6
Lisäpöytäkirjan määräykset ja niiden suhde Suomen lainsäädäntöön
1 artikla. Lisäpöytäkirjan 1 artiklan mukaan sen tarkoituksena on täydentää yleissopimuksen määräyksiä siltä osin kuin ne koskevat lisäpöytäkirjan 2–6 artiklassa kuvattujen tekojen rangaistavaksi säätämistä. Tarkoituksena on siten edistää sopimuspuolten pyrkimyksiä ehkäistä terrorismia ja sen kielteisiä vaikutuksia mahdollisuuksiin nauttia ihmisoikeuksia, erityisesti oikeutta elämään. Tähän pyritään sekä kansallisin toimenpitein että kansainvälisen yhteistyön avulla ottaen asianmukaisesti huomioon sopimuspuolten välillä olemassa olevat ja sovellettavat monen- ja kahdenväliset valtiosopimukset.
2 artikla. Lisäpöytäkirjan 2 artikla koskee osallistumista yhteenliittymään tai ryhmään terrorismia varten. Artiklan 1 kappaleen mukaan osallistumisen tarkoituksena tulee olla yhden tai useamman terrorismirikoksen tekeminen kyseisessä yhteenliittymässä tai ryhmässä tai tällaisten rikosten tekemisen edistäminen. Artiklan 2 kappaleen mukaan sopimuspuolten tulee ryhtyä toimenpiteisiin säätääkseen 1 kappaleessa tarkoitettu osallistuminen rangaistavaksi, kun kyse on oikeudenvastaisesta ja tahallisesta teosta.
Lisäpöytäkirjan artikloja ei käsitellä laajasti pöytäkirjan selitysmuistiossa. Tämä koskee myös 2 artiklaa. Muistion kappaleen 33 perusteella rangaistavaksi ei tarvitse säätää passiivista terroristisen yhteenliittymän tai ryhmän jäsenyyttä. Selitysmuistiossa ei ole yhteenliittymän tai ryhmän toimintaan osallistumisen tarkempaa luonnehdintaa. Muistion kappaleessa 35 kylläkin todetaan, että osallistuminen voi olla seurausta tietoteknologian kautta syntyneistä kontakteista. Mitä tulee terroristisen yhteenliittymän tai ryhmän määritelmään, selitysmuistion kappaleessa 37 painotetaan sitä, että ei ole olemassa näitä koskevaa kansainvälisesti sitovaa määritelmää. Saman kappaleen mukaan sopimuspuoli voi tulkita ilmaisua ”yhteenliittymä tai ryhmä” esimerkiksi niin, että se tarkoittaa lailla kiellettyjä organisaatioita.
Artiklan kriminalisointivelvoite koskee ryhmien lisäksi yhteenliittymiä. Rikoslain 34 a luvun säännökset tuntevat näistä vain ryhmän. Terroristiryhmän määritelmä on luvun 6 §:n 2 momentissa. Mainitun säännöksen mukaan terroristiryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen henkilön muodostamaa tietyn ajan koossa pysyvää rakenteeltaan jäsentynyttä yhteenliittymää, joka toimii yhteistuumin tehdäkseen 1 tai 1 a §:ssä tarkoitettuja rikoksia. Viitatuissa pykälissä säädetään rangaistaviksi terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset ja terroristisessa tarkoituksessa tehty radiologista asetta koskeva rikos.
Direktiivillä korvattuun terrorismirikoksia koskevaan puitepäätökseen perustuva terroristiryhmän määritelmä soveltuu joustavasti terroristijärjestöjen alueellisiin tai pienempiinkin osiin ja soluihin sekä järjestöistä kokonaan erillisiin yksittäisiin ryhmiin (HE 89/2021 vp, s. 37). Kun artikla jättää yhteenliittymän ja ryhmän tulkinnan sopimuspuolille, rikoslain 34 a luvun 6 §:n 2 momentissa määritellyn terroristiryhmän voi katsoa tässä yhteydessä riittäväksi.
Lisäpöytäkirjassa ei määritellä terrorismirikosta (englanniksi ”terrorist offence”), jonka tekemiseen tai tekemisen edistämiseen pöytäkirjan tämän artiklan ja muiden artikloiden kriminalisointivelvoitteet liittyvät. Lisäpöytäkirjan tulkinnassa tulee kuitenkin 9 artiklan mukaisesti sovellettavaksi yleissopimuksen 1 artiklan 1 kappaleessa oleva terrorismirikoksen määritelmä, jonka mukaan mainitulla rikoksella tarkoitetaan kaikkia yleissopimuksen liitteessä lueteltujen sopimusten soveltamisalaan kuuluvia ja niiden määritelmien mukaisia rikoksia. Kyseisessä liitteessä mainitaan samat sopimukset ja pöytäkirjat kuin YK:n kansainvälisen terrorismin rahoituksen torjumisesta tehdyn yleissopimuksen (SopS 74/2002) liitteessä ja myös mainittu sopimus itse.
Perusteltua on katsoa, että terrorismirikoksella tarkoitetaan tässä yhteydessä rikoslain 34 a luvun 1 §:ssä rangaistaviksi säädettyjä terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia. Tätä johtopäätöstä tukee pykälässä mainittujen rikosten vertaileminen edellä todetuissa liitteissä mainittujen sopimusten ja pöytäkirjojen soveltamisalaan kuuluviin rikoksiin. Vertailua on tehty terrorismirikoksia koskevien rangaistussäännösten säätämisen ja muuttamisen yhteydessä Suomen liittyessä niihin yleissopimuksiin, joiden terrorismirikoksia koskevista liitteistä on kysymys (HE 43/2002 vp ja HE 81/2007 vp). Direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä kyseistä rikoslain pykälää on vielä täydennetty, lisäksi tuolloin rikoslain 34 a luvun 1 a §:ssä säädettiin erikseen rangaistavaksi terroristisessa tarkoituksessa tehty radiologista asetta koskeva rikos.
Artiklan 1 kappaleessa kysymyksessä olevan osallistumisen tarkoituksena mainitaan yhden tai useamman terrorismirikoksen tekemisen lisäksi myös niiden tekemisen edistäminen (englanniksi ”contributing”). Tällainen teon tarkoitus koskee myös eräitä muita yleissopimuksen ja lisäpöytäkirjan kriminalisointivelvoitteita. Siltä osin voi viitata yleissopimuksen 6 artiklan 1 kappaleeseen (värväys terrorismiin), 7 artiklan 1 kappaleeseen (koulutus terrorismiin) ja 9 artiklan 1 kappaleen c kohtaan (myötävaikuttaminen yhteisen päämäärän puolesta toimivan henkilöryhmän tekemään rikokseen) sekä lisäpöytäkirjan 3 artiklan 1 kappaleeseen (koulutuksen saaminen terrorismiin) ja 4 artiklan 1 kappaleeseen (matkustaminen ulkomaille terrorismia varten). Näitä kappaleita koskien ainoa edistämistä käsittelevä yleissopimuksen tai lisäpöytäkirjan selitysmuistion kohta on lisäpöytäkirjan selitysmuistion kappale 52. Siinä todetaan, että ”contribution” 4 artiklan 1 kappaleessa on tarkoitettu korvamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 2178 kyseisen rikoksen kohdalla käytetyt ”planning” ja ”preparation”. Tästä toteamuksesta ei voi yhtä päätöslauselman kriminalisointivelvoitetta koskevana suoraan tehdä sellaista johtopäätöstä, että ”contributing” myös artiklan 1 kappaleessa ja 3 artiklan 1 kappaleessa tarkoittaisi nimenomaan terrorismirikoksen suunnittelua tai valmistelua. Tulkinta-arvoa selitysmuistion kappaleella kuitenkin on myös muiden kuin 4 artiklan 1 kappaleessa tarkoitetun matkustamista koskevan rikoksen kohdalla.
