Viimeksi julkaistu 19.3.2025 15.03

Valiokunnan mietintö StVM 7/2025 vp HE 194/2024 vp Sosiaali- ja terveysvaliokunta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain ja Eläketurvakeskuksesta annetun lain muuttamisesta

JOHDANTO

Vireilletulo

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain ja Eläketurvakeskuksesta annetun lain muuttamisesta (HE 194/2024 vp): Asia on saapunut sosiaali- ja terveysvaliokuntaan mietinnön antamista varten. 

Asiantuntijat

Valiokunta on kuullut: 

  • neuvotteleva virkamies Outi Aalto 
    sosiaali- ja terveysministeriö
  • johtava asiantuntija Mikko Määttä 
    Finanssivalvonta
  • yksikön päällikkö Minka Hauta-aho 
    Eläketurvakeskus
  • lakimies Ismo Heinström 
    Eläkesäätiöyhdistys - ESY ry
  • johtava juristi Piritta Poikonen 
    Finanssiala ry
  • lakiasiainjohtaja Jussi-Pekka Rantanen 
    Keva

Valiokunta on saanut kirjalliset lausunnot: 

  • Akava ry
  • Elinkeinoelämän keskusliitto EK ry
  • Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
  • STTK ry
  • Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry
  • Työeläkevakuuttajat TELA ry

Valiokunta on saanut ilmoituksen, ei huomautettavaa: 

  • Suomen Yrittäjät ry

HALLITUKSEN ESITYS

Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi työeläkevakuutusyhtiöistä annettua lakia ja Eläketurvakeskuksesta annettua lakia. 

Esityksen tavoitteena on ajantasaistaa ja lisätä työeläkevakuutusyhtiöiden hallinnon ja toimivan johdon pätevyys- ja kelpoisuusvaatimuksia ottaen huomioon vakuutusyhtiöitä koskevan sääntelyn kehitys ja toisaalta työeläkevakuutustoimintaa koskevat erityispiirteet. 

Työeläkevakuutusyhtiöistä annettuun lakiin lisättäisiin työeläkevakuutusyhtiön hallintoneuvoston jäsenelle vaatimus hyvämaineisuudesta ja hallintoneuvostolle kollegiaalinen vaatimus työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksesta. Hallituksen jäsenille lisättäisiin kollegiaalinen vaatimus muusta tehtävän hoitamisen vaatimasta ammatillisesta pätevyydestä ja kokemuksesta. Myös hallintoneuvostoa ja hallitusta koskevia erityisiä kelpoisuusvaatimuksia muutettaisiin koskien sidonnaisuutta. 

Esityksen mukaan työeläkevakuutusyhtiön hallituksen olisi määriteltävä yhtiön keskeiset toiminnot ja keskeisistä toiminnoista vastaavilta henkilöiltä edellytettäisiin sekä työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemusta että tehtävän vaatimaa ammatillista pätevyyttä ja kokemusta. Työeläkevakuutusyhtiöllä olisi oltava riittävät menettelyt ja kirjalliset toimintaperiaatteet yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten sekä keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden kelpoisuusvaatimusten täyttämisen varmistamisesta. Yhtiön hallituksen olisi vuosittain arvioitava hallintojärjestelmää, kirjallisia toimintaperiaatteita ja jatkuvuussuunnitelmaa ja pidettävä ne ajantasaisina. 

Lakia täsmennettäisiin myös siten, että työeläkevakuutusyhtiön tarkastusasioita käsittelevään valmisteluvaliokuntaan, sen tehtäviin ja jäseniin sovellettaisiin osakeyhtiölain tarkastusvaliokuntaa koskevia säännöksiä. 

Lisäksi Eläketurvakeskuksesta annettuun lakiin lisättäisiin säännös Eläketurvakeskuksen hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuusta. 

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.7.2025. Työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamista koskevan lain 9 b §:n 2 momentti ja 12 l § ehdotetaan tulemaan voimaan 1.1.2026. 

