Viimeksi julkaistu 6.11.2024 9.57

Lakialoite LA 41/2024 vp 
Sofia Virta vihr ym. 
 
Lakialoite laiksi rikoslain 21 luvun muuttamisesta

Eduskunnalle

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lakialoitteen tarkoituksena on säätää erillinen rikosnimike, lapsirauharikos, tilanteisiin, joissa tekijälle tai uhrille läheinen lapsi altistuu rikokselle eli näkee, kuulee tai on läsnä rikoksen tapahtuessa. 

PERUSTELUT

Tausta 

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus on ollut Suomessa laintasoisena vuodesta 1991. Sopimus velvoittaa valtiota toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet lasten oikeuksien turvaamiseksi, mukaan lukien lapsen oikeuden turvalliseen kasvuympäristöön sekä suojeluun väkivallalta, kaltoinkohtelulta ja hyväksikäytöltä. Sopimus nojaa neljään yleisperiaatteeseen: syrjimättömyys, lapsen edun ensisijaisuus, oikeus elämään ja kehittymiseen sekä oikeus tulla kuulluksi. 

Artiklassa 12 korostetaan, että lapsella, joka kykenee muodostamaan omia mielipiteitä, on oikeus ilmaista ne vapaasti kaikissa häntä koskevissa asioissa. Lapsen mielipiteille on annettava merkitystä suhteessa hänen ikäänsä ja kypsyyteensä. Tämä oikeus koskee kaikkia lapsia, eikä siihen ole ikärajaa. Myös ei-verbaalinen viestintä, kuten leikki tai kehonkieli, voi ilmaista lapsen mielipiteitä. Jos lapsi ei kykene ilmaisemaan mielipiteitään suoraan, ne tulee selvittää muilla tavoin. 

Artiklassa 19 määrätään, että lapsen suojelemiseksi kaikenlaiselta väkivallalta, vahingoittamiselta, pahoinpitelyltä, laiminlyönniltä ja hyväksikäytöltä on toteutettava kaikki tarvittavat lainsäädännölliset, hallinnolliset, sosiaaliset ja koulutukselliset toimenpiteet. Tämä suoja koskee erityisesti tilanteita, joissa lapsi on vanhempiensa, huoltajansa tai muun hoitajan vastuulla. Lisäksi 13.6.2024 voimaan astunut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumisesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2024/1385 velvoittaa Suomea sisällyttämään kansalliseen lainsäädäntöön raskauttavia asianhaaroja rikoksista, joissa uhri on lapsi tai rikos on tehty lapsen läsnä ollessa. Tämä direktiivi vastaa osittain Istanbulin sopimuksen vastaavaa säännöstä, jossa lapsen läsnäolo rikoksen teon aikana on raskauttava seikka rangaistusta määrättäessä. Suomi on velvollinen toimeenpanemaan tämän direktiivin kolmen vuoden kuluessa. 

 

Nykytila ja ehdotukset 

Suomessa sadat tuhannet lapset joutuvat vuosittain todistamaan lähisuhdeväkivaltaa, joka voi olla fyysistä, henkistä tai molempia. Väkivallan vaikutukset lapsiin ovat vakavia ja voivat ilmetä psyykkisenä stressinä, ahdistuksena ja masennuksena sekä lyhyen että pitkän aikavälin terveysongelmina. Vaikka väkivalta ei kohdistuisi suoraan lapseen, sen vaikutukset lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille voivat olla haitallisia. 

Vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn mukaan 14,2 prosenttia 4. ja 5. luokan oppilaista ja 13,4 prosenttia 8. ja 9. luokan oppilaista ilmoitti kokeneensa muiden perheenjäsenten välistä fyysistä väkivaltaa edellisen vuoden aikana. Vastaavat luvut vuonna 2019 olivat 10,1 prosenttia ja 10,8 prosenttia. Perheväkivallan todellista laajuutta on vaikea arvioida, sillä viranomaiset saavat tietoonsa vain murto-osan tapauksista. Euroopan unionin perusoikeusviraston vuonna 2012 tekemän tutkimuksen mukaan 30 prosenttia suomalaisista naisista oli kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa kumppanin toimesta ja 53 prosenttia oli kokenut henkistä väkivaltaa. Tämä osoittaa, että lasten altistuminen lähisuhdeväkivallalle on laaja ilmiö. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lähisuhdeväkivallan kontekstissa on tyypillistä, että sen vaikutuksille altistuu väkivallan kohteen itsensä lisäksi tämän koko lähipiiri. Väkivallalle altistuminen tarkoittaa elämistä väkivaltaisessa ympäristössä sekä väkivallan pelon ja seurausten kokemista omassa lähisuhteessa. Käsitettä käytetään yleensä tilanteissa, joissa alaikäinen lapsi joutuu kokemaan uhkaa ympäristössään tai todistamaan väkivaltaa hänelle läheisten aikuisten välillä. Väkivalta aiheuttaa monenlaisia ongelmia myös niissä perheenjäsenissä, joihin väkivalta ei kohdistu suoranaisena pahoinpitelynä. 

Lähi- ja parisuhdeväkivallalle altistuminen on hyvin monimuotoista. Se voi olla vanhempien tai huoltajien välisen fyysisen väkivallan näkemistä tai sen äänten kuulemista. Vaikkei lapsi näkisi itse väkivaltatilanteita, hän saattaa silti nähdä sen seurauksia, kuten mustelmia tai rikkoutuneita tavaroita. Lisäksi väkivallasta käydyt keskustelut, pelon ja uhan ilmapiiri, väkivallan seurauksille altistuminen sekä muu väkivallan tiedostaminen ovat tyypillisiä esimerkkejä väkivallalle altistumisesta. 

Nykyään lähi- ja parisuhdeväkivallalle altistuminen tunnistetaan erääksi lapsiin kohdistuvan väkivallan muodoksi. Vanhempien välinen väkivalta voi vaikuttaa haitallisesti lapsen tunne-elämään, psykologiseen ja fyysiseen kehitykseen sekä lapsen ja vanhempien välisiin kiintymyssuhteisiin. Tutkimukset osoittavat, että lähisuhdeväkivallalle altistumisen seuraukset muistuttavat muiden väkivallan muotojen seurauksia. Seurauksena voivat olla elinikäiset terveysongelmat. Väkivallan kierre on usein myös ylisukupolvinen, sillä lapsena koettu tai todistettu väkivalta altistaa väkivaltakokemuksille myös myöhemmin elämässä. Joidenkin tutkimusten mukaan väkivallan todistaminen voi olla lapselle henkisesti vahingollisempaa kuin itse väkivallan kohteeksi joutuminen. Kun lapsi näkee toisen vanhemman käyttävän väkivaltaa toista kohtaan, hän saattaa tuntea itsensä emotionaalisesti hylätyksi ja suojattomaksi, mikä voi vahingoittaa hänen kiintymyssuhdettaan molempiin vanhempiin. 

Usein perheen sisäinen väkivalta tapahtuu silloin, kun lapset ovat kotona, ja väkivallan hetket voivat jatkua tunteja. Väkivalta toistuu usein ja raaistuu ajan myötä. Perheen sisäisiä asioita pidetään yksityisinä, joten väkivaltaan puututaan harvoin ulkopuolelta ja lapsen kärsimystä ei välttämättä tunnisteta, jos väkivalta ei kohdistu suoraan häneen. 

Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä riittävästi suojele lapsia, jotka altistuvat — näkevät, kuulevat tai ovat läsnä — väkivallalle tai muille rikollisille teoille läheistensä välillä. Lapsen läsnäoloa ei siis ole tällaisissa tilanteissa kriminalisoitu, eikä sitä lasketa myöskään koventamisperusteeksi (rikoslain 6 luvun 5 §). Syytettä ja rangaistusta harkittaessa tekoa katsotaan kuitenkin kokonaisuutena, mikä voi mahdollistaa sen arvioimisen törkeäksi. On kuitenkin tarpeen korostaa lasten erityistä haavoittuvuutta, kun rikoksen tekijä on lapsen läheinen. 

