6.1
Laki Kansaneläkelaitoksesta
5 §.Valtuutettujen tehtävät.
Pykälän 4 kohtaa muutettaisiin siten, että jatkossa valtuutetut valitsisivat Kansaneläkelaitokselle vuositilintarkastuksesta vastaavan ammattitilitarkastajan ja hänelle varahenkilön tai tilintarkastusyhteisön. Muutos liittyy parlamentaarisen työryhmän ehdotukseen, jonka mukaan kahdesta ammattitilintarkastajasta ja kansanedustajista koostuva tilintarkastajatoimielin lakkautetaan.
7 §.Hallituksen tehtävät.
Pykälän 1 momentin 7 kohdan mukaan hallituksen tehtävänä on ottaa työsopimussuhteeseen johtavat toimihenkilöt. Kohtaa täsmennettäisiin siten, että hallitus ottaa työsopimussuhteeseen johtoryhmän jäsenenä olevat toimihenkilöt. Hallinnollisia asioita koskevassa hallituksen vahvistamassa toimivaltapäätöksessä on määritelty, kenellä on toimivalta ottaa toimihenkilö työsopimussuhteeseen. Toimivaltapäätöksen mukaan hallitus nimittää tulosyksiköiden johtajat.
Pykälän 1 momenttiin lisättäisiin uusi 11 kohta, jonka mukaan hallitus vahvistaisi Kansaneläkelaitoksen strategian. Strategian vahvistaminen hallituksen tehtävänä vastaa voimassa olevaa käytäntöä, mutta sitä ei ole kirjattu lakiin.
Lisäksi 1 momenttiin lisättäisiin uusi 12 kohta, jonka mukaan hallitus päättäisi ylimmän johdon sijaisuuksista. Muutos joustavoittaisi pääjohtajan ja johtajien sijaisuusjärjestelyitä erityisesti niissä tilanteissa, joissa sekä pääjohtaja että hänen sijaisensa olisivat samanaikaisesti estyneitä hoitamasta tehtäviään.
9 §.Pääjohtaja ja johtajat.
Pykälän otsikon mukaan Kansaneläkelaitoksessa on pääjohtajan lisäksi johtajia. Laissa ei mainita johtajien vähimmäismäärää, mutta otsikossa käytetyn monikkomuodon on tulkittu tarkoittavan vähintään kahta johtajaa pääjohtajan lisäksi. Pykälän otsikkoa ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan paremmin pykälän uutta sisältöä.
Pykälän 1 momenttia muutettaisiin siten, että Kansaneläkelaitosta johtaisi pääjohtaja ja Kansaneläkelaitoksessa voisi olla myös muita johtajia. Näin ollen johtajien vähimmäis- tai enimmäismäärästä ei säädettäisi lailla.
Pykälän 2 momenttiin lisättäisiin pääjohtajan ja johtajan viran täyttämistä koskevat säännökset. Nykyinen 2 momentti siirtyisi 3 momentiksi ja 3 momentti 4 momentiksi.
Muutettuun 2 momenttiin lisättäisiin selvyyden vuoksi valtion virkamieslain 6 a §:n 1 momenttia vastaavasti, että virat on julistettava haettavaksi ennen niiden täyttämistä. Lisäksi 2 momentin mukaan Kansaneläkelaitoksen valtuutetut valitsisivat pääjohtajan Kansaneläkelaitoksen hallituksen esityksestä. Kansaneläkelaitoksen hallitus valitsisi muut johtajat. Lisäksi pääjohtajan ja johtajien virat muutettaisiin määräaikaisiksi. Pääjohtajan toimikausi olisi seitsemän vuotta ja johtajien viisi vuotta. Muutoksella yhdenmukaistettaisiin valtion ylimpien virkojen toimikausia.