VALIOKUNNAN YLEISPERUSTELUT

Esityksen tavoitteena on tarkentaa ja täydentää lakisääteisen työeläketurvan toimeenpanosta huolehtivien työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa ja toimivaa johtoa koskevia pätevyys- ja kokemusvaatimuksia sekä yhtenäistää kelpoisuusvaatimuksia muihin vakuutusyhtiöihin sekä eläkesäätiöihin ja -kassoihin verrattuna. Lisäksi esityksessä ehdotetaan tehtäväksi teknisluonteisia sääntelyä selkeyttäviä muutoksia. 

Työeläkevakuutusyhtiöistä annettuun lakiin (354/1997) ehdotetaan lisättäväksi työeläkevakuutusyhtiön hallintoneuvoston jäsenelle vaatimus hyvämaineisuudesta. Lisäksi hallintoneuvostolle ehdotetaan asetettavaksi kollegiaalinen vaatimus työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksesta. Työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksella tarkoitetaan esityksen mukaan osaamista ja ymmärrystä muun muassa työeläkejärjestelmän toiminnasta ja kilpailusta, toimialaa koskevasta keskeisestä sääntelystä ja viranomaismääräyksistä sekä työeläkevakuutusyhtiön hallinnosta. 

Työeläkevakuutusyhtiön hallituksen pätevyysvaatimuksia ehdotetaan muutettavaksi niin, että kollegiaalisena vaatimuksena hallituksessa tulee olla hyvän sijoitustoiminnan asiantuntemuksen lisäksi muuta hallituksen tehtävän hoitamisen vaatimaa ammatillista pätevyyttä ja kokemusta. Esityksen perustelujen mukaan muu tehtävän hoitamisen vaatima ammatillinen pätevyys ja kokemus voi liittyä esimerkiksi erilaiseen yhteiskunnalliseen osaamiseen, kokemukseen erilaisista työ- ja johtotehtävistä tai sidosryhmäsuhteista tai liikkeenjohdolliseen osaamiseen, jotka antavat kykyä ymmärtää työeläkevakuutustoimintaa osana sosiaalivakuutusta ja kyseisen yhtiön toimintaa osana työeläkejärjestelmää. 

Esityksessä ehdotetaan myös kevennettäväksi ja selkeytettäväksi sekä hallintoneuvoston että hallituksen sidonnaisuussääntelyä niin, että hallintoneuvoston puheenjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan sekä puolet muista jäsenistä on oltava henkilöitä, jotka eivät ole palvelussuhteessa tai toimitusjohtajana säännöksessä luetelluissa finanssialan yhtiöissä, yhteisöissä tai laitoksissa. Hallintoneuvoston ja hallituksen puheenjohtajat eivät myöskään saa olla näiden muiden finanssialan yhteisöjen hallintoelinten jäseniä. Muutoksen tavoitteena on edistää asianmukaisen pätevyyden ja osaamisen saamista työeläkevakuutusyhtiön hallintoon turvaten samalla työeläkevakuutusyhtiöiden toiminnan erillisyys ja itsenäisyys suhteessa muihin finanssialan toimijoihin. 

Esityksessä työeläkevakuutusyhtiölakiin ehdotetaan myös lisättäväksi uusi säännös keskeisistä toiminnoista, jonka mukaan työeläkevakuutusyhtiön hallituksen on jatkossa määriteltävä yhtiön keskeiset toiminnot, ja keskeisistä toiminnoista vastaavilta henkilöiltä edellytetään sekä työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemusta että tehtävän vaatimaa ammatillista pätevyyttä ja kokemusta. 

Esityksen mukaan työeläkevakuutusyhtiöllä on oltava riittävät menettelyt ja kirjalliset toimintaperiaatteet yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenten sekä keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden kelpoisuusvaatimusten täyttämisen varmistamiseksi. Yhtiön hallituksen on vuosittain arvioitava hallintojärjestelmää, kirjallisia toimintaperiaatteita ja jatkuvuussuunnitelmaa ja pidettävä ne ajantasaisina. 