Lasten rikosoikeudellisen suojan vahvistamiseksi tulee ottaa käyttöön lapsirauharikos, joka kriminalisoisi lapsen altistamisen väkivallalle tai seksuaalirikoksille läheisissä suhteissa. Poliisi kohtaa tämän ryhmän hyvin harvoin osittain siksi, että tekoja ei tutkita lapsiin kohdistuneina rikoksina, ja osittain siksi, että huoltajilla on oikeus kieltää poliisia kuulustelemasta lapsia. Lapsilta puuttuu oikeusjärjestelmässä uhrin asema, mikä estää heitä saamasta suoraa apua. Lapsirauharikoksen käyttöönotto tarjoaisi paremman suojan ja varmistaisi, että lapset, jotka altistuvat väkivallalle, saisivat asianmukaista tukea ja apua.  

Lapsen läheiseksi lasketaan henkilö, joka on lapsen vanhempi, vanhempien uusi kumppani, sisarus, sisarpuoli tai muu sukulainen, kuten isovanhempi tai vanhempien sisarus, jos lapsella on tähän henkilöön vahva tunneside. Läheissuhde voi jatkua, vaikka yhteinen asuminen päättyisi, kuten bonusvanhemman muuton jälkeen. 

Rangaistavia olisivat vakavat väkivalta- ja seksuaalirikokset, kuten murha, pahoinpitely, raiskaus ja seksuaalinen hyväksikäyttö, joille lapsi voi altistua. Myös yritys tehdä tällaisia rikoksia olisi rangaistava. Uusi rikosnimike, "lapsirauharikos", lisättäisiin rikoslain 21 lukuun ja siitä määrättäisiin enintään kaksi vuotta vankeutta. Törkeässä tapauksessa rangaistus olisi vähintään yhdeksän kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta, erityisesti, jos teko on ollut erittäin vakava tai tekijä on osoittanut erityistä piittaamattomuutta. 

Pääasialliset vaikutukset 

Nykyisin lapset, jotka altistuvat läheistensä tekemille rikoksille, eivät normaalisti saa asianomistajan asemaa, mikä rajoittaa heidän oikeuksiaan esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä. Tämä estää lapsia saamasta erityistä edustajaa tai avustajaa. Lisäksi huoltajat voivat estää lapsen kuulemisen. Lapsirauharikoksen käyttöönotto estäisi huoltajia vastustamasta lapsen kuulemista, mikä voisi auttaa paljastamaan lapsen kokemia muita kaltoinkohtelutilanteita. Kriminalisoinnilla on vahva normatiivinen vaikutus, joka voi ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa tai muita rikoksia. Lisäksi lapsirauharikoksen käyttöönotto vahvistaa lasten oikeuksia YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti erityisesti suojelemalla lapsia väkivallalta ja edistämällä heidän oikeuttaan tulla kuulluksi. 

Kansainvälinen vertailu 

Useimmissa Pohjoismaissa lapsen asema aikuisten välisissä väkivaltatapauksissa on tunnistettu paremmin kuin Suomessa. Ruotsissa on erikseen kriminalisoitu tilanne, jossa lapsi todistaa läheistensä välistä väkivaltaa, ja siitä voidaan tuomita enintään kahden vuoden vankeusrangaistus, törkeissä tapauksissa jopa neljä vuotta. Tanskassa lapsen altistuminen väkivallalle voi olla rangaistavaa psykologisena väkivaltana ja usein se katsotaan rangaistusta koventavaksi tekijäksi. Norjan rikoslaissa rikoksen tekeminen lapsen läsnä ollessa on raskauttava seikka. Lisäksi useissa muissa Euroopan maissa, kuten Belgiassa, Virossa, Latviassa, Portugalissa ja Espanjassa, lapsen todistama väkivalta voi koventaa rangaistusta. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta hyväksyy seuraavan lakiehdotuksen: 

