1
Lakiehdotuksen perustelut
1 §.Lain soveltamisala. Pykälässä säädettäisiin ehdotetun lain soveltamisalasta. Verkkolaskudirektiivin soveltamisalasta säädetään sen 1 artiklassa, johon myös ehdotettu soveltamisalasäännös osin perustuu.
Pykälän 1 momentin mukaan ehdotettua lakia sovellettaisiin hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien sähköiseen laskutukseen. Laki ei koskisi yksityisten luonnollisten henkilöiden laskutusta. Siten lakia ei sovellettaisi yksityishenkilöihin heidän roolissaan kuluttajina tai verovelvollisina. Yksityiset elinkeinonharjoittajat, jotka toimivat toiminimellä sen sijaan kuuluisivat lain soveltamisalaan.
Pykälän 1 momentissa säädettäisiin myös kahdesta poikkeuksesta lain soveltamisalasta. Poikkeukset perustuisivat verkkolaskudirektiivin 1 artiklan toiseen kohtaan sekä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 346 artiklan 1 kohdan a alakohtaan. Lakiesityksen pääsäännön mukaan hankintayksiköt eivät saisi kieltäytyä vastaanottamasta tai käsittelemästä sähköisiä laskuja. Lisäksi hankintayksikön ja elinkeinonharjoittajan olisi velvollinen lähettämään sähköinen lasku toiselle hankintayksikölle tai elinkeinonharjoittajalle näiden pyynnöstä. Voi kuitenkin esiintyä tilanteita, jolloin laskun sähköinen käsittely olisi epätarkoituksenmukaista tietojen salassa pitoon tai valtion turvallisuusetuihin liittyvistä syistä.
Verkkolaskudirektiivin 1 artiklan ensimmäisen kohdan mukaan direktiiviä sovelletaan sähköisiin laskuihin, jotka on laadittu niiden sopimusten täytäntöönpanon johdosta, joihin sovelletaan jotakin EU:n neljästä hankintadirektiiveistä. Näin ollen verkkolaskudirektiiviä ei sovelleta laskuihin, jotka on laadittu sellaisten hankintadirektiivien soveltamisalasta pois rajattujen hankinta- tai käyttöoikeussopimusten perusteella.
Klassisen hankintadirektiivin 15 artiklan 3 kohdan, erityisalojen hankintadirektiivin 24 artiklan 3 kohdan ja käyttöoikeussopimusdirektiivin 10 artiklan 6 kohdan mukaan kyseisiä direktiivejä ei sovelleta, jos hankinta ja hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen toteuttaminen on julistettu salaisiksi tai niihin on liitettävä erityisiä turvatoimia jäsenvaltiossa voimassa olevien lakien, asetusten tai hallinnollisten määräysten mukaisesti, edellyttäen että jäsenvaltio on määritellyt, että kyseisten olennaisten etujen suojaamista ei voida taata vähemmän rajoittavin toimenpitein. Lisäksi direktiivejä ei sovelleta hankinta- ja käyttöoikeussopimuksiin, joita ei ole muutoin vapautettu soveltamisesta direktiivien nojalla, siinä määrin kuin direktiivien soveltaminen velvoittaisi jäsenvaltion antamaan tietoja, joiden paljastamisen se katsoo olevan olennaisten turvallisuusetujensa vastaista. Nämä poikkeukset soveltamisalasta on myös otettu hankintalain 12 ja erityisalojen hankintalain 22 pykäliin.
Puolustus- ja hankintadirektiivin 13 artiklan a alakohdan mukaan direktiiviä ei sovelleta hankintasopimuksiin, joissa direktiivin sääntöjen soveltaminen velvoittaisi jäsenvaltiota toimittamaan tietoja, joiden julkistamista se pitää oman olennaisen turvallisuusintressiensä vastaisena.