Sopimuspuolilla on laaja harkinnanvara sen suhteen, minkälaista artiklan 1 kappaleessa tarkoitettua yhteenliittymän tai ryhmän toimintaan osallistumista on pidettävä merkityksellisenä. Huomioon on otettava myös perustuslain 8 §:ssä tarkoitettu ja lisäpöytäkirjan selitysmuistion kappaleessa 74 mainittu rikosoikeudellinen laillisuusperiaate, jonka mukaan rikoslainsäädännön on oltava tarkkarajaista ja täsmällistä ja sen soveltamisen ennalta arvattavaa. Artiklan 1 kappaleessa osallistuminen on kuvattu yleisluonteisesti tavalla, joka ei ole laillisuusperiaate huomioon ottaen sellaisenaan siirrettävissä kansalliseen lainsäädäntöön.
Rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentissa säädetään rangaistavaksi terroristiryhmän toimintaan osallistuminen. Mainitusta rikoksesta tuomitaan säännöksen mukaan vähintään neljän kuukauden ja enintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen se, joka edistääkseen terroristiryhmän 1, 1 a tai 2 §:ssä tarkoitettua rikollista toimintaa taikka tietoisena siitä, että hänen toimintansa edistää sitä, 1) varustaa tai yrittää varustaa terroristiryhmää räjähteillä, aseilla, ampumatarvikkeilla tai niiden valmistamiseen tarkoitetuilla aineilla tai tarvikkeilla taikka muilla vaarallisilla esineillä tai aineilla, 2) hankkii tai yrittää hankkia taikka luovuttaa terroristiryhmälle toimitiloja tai muita sen tarvitsemia tiloja taikka kulkuvälineitä tai muita ryhmän toiminnan kannalta erittäin tärkeitä välineitä, 3) hankkii tai yrittää hankkia tiedon, jonka tuleminen terroristiryhmän tietoon on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa maalle tai kansainväliselle järjestölle, taikka välittää, luovuttaa tai ilmaisee terroristiryhmälle sellaisen tiedon, 4) hoitaa terroristiryhmän mainitun rikollisen toiminnan kannalta olennaista tehtävää tai 5) tekee 32 luvun 6 tai 7 §:ssä tarkoitetun rikoksen.
Rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentin alun mukaisesti terroristiryhmän toimintaan osallistumisella siis edistetään mainitun luvun 1, 1 a tai 2 §:ssä tarkoitettua rikollista toimintaa. Viitatuissa pykälissä säädetään rangaistaviksi terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset, terroristisessa tarkoituksessa tehty radiologista asetta koskeva rikos ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu.
Rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentin lopun mukaan tekijää ei tuomita terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta, jos teko on rikoslain 34 a luvun 1, 1 a tai 2 §:n mukaan rangaistava taikka siitä säädetään muualla laissa yhtä ankara tai ankarampi rangaistus. Jos sellainen rikos tehdään ja jos terroristiryhmän toimintaan osallistuneen henkilön teko on riittävän kiinteässä yhteydessä sellaiseen rikokseen, henkilö tuomitaan sellaisen rikoksen tekijänä tai sellaiseen rikokseen osallisena. Erityisesti rikoslain 5 luvun 6 §:n mukaisen avunannon osalta on huomattava, että rangaistavaksi avunannoksi kelpaavat hyvin moninaiset toisen henkilön tekemää rikosta edistävät toimet.
Tuomitseminen terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ei edellytä sitä, että rikoslain 34 a luvun 1 §:ssä rangaistavaksi säädetty terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos tehdään. Näin ollen täyttyy yleissopimuksen 8 artiklan mukainen, myös lisäpöytäkirjan 9 artiklan ja sen selitysmuistion kappaleen 82 perusteella pöytäkirjan kohdalla merkityksellinen vaatimus siitä, että terrorismirikoksen tekemistä edistävän rikoksen rangaistavuus ei saa edellyttää terrorismirikoksen tekemistä.
Arviomuistion mukaan rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentti vastaa artiklan mukaiseen kriminalisointivelvoitteeseen. Tätä näkemystä muistiossa perustellaan sillä, että rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentissa on terrorismirikoksia koskevan puitepäätöksen täytäntöönpanon yhteydessä kansallisen harkinnanvaran puitteissa, laillisuusperiaatteen mukaista rikoslainsäädännön tarkkarajaisuusvaatimusta noudattaen määritelty terroristiryhmän toiminnan edistämisen kannalta olennaiset aktiivisen osallistumisen muodot. Lisäksi arviomuistion arvioinnissa viitattiin artiklan 1 kappaleen yleisluonteisuuteen. Momentti on laajempi kuin artiklan 1 kappale siinä suhteessa, että terroristiryhmän toimintaan osallistumisella voidaan edistää myös rikoslain 34 a luvun 2 §:ssä tarkoitetun terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua eikä vain 1 §:n mukaisen terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekemistä.
Arviomuistion laatimisen jälkeen rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momenttia on muutettu niin, että se vielä aikaisempaa paremmin täyttää yleisluonteisesti kirjoitetun artiklan vaatimukset (laki rikoslain 17 ja 34 a luvun muuttamisesta 1267/2021). Momentin 4 kohdan mukaan oli alun perin rangaistavaa terroristiryhmän tärkeiden taloudellisten asioiden hoitaminen ja ryhmän toiminnan kannalta erittäin tärkeiden taloudellisten tai oikeudellisten neuvojen antaminen. Nyt muissa kohdissa tarkasti rajattujen edistämistekojen lisäksi 4 kohdan mukaan rangaistavaa on yleisesti se, että tekijä edistääkseen terroristiryhmän 1, 1 a tai 2 §:ssä tarkoitettua rikollista toimintaa taikka tietoisena siitä, että hänen toimintansa edistää sitä, hoitaa terroristiryhmän mainitun rikollisen toiminnan kannalta olennaista tehtävää. Yhtenä perusteena muutokselle esitettiin, että tyhjentävästi luetetuille terroristiryhmän toiminnan edistämistavoille rakentuvaa momenttia on mahdollista pitää EU-sääntelyn yleisesti kirjoitettua velvoitetta jonkin verran suppeampana (HE 89/2021 vp, s. 18). Saman näkökohdan voi katsoa koskevan myös osallistumistapojen osalta yleiseen muotoon kirjoitettua artiklan velvoitetta.
Tarkemmin rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettuja olennaisia tehtäviä on kuvattu kohdan perusteluissa (HE 89/2021 vp, s. 36−39). Niihin kuuluvat esimerkiksi terroristiryhmän aseelliseen toimintaan osallistuminen, terroristiryhmän toimintavalmiudesta huolehtiminen, terroristiryhmän hallinnosta huolehtiminen, terroristiryhmän ruoka- ja vesihuollosta huolehtiminen, ideologinen tai uskonnollinen koulutus, jolla oikeutetaan terrorismirikosten tekemistä ja kannustetaan niiden tekemiseen, ja terroristiryhmän viestintäpalveluista ja tietoteknologiasta huolehtiminen. Tyhjentävästi tällaisia olennaisia tehtäviä ei voida kuvata senkään vuoksi, että terroristiryhmien toimintatavat ja niiden tekemiä terrorismirikoksia edistävät toimet voivat olla varsin monenlaisia ja ne voivat muuttua ajan kulumisen myötä.
