Esityksessä ehdotetaan, että aluehallintovirastot sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) ympäristöasioiden vastuualueen sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä kootaan uuteen valtakunnalliseen Lupa- ja valvontavirastoon (LVV). Lisäksi ehdotetaan, että nykyisten 15 ELY-keskuksen pohjalta muodostettaisiin 10 alueellista elinvoimakeskusta (EVK). Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion aluehallintouudistukseen liittyviä muita lakeja, joihin tehdään lähinnä virastouudistuksesta johtuvat tekniset korjaukset. Sivistysvaliokunta on tarkastellut ehdotusta toimialansa kannalta. Asiantuntijalausuntoihin yhtyen valiokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena.
Aluehallintovirastot hoitavat sivistysvaliokunnan toimialueella opetukseen ja varhaiskasvatukseen sekä kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimeen liittyviä tehtäviä. Aluehallintovirastot tekevät myös peruspalvelujen arviointia. ELY-keskuksilla on jatkuvaan oppimiseen liittyvä yhteistyövelvollisuus Opetushallituksen kanssa ja keskeinen rooli elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinaatiossa alueilla. ELY-keskukset hoitavat myös EU-rakennerahastojen toimeenpanotehtäviä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla sekä kulttuurin ja taiteen edistämisen tehtäviä.
Valiokunta pitää myönteisinä uudistuksen tavoitteita tehostaa ja yhdenmukaistaa valtakunnallista ohjausta ja edistää yhdenvertaisuutta yhtenäistämällä lupa- ja valvontatoimintaa, käsittelyprosesseja sekä tulkinta- ja ratkaisukäytäntöjä. Valtakunnallisella ja yhdenmukaisella laillisuusvalvonnalla ja -ohjauksella voidaan myös vahvistaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja laatua.Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistuksessa huolehditaan alueellisen asiantuntemuksen säilymisestä, riittävästä toimipaikkaverkostosta ja valtion aluehallinnon mahdollisuuksista toimia kehittäjäkumppanina kunnille ja maakunnille. Kaksikielisillä alueilla tulee huomioida aluehallinnon mahdollisuudet palvella molemmilla kansalliskielillä.
Aluehallintovirastot ovat antaneet opetusalalle yleistä informaatio-ohjausta sekä vuoteen 2025 saakka opettajien täydennyskoulutusta. Aluehallintovirastoilla on ollut kattavat alueelliset verkostot, joita hyödyntämällä on pystytty kokoamaan kasvatuksen ja koulutuksen johtoa ja henkilöstöä kouluttautumaan ja jakamaan parhaita käytäntöjä. Aluehallintovirastoilla on ollut merkittävä koulutustehtävä myös liikunnan, nuorison ja kirjaston toimialoilla. Valiokunta korostaa, että liikunnan, nuorison ja kirjaston toimialojen henkilöstön alueelliset tarpeet huomioivan täydennyskoulutuksen saatavuudesta tulee huolehtia jatkossakin.
Uusien virastojen perustamisvaiheessa on tärkeä kiinnittää huomiota riittävään viestintään. Hallinnon uusista rakenteista ja virastojen tehtävistä tiedottaminen sekä muun muassa niiden verkkosivujen saaminen nopeasti toimiviksi on tärkeää asiakkaiden oikeusturvan toteutumiseksi. Erityisesti on huomioitava, että myös lapset ja nuoret saavat uudistuksen myötä juuri heille kohdennettua tietoa käytössään olevista oikeussuojakeinoista ja että viraston käsittelyprosessit ovat mahdollisimman lapsimyönteiset.
Käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä (s. 523) on todettu tarve sovittaa yhteen esitykseen sisältyvä perusopetuslain muuttamista koskeva lakiesitys ja eduskunnassa käsiteltävänä oleva hallituksen esitys 212/2024 vp. Kummassakin esityksessä esitetään perusopetuslain 42 d §:n muuttamista. Valiokunta toteaa, että hallituksen esityksessä HE 212/2024 vp on perusopetuslakiin ehdotettu säädettäväksi myös uudet 41 a—d §:t, jotka koskevat aluehallintovirastolle annettavaa toimivaltaa opetustoimessa. Valiokunta kiinnittää hallintovaliokunnan huomiota, että myös kyseiset säännökset on tarpeen ottaa huomioon lakiesitysten yhteensovittamisessa siten, että niissä sana aluehallintovirasto muutetaan sanoiksi lupa- ja valvontavirasto.
Hallituksen esitykseen sisältyvässä varhaiskasvatuslain muuttamista koskevassa lakiesityksessä ehdotetaan kumottavaksi varhaiskasvatuslain 51 §:n 4 momentti. Pykälän 5 momenttiin on ehdotettu tehtäväksi tekniset virastouudistuksesta johtuvat virastojen nimiä koskevat muutokset. Voimassa olevassa 5 momentissa säädetään, että opetus- ja kulttuuriministeriö laatii Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran kanssa tulostavoiteasiakirjan varhaiskasvatukseen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi neuvoteltuaan asiasta sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Sääntelyn taustalla on ollut tarve säätää opetus- ja kulttuuriministeriön osallistumisesta Valviran ohjaamiseen. Ottaen huomioon, että Lupa- ja valvontavirastoa koskevan lakiesityksen mukaan ohjauksesta säädetään sen 4 luvussa ja että kaikki varhaiskasvatuksen tehtävät hoidetaan jatkossa Lupa- ja valvontavirastossa varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja kulttuurin osastolla opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksessa, sivistysvaliokunta saamaansa selvitykseen viitaten esittää, että hallintovaliokunta ehdottaa varhaiskasvatuslain 51 §:n 5 momentin kumoamista tarpeettomana.
Uudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen sekä esimerkiksi kanteluasioiden käsittelyaikojen tasaaminen ja tehokkaan valvonnan toteuttaminen edellyttävät riittäviä henkilöstövoimavaroja. Valiokunta painottaa, että resurssien riittävyyttä tulee seurata ja arvioida tiiviisti uudistuksen alkuvaiheesta alkaen ja huolehtia siitä, että mahdollisesti esiin tuleviin puutteisiin puututaan tarpeellisin toimenpitein.