ja potilastyöhön osallistuva henkilöstö muodostuu yhdestä henkilöstä. Säännöksen soveltamisalaan kuuluisivat kaikki säännöksen mukaiset sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavat palveluntuottajat niiden oikeudellisesta muodosta riippumatta. Soveltamisalaan kuuluisivat siten esimerkiksi yksityiset elinkeinonharjoittajat ja osakeyhtiömuotoinen toiminta.
Säännöstä sovellettaisiin ensinnäkin palveluntuottajaan, jossa toimiva yrittäjä itse antaisi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Mikäli palveluntuottajana toimiva luonnollinen henkilö ei itse antaisi palveluja suhteessa asiakkaaseen tai potilaaseen, palveluntuottaja voisi palkata, vuokrata tai alihankkia enintään yhden asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilön tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluja. Säännös ei mahdollistaisi tilannetta, jossa palveluntuottaja palkkaisi tai vuokraisi henkilöstöä taikka hankkisi alihankintana palveluaan toiselta palveluntuottajalta siten, että tosiasiallisesti varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön osallistuisi useampi kuin yksi henkilö, siinäkään tilanteessa, että näiden henkilöiden yhteenlaskettu työpanos vastaisi yhtä henkilötyövuotta. Henkilöstöä koskeva edellytys ei kuitenkaan estäisi sitä, että palveluntuottajalla olisi yritystoimintaa puhtaasti avustavaa henkilöstöä (esimerkiksi vastaanottoavustaja, kirjanpitäjä), joka ei osallistuisi varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön. Mikäli palveluntuottaja palkkaisi, vuokraisi tai alihankkisi kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti kerrallaan useamman kuin yhden asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilön, sovellettaisiin palveluntuottajan oikeuteen tuottaa palveluja ehdotetun 3 momentin sijaan 1 ja 2 momenttia.
Säännöksen mukainen henkilöstöä koskeva rajaus ei estäisi tilannetta, jossa palvelua tuottavan yrittäjän kanssa samoissa tiloissa ja samojen asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelisi samanaikaisesti toisen palveluntuottajan palveluksessa olevia henkilöitä. Esimerkiksi suun terveydenhuollossa on tavallista, että vastaanottotilojen vuokraamista koskevaan sopimukseen kuuluu palveluntuottajana toimivan vuokranantajan palveluksessa ja tämän määräysvallassa oleva, hammaslääkäriä hoitotoiminnassa avustava henkilö. Tällaista avustavaa henkilöä ei pidettäisi hammaslääkärinä toimivan palveluntuottajan henkilöstönä, ellei palveluntuottaja erikseen itse ilmoita häntä osaksi omaa henkilöstöään.
Säännöksen soveltamisen edellytyksenä oleva henkilöstön kokovaatimus koskisi kaikkea valvontalaissa määriteltyjen sosiaali- tai terveyspalvelujen asiakas- ja potilastyötä. Säännöksen tarkoittamana asiakas- ja potilastyönä pidettäisiin myös esimerkiksi sosiaalihuoltolain 14 §:n 1 momentin 6 kohdan mukaisia sosiaalipalveluna järjestettäviä tukipalveluja.
Ehdotetun 3 momentin mukaan toiminnan aloittamisen edellytyksenä olisi, että palveluntuottaja on tehnyt 16 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitetut hakemukset palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröimiseksi. Nämä rekisteröintihakemukset on mahdollista tehdä samalla kertaa. Pelkkä palveluntuottajan hakemuksen tekeminen ei antaisi mahdollisuutta aloittaa toimintaa. Edelleen edellytyksenä olisi, että palveluntuottaja olisi antanut 16 §:n 1 ja 2 momentissa tarkoitetut tiedot palveluntuottajaksi rekisteröintiä ja palveluyksikön rekisteröintiä varten. Hakijan tulisi noudattaa myös muita valvontalain 3 luvun säännöksiä. Toiminnan aloittamisen edellytyksenä näin ollen olisi, että palveluntuottaja on lähettänyt rekisteröintiä koskevan hakemuksen 15 §:n 1 momentin mukaisesti sähköisesti tai 3 momentin mukaisesti muussa kuin sähköisessä muodossa toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.
Palveluntuottajan itsensä vastuulla olisi arvioida säännöksen soveltuvuus sen toimintaan ja varmistaa ennen toiminnan aloittamista, että se on toimittanut hakemuksessa täsmällisesti kaikki rekisteröintiä varten tarvittavat tiedot valvontaviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Palveluntuottajalla olisi ankara vastuu ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta ja riittävyydestä. Ankaralla vastuulla tarkoitetaan tuottamuksesta riippumatonta vastuuta, joka tarkoittaisi sitä, että palveluntuottaja vastaisi ilmoittamiensa tietojensa oikeellisuudesta kaikissa olosuhteissa riippumatta siitä, onko väärien tai puutteellisten tietojen ilmoittamisen syynä ollut esimerkiksi laiminlyönti tai puhdas huolimattomuus. Säännöksen perusteella toimiva palveluntuottaja vastaisi myös siitä, että se täyttää valvontalain asettamat edellytykset koko toiminnan ajan. Mikäli palveluntuottaja muuttaisi toimintaansa esimerkiksi siten, että palveluntuottajan 9 §:ssä tarkoitettu asiakas- ja potilastyöhön osallistuva henkilöstö koostuisi kahdesta tai useammasta henkilöstä, ei palveluntuottajalla olisi oikeutta jatkaa palvelujen antamista säännöksen nojalla, vaan muutoksen toteuttaminen tällöin edellyttäisi 21 §:n 2 momentissa tarkoitettua hakemuksen perusteella tehtävää rekisteröintipäätöstä.