Verkkolaskudirektiivin 1 artiklan toisen kohdan mukaan direktiiviä ei sovelleta sähköisiin laskuihin, jotka on laadittu sellaisten sopimusten täytäntöönpanon johdosta, jotka kuuluvat puolustus- ja turvallisuushankintadirektiivin soveltamisalaan, jos sopimuksen tekeminen ja täytäntöönpano on julistettu salaisiksi tai jos sen toteuttaminen edellyttää jäsenvaltiossa voimassa olevien lakien, asetusten tai hallinnollisten määräysten mukaisia erityisiä turvallisuustoimia. Edellytyksenä on, että jäsenvaltio on katsonut, että kyseisiä keskeisiä etuja ei voida turvata vähemmän rajoittavilla toimenpiteillä. Verkkolaskudirektiivin johdanto-osassa avataan kyseistä soveltamisalan rajausta. Johdanto-osan 16 kohdassa todetaan, että direktiiviä sovelletaan, jollei Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 346 artiklasta muuta johdu ja että direktiiviä ei sovelleta sähköisiin laskuihin, jotka on laadittu sellaisten sopimusten jotka on julistettu salaisiksi tai joihin liittyy erityisiä turvallisuustoimia täytäntöönpanon johdosta, jotka käyttöoikeusdirektiivin 10 artiklan 6 kohdan, klassisen hankintadirektiivin 15 artiklan 3 kohdan ja erityisalojen hankintadirektiivin 24 artiklan 3 kohdan nojalla eivät kuulu kyseessä olevan direktiivin soveltamisalaan. SEUT 346 artiklasta seuraa, että jäsenvaltio ei ole velvollinen antamaan tietoja, joiden ilmaisemisen se katsoo keskeisten turvallisuusetujensa vastaiseksi (346 artiklan 1 kohdan a alakohta) ja jokainen jäsenvaltio voi toteuttaa toimenpiteet, jotka se katsoo tarpeellisiksi keskeisten turvallisuusetujensa turvaamiseksi ja jotka liittyvät aseiden, ammusten ja sotatarvikkeiden tuotantoon tai kauppaan (346 artiklan 1 kohdan b alakohta).
Suomessa puolustus- ja turvallisuushankintadirektiivi on pantu täytäntöön lailla julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista. Julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista annettua lakia ei sen 7 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan sovelleta puolustus- ja turvallisuushankintaan, joka on salassa pidettävä tai jossa lain soveltaminen velvoittaisi hankintayksikköä toimittamaan tietoja, joiden julkistaminen on vastoin valtion keskeisiä turvallisuusetuja. Säännös perustuu SEUT 346 artiklan 1 kohdan a alakohtaan. Nämä hankinnat eivät siten myöskään kuuluisi ehdotetun lain soveltamisalan piiriin eli näissä hankinnoissa hankintayksikkö voisi kieltäytyä vastaanottamasta sähköisiä laskuja.
Puolustus- ja turvallisuushankintaan saattaa kuitenkin liittyä salassa pidon intressejä, vaikka mikään julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetun lain soveltamisalapoikkeuksista ei soveltuisikaan hankintaan. Kyseinen laki tunnistaa nämä tilanteet ja hankintayksikkö voi muun muassa lain 41 §:n mukaan asettaa tarjoajille hankinnan toteuttamiseen hankintasopimuskaudella liittyviä tietoturvallisuutta koskevia vaatimuksia, jotka ovat tarpeen viranomaiselle säädettyjen velvoitteiden toteuttamiseksi, jos hankinnan toteuttamiseksi annetaan, laaditaan tai muutoin käsitellään turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja. Hankintayksikkö voi myös saman pykälän mukaan pyytää tarjoajalta sitoumuksia ja tietoja, joka osoittavat tarjoajan kyvyn täyttää asetetut tietoturvallisuusvaatimukset. Julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetun lain 54 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaille ja tarjoajille tietoturvallisuutta koskevia soveltuvuusvaatimuksia, jotka ovat tarpeen viranomaiselle säädettyjen velvoitteiden toteuttamiseksi, jos tarjouskilpailun toteuttamiseksi annetaan, laaditaan tai muutoin käsitellään turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja.
