Yleistä
Käsiteltävänä oleva Dublin-asetusehdotus liittyy kiinteästi muihin yhteisen turvapaikkajärjestelmän toteuttamiseksi annettuihin säädösehdotuksiin, joita myös käsitellään edelleen EU:n toimielimissä-. Käsittelyssä, joka on edennyt hitaasti, on yhteensä seitsemän eri vaiheissa olevaa säädösehdotusta EU:n yhteisen aidon turvapaikkajärjestelmän luomiseksi ja jäsenvaltioiden käytäntöjen yhdenmukaistamiseksi. Säädöspohja perustuu jatkossa yhtä ehdotusta lukuun ottamatta (vastaanottodirektiivi) jäsenvaltioissa suoraan sovellettaviin asetuksiin, mikä osoittaa pyrkimystä säädösten velvoittavuuden lisäämiseen. Tämä onkin tarpeen, sillä voimassa olevaa lainsäädäntöä ei ole valiokunnan käsityksen mukaan noudatettu asianmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa.
Säädösehdotusten tavoitteena on toteuttaa vihdoin EU:n yhteinen turvapaikkajärjestelmä ja saada se vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä. Ehdotusten läpileikkaavana tavoitteena on menettelyiden tehostaminen, väärinkäytöksiin puuttuminen ja hakijoiden edelleen liikkumisen torjuminen. Samalla hakijoiden ja suojelua saavien työntekoon ja yhdenvertaiseen kohteluun liittyviä oikeuksia pyritään eräiltä osin vahvistamaan ja erityisesti yksin tulleiden alaikäisten suojaa parantamaan.
Valiokunta on aiemmissa lausunnoissaan pitänyt mahdollisena, että komission mainittuun lainsäädäntökokonaisuuteen liittyviin ehdotuksiin sisältyy yksityiskohdissa päällekkäisyyttä ja jonkin asteista ristiriitaisuutta. Valiokunta onkin korostanut tarvetta koordinoida lainsäädäntöehdotusten käsittelyä muun muassa johdonmukaisuuden ja sääntelyn yhteensopivuuden varmistamiseksi prosessin edetessä. Tästä näkökulmasta valiokunta pitää myönteisenä, että yhteistä turvapaikkajärjestelmää koskevien ehdotusten toisiinsa yhteydessä olevia kysymyksiä on saadun selvityksen mukaan tarkasteltu neuvoston työryhmissä horisontaalisesti yhdessä. Ehdotetulla Dublin-asetuksella on liittymäkohtia erityisesti menettelyasetukseen ja vastaanottodirektiiviin sekä Eurodac-asetukseen. Toimiva turvapaikkajärjestelmä edellyttää, ettei kokonaisuuteen liittyvien säädösten välille jää ristiriitoja tai aukkokohtia.
Valiokunta on antanut Dublin-asetuksen muuttamisesta aiemmin kolme lausuntoa (HaVL 34/2016 vp, HaVL 42/2016 vp ja HaVL 17/2017 vp). Jatkokirjelmässä käsitellään asetusehdotuksen yhden valtion vastuuseen perustuvaa järjestelmää ja oikeussuojaa koskevia kohtia sekä selostetaan ehdotuksen suhdetta perus- ja ihmisoikeusvelvoitteisiin. Esimerkiksi ehdotettuja kriisitilanteiden tukitoimia (solidaarisuus ja vastuunkanto) ei käsitellä. Valiokunta viittaa näiltä osin aiemmin lausumaansa.
Yhden valtion vastuuseen perustuva järjestelmä
Turvapaikkajärjestelmän uudistamisen yhtenä keskeisenä painopisteenä on luoda kestävä ja tasapuolinen järjestelmä turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämiseksi. Hallintovaliokunta korostaa, että Dublin-järjestelmän perusperiaatteena on, että turvapaikkahakemuksen käsitteleminen kuuluu sille valtiolle, johon hakija ensiksi saapuu. Valiokunta pitää välttämättömänä, että mainittua perusperiaatetta vahvistetaan edelleen muun muassa huolehtimalla siitä, että hakija pysyy siinä valtiossa, johon hän unionin alueella saapuu. Valiokunta on aiemmin useissa yhteyksissä korostanut, ettei turvapaikanhakija kuulu vapaan liikkuvuuden piiriin eikä hänellä ole oikeutta valita valtiota, joka hänen turvapaikkahakemuksensa käsittelee.
Komission ehdotuksessa henkilölle asetetaan velvollisuus hakea kansainvälistä suojelua siitä valtiosta, johon hän ensimmäiseksi EU:n alueella saapui, tai valtiosta, joka on myöntänyt hänelle oleskeluluvan. Lähtökohtana on, että vastuussa oleva jäsenvaltio määritellään vain yhden kerran. Menettely myös nopeutuu, kun henkilön takaisinottamisesta vain ilmoitetaan vastuuvaltiolle. Nykyisin takaisinottoa pyydetään ja toisen valtion on hyväksyttävä pyyntö kahden viikon kuluessa.