Ehdotettu 3 momentti mahdollistaisi poikkeamisen ainoastaan 1 ja 2 momentissa säädetystä, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalvelutoiminnan aloittamisen tai muutoksen toteuttamisen edellytyksenä on, että palveluntuottajan rekisteröinnistä tai sen muutoksesta on tehty laissa tarkoitettu päätös. Palveluntuottajan tulisi muutoin noudattaa lain säännöksiä. Lain 2 luvussa on säädetty palveluntuottajaa ja toimintaa koskevista muista edellytyksistä, joiden tulisi täyttyä, jotta toiminta voidaan aloittaa. Esimerkiksi lain 6 §:n mukaisesti palveluntuottaja ei saisi olla selvitystilassa tai konkurssissa ja sillä tulisi olla potilasvakuutuslain mukainen vakuutus. Ehdotetun 3 momentin nojalla toimiviin palveluntuottajiin ja niiden palveluyksiköihin sovellettaisiin valvontalain 4 luvun omavalvontaa ja 5 luvun viranomaisvalvontaa koskevia säännöksiä. Palveluntuottajan tulisi siten esimerkiksi laatia 27 §:ssä tarkoitettu omavalvontasuunnitelma. Viranomaisvalvontaa koskevia säännöksiä ja periaatteita sovellettaisiin samalla tavalla kuin sellaiseen palveluntuottajaan ja palveluyksikköön, jonka toiminta perustuu valvontaviranomaisen päätökseen. Ehdotetun 3 momentin nojalla toimivaan toimijaan olisi edellä todetun mukaisesti mahdollista kohdistaa samoja valvontalain toiminnanaikaisen valvonnan seuraamuksia kuin rekisteröityihin palveluntuottajiin.
Ehdotetulla 3 momentilla ei myöskään vaikutettaisi palveluntuottajan velvollisuuteen noudattaa muualla lainsäädännössä sille tai toiminnalle asetettuja edellytyksiä tai lupavaatimuksia. Ehdotettu säännös ei siten loisi mahdollisuutta poiketa esimerkiksi tartuntatautilain (1227/2016) 18 §:n 2 momentin mukaisesta vaatimuksesta saada aluehallintoviraston myöntämä toimilupa tartuntatautien toteamiseksi tarvittavia laboratoriotutkimuksia varten. Sen estämättä mitä 3 momentissa säädettäisiin, mainitussa tartuntatautilain säännöksessä tarkoitettu lupa olisi edelleen edellytys toiminnan aloittamiselle. Myös esimerkiksi ammattihenkilölainsäädännössä on säädetty erikseen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilönä työskentelyn edellytyksistä. Palveluntuottajan tulisi itse vastata toimintansa aloittaessaan siitä, että hän täyttää myös muualla lainsäädännössä toiminnalle asetetut edellytykset.
Ehdotetun 3 momentin nojalla toimintansa aloittanutta tai muutoksen toteuttanutta palveluntuottajaa ja sen palveluyksikköä olisi pidettävä valvontalain mukaisesti rekisteröitynä sovellettaessa muuta lainsäädäntöä. Esimerkiksi hyvinvointialue voisi hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 14 §:n 1 momentin mukaisesti palveluja suoraan ehdotetun 3 momentin perusteella toimintansa aloittaneelta palveluntuottajalta. Hyvinvointialueen velvollisuutena tällöin olisi selvittää, että palveluntuottajalla on ehdotetun säännöksen mukainen oikeus aloittaa palvelujen tuottaminen ennen rekisteröintiä koskevaa päätöstä ja sen perusteella tehtävää rekisterimerkintää.
Ehdotetun 3 momentin nojalla tuotettuja terveyspalveluja voitaisiin pitää arvonlisäverolain (1501/1993) 35 §:n 1 kohdassa tarkoitettuna yksityisen palveluntuottajan antamana terveyspalveluna, jonka myynnistä ei mainitun lain 34 §:n 1 momentin perusteella suoriteta veroa, mikäli arvonlisäverolaissa säädetyt palvelun luonnetta koskevat aineelliset edellytykset täyttyvät. Vastaavasti ehdotetun 3 momentin nojalla tuotettua sosiaalihuoltoa voitaisiin pitää arvonlisäverolain 38 §:n mukaisena sosiaalihuoltona, jonka myynnistä ei suoriteta veroa, mikäli arvonlisäverolaissa säädetyt edellytykset täyttyvät.
Rikoslain (39/1889) 44 luvun 3 §:n 2 momentissa säädetään rangaistavaksi luvaton terveydenhuollon ammattitoimen harjoittaminen. Mainitun säännöksen mukaan luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta tuomitaan muun muassa se, joka ilman valvontalaissa vaadittua rekisteröintiä ylläpitää terveydenhuollon palveluja tuottavaa yksikköä. Vastaavasti valvontalain 50 §:n 2 momentin mukaan luvattomasta sosiaalihuollon ammattitoimen harjoittamisesta on tuomittava myös se, joka ilman lain 21 §:ssä säädettyä rekisteröintiä koskevaa päätöstä tuottaa palveluntuottajana sosiaalihuollon palveluja tai ylläpitää sosiaalihuollon palveluyksikköä. Ehdotetun 3 momentin nojalla toimintansa aloittanutta pidettäisiin valvontalain mukaisesti rekisteröityneenä myös sovellettaessa edellä mainittuja rangaistussäännöksiä.