Hallituksen tekemien selvitysten perusteella laskujen sähköisen muodon käytön poikkeussäännökselle olisi hyväksyttäviä perusteita. Nämä voisivat liittyä ensinnäkin salassa pidettävien tietojen suojelemiseen. Julkisissa hankinnoissa käytettäviin laskuihin voi sisältyä julkisuuslain tai muun lain perusteella salassa pidettäviä tietoja. Myös muihin laskuihin voi sisältyä esimerkiksi liikesalaisuuksia tai henkilötietoja. Jos laskun sähköinen muoto saattaisi paljastaa näitä tietoja, hankintayksikkö voisi kieltäytyä sähköisen laskun vastaanottamisesta tai lähettämisestä. Myös elinkeinonharjoittaja voisi silloin kieltäytyä lähettämästä sähköistä laskua. Kyseisen riskiarvioinnin tulisi perustua olosuhteisiin yksittäisessä tapauksessa, esimerkiksi jos laskujen välitystapa ei hankintayksikön tai elinkeinonharjoittajan arvion mukaan olisi riittävän turvallinen.
Sähköisen muodon vaatimuksesta voisi poiketa myös valtion keskeisten turvallisuusetujen suojelemiseen liittyvistä syistä. Mainitut turvallisuusedut liittyvät valtion sisäiseen järjestykseen ja turvallisuuteen (esimerkiksi poliisitoimi) sekä ulkoiseen turvallisuuteen (esimerkiksi maanpuolustus ja rajavalvonta). Hankinnoissa turvallisuusedut ilmenevät muun muassa huoltovarmuutta ja tietoturvallisuutta koskevina tarpeina ja vaatimuksina. Poikkeusta olisi sovellettava vakiintuneen EU-oikeuskäytännön mukaan tapauskohtaisesti ja suppeasti.
Ehdotetun lain 1 pykälän poikkeusten soveltamisen edellytysten arvioinnista vastaisivat ehdotetun lain 3 §:n mukaisissa tilanteissa lähtökohtaisesti hankintayksiköt. Tämä tarkoittaisi käytännössä esimerkiksi sitä, että julkisessa hankinnassa hankintayksikkö jo hankintailmoituksessa tai muussa hankinta-asiakirjassa kuten hankintasopimuksessa ohjeistaisi tarjoajia laskutuksen tarkemmista toimintatavoista. Ehdotetun lain 4 §:n mukaisissa tilanteissa poikkeusten soveltamisen edellytysten arvioinnista vastaisivat lähtökohtaisesti laskun lähettäjät.
Pykälän 2 momentin mukaan ehdotetulla lailla sähköisestä laskutuksesta saatettaisiin kansallisesti voimaan verkkolaskudirektiivi. Verkkolaskudirektiivin johdanto-osan 5 ja 6 kohtien mukaan direktiivin tarkoituksena on yhteisen sähköisen laskutuksen eurooppalaisen standardin kehittämisen avulla poistaa rajat ylittävän kaupan esteitä sekä parantaa oikeusvarmuutta. Direktiivin tarkoituksena on myös edistää sähköisen laskutuksen käyttöönottoa julkisissa hankinnoissa ja näin mahdollistaa merkittäviä hyötyjä taloudellisten säästöjen sekä ympäristövaikutusten ja hallinnollisten rasitteiden kevenemisen muodossa.
2 §.Määritelmät. Pykälässä määriteltäisiin ehdotetun lain keskeiset käsitteet.
Pykälän 1 kohdassa määriteltäisiin sähköinen lasku. Käsite perustuisi osin verkkolaskudirektiivin 2 artiklaan jonka mukaan sähköisellä laskulla tarkoitetaan laskua, joka on siirretty ja vastaanotettu rakenteisessa sähköisessä muodossa, joka mahdollistaa sen automaattisen ja sähköisen käsittelyn.
Direktiivin johdanto-osan 7 kohdan mukaan sähköisestä laskutuksesta saadaan suurin mahdollinen hyöty, kun laskun tuottaminen, lähettäminen, siirtäminen, vastaanottaminen ja käsittely voidaan automatisoida kaikilta osin. Tästä syystä vain koneellisesti luettavien laskujen, jotka vastaanottaja voi käsitellä automaattisesti ja digitaalisesti, olisi katsottava noudattavan sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia.
