Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki patruunoiden komponenttien viennin luvanvaraisuudesta (1. lakiehdotus). Lisäksi ehdotetaan muutettavaksi rikoslakia ja ampuma-aselakia. Esityksessä on kyse Euroopan unionin pakotteita koskevia säädöksiä ja asevientiä koskevaa asetusta täydentävästä kansallisesta sääntelystä. Tarve säätää kansallisesti siviilikäyttöisten patruunoiden komponenttien viennin luvanvaraisuudesta korostuu Venäjän vastaisten pakotteiden tehokkaan toimeenpanon vuoksi, mutta asiasta on tarpeen säätää myös muiden olemassa olevien sekä tulevien pakotejärjestelmien osalta, jotta lainsäädäntö olisi aukoton pakotteiden tehokkaan toimeenpanon mahdollistamiseksi.
Esityksessä ehdotettu sääntely perustuu siihen, että EU:n pakoteasetuksessaNeuvoston asetus (EU) N:o 833/2014 rajoittavista toimenpiteistä Ukrainan tilannetta epävakauttavien Venäjän toimien johdosta kielletään ns. asevientiasetuksenEuroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 258/2012 kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaista Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimusta täydentävän, ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ampumatarvikkeiden laittoman valmistuksen ja laittoman kaupan torjuntaa koskevan lisäpöytäkirjan (YK:n ampuma-asepöytäkirja) 10 artiklan täytäntöönpanosta ja ampuma-aseiden, niiden osien ja komponenttien sekä ampumatarvikkeiden vientiluvasta ja tuonti- ja kauttakuljetusmenettelyistä liitteessä I lueteltujen, unionista tai sen ulkopuolelta peräisin olevien ampumatarvikkeiden suora tai välillinen myynti, toimitus, siirto ja vienti Venäjällä oleville luonnollisille henkilöille tai oikeushenkilöille, yhteisöille tai elimille tai käytettäväksi Venäjällä. Asevientiasetuksen liitteessä I edellytetään, että patruunoiden komponentit eli hylsyt, nallit, ruuti, luodit ja ammukset, joita käytetään ampuma-aseessa, ovat luvanvaraisia jäsenvaltiossa.
Ehdotuksen mukaan patruunoiden komponentteja ei saa viedä Euroopan unionin tullialueen ulkopuolelle ilman vientilupaa. Kun patruunoiden komponenttien vienti tulee ehdotetun lain nojalla Suomessa luvanvaraiseksi, vienti tulee vientivalvonnan piiriin. Samalla niiden vienti EU:n pakotteiden kohteena olevaan valtioon tulee pakotteiden nojalla kielletyksi. Valiokunta katsoo, että ehdotetun lain avulla voidaan puuttua tehokkaasti pakotteiden kiertämiseen kolmansien maiden kautta.
Asevientiasetuksen 10 ja 11 artiklassa säädetään vientiluvan myöntämisessä ja epäämisessä huomioon otettavista seikoista, jotka ovat samat kuin ampuma-aseiden viennissä. Näitä ovat muun ohella esimerkiksi kansalliset ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkökohdat ja se, että hakijalla on rikosrekisterimerkinnät esimerkiksi terrorismirikoksista ja ampumatarvikkeiden laittomasta kaupasta. Vientiluvan myöntämisestä päättää Poliisihallitus. Vientivalvontaviranomaisena toimii Tulli.
Käsiteltävänä olevalla esityksellä on yhtymäkohta hallituksen esitykseen HE 202/2024 vp laiksi rikoslain 1 luvun 11 §:n ja 46 luvun muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi. Eduskunta on hyväksynyt 14.3.2025 hallituksen esitykseen sisältyneet lakiehdotukset (EV 18/2025 vp—HE 202/2024 vp). Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 215 artiklan nojalla annettujen pakoteasetusten ja Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 29 artiklan nojalla annettujen pakotepäätösten kansallisen täytäntöönpanolain rikkominen on lakien voimaan tultua rangaistavaa rikoslain 46 luvun 3 a — 3 d §:n nojalla pakoterikoksina. Tästä seuraa, että myös patruunoiden komponenttien luvaton vienti pakotteen vastaisesti tulee rangaistavaksi pakoterikoksina, jos eduskunta hyväksyy nyt ehdotetun lainsäädännön.