Ehdotetun 3 momentin mukaan jos 21 §:n 2 momentin mukainen rekisteröintipäätös on hylkäävä, oikeus jatkaa päätöksen alaista toimintaa päättyisi. Ehdotetun 3 momentin nojalla toimintansa aloittaneen rekisteröintihakemus arvioitaisiin ja käsiteltäisiin samoin perustein kuin sääntelyn ulkopuolelle jäävien palveluntuottajien hakemukset. Vastaavasti kuin muiden rekisteröintihakemusten käsittelyssä, tulisi valvontaviranomaisen ennen hylkäävää päätöstä pyytää hakijalta tarvittaessa lisäselvitystä tai ohjata hakijaa muuttamaan toimintaansa, mikäli hakemuksessa ilmoitettujen tietojen perusteella valvontaviranomainen katsoisi, että toiminta ei esitetyssä muodossaan täyty lain sille asettamia vaatimuksia. Päätöstä olisi noudatettava sen jälkeen, kun se on annettu todisteellisesti tiedoksi hallintolain (434/2003) 60 §:n mukaisesti. Lisäksi päätöstä olisi valvontalain 44 §:n 2 momentin mukaisesti noudatettava muutoksenhausta huolimatta. Tällaisessa tilanteessa palveluntuottajan uuteen vastaavaan hakemukseen sovellettaisiin 5 §:n 1 ja 2 momentin säännöksiä. Säännöksen tarkoituksena on varmistaa asiakas- ja potilasturvallisuus sekä estää palveluntuottajan ja palveluyksikön edellytysten kiertäminen tilanteessa, jossa palveluntuottaja on saanut kertaalleen hylkäävän päätöksen. Ehdotetun 3 momentin mukaan tilanteessa jossa palveluntuottaja on oikeushenkilö, arvioitaessa sitä, onko kyse aiemmin hylkäävän päätöksen saaneen palveluntuottajan uudesta hakemuksesta, voitaisiin ottaa huomioon lain 6 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetut henkilöt. Mainituilla henkilöillä on esimerkiksi voinut olla ratkaiseva merkitys arvioitaessa toisen palveluntuottajan luotettavuutta. Tämä tulisi voida ottaa huomioon arvioitaessa sellaisen palveluntuottajan hakemusta, jossa sama henkilö toimii 6 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaisessa asemassa. 5 §:n 1 ja 2 momentin säännöksiä sovellettaisiin siis myös esimerkiksi tilanteessa, jossa hylkäävän päätöksen saanut palveluntuottaja tai sen toimintaa tosiasiallisesti johtava tai hallintoa hoitava muu henkilö hakisi rekisteröintiä toisen palveluntuottajan kautta ja jonka olosuhteista kävisi selvästi ilmi, että menettelyyn liittyvät järjestelyt olisi luotu ehdotetun sääntelyn kiertämiseksi.
Pykälään lisättäisiin myös uusi 4 momentti, jonka mukaan 3 momentissa säädettyä ei sovellettaisi palveluntuottajaan, jonka on ensi kerran annettava palveluyksikön rekisteröintiä varten hakemuksessa 16 §:n 2 momentin 7 kohdassa tarkoitetut tiedot. Mainitun säännöksen mukaan palveluntuottajan tulee toimittaa valvontaviranomaiselle nähtäväksi lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu rikosrekisteriote muulta kuin työsopimussuhteiseen henkilöstöön kuuluvalta. Mainitussa lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain kohdassa säädetään, että jos yksityisten sosiaalipalvelujen tai yksityisen terveydenhuollon palvelujentuottajan toimialaan kuuluu palvelujen antaminen alaikäiselle, tulee Valviran tai aluehallintoviraston ennen luvan myöntämistä pyytää muuhun kuin työsopimussuhteiseen henkilökuntaan kuuluvalta henkilöltä, jolle kuuluu lain 2 §:ssä tarkoitettuja tehtäviä, nähtäväksi rikosrekisterilain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä. Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain 2 §:n mukaan lakia sovelletaan työhön, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa. Muussa kuin työsopimussuhteessa olevalla henkilöllä tarkoitetaan lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain esitöiden mukaan esimerkiksi palveluntuottajana toimivaa yrittäjää, jonka tehtäviin palveluyksikössä kuuluu lasten kanssa työskentelyä. Tällainen palveluntuottaja ei voisi aloittaa toimintaansa ehdotetun 3 momentin nojalla, vaan siihen sovellettaisiin pykälän 1 ja 2 momenttia. Tarkoituksena on turvata lasten erityinen suojelu sosiaali- ja terveyspalveluissa varmistamalla, että lasten kanssa työskentelevän, muun kuin työsopimussuhteisen henkilön rikostausta selvitettäisiin asianmukaisesti ennen palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä koskevaa päätöstä ja toiminnan aloittamista. Sen sijaan sellainen palveluntuottaja, jonka henkilöstöön kuuluu vain yksi asiakas- ja potilastyöhön osallistuva työsopimussuhteinen henkilö, voisi ehdotetun 3 momentin perusteella aloittaa toimintansa tarkistettuaan itse henkilöstön rikostaustan ja arvioituaan sen perusteella henkilöstön soveltuvuuden palvelun tuottamiseen.