Saadun selvityksen mukaan komission ehdotuksen mukainen pysyvä vastuu ei ole saanut laajaa kannatusta. Tämän vuoksi tämän hetkisessä kompromissiehdotuksessa on mukana voimassa olevan asetuksen mukaisia vastuun päättymiseen liittyviä säännöksiä niissä tilanteissa, joissa hakija on poistunut tai poistettu EU:n alueelta. Ehdotetut poikkeukset yhden valtion vastuusta liittyvät tilanteisiin, joissa hakija on maastapoistamispäätöksen saatuaan todistetusti poistunut unionin alueelta tai jokin toinen jäsenvaltio on myöntänyt hänelle oleskeluluvan. Lisäksi vastuu lakkaisi 10 vuoden kuluttua siitä, kun henkilö on ensimmäisen kerran rekisteröity Eurodac-järjestelmään haettuaan kansainvälistä suojelua. Valiokunta pitää järjestelmän toiminnan kannalta välttämättömänä, että vastuuvaltio voidaan kaikissa tilanteissa määrittää nopeasti, kestävästi ja yksiselitteisesti. Tämä tukee tavoitetta edesauttaa hakijan pääsyä turvapaikkaprosessiin vastuuvaltiossa ja torjua edelleen liikkumista.
Yhden valtion vastuu ei saadun selvityksen mukaan vaikuta siihen, että vastuun määrittämisessä otetaan edelleen ensisijaisesti huomioon hakijan perhesiteet. Perhesiteiden on oltava olemassa jo lähtömaassa ja ensimmäisen hakemuksen tekohetkellä. Näin ollen myöhemmin muodostetut perhesiteet eivät vaikuta määritettyyn vastuuvaltioon.
Muutoksenhaku
Oikeussuojakeinoja koskevia sääntöjä ehdotetaan muutettaviksi voimassa olevasta asetuksesta siten, että muutoksenhakumenettelyä nopeutetaan ja yhdenmukaistetaan. Menettelylle asetetaan myös määräajat, muutoksenhaulle seitsemän päivää ja muutoksenhakuasian ratkaisemiselle tuomioistuimessa 15 päivää. Nämä määräajat sisältyvät myös uusimpaan kompromissiehdotukseen.
Neuvotteluissa on keskusteltu ehdotetusta rajauksesta, jonka mukaan tuomioistuin voisi tutkia valituksen vain siltä osin kuin on kyse siitä, onko hakijalla riski tulla kohdelluksi epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla tai onko asetuksessa turvattuja perhe-elämän suojaan liittyviä oikeuksia rikottu. Tuomioistuin ei voisi ehdotuksen mukaan tutkia väitettä siitä, onko jotain muuta asetuksen vastuuperustetta sovellettu oikein. Valiokunta katsoo, että lähtökohdan on oltava, ettei turvapaikanhakija tule kohdelluksi epäinhimillisellä ja halventavalla tavalla toisessa EU-maassa. Kaikkien jäsenmaiden on, etenkin uudistuksen myötä, noudatettava samoja oikeusperiaatteita. Valiokunta katsoo, että asian luonteen mukaisesti muutoksenhakuperusteita voidaan rajoittaa. Valiokunta kiinnittää tässä yhteydessä huomiota perus- ja ihmisoikeuksien noudattamiseen.
Valiokunta näkee välttämättömänä, että Dublin-menettelyssä turvapaikka-asian käsittelystä vastuussa oleva valtio kyetään ratkaisemaan ripeästi. Tämän vuoksi ja asian eri seikat huomioon ottaen valiokunta puoltaa esitettyjen määräaikojen hyväksymistä siten, että ne voidaan erityisistä syistä ylittää. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että mahdollisen määräajan ja siirtopäätöksen täytäntöönpanon on oltava linjassa menettelyasetuksen säännösten kanssa.
Valiokunta korostaa, että valituksenalaisessa päätöksessä ei nyt käsillä olevassa asiassa ole kyse turvapaikkahakemuksen aineellisesta ratkaisemisesta, vaan lähinnä luonteeltaan menettelyllisestä asiasta. Tässäkin yhteydessä on syytä todeta, ettei turvapaikanhakija kuulu vapaan liikkuvuuden piiriin eikä hänellä ole oikeutta valita valtiota, joka hänen turvapaikkahakemuksensa käsittelee. Olennaista on myös, että tuomioistuimella on ehdotetun sääntelyn mukaan oikeus edellä mainituin tavoin tutkia tehty valitus hakijan oikeusturvan toteutumisen kannalta kaikkein olennaisimpien seikkojen osalta.