Rikoslain 34 a luvun 4 §:n 1 momentti ei ole ainoa artiklan velvoitteen täyttämisessä merkityksellinen lainkohta. Yhteenliittymän tai ryhmän toimintaan osallistuvan kohdalla saattaa olla kysymys rikoslain 34 a luvun 2 §:ssä rangaistavaksi säädetystä terroristisesta tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Mainitun pykälän 1 kohdan mukaan sellaisesta valmistelurikoksesta tuomitaan esimerkiksi se, joka tehdäkseen 1 §:n 1 tai 2 momentissa tai 1 a §:ssä tarkoitetun rikoksen sopii toisen kanssa tai laatii suunnitelman sellaisen rikoksen tekemisestä. Tällöin voi olla nimenomaan kysymys artiklan 1 kappaleessa tarkoitetusta osallistumisesta ryhmän toimintaan. Terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten tekemistä myös terroristiryhmän toiminnassa saattavat lisäksi edistää muut rikoslain 34 a luvussa rangaistaviksi säädetyt, mainittujen rikosten tekemistä edistävät valmistelutyyppiset rikokset (esimerkiksi koulutuksen antaminen ja kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen ja terrorismirikoksen rahoittaminen). Terroristiryhmän rahoittaminen on säädetty erikseen rangaistavaksi rikoslain 34 a luvun 5 b §:ssä. Näidenkään rikosten kohdalla rangaistavuuden edellytyksenä ei ole se, että edistettävä rikos eli terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos tehdään.
Yhteenliittymän tai ryhmän toiminta on myös saattanut edetä täytäntöönpanotoimiin ryhtymisen vuoksi jo niin pitkälle, että toimintaan ja sellaisiin toimiin osallistuvan kohdalla kysymys on rikoslain 34 a luvun 1 §:n 3 momentissa rangaistavaksi säädetystä terrorisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen yrityksestä. Tällöin ei vielä olla siinä vaiheessa, että terrorismirikos olisi tosiasiallisesti tehty, mihin liittyy yleissopimuksen 8 artikla terrorismirikoksen täyttymisen merkityksettömyydestä.
Myös yhteenliittymän tai ryhmän toiminnassa saattaa toteutua rikoslain 5 luvun 6 §:n 1 momentissa säädetty avunantajan rikosoikeudellinen vastuu, joka voi koskea avunantoa terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen yritykseen ja avunantoa johonkin sellaiseen rikoslain 34 a luvussa rangaistavaksi säädettyyn rikokseen, jolla edistetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekemistä ja jonka rangaistavuus ei edellytä terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekemistä.
Artikla ei edellytä lainsäädäntömuutoksia.
3 artikla. Lisäpöytäkirjan 3 artikla koskee koulutuksen saamista terrorismiin. Artiklan mukaan pelkkä itseopiskelu ei kuulu kriminalisointivelvoitteen piiriin, vaan koulutusta tulee saada toiselta henkilöltä. Artikla koskee koulutuksen (mukaan lukien tietojen ja käytännön taitojen hankkiminen) vastaanottamista toiselta henkilöltä räjähteiden, ampuma-aseiden tai muiden aseiden taikka myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksessa ja käytössä, tai muiden erityisten menetelmien tai tekniikan käytössä, tarkoituksena tehdä terrorismirikos tai edistää terrorismirikoksen tekemistä. Rangaistavuuden edellytyksenä on teon oikeudenvastaisuus ja tahallisuus.
Kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädetään rangaistavaksi rikoslain 34 a luvun 4 b §:ssä. Mainitun pykälän mukaan sakkoon tai enintään kolmen vuoden vankeusrangaistukseen tuomitaan se, joka tehdäkseen 1 §:n 1 momentin 2−8 kohdassa tai 2 momentissa taikka 1 a tai 2 §:ssä tarkoitetun rikoksen, kouluttautuu räjähteiden, ampuma-aseiden tai muiden aseiden taikka myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksessa tai käytössä taikka muiden näihin merkitykseltään rinnastuvien erityisten menetelmien tai tekniikoiden käytössä, jollei teko ole 1, 1 a tai 2 §:n mukaan rangaistava.
Rikoslain 34 a luvun 4 b §:ssä rangaistavaksi säädetyn kouluttautumisrikoksen rangaistavuus ei edellytä kouluttautumisen tarkoituksena olevan terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekemistä. Pykälän loppu tarkoittaa sitä, että koulutusta vastaanottanutta henkilöä ei erikseen tuomita kouluttautumisrikoksesta, jos hän tekee kouluttautumisen tarkoituksena olevan rikoksen tai sen rangaistavan yrityksen.
Artiklan 1 kappaleen kouluttautumisrikoksen määritelmä on osittain rakennettu peilikuvaksi yleissopimuksen 7 artiklan 1 kappaleen koulutusta terrorismiin koskevan rikoksen määritelmästä. Rikoslain 34 a luvun 4 a § koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten puolestaan perustuu sanamuodoltaan mainittuun yleissopimuksen kappaleeseen. Kun rikoslain 34 a luvun 4 b § kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten taas on sanamuodoltaan pitkälti koulutuksen antamista koskevan pykälän peilikuva, on kouluttautumista koskeva kansallinen säännös sanamuodoltaan joiltakin osin yhteneväinen 1 kappaleessa olevan kouluttautumisrikoksen määritelmän kanssa. Tämä koskee koulutuksen ottamistapoja eli kouluttautumista räjähteiden, ampuma-aseiden tai muiden aseiden taikka myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksessa tai käytössä taikka erityisten menetelmien tai tekniikoiden käytössä.
Yleissopimuksen 7 artiklan 1 kappale ja tämän artiklan 1 kappale sekä rikoslain 34 a luvun 4 a ja 4 b § lähtevät yhteisesti myös siitä, että koulutuksen antamisen ja ottamisen tarkoituksena tulee olla terrorismirikoksen eli kansallisen lainsäädännön mukaisesti rikoslain 34 a luvun 1 §:ssä rangaistavaksi säädetyn terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekeminen. Tätä on kuitenkin rajattu kouluttautumista koskevassa 4 b §:ssä niin, että kouluttautumisen tarkoituksena tulee olla 1 §:n 1 momentin kohdalla sen momentin 2─8 kohdassa tarkoitetun rikoksen tekeminen. Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista jäävät ulkopuolelle momentin 1 kohdassa mainitut laiton uhkaus, perätön vaarailmoitus, rikoslain 24 luvun 4 §:n 2 momentissa tarkoitettu törkeä julkisrauhan rikkominen ja rikoslain 44 luvun 10 §:ssä tarkoitettu ydinenergian käyttörikos. Kun kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettiin rangaistavaksi kansallisen harkinnanvaran puitteissa, tähän ratkaisuun päädyttiin sillä perusteella, että luontevan mallin tarjosi terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua koskeva rikoslain 34 a luvun 2 § (HE 18/2014 vp, s. 15).
Yleissopimukseen liittymisen yhteydessä sen 1 artiklan 1 kappaleessa viitatussa liitteessä mainittuihin sopimuksiin perustuen rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohtaa täydennettiin lisäämällä siihen rikoslain 24 luvun 4 §:n 2 momentissa tarkoitettu törkeä julkisrauhan rikkominen ja rikoslain 44 luvun 10 §:ssä tarkoitettu ydinenergian käyttörikos. Kyseiseen liitteeseen perustuen yleissopimuksen ja lisäpöytäkirjan terrorismirikoksen määritelmän kannalta merkityksellisiä ovat myös muut kohdassa mainitut rikokset eli laiton uhkaus ja perätön vaarailmoitus. Esimerkiksi liitteessä mainitun merenkulun turvallisuuteen kohdistuvien laittomien tekojen ehkäisemistä koskevan yleissopimuksen (SopS 11/1999) 3 artiklan 2 kappale velvoittaa uhkaustekojen säätämiseen rangaistavaksi. Terrorismirikoksia koskevia kansainvälisiä velvoitteita pantaessa täytäntöön uhkausrikosten kannalta merkityksellisenä on pidetty myös perätöntä vaarailmoitusta (esimerkiksi HE 30/2018 vp ja HE 232/2020 vp). Lisäpöytäkirjan 9 artiklan mukaisesti pöytäkirjassa noudatetaan samaa terrorismirikoksen määritelmää kuin yleissopimuksessakin. Yleissopimus ja lisäpöytäkirja velvoittavat säätämään rangaistavaksi koulutuksen antamisen ja vastaanottamisen samoja rikoksia eli kaikkia yleissopimuksen liitteen mukaisia terrorismirikoksia varten. Näin ollen lisäpöytäkirjan 3 artiklan voi katsoa edellyttävän rikoslain 34 a luvun 4 b §:n muuttamista niin, että rangaistavaksi tulee kouluttautuminen myös sen luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaisten terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten tekemistä varten.