Johtajien määrästä päättäminen ja johtajien valinta kuuluvat samaan kokonaisuuteen laitoksen ylimmän johdon sijaisuuksista päättämisen kanssa. Kun muiden johtajien valinta ehdotetaan siirrettäväksi hallitukselle, olisi luontevaa, että hallitus päättäisi myös johtajien määrästä työjärjestyksessä. Muutos toisi joustavuutta ja tarvittaessa myös mahdollisuuden nopeaan reagointiin, mikäli muutostilanteissa myös johtajien määrään tarvitaan muutoksia. Pääjohtajan ja johtajien nimitysmenettelyn muutos myös vahvistaisi hallituksen asemaa ja selkeyttäisi Kansaneläkelaitoksen johtamisjärjestelmää sekä hallituksen ja toimivan johdon keskinäisiä suhteita.
Pääjohtajan ja johtajien nimittämistoimivallan siirtyminen tasavallan presidentiltä valtuutetuille ja hallitukselle tuottaa tarpeen ratkaista, voisiko näistä nimityspäätöksistä valtion virkamieslain 59 §:n nojalla jatkossa valittaa. Oikeustilan selventämiseksi lain 9 §:n 2 momentissa säädettäisiin Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan ja johtajien nimityspäätöksiä koskevasta valituskiellosta.
Kansaneläkelaitoksen ylimmän johdon nimityksistä annettuja päätöksiä koskeva valituskielto olisi poikkeus virkanimityspäätöksiä koskevaan yleiseen valitusoikeuteen. Valituskielto on kuitenkin perusteltu ensinnäkin ajatellen Kansaneläkelaitoksen itsenäistä asemaa julkisoikeudellisena laitoksena. Perustuslain 36 §:n mukaan eduskunta valitsee valtuutetut valvomaan Kansaneläkelaitoksen hallintoa ja toimintaa sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään. Kansaneläkelaitos on siten itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, jonka valvonta kuuluu eduskunnan valitsemille valtuutetuille. Perustuslain säännöksellä ja muodostuneella valtiosääntökäytännöllä Kansaneläkelaitos on kytketty eduskunnan vaikutusvallan piiriin. Valtuutetut antavat vuosittain toiminnastaan kertomuksen eduskunnalle. Valtuutettujen valvontavallan on katsottu sulkevan pois tai rajoittavan valtion muiden toimielinten mahdollisuuksia puuttua Kansaneläkelaitoksen toimintaan. Tämän voidaan katsoa perustelevan valituskiellon säilyttämistä Kansaneläkelaitoksen johtajien nimityspäätöksistä.
Toiseksi valituskiellon säätämisen puolesta voidaan käyttää niitä argumentteja, joita on jo aiemmissa yhteyksissä käytetty perusteltaessa virkanimityspäätöksiä koskevasta yleisestä valitusoikeudesta tehtyjä poikkeuksia.
Valtion virkamieslain 59 §:n 2 momentin mukaan virkanimityksestä ei saa valittaa, jos nimittämistoimivalta kuuluu tasavallan presidentille tai kysymys on valtiosihteerin, valtiosihteerin kansliapäällikön, kansliapäällikön, alivaltiosihteerin ja osastopäällikön sekä näitä virka-asemaltaan vastaavien, valtioneuvoston asetuksella tarkemmin säädettävien ministeriön virkamiesten nimittämisestä tai valtioneuvoston asetuksella säädettävien virastojen päälliköiden nimittämisestä valtioneuvoston yleisistunnossa.