Ehdotettua 4 momenttia sovellettaisiin sellaiseen palveluntuottajan rekisteröintihakemukseen, jonka yhteydessä palveluntuottajan olisi ensi kerran annettava muuhun kuin työsopimussuhteiseen henkilöstöön kuuluvalta lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä. Mikäli palveluntuottajalla olisi lain voimaan tullessa rekisteröitynä yksi tai useampi palveluyksikkö, joiden rekisteröimiseksi palveluntuottaja olisi jo toimittanut sen ainoalta asiakas- ja potilastyöhön osallistuvaan henkilöstöön kuuluvalta henkilöltä mainitun rikosrekisteriotteen, sitä ei tarvitsisi saman henkilön osalta toimittaa uudestaan saman palveluntuottajan uutta palveluyksikköä koskevassa hakemuksessa. Tällaisessa tilanteessa palveluntuottaja voisi aloittaa toiminnan ehdotetun 3 momentin perusteella heti hakemuksen tekemisen jälkeen. Mikäli palveluyksikön toimintaan tulisi muutoksia, jotka eivät koske henkilöstöä, palveluntuottaja voisi toteuttaa tällaisen muutoksen ehdotetun 3 momentin perusteella heti hakemuksen tekemisen jälkeen. Mikäli palveluyksikön muutos sen sijaan koskisi palveluyksikön 9 §:n mukaista asiakas- ja potilastyössä toimivaa henkilöstöä eikä kyseisen henkilöstön rikosrekisteriotetta ole aiemmin toimitettu rekisteröintiasiassa vaan se olisi ensi kerran toimitettava valvontaviranomaiselle 16 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaisesti, muutoksen toteuttaminen edellyttäisi rekisteröintipäätöksen tekemistä.
Palveluntuottajan itsensä vastuulla olisi arvioida ennen rekisteröintihakemuksen lähettämistä, onko hakemuksessa kyse toiminnasta, johon sovelletaan 16 §:n 2 momentin 7 kohdan mukaista rikosrekisteriotteen esittämisvelvollisuutta ja onko hän toimittanut hänen asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön osalta aiemmin rikosrekisteriotetta. Tämä olisi muutos nykyiseen oikeustilaan, jossa valvontaviranomainen on hakemuksen jättämisen jälkeen arvioinut rikostaustan selvittämisen tarpeellisuuden ja pyytänyt erikseen palveluntuottajalta rikosrekisteriotetta nähtäväksi. Mikäli palveluntuottaja arvioisi, että hänen palveluyksikkönsä hakemus kuuluu 16 §n 2 momentin 7 kohdan soveltamisalaan eikä hän ole esittänyt rikosrekisteriotetta aiemmin hänen asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön osalta, tulisi palveluntuottajan odottaa nykyiseen tapaan rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista tai muutoksen toteuttamista.
52 §.Voimaantulo ja siirtymäsäännökset.
Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että valtion mielisairaaloiden, Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, Vankiterveydenhuollon yksikön, valtion liikelaitoksen, hyvinvointialueen, Helsingin kaupungin, HUS-yhtymän, itsenäisen julkisoikeudellisen laitoksen taikka evankelis-luterilaisen tai ortodoksisen kirkon tai edellä mainittujen kirkkojen seurakunnan tai seurakuntayhtymän osalta lain 3 luku tulisi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2028. Lain 3 luvun voimaantulon myöhentäminen julkisten palveluntuottajien osalta vuoden 2028 alkuun vastaisi 56 §:ssä ehdotettavaa siirtymäajan pidentämistä.
Pykälään lisättäisiin uusi 2 momentti, jonka perusteella yksityinen palveluntuottaja saisi jatkaa kotoutumislain perusteella tuottamaansa perheryhmäkotitoimintaa tai muun asuinyksikön toimintaa sosiaalihuoltolaissa tarkoitettuna perheryhmäkotitoimintana ennen valvontalain mukaista rekisteröintiä. Uusi 2 momentti koskisi toimintaa, joka on jo käynnissä uuden kotoutumislain tullessa voimaan. Momentti ei sen sijaan koskisi perheryhmäkotitoimintaa, joka käynnistyy 1.1.2025 tai sen jälkeen. Sääntelyn tarkoituksena on turvata jo käynnissä olevan toiminnan jatkuvuus.
Yksityisen palveluntuottajan olisi tehtävä valvontalaissa säädetyt hakemukset ja annettava valvontalaissa säädetyt tiedot valvontaviranomaiselle palveluntuottajaksi rekisteröintiä ja palveluyksikön rekisteröintiä varten viipymättä uuden lainsäädännön tultua voimaan 1.1.2025. Yksityisten palveluntuottajien on tullut varautua kotoutumislain uudistukseen ja valvontalain mukaiseen rekisteröintiin. Tästä johtuen olisi katsottava, että hakemukset olisi tehtävä ja tiedot annettava valvontaviranomaiselle heti vuoden alussa 2025. Yksityisen palveluntuottajan olisi 1.1.2025 alkaen muilta osin noudatettava valvontalain säännöksiä.
56 §.Julkisen palveluntuottajan rekisteröinti.
Pykälän 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että julkisen palveluntuottajan olisi annettava valvontaviranomaiselle 16 §:ssä tarkoitetut tiedot ennen 1.1.2028, jolloin lain 3 luku tulisi julkisten palveluntuottajien osalta voimaan. Tiedot tallennettaisiin valtakunnalliseen palveluntuottajien rekisteriin (Soteri) maksutta viimeistään 31.12.2030. Ehdotetun 2 momentin mukaan jos 1 momentissa tarkoitettu ilmoitus tehtäisiin 1 päivän tammikuuta 2028 jälkeen tai jos 1 momentissa tarkoitetun ilmoituksen tekemisen jälkeen julkisen palveluntuottajan toimintaan tulee olennaisia muutoksia taikka julkinen palveluntuottaja rekisteröi uuden palveluyksikön, tällaisen ilmoituksen käsittelyyn sovellettaisiin lain 5 §:ää ja 3 lukua. Lisäksi pykälään tehtäisiin eräitä säädösteknisiä päivityksiä.