Vaikka lisäpöytäkirjan voi katsoa edellyttävän rikoslain 34 a luvun 4 b §:n muuttamista todetulla tavalla ja näin ollen kansalliselle harkinnalle ei jää tilaa, on syytä korostaa sitä, että ehdotetulle muutokselle on löydettävissä muitakin perusteita. Kuten perustuslakivaliokunnan käytännöstä ilmenee, terrorismissa on kysymys yhteiskunnan perustoimintoja, oikeusjärjestystä sekä ihmisten henkeä terveyttä ja turvallisuutta hyvin vakavasti vaarantavasta rikollisuudesta, jonka estämiselle ja keskeyttämiselle on perusoikeusjärjestelmän näkökulmasta hyväksyttävät ja hyvin painavat perusteet. Toiminnan poikkeuksellisen vakava luonne on otettava huomioon myös arvioitaessa sitä vastaan käytettävien keinojen oikeasuhtaisuutta (PeVL 34/2021 vp, s. 2 ja siinä yhteydessä viitatut aikaisemmat lausunnot). Oikeasuhtaisuuteen liittyy se, että rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdassakin rangaistaviksi säädetyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset ovat vakavia rikoksia, joista tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kolmeksi vuodeksi.
Kouluttautumisrikoksen rangaistavuuden laajentamiseen liittyy myös eräitä muita näkökohtia. Kun yleissopimukseen liittymisen yhteydessä koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettiin rangaistavaksi erillisenä rikoksena, rangaistavaksi säädettiin koulutuksen antaminen kaikkeen 1 §:ssä tarkoitettuun rikolliseen toimintaan eli siis myös kaikkiin pykälän 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuihin rikoksiin. Kouluttautumisrikoksen säätämisen yhteydessä merkityksellisenä pidettyä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua koskevaa pykälää on muutettu direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä niin, että se kattaa myös kaikkien rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen rikosten valmistelun. Johdonmukaisuusnäkökohdistakaan ei ole perusteltua, että rangaistavaa koulutusta voidaan rikoslain 34 a luvun 4 a §:n mukaan antaa 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettujen rikosten tekemistä varten mutta rangaistavaa koulutusta ei voida 4 b §:n mukaan saada kohdassa tarkoitettujen rikosten tekemiseen. Kaikilla kohdassa tarkoitetuilla rikoksilla voi myös olla tekotapoja, joiden toteuttamiseen voidaan ottaa viimeksi mainitussa pykälässä tarkoitettua koulutusta.
Edellä todetun mukaisesti rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa mainitaan rikoslain 24 luvun 4 §:n 2 momentissa tarkoitettu törkeä julkisrauhan rikkominen. Yleissopimukseen liittymisen yhteydessä ehdotettiin koko 4 §:n ottamista viittauksen piiriin (HE 81/2007 vp). Eduskunnan lakivaliokunta kuitenkin katsoi, että viittaus oli aihetta rajata vain pykälän 2 kohtaan (LaVM 9/2007 vp, s. 3/II). Valiokunnan mietinnön lakitekstiä koskeviin muutosehdotuksiin tuli kuitenkin viittaus 2 momenttiin, joka myös päätyi lopulliseen lakitekstiin. Koska kysymys on nimenomaan rikoslain 24 luvun 4 §:n 2 kohdasta eikä 2 momentista, virhe on varsinkin yleissopimukseen ja lisäpöytäkirjaan liittyvänä syytä korjata tässä yhteydessä.
Artiklan 1 kappaleessa mainitaan terrorismirikoksen tekemisen (englanniksi ”carrying out”) lisäksi sen tekemisen edistäminen (englanniksi ”contributing”). Vastaavalla tavalla koulutuksen tarkoitus on ilmaistu koulutuksen antamista koskevassa yleissopimuksen 7 artiklan 1 kappaleessa. Yleissopimuksen ja lisäpöytäkirjan selitysmuistioissa ei käsitellä sitä, mitä edistämisellä tässä yhteydessä tarkoitetaan. Joka tapauksessa yleissopimuksen kappaleesta ja lisäpöytäkirjan kappaleesta ilmenee, että koulutuksen antamisen ja saamisen kriminalisoinnin ei tule koskea pelkästään rikoslain 34 a luvun 1 §:ssä tarkoitetun terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekemistä.
Yleissopimukseen liittymisen yhteydessä koulutuksen antamista terrorismirikoksen tekemistä varten koskevassa rikoslain 34 a luvun 4 a §:ssä säädettiin rangaistavaksi 1 tai 2 §:ssä tarkoitetun rikollisen toiminnan edistäminen koulutuksen antamisella. Viimeksi mainitussa pykälässä säädetään rangaistavaksi terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu, joka kattaa esimerkiksi terroristisessa tarkoituksessa tehtyä rikosta koskevan suunnitelman laatimisen. Tuossa yhteydessä yleissopimuksen ilmausta ”contributing” tulkittiin siis niin, että se kattaa terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelun. Tukea nimenomaan rikoslain 34 a luvun 2 §:ssä rangaistavaksi säädetyn terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelun merkityksellisyydelle on saatavissa myös siitä, että mainittuun pykälään viitataan useissa rikoslain 34 a luvun säännöksissä 1 §:n ohella. Aikaisemmin todetun mukaisesti lisäpöytäkirjan selitysmuistiosta lisäksi ilmenee (kappale 52), että ainakin pöytäkirjan 4 artiklan 1 kappaleeseen liittyen ”contribution” kattaa suunnittelun (”planning”) ja valmistelun (”preparation”). Näin ollen edistämisen osalta riittävänä on pidettävä, että rikoslain 34 a luvun 4 b §:ssä viitataan sen luvun 2 §:ään.
Artiklan 1 kappaleessa olevan määritelmän mukaan terrorismirikoksiin liittyvää koulutusta vastaanotetaan toiselta henkilöltä. Lisäpöytäkirjan selitysmuistion kappaleen 40 mukaan itseopiskelu jää kriminalisointivelvoitteen ulkopuolelle, mutta sopimuspuolet voivat halutessaan säätää sen rangaistavaksi. Direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä rikoslain 34 a luvun 4 b § muutettiin kattamaan myös itseopiskelu. Tämä toteutettiin poistamalla pykälässä ollut viittaus kouluttautumiseen 4 a §:ssä tarkoitetulla tavalla. Näiltä osin kansallinen lainsäädäntö siis menee lisäpöytäkirjan velvoitteita pidemmälle.
Lisäpöytäkirjan selitysmuistion kappaleessa 41 todetaan, että osallistuminen muuten laillisiin toimintoihin, esimerkiksi kemian opiskelu yliopistossa, lentotuntien ottaminen tai sotilaskoulutuksen ottaminen valtiolta, voidaan katsoa laittomaksi terroristisen koulutuksen ottamiseksi, jos voidaan osoittaa, että koulutusta vastaanottavalla on vaadittu rikollinen tarkoitus käyttää koulutusta terrorismirikoksen tekemiseen. Näissä tapauksissa koulutusta antaa toinen henkilö, jolla ei kuitenkaan ole itsellään välttämättä tarkoitusta edistää terrorismirikoksen tekemistä ja joka ei ole tietoinen koulutusta saavan tarkoituksesta. Rikoslain 34 a luvun 4 b §:n muuttamiseen liittyvien perustelujen (HE 30/2018 vp, s. 102 ja 103) mukaan itsekouluttautumisen eräs erityistapaus on se, että koulutusta sinällään saadaan toiselta henkilöltä, mutta kyseinen henkilö ei itse tiedä antavansa koulutusta terroristisiin tarkoituksiin. Perustelujen mukaan tällaista koulutusta terrorismirikoksen tekemiseen valmistautuva saattaa hankkia esimerkiksi asepalveluksessa ollessaan. Rangaistava kouluttautuminen voi siis olla osa laillisesti tapahtuvaa kouluttautumista, jos tekijän tarkoituksen perusteella on osoitettavissa, että kouluttautuminen samalla tapahtuu terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tai terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelun tekemistä varten.