Hallintovaliokunta on kyseisen poikkeussäännöksen osalta todennut, että se merkitsee lukumäärältään vähäisten, mutta merkitykseltään tärkeiden virkanimitysten, eli valtion virkamiesjohdon ja keskeisten asiantuntijavirkamiesten nimitysratkaisujen, jäämistä edelleen valituskiellon piiriin. Hallintovaliokunta perusteli valituskieltojen hyväksymistä myös siten, että valtioneuvoston yleisistunnon nimityspäätöksissä kyse on valtionhallinnon suunnitelmallisen toiminnan ja johtamisen kannalta erityisen merkittävistä viroista, ja valitusoikeuden avaaminen sekä valitusprosesseihin kuluva aika voivat hankaloittaa valtionhallinnolle säädettyjen tehtävien hoitamista. Edelleen valiokunta katsoi, että valituksen mahdollisuus saattaa haitata henkilöstön rekrytointia valtionhallintoon etenkin silloin, kun päteviin viranhakijoihin voisi kuulua myös muita kuin vakinaisessa valtion virassa toimivia henkilöitä. Valtion henkilöstöpolitiikan yhtenä tavoitteena on, että liikkuvuutta julkisen ja yksityisen sektorin välillä lisätään ja että valtio koetaan houkuttelevana työnantajana (ks. hallintovaliokunnan mietintö HaVM 8/2018 vp).
Valtion virkamieslain 59 §:n 2 momentissa tarkoitettujen virkojen tavoin myös Kansaneläkelaitoksen johtajien virkoja on pidettävä valtionhallinnon suunnitelmallisen toiminnan ja johtamisen kannalta erityisen merkittävinä virkoina. Kansaneläkelaitoksen johtajien nimityksissä valitusprosesseihin kuluva aika voi tuottaa epävarmuutta Kansaneläkelaitokselle säädettyjen, yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta keskeisen sosiaaliturvajärjestelmän toimivuuden ylläpitämistä, kehittämistä ja sosiaaliturvan toimeenpanoa koskevien tehtävien hoitamiseen. Valitusmahdollisuuden tuomalla virkanimitystä koskevalla epävarmuudella voisi olla myös negatiivinen vaikutus ajatellen näiden virkojen houkuttelevuutta hakijoiden näkökulmasta.
Valitusoikeus ei myöskään toisi merkittävää parannusta valittajan oikeusasemaan. Jos valitusmahdollisuus avataan, tuomioistuin tutkisi nimityksen oikeudelliset edellytykset, mutta ei sitä, kuka virkaan pitäisi nimittää, jos nimitys todetaan lainvastaiseksi. Jos nimitys olisi oikeudellisesti perusteltu, tuomioistuin ei voisi kumota nimityspäätöstä. Siinäkin tapauksessa, että tuomioistuin päätyisi kumoamaan virkanimityksen valituksen johdosta, palautuisi nimitysharkinta sille viranomaiselle, jonka tehtäviin kyseiseen virkaan nimittäminen kuuluu. Tällöin virantäyttöprosessi käynnistyisi alusta. Lopputuloksena voisi olla jonkun muun hakijan kuin valittajan nimittäminen virkaan. (ks. myös HE 77/2017 vp)
Hakijan olisi yhä mahdollista turvautua ylimääräisiin muutoksenhakukeinoihin. Lisäksi miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta annettu laki (609/1986, tasa-arvolaki) ja yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) turvaavat hakijoiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta viranhaussa. Tasa-arvolaissa kielletään syrjintä sukupuolen perusteella, ja yhdenvertaisuuslaissa vastaavasti iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Tasa-arvolain 11 §:ssä ja yhdenvertaisuuslain 23 §:ssä säädetään syrjinnän kohteeksi joutuneiden oikeudesta hyvitykseen.
12 §.Kansaneläkelaitoksen neuvottelukunta.
Pykälän 1 momenttia muutettaisiin siten, että hallituksella olisi valtuus asettaa tarpeelliseksi katsomiaan neuvottelukuntia, joiden tehtävänä on edistää ja kehittää sosiaaliturvan toteuttamiseen osallistuvien viranomaisten ja yhteisöjen yhteistyötä sekä palvelujen käyttäjien näkökulman huomioon ottamista.