Laki rikoslain 21 luvun muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 
lisätään rikoslain (39/1889) 21 lukuun uusi 19 § seuraavasti: 
21 luku 
Henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista 
19 § 
Lapsirauharikos 
Joka syyllistyy 
1) tämän luvun 1—6 tai ja 7 §:ssä, 
2) 20 luvun 1—6, 12 tai 15 §:ssä, 
3) 24 luvun 1 tai 2 §:ssä, 
4) 25 luvun 1—3 tai 7 §:ssä tai 
5) 35 luvun 1 tai 2 §:ssä 
tarkoitettuun rikokseen tai 1—5 kohdassa mainitun rikoksen yritykseen, ja teko on tapahtunut lapsen läsnä ollessa ja lapsi on tekijän tai uhrin lähiomainen tai aikaisempi lähiomainen, on tuomittava lapsirauharikoksesta vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.  
Jos rikos on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. 
Jos rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä lapsirauharikoksesta vankeuteen vähintään yhdeksäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20
 Lakiehdotus päättyy 
Helsingissä 4.11.2024 
Sofia Virta vihr 
Marko Kilpi kok 
Tiina Elo vihr 
Vesa Kallio kesk 
Joona Räsänen sd 
Krista Mikkonen vihr 
Aino-Kaisa Pekonen vas 
Minja Koskela vas 
Pinja Perholehto sd 
Jenni Pitko vihr 
Otto Andersson 
Vilhelm Junnila ps 
Bella Forsgrén vihr 
Mai Kivelä vas 
Noora Fagerström kok 
Jani Kokko sd 
Veijo Niemi ps 
Jari Ronkainen ps 
Timo Heinonen kok 
Jukka Kopra kok 
Elisa Gebhard sd 
Pekka Aittakumpu ps  
Anders Norrback 
Mikko Ollikainen  
Pauli Kiuru kok 
Lotta Hamari sd 
Nasima Razmyar sd 
Oras Tynkkynen vihr 
Eeva Kalli kesk 
Timo Furuholm vas 
Jouni Ovaska kesk 
Mikko Savola kesk 
Ben Zyskowicz k  
Joakim Vigelius ps 
Antti Kangas ps 
Terhi Koulumies kok 
Sari Tanus kd 
Eerikki Viljanen kesk 
Ari Koponen ps 
Mikko Polvinen ps 
Pia Lohikoski vas 
Saku Nikkanen sd 
Suna Kymäläinen sd 
Inka Hopsu vihr 
Eva Biaudet 
Marko Asell sd 
Ilmari Nurminen sd 
Atte Harjanne vihr 
Hanna Holopainen vihr 
Tuula Väätäinen sd 
Piritta Rantanen sd 
Mika Kari sd 
Paula Werning sd 
Harry Harkimo liik 
Timo Suhonen sd 
Juha Viitala sd 
Anna-Kristiina Mikkonen sd 
Johan Kvarnström sd 
Laura Meriluoto vas 
Antti Kaikkonen kesk 
Heikki Autto kok 
Jessi Jokelainen vas 
Onni Rostila ps 
Veronika Honkasalo vas 
Petri Honkonen kesk 
Mira Nieminen ps 
Sara Seppänen ps 
Mikko Lundén ps 
Merja Rasinkangas ps 
Ville Valkonen kok 
Janne Heikkinen kok 
Saara-Sofia Sirén kok 
Hanna Räsänen kesk 
Mauri Peltokangas ps 
Anne Rintamäki ps 
Juha Mäenpää ps 
Minna Reijonen ps 
Hanna-Leena Mattila kesk 
Kim Berg sd 
Pia Viitanen sd 
Eemeli Peltonen sd 
Aki Lindén sd 
Lauri Lyly sd 
Seppo Eskelinen sd 
Helena Marttila sd 
Krista Kiuru sd 
Matias Mäkynen sd 
Markus Lohi kesk 
Ville Skinnari sd 
Tuula Haatainen sd 
Pihla Keto-Huovinen kok 
Pekka Haavisto vihr 
Päivi Räsänen kd 
Ritva Elomaa ps 
Tuomas Kettunen kesk 
Christoffer Ingo 
Juha Hänninen kok 
Timo Vornanen tv 
Atte Kaleva kok 
Mia Laiho kok 
Peter Östman kd 
Fatim Diarra vihr 
Saara Hyrkkö vihr 
Miapetra Kumpula-Natri sd 
Susanne Päivärinta kok