Ehdotettu siirtymäajan muutos antaisi julkisille palveluntuottajille kaksi vuotta lisäaikaa ilmoittaa rekisteröintiä varten tarvittavat tiedot valvontaviranomaisille. Säännös mahdollistaisi julkisen palveluntuottajan tietojen ilmoittamisen aikaisemmin, mutta yksityisten palveluntuottajien rekisteröintihakemusten käsittelyn ruuhkautumisen vuoksi olisi tarkoituksenmukaista, että julkiset palveluntuottajat alkaisivat tekemään 1 momentin mukaisia rekisteröinti-ilmoituksia vasta aikaisintaan vuoden 2026 aikana. Hyvinvointialueiden palveluverkosto on jatkuvassa muutoksessa, mistä syystä liian aikaisin tehdyn rekisteröinti-ilmoituksen tiedot saattaisivat olla vanhentuneita siinä vaiheessa, kun valvontaviranomainen merkitsee tiedot rekisteriin.
Voimaantulo.
Lainkohta sisältäisi voimaantulosäännöksen, säännöksen lain soveltamisesta sekä siirtymäsäännöksiä. Ehdotettu laki olisi tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025. Lain 5 §:n 3 ja 4 momenttia sovellettaisiin kuitenkin vasta 1 päivästä helmikuuta 2025 niiden soveltamisen edellyttämien tietojärjestelmämuutosten toteuttamisen vuoksi. Lain 5 §:n 3 ja 4 momentti olisi voimassa vuoden 2026 loppuun saakka. Ehdotetun 3 momentin mukainen mahdollisuus aloittaa palvelutoiminta edellyttäisi käytännössä, että rekisteröintiä koskeva hakemus olisi tehty valvontaviranomaiselle laissa säädetyllä tavalla viimeistään 31.12.2026. Tällöin hakemuksen mukaista toimintaa saisi jatkaa 31.12.2026 jälkeen siihen saakka, kunnes asiassa on tehty rekisteröintipäätös.
Ehdotettua 3 momenttia sovellettaisiin lain voimaantultua tehtyihin hakemuksiin sekä lain voimaan tullessa valvontaviranomaisessa vireillä oleviin hakemuksiin. Palveluntuottajan palveluyksikön toiminnan aloittamispäiväksi merkittäisiin palveluntuottajan ilmoittama päivämäärä, kuitenkin aikaisintaan 1.2.2025. Jos kuitenkin palveluntuottaja olisi ennen 1.2.2025 saanut lain 21 §:n 2 momentissa tarkoitetun hylkäävän päätöksen palveluntuottajan tai palveluyksikön rekisteröinnistä, uuteen palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä koskevaan hakemukseen sovellettaisiin lain 5 §:n 1 ja 2 momentin säännöksiä. Säännöksen tarkoituksena on varmistaa asiakas- ja potilasturvallisuus sekä estää palveluntuottajan ja palveluyksikön edellytysten kiertäminen tilanteessa, jossa palveluntuottaja on saanut kertaalleen hylkäävän päätöksen. Jos palveluntuottaja on oikeushenkilö, valvontalain 6 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitetut henkilöt voitaisiin ottaa huomioon arvioitaessa sitä, onko kyse aiemmin hylkäävän päätöksen saaneen palveluntuottajan uudesta hakemuksesta. Mainituilla henkilöillä on esimerkiksi voinut olla ratkaiseva merkitys arvioitaessa toisen palveluntuottajan luotettavuutta. Tämä tulisi voida ottaa huomioon arvioitaessa sellaisen palveluntuottajan hakemusta, jossa sama henkilö toimii 6 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaisessa asemassa. 5 §:n 1 ja 2 momentin säännöksiä sovellettaisiin siis myös esimerkiksi tilanteessa, jossa hylkäävän päätöksen saanut palveluntuottaja tai sen toimintaa tosiasiallisesti johtava tai hallintoa hoitava muu henkilö hakisi rekisteröintiä toisen palveluntuottajan kautta ja jonka olosuhteista kävisi selvästi ilmi, että menettelyyn liittyvät järjestelyt olisi luotu ehdotetun väliaikaisääntelyn kiertämiseksi.
7.2
Sosiaalihuoltolaki
22 a §. Perheryhmäkoti.
Pykälän 5 momenttiin tehtäisiin tekninen muutos. Viittaus valvontalailla kumottuun yksityisistä sosiaalipalveluista annettuun lakiin korjattaisiin viittaukseksi valvontalakiin. Valvontalaissa ei säädetä lupamenettelystä kuten kumotussa yksityisistä sosiaalipalveluista annetussa laissa, mistä johtuen myös säännöksen sanamuotoa muutettaisiin.