Artiklan 1 kappaleessa mainitaan erikseen, että ohjeiden vastaanottaminen sisältää tietojen tai käytännön taitojen vastaanottamisen (englanniksi ”including obtaining knowledge or practical skills”). Tällaista ilmausta ei ole rikoslain 34 a luvun 4 b §:ssä. Sitä ei myöskään käsitellä lisäpöytäkirjan selitysmuistiossa. Selvänä voidaan pitää sitä, että rikoslain 34 a luvun 4 b §:n mukaisessa kouluttautumisessa on kysymys tietojen tai käytännön taitojen hankkimisesta koulutuksen kautta, eikä ilmaisu siten aiheuta tarvetta tarkistaa lainsäädäntöä tältä osin.
Artiklan 1 kappale koskee räjähteiden, ampuma-aseiden tai muiden aseiden taikka myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksen tai käytön lisäksi muiden erityisten menetelmien tai tekniikoiden käyttöä. Kouluttautumista terrorismirikoksen tekemistä varten koskevassa rikoslain 34 a luvun 4 b §:ssä käytetään menetelmien ja tekniikoiden osalta ilmaisua ”taikka muiden näihin merkitykseltään rinnastuvien erityisten menetelmien tai tekniikoiden käytössä”. Eduskunnan lakivaliokunta (LaVM 11/2014 vp, s. 3/II) päätyi merkitykseltään rinnastuvuuden lisäämiseen perustuslakivaliokunnan (PeVL 26/2014 vp, s. 3) huomautuksen johdosta. Tämä rangaistavuuden edellytys ilmeni jo pykälän perusteluista (HE 18/2014 vp, s. 26/II). Niiden mukaan edellytys tarkoittaa sitä, että kouluttautumisen menetelmien ja tekniikoiden käytössä tulee terroristisen teon toteuttamisen näkökulmasta merkitykseltään rinnastua kouluttautumiseen räjähteiden, ampuma-aseiden tai muiden aseiden taikka myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksessa tai käytössä. Esimerkkeinä hallituksen esityksessä mainitaan yleisen liikenteen tai ydinvoimalan ohjausjärjestelmiin puuttumisen mahdollistavien tietokonejärjestelmiä tai -ohjelmia koskevien tietoteknisten taitojen opettelu sekä terrori-iskussa käytettävän erityisen välineen käytön kuten lentokoneen ohjaamisen opettelu.
Ilmaisua ”muista erityisistä menetelmistä ja tekniikoista” käytetään myös koulutuksen antamista koskevassa yleissopimuksen 7 artiklan 1 kappaleessa. Sitä koskevassa yleissopimuksen selitysmuistion kappaleessa 115 todetaan, että kysymys on koulutuksen antamisesta koskien menetelmiä ja tekniikoita, jotka ovat sopivia käytettäväksi terroristisiin tarkoituksiin, sisältäen räjähteiden ja ampuma-aseiden sekä myrkyllisten tai haitallisten aineiden valmistuksen tai käytön. Lisäpöytäkirjan selitysmuistiossa ei käsitellä sitä, mitä tämän artiklan 1 kappaleeseen liittyen erityisillä menetelmillä tai tekniikoilla tarkoitetaan. Yleissopimuksen selitysmuistiolla on kuitenkin tässäkin yhteydessä samaa ilmaisua koskien lisäpöytäkirjan selitysmuistiota täydentävä merkitys. Kyseisessä selitysmuistion kappaleessa todettu sopivuus käytettäviksi terroristisiin tarkoituksiin viittaa siihen, että myös tämän artiklan 1 kappaleessa mainitut ”erityiset menetelmät tai tekniikat” tarkoittavat ainakin olennaisesti samaa kuin ”muut näihin merkitykseltään rinnastuvat erityiset menetelmät tai tekniikat” kouluttautumista terrorismirikoksen tekemistä varten koskevassa rikoslain säännöksessä. Selvänä voidaan pitää sitä, että kaikki mahdolliset erityiset menetelmät tai tekniikat eivät voi olla merkityksellisiä eivätkä voi soveltua terrorismirikosten tekemiseen. Vastaavalla tavalla ilmaisua ”muista erityisistä menetelmistä tai tekniikoista” on tulkittu direktiivin 8 artiklan täytäntöönpanossa. Lainsäädännön muuttamistarvetta ei näiltä osin ole.
4 artikla. Lisäpöytäkirjan 4 artikla velvoittaa sopimuspuolet kriminalisoimaan matkustamisen sopimusvaltion alueelta tai sen kansalaisen toimesta valtioon, joka ei ole matkustajan kansalaisuus- tai asuinvaltio, tarkoituksessa tehdä terrorismirikos taikka edistää sen tekemistä tai osallistua sen tekemiseen taikka antaa tai saada koulutusta terrorismiin. Tekoa rangaistavaksi säätäessään sopimusvaltio voi asettaa edellytyksiä perustuslaillisten periaatteidensa pohjalta. Artiklan 3 kappale velvoittaa päätöslauselmaan perustuen kriminalisoimaan myös tällaisen matkustamisen yrityksen. Tämä on lisäpöytäkirjan ainoa yritystä koskeva kriminalisointivelvoite.
Lisäpöytäkirjan tarkoituksena on edistää päätöslauselman operatiivisen osan 6 kappaleen kriminalisointivelvoitteiden täytäntöönpanoa eurooppalaisella tasolla. Sen vuoksi artiklan 1 kappale on 5 ja 6 artiklan 1 kappaleen tavoin mahdollisimman pitkälle muotoiltu operatiivisen osan kappaleen kohtien pohjalta. Eräiltä osin artikloiden sanamuodot kuitenkin poikkeavat operatiivisen osan kappaleen tekstistä. Tämä johtuu ensiksikin siitä, että lisäpöytäkirjan artikloiden kirjoitustavassa on otettava huomioon yleissopimuksen kattamat rangaistavat teot ja niitä koskeva sopimuksen kirjoitustapa. Eroja selittävät myös Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden erilaiset näkemykset, jotka oli lisäpöytäkirjan nopeasti tapahtuneissa neuvotteluissa sovitettava yhteen.
Artiklan 1 kappaleen mukaan matkustamisen tarkoituksena tulee olla terrorismirikoksen tekeminen taikka sen edistäminen tai siihen osallistuminen (englanniksi ”participation”). Lisäksi kappaleessa mainitaan operatiivisen osan kappaleen tavoin terrorismia koskevan koulutuksen antaminen tai saaminen. Lisäpöytäkirjan selitysmuistion kappaleesta 52 ilmenee, että edistämisellä on tässä yhteydessä tarkoitus kattaa päätöslauselman operatiivisen osan 6 kappaleen a kohdassa mainitut suunnittelu ja valmistelu. Huomioon on kuitenkin otettava se, että yleissopimuksessa tai lisäpöytäkirjassa ei ole terrorismirikoksen suunnittelua tai valmistelua koskevia kriminalisointivelvoitteita eikä näin ollen tällaisten tekojen määritelmiä, joten sellaisten tekojen rajaaminen kuuluu joka tapauksessa sopimuspuolten kansallisen harkinnanvaran piiriin. Sama koskee myös osallistumista terrorismirikokseen, johon liittyen selitysmuistiossa ei ole mitään täsmennyksiä.
