Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.19

Kirjallinen kysymys KK 570/2018 vp 
Ville Tavio ps 
 
Kirjallinen kysymys sosiaalisen median yritysten harjoittamasta poliittisesta syrjinnästä

Eduskunnan puhemiehelle

Yhdenvertaisuuslain mukaan syrjintä mielipiteen tai poliittisen toiminnan vuoksi on laitonta. Kuitenkin kansainvälisten sosiaalisen median alan suuryritysten annetaan vapaasti harjoittaa poliittiseen mielipiteeseen ja toimintaan kohdistuvaa syrjintää. 

Oikeutta olla joutumatta syrjityksi pidetään perustavanlaatuisena ihmisoikeutena. Tähän oikeuteen tulee kiinnittää huomiota myös kantaväestöön kuuluvien osalta. 

Yritys ei voi kiertää lakia laatimalla itselleen syrjinnän oikeuttavat säännöt. Vaatekauppa ei voi esimerkiksi kirjata oveensa lainvastaisia syrjinnän sallivia omia sääntöjään, jotka sitten sitoisivat sisään kauppaan astuvia kuluttajia. 

Jostain syystä EU-Suomessa tämä kuitenkin sallitaan sosiaalisen median määräävässä markkina-asemassa olevien Facebookin ja Twitterin kohdalla. 

Toisessa EU-maassa Saksassa vajaa vuosi sitten saksalainen oikeus kumosi Facebookin yhteisösääntöihinsä vetoamalla tekemän päivityksen poistamisen ja sitä seuranneen 30 päivän pituisen käyttökiellon. 

Sosiaalisen median palvelujättien toiminta on Internetin sananvapauden kannalta ratkaisevaa, koska niillä on merkittävä markkina-asema Internetissä käytävässä kirjoittelussa ja uutisten tiedonvaihdossa. Ei ole olemassa oikeutettua syytä, miksi niiden sallittaisiin harjoittaa syrjintää poliittisiin mielipiteisiin perustuen. 

Sosiaalisen median yritysten saama vapaus valita käyttäjiään ja ihmisten kirjoitusten sisältöä näyttää perustuvan lain sijaan pikemminkin Suomen viranomaisten ja päättäjien osaamattomuuteen panna täytäntöön ja laatia lainsäädäntöä digitaaliseen ympäristöön. 

On vaikea kuvitella vastaavia tilanteita reaalimaailmassa, jossa vaikkapa kylän ainoa ruokakauppa saisi kieltää kaupan työntekijöitä myymästä asiakkaalle ruokaa 30 päivään, koska ei pidä siitä, että asiakas oli pukeutunut aiemmalla kauppareissullaan isänmaalliseen huppariin. 

Sosiaalisessa mediassa ihmisten käymällä keskustelulla ja tiedonvaihdolla on myös potentiaalisesti suuri vaikutus ihmisten äänestyskäyttäytymiseen kansanvaalien alla. Tämän vuoksi esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tilin lukitseminen sosiaalisessa mediassa tänä vuonna eduskuntavaalien alla on suoraa vaaleihin vaikuttamista. Lisäksi useita Perussuomalaiset rp:n eduskuntavaaliehdokkaita on asetettu kirjoituskieltoon. 

Mikäli sosiaalisen median monikansallisten suuryritysten sallitaan syrjiä joitakin poliittisia mielipiteitä tai ideologioita systemaattisesti vaalien alla, kyse on suorasta vaaleihin vaikuttamisesta. Sosiaalisen median sensuurin algoritmit ja taustahenkilöt eivät ole avoimia eivätkä julkisuudessa, joten niihin voidaan potentiaalisesti vaikuttaa vieraiden valtojen toimesta. 

Sosiaalisen median suuryritysten poliittinen syrjintä näyttää kohdistuvan varsinkin konservatiivisuuteen, kansallismielisyyteen ja isänmaallisuuteen. Suomessa se on kohdistunut näkyvästi Perussuomalaiset rp:n toimijoihin. Perussuomalaisten ja isänmaallisten kirjoitusten jakamista on estetty ja kirjoittajia asetettu suuressa määrin ns. banniin eli kirjoituskieltoon. Lisäksi sivuja on poistettu. 

Sosiaalisen median suuryritysten annetaan nykyhetkellä liian mielivaltaisesti määritellä, mikä on poliittisesti korrektia tai sopivaa kielenkäyttöä. Pidän huolestuttavana, että tämä valta annetaan Suomen ulkopuolisille yrityksille, joiden taustoja ei ole edes kartoitettu. Tämä on tehnyt Suomen haavoittuvaksi hybridivaikuttamiselle. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen, että sosiaalisen median yritykset eivät syrji käyttäjiään asettamalla heitä käyttökieltoon poliittisen mielipiteen vuoksi?  
Helsingissä 17.1.2019 
Ville Tavio ps