Pelkästään ihmisen luettavissa olevat sähköiset laskumuodot eivät olisi laissa tarkoitettuja sähköisiä laskuja. Siten esimerkiksi sähköpostilla lähetetyt .pdf-, .jpg- tai .tif- tunnistemuotoiset laskun kuvatiedostot eivät täyttäisi lain määritelmää. Sähköpostin liitetiedostona lähetetyt .xml- tiedostot eivät myöskään olisi lain tarkoittamia sähköisiä laskuja.
Laissa tarkoitetun sähköisen laskun tulisi myös noudattaa sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia. Kyseinen vaatimus perustuisi verkkolaskudirektiivin 2 artiklan 11 alakohtaan ja 7 artiklaan. Eurooppalaista standardointia käsittelee asetus (EU) N:o 1025/2012 (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1025/2012 eurooppalaisesta standardoinnista, neuvoston direktiivien 89/686/ETY ja 93/15/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 94/9/EY, 94/25/EY, 95/16/EY, 97/23/EY, 98/34/EY, 2004/22/EY, 2007/23/EY, 2009/23/EY ja 2009/105/EY muuttamisesta ja neuvoston päätöksen 87/95/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1673/2006/EY kumoamisesta. 25.20.2012). Asetuksen 2 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaan eurooppalaisella standardilla tarkoitetaan eurooppalaisen standardointiorganisaation vahvistamaa standardia. Eurooppalaisiin standardointiorganisaatioihin kuuluva Euroopan standardointikomitea CEN on komission pyynnöstä laatinut sähköisen laskutuksen eurooppalaisen standardin. CEN antoi 28 päivänä kesäkuuta 2017 eurooppalaisen standardin EN 16931—1:2017, Sähköinen laskutus—Osa 1: Sähköisen laskun ydinelementtien semanttinen tietomalli ja syntaksien luettelon CEN/TS 16931—2:2017, Sähköinen laskutus—Osa 2: Luettelo syntakseista, jotka ovat yhteensopivia standardin EN 16931—1 kanssa, CENin luokitusjärjestelmän mukaisesti. Euroopan virallisessa lehdessä standardin viitetiedot ja syntaksiluettelo julkaistiin 17 päivänä lokakuuta 2017 (Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2017/1870, EUVL L 266, s. 19, 17.10.2017).
Komissio voi verkkolaskudirektiivin 5 artiklan 1 kohdan mukaan päivittää tai tarkistaa sähköisen laskun ydinelementtien semanttista tietomallia koskevaa sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia sekä päivittää tai tarkistaa komission Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaisemaa syntaksien luetteloa.
Pykälän 2 kohdassa määriteltäisiin hankintayksikkö. Ehdotetun lain tarkoittamia hankintayksikköjä olisivat hankintalain 5 §:ssä, erityisalojen hankintalain 5 §:ssä ja puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetun lain 4 §:ssä luetellut tahot. Hankintayksiköitä ovat muun muassa valtion, maakuntien, kuntien ja kuntayhtymien viranomaiset, evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko seurakuntineen samoin kuin valtion liikelaitokset. Hankintayksiköitä ovat myös viranomaisen määräysvallassa olevat niin kutsutut julkisoikeudelliset laitokset sekä tilapäiset hankintayksiköt jotka ovat saaneet hankinnan tekemistä varten tukea yli puolet hankinnan arvosta. Lakia sovellettaisiin myös vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimiviin julkisiin yrityksiin ja viranomaisen myöntämän erityis- tai yksinoikeuden nojalla toimiviin yksiköihin.