Rikoslain 34 a luvun 5 c §:n 1 momentin mukaan matkustamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten tuomitaan sakkoon tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen se, joka matkustaa toiseen valtioon tehdäkseen siellä 1, 1 a, 2−4, 4 a−4 c, 5, 5 a, 5 b tai 5 e §:ssä tarkoitetun rikoksen, jollei teko ole jonkin mainitun pykälän mukaan rangaistava. Pykälän 2 momentin mukaan yritys on rangaistava.
Rikoslain 34 a 5 c §:n 1 momentin mukaan rangaistavaa on matkustaa toiseen valtioon tarkoituksessa tehdä mikä tahansa muu kyseisessä luvussa rangaistavaksi säädetty terrorismirikos lukuun ottamatta 5 d §:ssä rangaistavaksi säädettyä terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistämistä. Rangaistavaa on siis matkustaa tarkoituksessa tehdä terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos, terroristisessa tarkoituksessa tehty radiologista asetta koskeva rikos, terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu, terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toimintaan osallistuminen, koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen, terrorismirikoksen rahoittaminen, terroristin rahoittaminen, terroristiryhmän rahoittaminen tai terrorismirikoksiin liittyvä julkinen kehottaminen.
Rikoslain 34 a luvun 5 c §:n 1 momentissa rangaistavaksi säädetyn rikoksen rangaistavuus ei edellytä matkustamisen tarkoituksena olevan terrorismirikoksen tekemistä. Momentin loppu tarkoittaa sitä, että terrorismirikoksen tekemistä varten matkustanutta henkilöä ei erikseen tuomita matkustamisrikoksesta, jos hän kohdevaltioon saavuttuaan tekee matkustamisen tarkoituksena olleen tai muun terrorismirikoksen tai sen rangaistavan yrityksen.
Artiklan 1 kappaleen perusteella on selvää, että rangaistavaa tulee olla matkustaminen rikoslain 34 a luvun 1 §:ssä tarkoitetun terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tekemiseksi, 4 a §:ssä tarkoitetun koulutuksen antamiseksi terrorismirikoksen tekemistä varten ja 4 b §:ssä tarkoitetuksi kouluttautumiseksi terrorismirikoksen tekemistä varten.
Mitä tulee kappaleessa mainittuun edistämiseen, lisäpöytäkirjan selitysmuistion 52 kappaleen perusteella riittävänä voidaan pitää sitä, että matkustamisen rangaistavuus rikoslain 34 a luvun 5 c §:n 1 momentissa kattaa matkustamisen rikoslain 34 a luvun 2 §:ssä rangaistavaksi säädettyä terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelua varten. Viimeksi mainitun pykälän mukaan on rangaistavaa muun ohessa se, että rikoksentekijä tehdäkseen 1 §:n 1 tai 2 momentissa tarkoitetun rikoksen sopii toisen kanssa tai laatii suunnitelman sellaisen rikoksen tekemiseksi. Rangaistavaa terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmisteluna on lisäksi esimerkiksi se, että rikoksentekijä tehdäkseen terroristisessa tarkoituksen tehdyn rikoksen valmistaa, pitää hallussaan tai hankkii ampuma-aseen taikka vaarallisen esineen tai aineen.
Mitä tulee osallistumiseen terrorismirikokseen, ei ole tehtävissä sellaista johtopäätöstä, että artiklan 1 kappale tarkoittaisi rikoslain 5 luvussa säädettyä osallisuutta kokonaisuudessaan kattaen esimerkiksi matkustamisen sen luvun 6 §:ssä tarkoitetun avunannon tekemiseksi. Selvänä voidaan kuitenkin pitää sitä, että kappaleessa tarkoitettua terrorismirikoksen tekemiseen osallistumista on mainitun luvun 3 §:ssä säädetty rikoskumppanuus. Jos kaksi tai useammat ovat yhdessä tehneet tahallisen rikoksen, pykälän mukaan rangaistaan kutakin rikoksen tekijänä.
Rikoslain 34 a luvun 5 c §:n 1 momentissa matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädetään rangaistavaksi lisäpöytäkirjan edellyttämää laajemmin. Tämä koskee ensinnäkin niiden rikosten piiriä, joiden tekemiseksi rangaistava matkustaminen voi tapahtua. Kun matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan 2178 (2014) perustuen rangaistavaksi, katsottiin olevan perusteita säätää matkustamisen tarkoituksena olevien rikosten piiri laajaksi (HE 93/2016 vp, s. 24). Tämä näkemys perustui erityisesti siihen, että terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten tekemistä edistävien terrorismirikosten välille ei ole tehtävissä merkittäviä eroja sen suhteen, millä tavoin ne edistävät ensiksi mainittujen rikosten tekemistä. Viime kädessä tapauskohtaisesti ratkeaa, minkälaiseksi edistävä merkitys on katsottavissa. Merkitystä oli tuolloin ja myös edelleen sillä, että terrorismirikokset ovat rangaistusasteikkojensa perusteella vakavia rikoksia. Kun uusia terrorismirikoksia on säädetty rangaistaviksi, myös matkustaminen niiden tekemiseksi on säädetty rangaistavaksi matkustamisena terrorismirikoksen tekemistä varten. Tämä koskee matkustamista terroristisessa tarkoituksessa tehdyn radiologista koskevan rikoksen, terroristin rahoittamisen ja terrorismirikoksiin liittyvän julkisen kehottamisen tekemistä varten.
Rikoslain 34 a luvun 5 c §:n 1 momentti on soveltamisalaltaan laajempi 4 artiklan 1 kappaleeseen verrattuna myös siinä, että momentin mukaan rangaistavaa on kaikki matkustaminen toiseen valtioon luvussa tarkoitetun terrorismirikoksen tekemiseksi. Kappaleen mukaan rangaistavaa tulee olla matkustaminen valtioon, joka ei ole matkustajan kansalaisuus- tai asuinvaltio. Kun matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettiin vuonna 2016 rangaistavaksi päätöslauselman johdosta, rangaistavaksi tuli se, että Suomen kansalainen tai häneen rikoslain 1 luvun 6 §:n 3 momentin nojalla rinnastettava henkilö taikka joku muu henkilö Suomen alueelta matkustaa sellaiseen valtioon, jonka kansalainen hän ei ole tai jossa hän ei pysyvästi asu, tehdäkseen terrorismirikoksen. Direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä rangaistussäännöstä muutettiin niin, että siitä poistettiin matkustajaa ja matkan kohdetta koskevat rajoitukset, jolloin rangaistavaksi tuli myös matkustaminen ja palaaminen Suomeen terrorismirikoksen tekemisen tarkoituksessa. Muiden terrorismirikosten tapaan ja rikoslain 1 luvun 7 §:n 3 momentin 2 kohtaan perustuen matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten on kansainvälinen rikos, johon sovelletaan Suomen lakia esimerkiksi tekijästä, tekopaikasta ja tekopaikan lainsäädännöstä riippumatta.
Artikla ei edellytä lainsäädäntömuutoksia.
5 artikla. Lisäpöytäkirjan 5 artikla koskee terrorismia varten ulkomaille matkustamisen rahoittamista. Artiklan mukaan sopimuspuolten on kriminalisoitava teot, joissa tekijä antaa tai kerää varoja millä tahansa keinoin välittömästi tai välillisesti mahdollistaakseen kokonaan tai osittain 4 artiklan 1 kappaleessa määritellyn matkustamisen tietoisena siitä, että varat ovat kokonaan tai osittain tarkoitettu käytettäväksi tähän tarkoitukseen.
Rikoslain 34 a luvun 5 §:n 1 momentissa säädetään rangaistavaksi terrorismirikoksen rahoittaminen. Säännöksen mukaan rangaistaan sitä, joka suoraan tai välillisesti antaa tai kerää varoja rahoittaakseen tai tietoisena siitä, että niillä rahoitetaan jotakin 1, 1 a, 2−4, 4 a−4 c tai 5 c−5 e §:ssä tarkoitettua rikosta. Terrorismirikoksen rahoittamisen rangaistavuus ei edellytä sitä, että rahoitettava terrorismirikos tai sen rangaistava yritys tehdään.