11
Suhde perustuslakiin ja säätämisjärjestys
Asiakkaan ja potilaan kannalta keskeisimmät esitykseen liittyvät perusoikeudet ovat oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen (7 §) sekä oikeus sosiaaliturvaan (19 §). Merkittävä perustuslain säännös on myös julkisen vallan velvollisuus turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen (22 §). Palveluntuottajan näkökulmasta on lisäksi otettava huomioon perustuslain 18 §:n 1 momentissa säädetty elinkeinonvapaus sekä perustuslain 6 §:ssä säädetty vaatimus yhdenvertaisuudesta. Perusoikeussäännökset määräävät osaltaan tapaa, jolla sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisvelvollisuus on täytettävä ja miten sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaa koskeva lainsäädäntö on toteutettava.
Lasten perus- ja ihmisoikeuksien kannalta keskeisiä periaatteita, joiden toteutuminen tulee turvata, ovat YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ja perustuslain perusteella syrjimättömyys, lapsen edun ensisijaisuus, lapsen oikeus erityiseen suojeluun sekä oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen. Kun kyseessä on erityisen haavoittuvassa asemassa oleva lapsiryhmä, julkisen vallan perustuslain 22 §:n mukaiset positiiviset toimintavelvoitteet perus- ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi korostuvat.
Perustuslain 19 §:n 1 momentin mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Säännöksen tarkoittama huolenpito tarkoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja ja välttämättömällä huolenpidolla säännöksessä tarkoitetaan sen esitöiden mukaan muun ohella palveluja, joilla turvataan ihmisarvoisen elämän edellytykset (HE 309/1993 vp, s. 69/II). Perustuslain 19 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Palvelujen riittävyyttä arvioitaessa voidaan lähtökohtana pitää sellaista palvelujen tasoa, joka luo jokaiselle edellytykset toimia yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä (HE 309/1993 vp, s. 71/II, ks. myös esim. PeVL 20/2004 vp, s. 2/II ja PeVL 30/2013 vp, s. 3/I). Lauseke lailla toteutettavasta tarkemmasta sääntelystä jättää lainsäätäjälle liikkumavaraa oikeuksien sääntelyssä ja viittaa siihen, että perusoikeuden täsmällinen sisältö määräytyy perusoikeussäännöksen ja tavallisen lainsäädännön muodostaman kokonaisuuden pohjalta (PeVM 25/1994 vp, s. 5-6). Perustuslain säännöksellä ei määritellä palvelujen järjestämistapaa, vaan sillä velvoitetaan julkinen valta turvaamaan palvelujen saatavuus (HE 309/1993 vp, s. 71/I, ks. myös esim. PeVL 20/2004 vp, s. 2/II).
Ehdotetulla lailla säädettäisiin väliaikaisesti yksityisten elinkeinonharjoittajien ja muiden verrattavassa asemassa olevien pienten palveluntuottajien mahdollisuudesta aloittaa toimintansa tai toteuttaa jo rekisteröityyn toimintaan olennainen muutos ennen lain mukaista rekisteröintipäätöstä. Tavoitteena on turvata henkilöstön ja palvelujen saatavuutta tilanteessa, jossa palveluntuottajien rekisteröinti on ruuhkautunut. Ruuhka on aiheuttanut rekisteröintihakemusten käsittelyn pitkittymisen, jonka vuoksi palveluntuottajat eivät ole voineet aloittaa palveluntoimintaa ja joka on siten myös heikentänyt palvelunjärjestäjien ja isojen palveluntuottajien mahdollisuuksia hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstöä ja palveluja yksin toimivilta ammattihenkilöiltä. Lisäksi lykättäisiin palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröintiä koskevien säännösten voimaantuloa julkisten palveluntuottajien osalta. Tämä mahdollistaisi rekisteröintimenettelyn kehittämisen ja vakiinnuttamisen ennen kuin hakemusten käsittelyn on tarkoitus siirtyä uudelle valtakunnalliselle Lupa- ja valvontavirastolle. Myös tällä voidaan arvioida olla pidemmällä aikavälillä palveluja turvaava vaikutus, kun rekisteröintihakemusten käsittelyajat lyhenisivät ja palvelutoiminta voitaisiin aloittaa nopeammin.
Perustuslain 7 §:n 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Julkisen vallan on itse pidättäydyttävä loukkaamasta näitä oikeuksia, mutta sen on myös luotava olosuhteet, joissa kyseiset perusoikeudet nauttivat suojaa yksityisiä loukkauksia vastaan. Henkilökohtaista turvallisuutta koskeva säännös turvaa kyseistä oikeushyvää julkisen vallan itse toimeenpanemilta loukkauksilta, mutta edellyttää myös valtiolta säädössuojaa oikeuksien turvaamiseksi ulkopuolisia loukkauksia vastaan. Erityisesti henkilökohtainen turvallisuus korostaa julkisen vallan positiivisia toimintavelvoitteita yhteiskunnan jäsenten suojaamiseksi heihin kohdistuvilta oikeudenvastaisilta teoilta.
Perustuslain 19 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan on tuettava perheen ja muiden lasten huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. Hyvinvoinnin edistäminen kattaa myös suojan väkivaltaa, alistamista ja hyväksikäyttöä vastaan (HE 309/1993 vp). YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen keskeinen periaate on, että lasten etu tulee aina asettaa ensisijalle, kun tehdään heitä koskevia viranomaispäätöksiä, lakeja tai yhteiskuntapoliittisia ratkaisuja. Sopimuksen mukaan lapsia on suojattava erityisesti väkivallalta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä (19 ja 34 artiklat).