Ehdotetun pykälän 3 kohta sisältäisi elinkeinonharjoittajan määritelmän. Elinkeinon harjoittamisen kriteereitä ei ole tyhjentävästi määritelty. Verotuksessa tuloja voidaan verottaa elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (360/1968), maatilatalouden tuloverolain (543/1967) tai tuloverolain (1535/1992) mukaan. Vero-oikeudellisessa tulkintakäytännössä on elinkeinotoiminnan yleisiä kriteereitä määritelty muun muassa suhteessa harrastustoimintaan, maa- ja metsätalouden toimintaan ja henkilökohtaiseen ansio- ja pääomatuloon. Siten tässä laissa elinkeinotoiminnan käsite olisi sama kuin elinkeinotulon verottamisesta annetussa laissa. Kohdassa säädettäisiin, että elinkeinonharjoittajalla tarkoitettaisiin tahoa, joka harjoittaa elinkeinotulon verottamisesta annetussa laissa tarkoitettua liike- ja ammattitoimintaa.
Verotusta varten elinkeinotoiminnan ja muun toiminnan välistä rajaa on arvioitu tapauskohtaisesti muun muassa sen mukaan, kuinka pienimuotoista ja satunnaista toiminta on. Tässä laissa liike- ja ammattitoiminnaksi katsottavalta toiminnalta edellytettäisiin, että liike- ja ammattitoiminnan tilikauden liikevaihto olisi yli 10 000 euroa. Mainitun euromääräisen liikevaihdon ylityttyä liike- ja ammattitoiminta olisi lain soveltamisalassa. Vähäisen toiminnan arvo vastaisi arvonlisäverolaissa säädettyä vähäisen toiminnan arvoa.
Yleishyödyllistä yhdistys- ja harrastustoimintaa ei katsottaisi lain mukaiseksi liike- ja ammattitoiminnaksi. Tosin yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen myös saamastaan elinkeinotulosta, mutta verotus tapahtuu tuloverolain perusteella.
Laki ei koskisi maa- ja metsätalouden harjoittamista silloin, jos toimintaa verotetaan maatilatalouden tuloverolain mukaan. Elinkeinoverotuksesta annetun lain ja maatilatalouden tuloverolain keskinäistä soveltamisalaa on tulkittu oikeuskäytännössä siten, että muun muassa maatilalomailu kuten lomamökkien vuokraus ja oman tilan tuotteiden jatkojalostus tavanomaisessa laajuudessa on katsottu kuuluvan maatilatalouden tuloverolain soveltamisalaan. Laajamittainen kauppapuutarhatoiminta on puolestaan katsottu elinkeinotoiminnaksi. Kalastuksella ja metsästyksellä saadut tulot on pääosin katsottu joko maatalouden tuloksi tai vähäisenä toimintana harrastustoiminnaksi. Myös porotalouden harjoittaminen jäisi lain soveltamisalan ulkopuolelle, koska sen verotus toimitetaan tuloverolain perusteella.
3 §.Hankintayksikön velvollisuus ottaa vastaan ja käsitellä sähköisiä laskuja. Ehdotetussa pykälässä säädettäisiin hankintayksiköiden uudesta velvollisuudesta vastaanottaa ja käsitellä eurooppalaisen standardin mukaisia sähköisiä laskuja. Pykälä perustuisi verkkolaskudirektiivin 7 artiklaan.
Ehdotetun pykälän sääntely poikkeaisi arvonlisäverolain 209 d §:n ja arvonlisäverodirektiivin 232 artiklan sääntelystä, joiden mukaan lasku voidaan ainoastaan vastaanottajan suostumuksin antaa sähköisenä. Verkkolaskudirektiivin johdanto-osan kohdassa 37 kuitenkin selvennetään, että verkkolaskudirektiivillä on eri tavoite ja eri soveltamisala kuin arvonlisäverodirektiivillä, ja että se ei vaikuta säännöksiin sähköisten laskujen käyttämisestä arvonlisäveroon liittyvissä tarkoituksissa. Lisäksi todetaan, että arvonlisäverodirektiivin 232 artiklassa säädellään kaupan osapuolten välistä suhdetta ja pyritään varmistamaan, että lähettäjä ei pakota vastaanottajaa käyttämään sähköisiä laskuja, ja että tämän ei pitäisi vaikuttaa jäsenvaltioiden oikeuteen velvoittaa hankintaviranomaiset ja -yksiköt vastaanottamaan sähköisiä laskuja tietyin ehdoin.