Lisäksi Eläketurvakeskuksesta annettuun lakiin (397/2006) ehdotetaan lisättäväksi säännös Eläketurvakeskuksen hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuusta hänen hallituksen jäsenen tehtävässään Eläketurvakeskukselle tahallisesti tai tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta. Muutoksen tavoitteena on selkeyttää Eläketurvakeskuksen hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuta ja lisätä läpinäkyvyyttä sekä tuoda vahingonkorvausvastuun alaisuuteen myös tilanteet, joissa ei käytetä julkista valtaa. 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää esityksen tavoitteita perusteltuina ja kannattaa lakiehdotusten hyväksymistä. Valiokunta toteaa, että työeläkevakuutus on keskeinen osa sosiaalivakuutusta ja pitää tärkeänä, että työeläkevakuutusyhtiöiden johdon ja hallinnon pätevyysvaatimuksissa korostetaan vaatimusta työeläkevakuutustoiminnan ja työeläkelainsäädännön asiantuntemuksesta. Työeläkevakuutusyhtiöt hoitavat merkittävän osan kansalaisten eläketurvan varmistamisesta ja eläkkeiden rahoittamiseen varattujen eläkerahastojen hallinnoinnista, joten niiden toiminnan tulee olla avointa, läpinäkyvää ja vastuullista. 

Valiokunta ehdottaa jäljempänä yksityiskohtaisissa perusteluissa täsmennettäväksi 1. lakiehdotuksen hallintoneuvostoa koskevaa 9 b §:ää sekä hallitusta ja puheenjohtajaa koskevaa 9 e §:ää esityksen perusteluissa todetun mukaisesti niin, että hallintoneuvostolle asetetun työeläkevakuutustoiminnan asiantuntijatuntemuksen sekä hallituksen jäsenelle asetetun työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksen ja hallitukselle asetetun muun ammatillisen pätevyyden voi hankkia kohtuullisessa ajassa valinnan jälkeen. Lisäksi valiokunta ehdottaa täsmennyksiä 1. lakiehdotuksen yleisiä hallintovaatimuksia koskevaan 12 b §:ään koskien hallituksen toimintaperiaatteiden vahvistamista. 

Esityksessä ehdotetaan, että lait tulevat voimaan 1.7.2025. Työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain hallintoneuvoston pätevyysvaatimuksia koskeva 9 b §:n 2 momentti ja työeläkevakuutusyhtiön keskeisiä toimintoja koskeva 12 l § ehdotetaan kuitenkin tulemaan voimaan 1.1.2026. Valiokunnan asiantuntijakuulemisessa pidettiin tarkoituksenmukaisempana, että kaikki säännökset tulisivat voimaan 1.1.2026, jotta työeläkevakuutusyhtiöillä olisi riittävä siirtymäaika ottaa huomioon muutokset käytännön toiminnassaan. Valiokunta ehdottaa tämän vuoksi, että 1. lakiehdotuksen muutokset tulevat voimaan 1.1.2026.  

VALIOKUNNAN YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Laki työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

9 b §. Hallintoneuvosto.

Valiokunta ehdottaa pykälän 2 momenttia täydennettäväksi niin, että työeläketoiminnan asiantuntemuksen voi hankkia myös kohtuullisen ajan kuluttua valinnasta. Säännöksen perustelujen mukaan käytännössä useat hallintoneuvoston jäsenet ovat jo nykyisin voineet käydä kattavan perehdytyskoulutuksen tehtävään valitsemisen jälkeen. Näin ollen ehdotettu täsmennys vastaa säännöksen perusteluja. Lisäksi vastaava mahdollisuus on lakiehdotuksen 12 l §:n 1 momentin mukaan työeläkevakuutusyhtiön keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden kohdalla. 

9 e §. Hallituksen jäsenet ja puheenjohtaja.

Valiokunta ehdottaa pykälän 2 momenttia täydennettäväksi niin, että hyvän työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksen ja muun tehtävän vaatiman ammatillisen pätevyyden voi hankkia valinnan jälkeen kohtuullisessa ajassa. Säännöksen perustelujen mukaan tietty kokemus on oltava tehtävässä aloittamisesta alkaen, mutta puuttuvan osaamisen voi hankkia koulutuksella myös hallituksen jäseneksi valitsemisen jälkeen. Ennakkoperehdyttäminen ei perustelujen mukaan ole aina mahdollista ennen tehtävän vastaanottamista. Näin ollen ehdotettu muutos vastaa säännöksen perusteluja. Lisäksi vastaava mahdollisuus on lakiehdotuksen 12 l §:n 1 momentin mukaan työeläkevakuutusyhtiön keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden kohdalla. 