Rikoslain 34 a luvun 5 §:n 1 momentti rakentuu vuoden 2015 alussa voimaan tulleiden terrorismin rahoittamissäännösten muutosten myötä lähtökohdalle, jonka mukaan luontevaa on tarkastella terrorismin rahoittamista nimenomaan muiden terrorismirikosten rahoittamisena. Todetusta lähtökohdasta on pidetty kiinni, kun uusia terrorismirikoksia on säädetty rangaistaviksi (matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten ja sen edistäminen sekä terrorismirikoksiin liittyvä julkinen kehottaminen). Terrorismirikoksen rahoittamisena on rangaistavaa myös rikoslain 34 a luvun 5 c §:n 1 momentissa rangaistavaksi säädetyn terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen rahoittaminen.
Rikoslain 34 a luvun 5 §:n 1 momentin muotoilu poikkeaa eräiltä osin artiklan 1 kappaleen rahoittamisrikoksen muotoilusta. Momentissa ei erikseen mainita sitä, että rangaistavaa on varojen antaminen tai kerääminen ”millä tahansa keinoin” ja että varojen tulee olla ”kokonaan tai osittain” tarkoitettu tiettyyn tarkoitukseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että momentin sääntelyllä ei täytettäisi artiklan kriminalisointivelvoitetta. Vastaavat ilmaukset sisältyvät jo YK:n kansainvälisen terrorismin vastaisen yleissopimuksen 2 artiklan 1 kappaleeseen, jonka velvoitteiden kansallisen toteuttamisen ja terrorismin rahoittamisen rangaistavaksi säätämisen yhteydessä niiden ottamista kansalliseen säännökseen ei katsottu tarpeelliseksi. Tuolloin todettiin kappaleen johdannon sisältävän lukuisia siitä vaikealukuisen tekeviä täsmennyksiä (HE 43/2002 vp, s. 14/II). Ilmaisulla ”millä tahansa” todettiin pyrittävän varmistamaan, että sopimusmääräystä ei voida kiertää.
Artiklan kriminalisointivelvoitteesta saa sellaisen kuvan, että se on kansallisen säännöksen sisältöä suppeampi. Rikoslain 34 a luvun 5 §:n 1 momentissa säädetään rangaistaviksi teot, joissa rikoksentekijä toimii rahoittaakseen tiettyä rikosta, tai tietoisena siitä, että annettavilla tai kerättävillä varoilla rahoitetaan tiettyä rikosta. Artikla koskee sanamuotonsa perusteella vain tilanteita, joissa tekijällä on mainittu tietoisuus. Näin siitäkin huolimatta, että lisäpöytäkirjan selitysmuistion 55 kappaleen mukaan 1 kappaleen muotoilu perustuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2178 (2014) operatiivisen osan 6 kappaleeseen ja YK:n kansainvälisen terrorismin vastaiseen yleissopimukseen, jotka molemmat kattavat sekä tekijän tietyn tarkoituksen että hänen tietoisuutensa.
Artikla ei edellytä lainsäädäntömuutoksia.
6 artikla. Lisäpöytäkirjan 6 artikla koskee ulkomaille terrorismia varten matkustamisen järjestämistä tai muuta helpottamista. Artiklan mukaan sopimuspuolten on kriminalisoitava teot, joissa tekijä auttaa toista henkilöä matkustamaan ulkomaille terrorismia varten 4 artiklan 1 kappaleessa määritellyllä tavalla tietoisena siitä, että kyseinen apu on tarkoitettu terrorismia varten.
Lisäpöytäkirjan selitysmuistio on varsin lyhytsanainen myös 6 artiklan kappaleella. Muistion kappaleesta 60 ilmenee, että ”järjestämisellä” (englanniksi ”organisation”) tarkoitetaan tässä yhteydessä matkustamiseen liittyviä käytännön järjestelyjä, joista esimerkkinä mainitaan lippujen ostaminen ja kulkureittien suunnitteleminen. ”Helpottaminen” (englanniksi ”facilitation”) tarkoittaa saman kappaleen mukaan muuta toimintaa, jolla avustetaan matkustajaa matkakohteen saavuttamisessa. Esimerkkinä mainitaan avustaminen laittomassa rajanylityksessä.
Rikoslain 34 a luvun 5 d §:ssä säädetään rangaistavaksi terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistäminen. Pykälän 1 momentin mukaan mainitusta rikoksesta sakkoon tai enintään yhden vuoden vankeusrangaistukseen tuomitaan se, joka edistääkseen 5 c §:n 1 momentissa tarkoitetun rikoksen eli terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen tekemistä neuvoin, toimin tai muilla tavoin auttaa toista. Pykälän 2 momentissa todetaan selvyyden vuoksi, että edellä 1 momentissa tarkoitettuun tekoon ei sovelleta rikoslain 5 luvun 6 §:n säännöksiä avunannosta.
Kun matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten säädettiin rangaistavaksi päätöslauselman velvoitteiden toteuttamisen yhteydessä, katsottiin rikoslain 5 luvun 6 §:ssä säädetyn avunannon rangaistavuuden riittävän (HE 93/2016 vp, s. 29 ja 30). Mainitun pykälän mukaan avunannosta rangaistaan sitä, joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai sen rangaistavan yrityksen tekemisessä. Pykälän sanamuodon (”tai muilla tavoin”) mukaan avunantona voivat rangaistaviksi tulla moninaiset toisen tekemää rikosta edistävät toimet. Avunantovastuu edellyttää rikoslain 5 luvun 6 §:n mukaan sitä, että edistettävä rikos on vähintäänkin edennyt rangaistavan yrityksen asteelle. Päätöslauselmasta ei ollut pääteltävissä, että matkustamista edistävän rikoksen tulisi olla sillä tavoin itsenäinen, että siitä tulisi rangaista, vaikka edistettävää rikosta tai sen rangaistavaa yritystä ei tehtäisi.
Yleissopimuksen 8 artikla ja lisäpöytäkirjan 9 artikla tarkoittavat sitä, että lisäpöytäkirjan mukaisten uusien rikosten, esimerkiksi juuri tämän artiklan mukaisen rikoksen rangaistavuuden edellytykseksi ei saa asettaa sitä, että terrorismirikos tosiasiallisesti tehdään. Aikaisemmin todetun mukaisesti terrorismirikoksella tarkoitetaan tässä yhteydessä yleissopimuksen 1 artiklan 1 kappaleessa viitatun liitteen mukaisia rikoksia, jotka ovat rikoslain 34 a luvun 1 §:n mukaisia terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia. Lisäpöytäkirjan velvoitteidenkin kansallisessa täytäntöönpanossa artiklan mukaisen rikoksen rangaistavuuden edellytykseksi olisi siis voitu asettaa, että 4 artiklan 1 kappaleen mukainen matkustaminen tai sen rangaistava yritys tehdään, jolloin sovellettavaksi tulisi avunantoa koskeva rikoslain 5 luvun 6 §.
Terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistäminen säädettiin kuitenkin rangaistavaksi erillisenä rikoksena direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä. Direktiivin 13 artiklasta katsottiin seuraavan, että terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistämisen rangaistavuudelta ei voida edellyttää, että sellainen matkustaminen tai sen rangaistava yritys tehdään (HE 30/2018 vp, s. 47−49 ja 54). Itsenäiseksi rikokseksi säätämisestä seurasi myös se, että avunannon rangaistavuus ei sovellu tähän toisen tekemän rikoksen edistämisrikokseen. Koska lisäpöytäkirjan voi katsoa mahdollistavan rangaistavuuden edellytyksenä sen, että matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten tai sen rangaistava yritys tehdään, kansallinen sääntely menee pöytäkirjan velvoitetta pidemmälle.