Valiokunta toteaa, että yhteiseen turvapaikkajärjestelmään kuuluu olennaisena osana yhteisten säännösten käytännön toimeenpano ja soveltaminen eri jäsenvaltioissa. Keskeistä hallitun järjestelmän kannalta on noudattaa periaatetta, että vastuuvaltio on lähtökohtaisesti se jäsenvaltio, johon henkilö ensiksi saapuu, että hän hakee turvapaikkaa siellä ja että hän myös pysyy tässä jäsenvaltiossa. Tästä pääsäännöstä poikkeamisen tulee olla mahdollista vain rajatuilla perusteilla.
Muuta
Valiokunta toteaa, että menettelyn toimivuus edellyttää jäsenvaltioilta hakijoiden ja hakemusten rekisteröintiä sekä myös riittäviä resursseja hoitaa velvoitteensa. Ehdotukseen sisältyvät tehostamistoimet nopeuttavat osaltaan menettelyä, mutta ruuhkatilanteissa Dublin-menettelyn toimivuus voidaan tehokkaimmin turvata vain riittävillä resursseilla kaikissa prosessin vaiheissa. Tuomioistuimille asetettavat määräajat aiheuttavat lisäresurssitarvetta myös tuomioistuimille. Prosessin viivästyminen aiheuttaisi kuitenkin todennäköisesti suuremmat kokonaiskustannukset.
Ehdotukseen on neuvottelujen kuluessa jäsenvaltioiden aloitteesta sisällytetty uusi artikla koskien tietojen vaihtoa tilanteessa, jossa on perusteltuja syitä katsoa Dublin-menettelyssä siirrettävän henkilön olevan vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle. Siirtävän valtion tulisi näissä tilanteissa antaa asiasta tietoa siirron vastaanottavalle valtiolle. Asiaa ei käsitellä jatkokirjelmässä, mutta se on tuotu esiin valiokunnan asiantuntijakuulemisessa. Valiokunta painottaa, että tietojen vaihdon ja sen laajuuden tulee kaikissa tilanteissa voida perustua siirtävän jäsenvaltion harkintaan ja että luovuttamiseen tulee soveltaa kansallisia viranomaisia velvoittavia tietosuojasäännöksiä.
Yhteensä kuuden asetusehdotuksen ja yhden direktiiviehdotuksen muodostaman kokonaisuuden käsittely on saadun selvityksen mukaan edennyt hitaasti, mutta yhtenäisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän toimeenpanon kiireellisyydestä huolimatta lainsäädäntötyö on vielä unionissa kesken. Valiokunnan käsityksen mukaan yhteisymmärryksen saavuttaminen on ollut erityisen vaikeaa Dublin-järjestelmän uudistamisesta, johon liittyy olennaisesti kysymys taakanjaosta, sekä menettelyasetusehdotuksesta, johon puolestaan liittyy turvallisten maiden listaus EU-tasolla. Jatkokirjelmän mukaan koko yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää koskeva säädöspaketti on tarkoitus saada hyväksytyksi ennen Euroopan parlamentin vaaleja, jotka pidetään keväällä 2019. Tämän vuoksi tavoitteena on käsitellä kokonaisuutta Eurooppa-neuvostossa kesäkuussa 2018. Valiokunta pitää tärkeänä, että mainittuja säädösehdotuksia viedään eteenpäin kokonaisuutena. Dublin-asetus on kokonaisuuden keskeisimpiä elementtejä.
Valiokunta on aiemmin korostanut, että EU:n yhteinen turvallisten alkuperämaiden luettelo ja turvallisten kolmansien maiden luettelo on hyväksyttävä mahdollisimman nopeasti, jotta järjestelmän toimivuutta voidaan tehostaa. Kysymystä taakanjaosta ei voida lopullisesti ratkaista ennen kuin ulkorajavalvonta ja nykyinen järjestelmä tehokkaine palautuksineen saadaan toimimaan.
Valiokunta toteaa, että ehdotettu yhteistä turvapaikkajärjestelmää koskeva lainsäädäntö on saatava voimaan mahdollisimman nopeasti. Lisäksi valiokunta korostaa, että muuttoliikkeeseen vastataan kestävimmin ja tehokkaasti puuttumalla muuttoliikkeen perimmäisiin syihin. Muuttoliikekysymykset tulee huomioida kokonaisvaltaisesti EU:n suhteissa keskeisiin lähtö- ja kauttakulkumaihin. Perimmäisiin syihin on vaikutettava EU-tason toimin yhteistyössä näiden maiden sekä kansainvälisen yhteisön kanssa. Maiden kanssa on pyrittävä muuttoliikkeen hallintaa parantaviin järjestelyihin sekä huolehdittava muuttoliikkeeseen liittyvien rikosten (esim. ihmiskauppa) ennalta ehkäisystä.