Ehdotettua lakia sovellettaisiin sähköisiin laskuihin, jotka annetaan hankintalain, erityisalojen hankintalain tai puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetun lain soveltamisalaan kuuluvien hankinta- ja käyttöoikeussopimusten täytäntöönpanon johdosta. Tämä perustuisi verkkolaskudirektiivin 1 artiklan ensimmäiseen kohtaan. Verkkolaskudirektiivi koskee kuitenkin vain sähköisiä laskuja, jotka annetaan EU-kynnysarvot ylittävien hankinta- ja käyttöoikeussopimusten perustella. Näin ollen ehdotetun lain soveltamisalaa laajennettaisiin direktiivistä siten, että se koskisi EU-kynnysarvot ylittävien sopimusten sähköisten laskujen ohella myös kansalliset kynnysarvot ylittävien, mutta EU-kynnysarvot alittavien, hankintojen hankinta- ja käyttöoikeussopimusten sähköisiä laskuja. Kansallisia kynnysarvoja on otettu käyttöön laissa julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (25 §) sekä julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista annetussa laissa (13 §). Erityisalojen hankintalaissa ei säädetä kansallisista kynnysarvoista ollenkaan.
Sen sijaan ehdotetun 3 §:n soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät laskut, jotka perustuvat maatalouden investointihankkeeseen, johon on myönnetty julkista tukea enemmän kuin puolet hankkeen arvosta ja jonka arvo alittaa EU-kynnysarvot. Tuen saajan tulee nimittäin kilpailuttaa EU-kynnysarvot alittavat maatalousinvestoinnit maatalouden rakennetuista annetun lain (1476/2007) ja sen nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisia hankintamenettelyjä noudattaen. Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annettua lakia sovelletaan vain, jos maatalousinvestoinnin kokonaisarvo ylittää EU-kynnysarvot ja tuen määrä ylittää puolet investoinnin arvosta. Täten tuen saajan tulee ainoastaan EU-kynnysarvot ylittävässä maatalousinvestoinnissa ottaa vastaan ja käsiteltävä eurooppalaisen laskustandardin mukaisia sähköisiä laskuja.
Pienhankintasopimuksiin perustuvat laskut olisivat pykälän soveltamisalan ulkopuolella.
Hankintayksikön vastaanottovelvollisuus koskisi sähköisiä laskuja, jotka noudattavat uutta sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia. Sähköisen laskutuksen eurooppalaisella standardilla tarkoitettaisiin standardia, jonka viitetiedot komissio julkaisi verkkolaskudirektiivin 3 artiklan 2 kohdan nojalla Euroopan unionin virallisessa lehdessä 17 päivänä lokakuuta 2017. Tämän yhteydessä komissio julkaisi standardin viitetietojen ohella käytettävissä olevien syntaksien eli laskuformaattien luettelon. Vastaanottovelvollisuus edellyttäisi verkkolaskudirektiivin 7 artiklan mukaan myös, että lähetetty sähköinen lasku noudattaa jotakin komission julkaisemassa syntaksiluettelossa olevaa syntaksia.
Hankintayksiköiden vastaanottovelvollisuus tarkoittaisi ensinnäkin, että hankintayksiköillä tulisi olla kyky vastaanottaa ja käsitellä eurooppalaisen standardin mukaisia sähköisiä laskuja. Toiseksi hankintayksiköt eivät saisi kieltäytyä ottamasta vastaan eurooppalaista standardia noudattavia sähköisiä laskuja ainoastaan siitä syystä, että lasku ei täytä kansallisia tai alakohtaisia laajennuksia tai muita erityisvaatimuksia. Näin ollen kyse olisi varautumisesta eikä säännös estäisi hankintayksiköitä käyttämästä rinnakkain myös muita laskustandardeja tai laskuformaatteja.