Rikoslain 34 a luvun 5 d §:ssä rangaistavaksi säädetty terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan matkustamisen edistäminen kattaa sellaisia tekoja, joita 6 artiklakin kattaa lisäpöytäkirjan selitysmuistion perusteella. Pykälän perusteluissa (HE 30/2018 vp, s. 47) mainitaan etenkin matkajärjestelyjen tekeminen kuten esimerkiksi matkalippujen hankkiminen ja matkustusreitin suunnitteleminen. Rikoslain 34 a luvun 5 d:n 1 momentin tunnusmerkistö perustuu avunantoa koskevaan rikoslain 5 luvun 6 §:ään, joten ensiksi mainitun säännöksen mukaisena edistämisenä voivat tulla kysymykseen moninaiset toisen henkilön matkustamista edistävät toimet.
Artikla ei edellytä lainsäädäntömuutoksia.
7 artikla. Lisäpöytäkirjan 7 artikla koskee tiedonvaihtoa, käytännössä poliisiyhteistyön tiivistämistä yhteyspisteverkoston avulla. Artikla velvoittaa sopimuspuolia toteuttamaan kansallisen lainsäädäntönsä ja voimassa olevien kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti tarvittavat toimet tehostaakseen sopimuspuolten välillä oikea-aikaista saatavilla olevien merkittävien tietojen vaihtoa henkilöistä, jotka matkustavat ulkomaille terrorismia varten 4 artiklassa määritellyllä tavalla, sanotun vaikuttamatta yleissopimuksen 3 artiklan 2 kappaleen a kohdan soveltamiseen. Tätä tarkoitusta varten kukin sopimuspuoli nimeää yhteystahon, joka on käytettävissä ympärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä (24/7). Artiklan mukaan sopimuspuolet voivat päättää nimetä 1 kappaleen mukaisesti jo voimassa olevan yhteystahon.
Poliisille kuuluvien tehtävien suorittamiseksi tarpeellisten henkilötietojen luovuttamisesta ulkomaille säädetään henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa annetussa laissa (616/2019). Muun muassa lain 31 §:n 1 momentin mukaan poliisi saa salassapitosäännösten estämättä luovuttaa henkilötietoja noudattaen rikosasioiden tietosuojalain 7 lukua. Rikosasioiden tietosuojalailla viitataan henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä annettuun lakiin (1054/2018), jonka 7 luvussa säädetään henkilötietojen siirrosta kolmansiin maihin ja kansainvälisille järjestöille.
Viranomaistehtäviin ei ole tarvetta tehdä muutoksia lisäpöytäkirjan hyväksymisen johdosta. Jo aiemmin ilmoitetun keskusrikospoliisin viestiliikennekeskuksen on tarkoitus jatkaa artiklassa tarkoitettuna yhteystahona. Lisäpöytäkirjan voimaansaattamisasetukseen on tarkoitus lisätä informatiivinen säännös, jossa todetaan kyseinen pöytäkirjan 7 artiklan mukainen toimivaltainen yhteystaho.
8 artikla. Lisäpöytäkirjan 8 artikla koskee ehtoja ja takeita ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi. Sen mukaan sopimuspuolten edellytetään varmistavan, että lisäpöytäkirjan 2–6 artiklan mukaisia kriminalisointeja säädettäessä sekä kyseisiä rangaistussäännöksiä täytäntöönpantaessa ja sovellettaessa kunnioitetaan ihmisoikeusvelvoitteita, erityisesti liikkumisvapautta, sananvapautta, yhdistymisvapautta ja uskonnonvapautta Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja muiden sopimuspuoliin soveltuvien kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti. Samoin painotetaan suhteellisuusperiaatteen noudattamista tekoja rangaistavaksi säädettäessä sekä pantaessa täytäntöön ja sovellettaessa rangaistussäännöksiä. Toteutettavien toimien tulee olla oikeassa suhteessa huomioiden lisäpöytäkirjan tavoiteltavat oikeutetut päämäärät ja niiden välttämättömyyden demokraattisessa yhteiskunnassa. Sopimuspuolten edellytetään tällöin pidättäytyvän kaikenlaisesta mielivallasta sekä syrjivästä ja rasistisesta kohtelusta.
Lisäpöytäkirjan kriminalisointivelvoitteet on yhtä nyt tehtävää muutosta lukuun ottamatta toteutettu jo aikaisemmilla lainsäädäntömuutoksilla, joiden tekemisen yhteydessä on otettu tarvittavassa määrin huomioon perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden sekä suhteellisuusperiaatteen rikosoikeudelliselle sääntelylle asettamat vaatimukset. Nyt ehdotetaan muutettavaksi ainoastaan kouluttautumista terrorismirikoksen tekemistä varten koskevaa rikoslain 34 a luvun 4 b §:ää niin, että rangaistavaksi tulee myös kouluttautuminen mainitun luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuja terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä rikoksia varten. Terrorismirikoksen tekemistä varten tapahtuvan kouluttautumisen rangaistavuuden myös perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvät edellytykset ja tunnusmerkistötekijät on jo arvioitu perustuslakivaliokunnan myötävaikutuksella (PeVL 26/2014 vp ja PeVL 20/2018 vp) vuonna 2014 teon rangaistavaksi säätämisen yhteydessä ja vuonna 2018 rangaistavuuden laajentuessa itseopiskeluun. Aikaisemmin todetun mukaisesti kouluttautumista koskevan pykälän täydentäminen on tarpeen lisäpöytäkirjan velvoitteiden täyttämiseksi. Suhteellisuusperiaatteen kannalta muutosta arvioitaessa on otettava huomioon se, että rikoslain 34 a luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa mainitut rikokset ovat terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä vakaviksi katsottavia rikoksia, joista tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kolmeksi vuodeksi.
9 artikla. Lisäpöytäkirjan 9 artikla koskee lisäpöytäkirjan ja yleissopimuksen suhdetta. Lisäpöytäkirjassa käytettyjä sanoja ja ilmauksia on tulkittava yleissopimuksessa tarkoitetussa merkityksessä. Sopimuspuolten kesken kaikkia yleissopimuksen määräyksiä, lukuun ottamatta sen 9 artiklaa, sovelletaan tämän mukaisesti. Tämä pois suljettu yleissopimuksen artikla koskee liitännäisrikoksia, joilla tarkoitetaan tekijävastuuta tai avunantoa rikokseen, muiden järjestämistä tai käskemistä tekemään rikos, henkilöryhmän tekemän rikoksen edistämistä ja artiklassa tarkoitettujen tekojen yritystä. Ainoastaan lisäpöytäkirjan 4 artiklan 3 kappale velvoittaa erikseen kriminalisoimaan terrorismia varten ulkomaille matkustamisen yrityksen.
10 artikla. Lisäpöytäkirjan 10 artikla sisältää valtiosopimuksille tyypilliset määräykset valtiosopimuksen allekirjoituksesta ja voimaantulosta.
11 artikla. Lisäpöytäkirjan 11 artikla sisältää määräykset lisäpöytäkirjaan liittymisestä. Lisäpöytäkirjaan voi sen voimaantultua liittyä valtio, joka on liittynyt yleissopimukseen. Valtio voi liittyä samanaikaisesti sekä yleissopimukseen että pöytäkirjaan.
12 artikla. Lisäpöytäkirjan12 artikla sisältää määräyksen lisäpöytäkirjan alueellisesta soveltamisesta.
13 artikla. Artiklassa määrätään mahdollisuudesta irtisanoa lisäpöytäkirja.
14 artikla. Artikla sisältää määräykset Euroopan neuvoston pääsihteerin ilmoituksista.
Lisäpöytäkirja on tehty yhtenä englannin- ja ranskankielisenä kappaleena, jonka molemmat tekstit ovat yhtä todistusvoimaiset.