Ehdotettua väliaikaista sääntelyä mahdollisuudesta aloittaa palvelutoiminta ennen lain mukaista rekisteröintipäätöstä ei sovellettaisi palveluntuottajaan, jonka tulee toimittaa ensi kerran valvontaviranomaiselle nähtäväksi lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu rikosrekisteriote muulta kuin työsopimussuhteiseen henkilöstöön kuuluvalta. Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetussa laissa säädetään, että jos yksityisten sosiaalipalvelujen tai yksityisen terveydenhuollon palvelujentuottajan toimialaan kuuluu palvelujen antaminen alaikäiselle, tulee Valviran tai aluehallintoviraston ennen luvan myöntämistä pyytää muuhun kuin työsopimussuhteiseen henkilökuntaan kuuluvalta henkilöltä, jolle kuuluu lain 2 §:ssä tarkoitettuja tehtäviä, nähtäväksi rikosrekisterilain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä. Muussa kuin työsopimussuhteessa olevalla henkilöllä tarkoitetaan esimerkiksi palveluntuottajana toimivaa yrittäjää, jonka tehtäviin palveluyksikössä kuuluu lasten kanssa työskentelyä. Tällainen palveluntuottaja ei voisi aloittaa jatkossakaan toimintaansa ehdotetun 3 momentin nojalla, vaan siihen sovellettaisiin tavallista rekisteröintimenettelyä. Säännöksen tarkoituksena on turvata lasten erityinen suojelu sosiaali- ja terveyspalveluissa varmistamalla, että lasten kanssa työskentelevän, muun kuin työsopimussuhteisen henkilön rikostausta selvitettäisiin asianmukaisesti ennen palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä koskevaa päätöstä ja toiminnan aloittamista. Rikosrekisteritietojen käyttäminen osana palveluntuottajan rekisteröinnin yhteydessä tehtävää palveluntuottajan soveltuvuuden harkintaa ei sinänsä suojaa lapsia seksuaalista hyväksikäyttöä tai muuta vakavaa rikollisuutta vastaan. Taustatietojen selvittämisellä voidaan kuitenkin osaltaan parantaa mahdollisuuksia luoda lapsille mahdollisimman turvallinen kasvuympäristö.
Työsopimussuhteisen henkilöstön osalta rikostaustan selvittäminen on säädetty työnantajana toimivalle palveluntuottajalle. Vastaavasti ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden kanssa työskentelevien työsopimussuhteisten henkilöiden rikostaustan selvittäminen kuuluu jatkossakin valvontalain 28 §:n mukaisesti työnantajana toimivalle palveluntuottajalle.
Lapsen oikeuksien sopimuksen 20 artiklan mukaan lapselle, joka on tilapäisesti tai pysyvästi vailla perheen turvaa, on oikeus valtion antamaan erityiseen suojeluun ja tukeen. Artiklan mukaan lapsen hoidon ratkaisua harkittaessa on kiinnitettävä huomiota muun muassa jatkuvuuteen. Esityksen mukaan jo toiminnassa olevat yksityiset perheryhmäkodit ja muut asuinyksiköt saisivat jatkaa toimintaansa 1.1.2025 alkaen sosiaalihuoltolain 22 a §:ssä tarkoitettuna perheryhmäkotitoimintana ennen valvontalain edellyttämää rekisteröintiä. Tarkoituksena on turvata jo käynnissä olevan toiminnan jatkuvuus. Siten turvattaisiin erityisen haavoittuvassa asemassa olevien lasten huolenpidon jatkuvuus siinä yksikössä, jossa heidän huolenpitonsa jo järjestetään. Tämän katsotaan olevan lapsen edun mukaista.
Lasten yhdenvertaisuuden kannalta on myös perusteltua turvata toiminnan jatkuvuus. Ilman siirtymäsääntelyä vaikutus kohdistuisi ilman huoltajaa maassa oleviin lapsiin, joiden huolenpito on järjestetty yksityisessä perheryhmäkodissa tai muussa asuinyksikössä. Vastaavaa toiminnan jatkuvuuden uhkaa ei kohdistu hyvinvointialueiden omana tuotantona ylläpitämiin perheryhmäkoteihin eikä myöskään muihin lasten ympärivuorokautista hoivaa tarjoaviin sosiaali- tai terveydenhuollon yksiköihin. Esitetyllä siirtymäsääntelyllä pyrittäisiin näin ollen sekä ilman huoltajaa maassa olevien lasten väliseen että eri lapsiryhmien väliseen yhdenvertaiseen hoivan jatkuvuuden turvaamiseen.
Perustuslain 18 §:n 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Säännöksellä on vapausoikeudellinen luonne, ja siinä vahvistetaan myös yrittämisen vapauden periaate. Palveluntuottajalle valvontalailla asetettavat toimintaedellytykset, rekisteröintivelvollisuus ja valvonta aiheuttavat rajoituksia muun muassa elinkeinonvapaudelle. Näitä on arvioitu 18 §:n 1 momentissa säädetyn elinkeinovapauden kannalta valvontalain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä (HE 299/2022 vp) ja sen johdosta annetussa perustuslakivaliokunnan lausunnossa (PeVL 96/2022 vp). Nyt käsillä olevan esityksen tavoitteena on mahdollistaa elinkeinon harjoittaminen rekisteröintimenettelyn kestäessä pienimuotoisessa, asiakas- ja potilasturvallisuuden näkökulmasta vähäriskisessä palvelutoiminnassa ja sen voidaan siten katsoa myös edistävän elinkeinon harjoittamisen ja yrittämisen vapauden toteutumista. Palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröintiä koskevien säännösten voimaantulon lykkäämisellä julkisten palveluntuottajien osalta on tarkoitus mahdollistaa rekisteröintimenettelyn kehittäminen ja vakiinnuttaminen, jolla voidaan vastaavasti arvioida olevan pidemmällä aikavälillä elinkeinon harjoittamista ja yrittämistä turvaava vaikutus, kun rekisteröintihakemusten käsittelyajat lyhenisivät ja palvelutoiminta voitaisiin aloittaa nopeammin. Toisaalta on myös arvioitu, että väliaikainen sääntely voisi joiltain osin ainakin tilapäisesti pidentää muiden palveluntuottajien hakemusten käsittelyaikaa.