Muutos tarkoittaisi pakollisen Kansaneläkelaitoksen neuvottelukunnan asettamisen poistamista ja mahdollistaisi neuvottelukuntatoiminnan vapaamman kehittämisen, kun hallitukselle jäisi harkintavalta siihen, minkälaisia neuvottelukuntia se asettaisi. Viranomaisten ja yhteistyötahojen huomioon ottaminen ja yhteistyö pystyttäisiin toteuttamaan muiden tarpeellisten neuvottelukuntien kautta. Lakisääteisiä neuvottelukuntia olisivat edelleen sairausvakuutusasiain neuvottelukunta ja sosiaalilääketieteellinen neuvottelukunta, joista säädetään sairausvakuutuslaissa (1224/2004).
Pykälän otsikkoa muutettaisiin vastaamaan muutetun säännöksen sisältöä.
12 f §.Muiden toimintakulujen jako ja rahoitus.
Voimassa olevan pykälän 1 momentin mukaan Kansaneläkelaitoksen toimintakulut, jotka eivät aiheudu etuuksien toimeenpanosta, jaetaan etuusrahastojen toimintakuluiksi etuuksien toimeenpanosta aiheutuvien toimintakulujen suhteessa. Kansaneläkelaitoksen Verohallinnolle maksamat korvaukset jaetaan kuitenkin etuusrahastojen toimintakuluiksi siinä suhteessa kuin etuusrahastot käyttävät Verohallinnon tarjoamia maksujen perintä- ja tilityspalveluja. Pykälän 2 momentin mukaan 1 momentissa tarkoitetut Kansaneläkelaitoksen muut toimintakulut rahoitetaan vastaavasti kuin etuuksien toimeenpanosta aiheutuvat toimintakulut. Pykälän 3 momentin mukaan edellä säädettyä ei sovelleta rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen toimintakuluihin. Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen rahoituksesta säädetään laissa rajat ylittävästä terveydenhuollosta.
Kansaneläkelaitoksen uutena tehtävänä on 1.1.2023 alkaen ollut sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain nojalla ohjata ja valvoa lääkkeen määrääjiä näiden täyttäessä velvoitteensa määrätä edullisinta biologista lääkevalmistetta. Uuden tehtävän rahoitus on tarkoitettu toteutettavaksi valtion erillisrahoituksella.
Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavan siten, että biologisten lääkkeiden määräämisen ohjauksesta ja valvonnasta aiheutuviin toimintakuluihin ei sovellettaisi pykälän 1 ja 2 momenttia, vaan tehtävän rahoituksesta säädettäisiin erikseen laissa sähköisestä lääkemääräyksestä. Kansaneläkelaitoksen uuden tehtävän rahoituksesta säädettäisiin tällöin vastaavalla tavalla kuin rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen rahoituksesta, eli siten että rahoitus olisi erillinen Kansaneläkelaitoksen muiden toimintakulujen jaosta ja rahoituksesta. Pykälän 1 ja 2 momenttia ei ehdoteta muutettavan.
18 §.Tilintarkastus.
Pykälään lisättäisiin uusi 3 momentti, jossa säädettäisiin, että Kansaneläkelaitoksen tilintarkastajan ja hänen varahenkilönsä tulee olla KHT- tai JHT-tilintarkastaja. Jos tilintarkastajaksi valitaan tilintarkastusyhteisö, ei varatilintarkastajaa tarvitsisi valita. Tällöin päävastuullisen tilintarkastajan ja hänen varahenkilönsä tulee olla KHT- tai JHT-tilintarkastaja. Lisäksi pykälään lisättäisiin uusi 4 momentti, jonka mukaan tilintarkastaja toimii samalla myös Kansaneläkelaitoksen valvontatilintarkastajana. Säännöksillä toteutettaisiin parlamentaarisen työryhmän ehdotusta, jonka mukaan kahdesta ammattitilintarkastajasta ja kansanedustajista koostuva tilintarkastajatoimielin lakkautetaan.