Ehdotettu sääntely ei vaikuttaisi hankintayksiköiden mahdollisuuteen kieltäytyä käsittelemästä laskua sellaisten muiden pakottavien syiden perusteella, kuten sopimusehtoihin liittyvillä syillä (verkkolaskudirektiivin johdanto-osan 34 kohta). Siten hankintayksiköt voisivat ennen laskun maksamista tarkistaa, vastaako sähköisen laskun sisältö esimerkiksi määrältään asianmukaisesti sen perusteena olevaa liiketointa ja onko lasku osoitettu oikealle vastaanottajalle.
Hankintayksiköt voivat jo tällä hetkellä julkisissa hankinnoissa vaatia sähköisiä laskuja ja tiettyjä laskustandardeja edellyttäen, että julkisten hankintojen yleisiä periaatteita kuten riittävää suhteellisuutta ja avoimuutta noudatetaan. Ehdotettu säännös ei estäisi jatkossakaan hankintayksikköjä vaatimasta hankinta-asiakirjoissa tietyn standardin mukaisia sähköisiä laskuja. Siinä tapauksessa, että hankintayksikkö vaatisi jonkun muun standardin kuin tässä laissa tarkoitetun eurooppalaisen standardin noudattamista, toimittajalla olisi tämän lain perusteella kuitenkin aina mahdollisuus lähettää eurooppalaisen standardin mukaisia laskuja.
4 §.Hankintayksikön ja elinkeinonharjoittajan oikeus saada sähköinen lasku. Ehdotetussa pykälässä säädettäisiin hankintayksiköiden ja elinkeinonharjoittajien oikeudesta pyynnöstä saada laskut toiselta hankintayksiköltä tai elinkeinonharjoittajalta sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia noudattavina sähköisinä laskuina. Jokaisen hankintayksikön ja elinkeinonharjoittajan olisi siis mahdollistettava eurooppalaisen standardin mukaisten sähköisten laskujen toimitus. Sääntely ei perustuisi verkkolaskudirektiiviin vaan kyse olisi direktiivistä riippumattomasta kansallisesta sääntelystä.
Ehdotetulla pykälällä pyritään ensinnäkin vauhdittamaan rakenteisten sähköisten laskujen käyttöönottoa sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä. Toiseksi ehdotetulla pykälällä pyritään edesauttamaan siirtymistä kansallisten laskuformaattien laskuista tietosisällöiltään eheämpiin eurooppalaisen laskustandardin mukaisiin laskuihin.
Laskunantovelvollisuudesta säädetään erikseen muun muassa arvonlisäverolain 209 b §:ssä. Lähtökohtaisesti osapuolten tulisi sopia laskun muotovaatimuksista kirjallisessa sopimuksessa tai muutoin. Lisäksi olisi suositeltavaa sopia myös mahdollisista toimintatavoista ja seuraamuksista, mikäli lähetetty lasku ei noudata sovittua muotoa. Tilanteissa, joissa asiasta ei ole sovittu, antaisi ehdotettu sääntely laskun vastaanottajalle oikeuden saada sähköinen lasku.
Ehdotetun pykälän sääntely tarkoittaisi, että ostajan vaatimus tekisi sähköisestä laskutuksesta pakollisen myyjälle. Tämä poikkeaisi arvonlisäverodirektiivin laskusäännöksistä. Ehdotetun lain valmistelun aikana on pyydetty komissiolta lausuntoa ehdotetun 4 §:n suhteesta arvonlisäverodirektiiviin. Komission antaman lausunnon mukaan arvonlisäverodirektiivi ei estä kyseistä sääntelyä.
Ehdotettu sääntely ei koskisi kuluttajalaskutusta tai muuta yksityisen luonnollisen henkilön laskutusta.