Valvontalailla ja osaltaan myös rekisteröitymisvelvollisuudella on pyritty varmistamaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilasturvallisuutta ja laadultaan hyviä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Rekisteröitymisvelvollisuudelle onkin perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan ollut hyväksyttävät perustuslain 19 §:ään ja viime kädessä myös perustuslain 7 §:ään kytkeytyvät perusteet (PeVL 96/2022 vp, s. 2). Siten myös ehdotetun väliaikaisen sääntelyn rajaamista asiakas- ja potilasturvallisuuden näkökulmasta mahdollisimman vähäriskiseen palveluntoimintaan voidaan hallituksen käsityksen mukaan pitää perusteltuna, vaikka se tosiasiassa asettaisi erikokoiset palveluntuottajat keskenään eriarvoiseen asemaan. Ehdotetulla sääntelyllä luotava väliaikainen mahdollisuus aloittaa palvelutoiminta on kuitenkin pyritty ulottamaan kaikkiin verrattavassa asemassa oleviin palveluntuottajiin, turvaten näin palveluntuottajien yhdenvertaisuus perustuslain 6 §:n edellyttämällä tavalla. Vaikka mainittu yhdenvertaisuussäännös koskee perustuslakivaliokunnan vakiintuneen tulkintakäytännön mukaan lähtökohtaisesti vain ihmisiä, on perustuslakivaliokunta kuitenkin katsonut yhdenvertaisuusperiaatteella voivan olla merkitystä myös oikeushenkilöitä koskevan sääntelyn arvioinnissa etenkin silloin, kun sääntely voi vaikuttaa välillisesti luonnollisten henkilöiden oikeusasemaan. Näin arvioidaan olevan nyt kyseessä olevassa esityksessä, jossa ehdotettu väliaikainen sääntely koskisi yksityisiä elinkeinonharjoittajia ja muita yritysmuotoisia yhden hengen yrityksiä ja esityksen vaikutukset niiltä osin kohdentuisivat siten nimenomaan yksittäisiin luonnollisiin henkilöihin.
Perustuslakivaliokunta on elinkeinotoiminnan sääntelyn yhteydessä vakiintuneesti pitänyt luvan peruuttamista yksilön oikeusasemaan puuttuvana viranomaistoimena vaikutuksiltaan jyrkempänä kuin haetun luvan epäämistä. Sen vuoksi valiokunta on katsonut sääntelyn oikeasuhtaisuuden kannalta välttämättömäksi sitoa luvan peruuttamisen mahdollisuuden vakaviin tai olennaisiin rikkomuksiin tai laiminlyönteihin sekä siihen, että luvanhaltijalle mahdollisesti annetut huomautukset tai varoitukset eivät ole johtaneet toiminnassa esiintyneiden puutteiden korjaamiseen. (Ks. esim. PeVL 46/2016 vp, s. 3 ja PeVL 13/2014 vp, s. 2.) Esityksessä säädetään mahdollisuudesta aloittaa toiminta ennen rekisteröintipäätöksen saamista. Mikäli tällaisessa tilanteessa rekisteröintipäätös olisi hylkäävä, tulisi toiminta lopettaa. Kyse ei kuitenkaan hallituksen näkemyksen mukaan olisi luvan peruuttamiseen rinnastettavasta tilanteesta. Tilanne eroaisi jo myönteisen rekisteröintipäätöksen saanutta palveluntuottajaa koskevasta tilanteesta erityisesti siinä, että kyseessä olisi hakijan omaan arvioon perustuva toiminnan alkaminen, johon sisältyisi väistämättä tietty riskin toiminnan jatkuvuudesta siksi, että toiminnan jatkaminen olisi viime kädessä riippuvainen rekisteröintiä koskevasta päätöksestä. Tarkoitus ei myöskään ole asettaa väliaikaisen sääntelyn piiriin kuuluvia hakijoita rekisteröintimenettelyssä muita hakijoita parempaan asemaan. Toisaalta väliaikaisen sääntelyn piiriin kuuluvan palveluntuottajan hakemuksen käsittelyssä, vastaavasti kuin muiden rekisteröintihakemusten käsittelyssä, tulisi ennen hylkäävää päätöstä pyytää hakijalta tarvittaessa lisäselvitystä tai ohjata hakijaa muuttamaan toimintaansa, mikäli hakemuksessa ilmoitettujen tietojen perusteella valvontaviranomainen katsoisi, että toiminta ei esitetyssä muodossaan täyty lain sille asettamia vaatimuksia (HE 299/2022 vp, s. 104).
Edellä esitetyn perusteella hallituksen käsitys on, että ehdotukset ovat perustuslain mukaisia ja niiden voidaan osaltaan arvioida tukevan julkisen vallan perustuslain 22 §:n mukaista velvoitetta turvata perusoikeuksien toteutuminen.
Edellä mainituilla perusteilla lakiehdotukset voidaan käsitellä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.