Laissa ei ole tällä hetkellä säännöstä Kansaneläkelaitoksen tilintarkastajan toimikauden enimmäiskestosta. Siksi pykälään lisättäisiin uusi 5 momentti, jonka mukaan tilintarkastajan toimikauden tai peräkkäisten toimikausien yhteenlaskettu kesto voisi olla enintään kuusi vuotta. Enimmäisajan jälkeen Kansaneläkelaitoksen tilintarkastaja voisi osallistua uudelleen Kansaneläkelaitoksen tilintarkastukseen aikaisintaan kahden vuoden kuluttua tilintarkastustehtävän päättymisestä. Jos tilintarkastajaksi olisi valittu tilintarkastusyhteisö, rajoitusta ei sovellettaisi kuitenkaan tilintarkastusyhteisöön vaan ainoastaan päävastuulliseen tilintarkastajaan.
22 b §.Kansaneläkelaitoksen antama virka-apu.
Pykälä olisi uusi. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin, että Kansaneläkelaitos voisi pyynnöstä antaa virka-apua muulle viranomaiselle tai organisaatiolle laissa säädetyn julkisen hallintotehtävän suorittamiseksi. Virka-avun tulisi liittyä Kansaneläkelaitoksen 2 §:ssä säädettyihin tehtäviin. Virka-avun antaminen ei saisi aiheuttaa häiriötä Kansaneläkelaitoksen lakisääteisten tehtävien hoitamiselle.
Säännöksellä varmistettaisiin, että Kansaneläkelaitos voisi toimivaltuuksiensa puitteissa avustaa muuta viranomaista tai organisaatiota, kun se on estynyt suorittamasta lakisääteisiä julkisia hallintotehtäviään. Säännöksellä pyrittäisiin turvaamaan viranomaisten toiminnan jatkuvuutta vakavissa häiriö- tai kriisitilanteissa, joissa kynnys valmiuslain käyttöönottoon ei täyty. Tarve virka-avulle voisi syntyä esimerkiksi, jos kyberhyökkäyksen tai sähkökatkon seurauksena viranomaisen tietojärjestelmät eivät toimisi.
Kelan antama virka-apu voisi liittyä vastaavanlaisiin tehtäviin, joita Kansaneläkelaitos hoitaa Kansaneläkelaitoksesta annetun lain 2 §:n mukaisten tehtäviensä perusteella. Kansaneläkelaitos voisi toteuttaa virka-apua esimerkiksi antamalla viranomaisen tai muun organisaation käyttöön tarvittavia laitteistoja, tiloja tai henkilöstöä sosiaaliturvajärjestelmän toimeenpanoon liittyvissä tietosuojajärjestelmien, tietohallinnon, etuuksien maksatusjärjestelmien tai maksuliikenteen virhetilanteissa.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin virka-apupyynnön sisältöä koskevista vaatimuksista. Säännöksen mukaan virka-apupyyntö on yksilöitävä ja siitä on erikseen käytävä ilmi momentissa erikseen lueteltavat seikat. Pyynnössä on kerrottava, mihin tehtävään virka-apua pyydetään sekä selostettava tehtävän kiireellisyyttä, ajankohtaa ja arvioitua kestoa. Lisäksi pyynnössä on oltava perusteltu arvio tehtävän asianmukaisen suorittamisen edellyttämästä henkilöstöstä ja välineistöstä. Pyynnössä on myös tehtävä selkoa pyynnön taustalla olevista tosiseikoista ja niiden soveltuvuudesta pykälässä säädettyihin virka-avun edellytyksiin ja pyydetyn virka-avun konkreettisiin käyttöedellytyksiin. Toisin sanoen pyynnön oikeudellisten perusteiden tulisi käydä pyynnöstä ilmi riittävällä tavalla.
Pykälän 3 momentissa säädettäisiin virka-apupyynnön kirjallisesta muodosta, joka olisi pääsääntö. Säännös mahdollistaisi kuitenkin myös pyynnön tekemisen suullisesti, jos se on välttämätöntä asian kiireellisyyden vuoksi. Suullinen pyyntökin tulisi viipymättä antaa jälkikäteen kirjallisena.
Pykälän 4 momentissa säädettäisiin, että virka-avun antamisesta päättää pääjohtaja.