5 §.Voimaantulo. Esitykseen sisältyvän lakiehdotuksen on tarkoitus tulla voimaan 1 päivänä huhtikuuta 2019. Verkkolaskudirektiivin 11 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset ja sovellettava niitä viimeistään 27 päivänä marraskuuta 2018. Tästä poiketen jäsenvaltioiden on viimeistään 18 kuukauden kuluttua sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia koskevien viitetietojen julkaisemista Euroopan unionin virallisessa lehdessä annettava ja julkaistava direktiivin 7 artiklassa säädetyn, sähköisten laskujen vastaanottoa ja käsittelyä koskevan velvollisuuden noudattamisen edellyttämät säännökset ja sovellettava niitä (11 artiklan 2 kohdan ensimmäinen alakohta). Komissio julkaisi eurooppalaisen standardin viitetiedot Euroopan virallisessa lehdessä 17 päivänä lokakuuta 2017. Verkkolaskudirektiivi on siten saatettava kansallisesti voimaan viimeistään 18 päivänä huhtikuuta 2019. Säännöksellä varmistettaisiin lain voimaantulo direktiivin asettaman määrärajan puitteissa.
Pykälän 2 momentissa annettaisiin ehdotetun lain 4 §:ää koskeva vuoden siirtymäaika kaikille hankintayksiköille ja elinkeinonharjoittajille, jonka aikana ne voisivat valmistautua eurooppalaisen laskustandardin mukaisten sähköisten laskujen lähettämiseen ostajan vaatimuksesta. Markkinoilta löytyy useampia ratkaisuja sähköiseen laskutukseen. Erilaiset laskutuspalvelut ovat suhteellisen helppoja ja nopeita ottaa käyttöön. Taloushallinnon järjestelmiin integroitujen laskutusohjelmien hankkiminen vaatii enemmän aikaa ja resursseja. Ehdotetulla siirtymäajalla pyritään varmistamaan, ettei ehdotetun lain 4 §:ssä säädetty velvollisuus lähettää sähköisiä laskuja ostajan pyynnöstä muodostu hankintayksiköille ja elinkeinonharjoittajille kohtuuttomaksi.
Lisäksi ehdotetun pykälän 2 momentissa otettaisiin 3 pykälän osalta käyttöön verkkolaskudirektiivin mahdollistama voimaantulon lykkäysaika. Verkkolaskudirektiivin 11 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaan jäsenvaltiot voivat lykätä 11 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua soveltamista alemman tason hankintaviranomaistensa ja -yksiköidensä osalta enintään 30 kuukauden päähän sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia koskevien viitetietojen julkaisemisesta Euroopan unionin virallisessa lehdessä.
Alemman tason hankintaviranomaisilla ja -yksiköillä tarkoitetaan kaikkia hankintayksiköitä, jotka eivät ole valtion keskushallinnon viranomaisia. Klassisen hankintadirektiivin liitteessä I on ohjeellinen luettelo valtion keskushallintoviranomaisista. Luettelon mukaan valtion keskushallintoviranomaisina pidetään muun muassa valtioneuvostoa, ministeriöitä, ministeriöiden välittömään alaisuuteen tai niiden hallinnonalalle muuten kuuluvia virastoja, laitoksia ja muita toimielimiä sekä eduskunnan alaisuuteen kuuluvia virastoja, laitoksia ja muita toimielimiä sekä tuomioistuimia. Muita hankintayksiköitä, joita siirtymäsäännös koskisi, ovat muun muassa kunnat, maakunnat, seurakunnat sekä näiden määräysvallassa olevat julkisoikeudelliset laitokset. Mahdollisuutta siirtää voimaantuloa ei direktiivin johdanto-osan 38 kohdan mukaan ole yhteishankintayksiköiden osalta.
Ehdotetulla siirtymäkaudella pyritään varmistamaan, ettei ehdotetun lain 3 §:ssä säädetty velvollisuus vastaanottaa sähköisiä laskuja muodostuisi kohtuuttomaksi ottaen huomioon eri hankintayksiköiden vaihtelevat lähtötilanteet. Vuoden siirtymäkauden aikana myös ne hankintayksiköt, joilla ei lain voimaan tullessa vielä ole sähköisen laskutuksen vaatimaa infrastruktuuria, voivat hankkia sähköisten laskujen vastaanottoon ja käsittelyyn tarvittavat voimavarat.