Käsiteltävänä olevaan esitykseen sisältyvässä 3. lakiehdotuksessa ehdotetaan säädettäväksi, että patruunoiden komponenttien vienti ilman lupaa on rangaistavaa säännöstelyrikoksena ehdotetun rikoslain 46 luvun 1 §:n 1 momentin 10 kohdan nojalla. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan ehdotettu uusi lainkohta voisi tulla sovellettavaksi edellä mainittujen pakoterikossäännösten voimaan tultua käytännössä lähinnä sellaiseen luvattomaan vientiin, jossa ei ole kysymys pakotteiden rikkomisesta. Jos yksittäistapauksessa samaan tekoon soveltuu useampi rangaistussäännös, kuten säännöstelyrikosta ja pakoterikosta koskeva, noudatetaan lain soveltamisessa yleisiä lainkonkurrenssioppeja.
Hallintovaliokunta kiinnittää huomiota siihen, että lainsäädäntökokonaisuus muodostuu lain soveltajan näkökulmasta varsin monimutkaiseksi, kun ehdotettua sääntelyä on luettava rinnakkain Euroopan unionin pakotteita koskevien säädösten ja asevientiasetuksen kanssa. Valiokunta tähdentää selvyyden vuoksi, että patruunat eivät kuulu 1. lakiehdotuksen soveltamisalaan. Patruunoiden vientiin sovelletaan asevientiasetusta. Ehdotetulla lailla ei myöskään ole vaikutusta patruunoiden keräilyyn, koska lakia ei sovelleta patruunoihin.
Asevientiasetuksessa säädetään muun muassa vientiluvan eri tyypeistä (2 artiklan 14 kohta) sekä vientiluvan voimassaolosta (8 artiklan 1 kohta). Asevientiasetuksessa säädetään myös esimerkiksi siitä, milloin vientilupaa ei vaadita (9 artiklan 1a kohta). Asevientiasetuksen 9 artiklan nojalla metsästäjällä on jo nykyisin oikeus viedä 800 patruunaa ja urheiluampujalla 1200 patruunaa henkilökohtaisissa matkatavaroissaan, edellyttäen että he perustelevat matkan syyn toimivaltaiselle viranomaiselle. Käytännössä 1. lakiehdotus tarkoittaa sitä, että mikäli metsästäjällä tai urheiluampujalla olisi tarve viedä henkilökohtaisissa matkatavaroissaan myös patruunan komponentteja, hänen olisi haettava siihen lupa Poliisihallitukselta.
Ehdotetussa sääntelyssä on kyse siviilikäyttöisten patruunoiden komponenttien viennin luvanvaraisuudesta. Mainitun 1. lakiehdotuksen 1 §:n mukaan lakia ei sovelleta sellaisiin patruunoiden komponentteihin, jotka ovat puolustustarvikkeiden viennistä annetussa laissa (282/2012) tarkoitettuja puolustustarvikkeita. Niiden vienti edellyttää puolustustarvikkeiden viennistä annetun lain mukaista lupaa.
Sääntelykokonaisuuteen liittyen ampuma-aselakiin (1/1998) ehdotetaan eräitä teknisluonteisia muutoksia (2. lakiehdotus). Lakiehdotuksessa ehdotetaan lisäksi yksinomaan kansallisiin sääntelytarpeisiin perustuen täsmennettäväksi ampuma-aselain 99 §:ää poliisin hallussa olevien esineiden luovuttamisesta.
Hallituksen esityksestä ilmenevistä syistä ja saamansa selvityksen perusteella hallintovaliokunta ehdottaa 1. ja 2. lakiehdotusten hyväksymistä muuttamattomana ja 3. lakiehdotuksen hyväksymistä muutettuna siten, että se yhteensovitetaan eduskunnan 14.3.2025 hyväksymän rikoslain 1 luvun 11 §:n ja 46 luvun muuttamisesta annetun lain (EV 18/2025 vp — HE 202/2024 vp) kanssa.