12 b §. Yleiset hallintovaatimukset.

Valiokunta ehdottaa pykälän 2 momenttia muutettavaksi siten, että työeläkevakuutusyhtiön hallitus ei vahvista toimintaperiaatteita itsensä osalta, vaan hallintoneuvosto hyväksyy kirjalliset toimintaperiaatteet hallituksen jäsenten kelpoisuusvaatimusten täyttämisen varmistamisesta. Vastaavasti valiokunta ehdottaa täsmennettäväksi pykälän 3 momenttia niin, että yhtiön hallituksen vastuulla on seurata vuosittain hallituksen vastuulla olevia kirjallisia toimintaperiaatteita ja pidettävä ne ajantasaisena, mutta hallintoneuvoston on pidettävä hallitusta koskevat toimintaperiaatteet ajantasaisina. 

Voimaantulosäännös.

Riittävän toimeenpanoajan varmistamiseksi valiokunta ehdottaa, että laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2026.  

VALIOKUNNAN PÄÄTÖSEHDOTUS

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätösehdotus:

Eduskunta hyväksyy muuttamattomana hallituksen esitykseen HE 194/2024 vp sisältyvän 2. lakiehdotuksen. Eduskunta hyväksyy muutettuna hallituksen esitykseen HE 194/2024 vp sisältyvän 1. lakiehdotuksen. (Valiokunnan muutosehdotukset) 

Valiokunnan muutosehdotukset

1. Laki työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 
muutetaan työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain (354/1997) 9 e §:n 2 momentti, 10 §:n 3 momentti sekä 12, 12 b ja 12 j §, sellaisina kuin ne ovat 9 e §:n 2 momentti ja 12 b § laissa 1046/2014, 10 §:n 3 momentti laissa 1125/2006, 12 § laeissa 708/2004, 1125/2006, 524/2008 ja 629/2014 sekä 12 j § laissa 686/2019, ja  
lisätään 9 b §:ään, sellaisena kuin se on laeissa 524/2008, 947/2016 ja 686/2019, uusi 2 momentti, jolloin nykyinen 2—5 momentti siirtyvät 3—6 momentiksi, sekä lakiin uusi 12 l § seuraavasti:  
4 luku 
Yhtiön hallinto 
9 b § 
Hallintoneuvosto 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
Hallintoneuvoston jäsenen on oltava hyvämaineinen ja hallintoneuvostossa on oltava työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemusta. Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi Työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksen voi hankkia valinnan jälkeen kohtuullisessa ajassa. Muutosehdotus päättyy 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
9 e § 
Hallituksen jäsenet ja puheenjohtaja 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
Hallituksen jäsenen on oltava hyvämaineinen, ja hänellä on oltava hyvä työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemus. Hallituksessa on kokonaisuutena oltava myös hyvä sijoitustoiminnan asiantuntemus sekä muu sen tehtävän hoitamisen vaatima ammatillinen pätevyys ja kokemus. Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi Hyvän työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksen ja muun tehtävän vaatiman ammatillisen pätevyyden voi hankkia valinnan jälkeen kohtuullisessa ajassa. Muutosehdotus päättyy 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
10 § 
Hallituksen toiminnasta 
 Muuttamaton osa säädöstekstistä on jätetty pois 
Hallitus valitsee valmisteluvaliokunnat ainakin käsittelemiään nimitys-, palkkio- ja tarkastusasioita varten. Tarkastusasioita käsittelevään valmisteluvaliokuntaan, sen tehtäviin ja jäseniin sovelletaan, mitä tarkastusvaliokunnasta säädetään osakeyhtiölain 6 luvun 16 a §:ssä, 16 b §:n 2 momentissa ja 16 c—16 f §:ssä, lukuun ottamatta 16 a §:n 1 momentin 3 kohtaa. 
12 § 
Johdon erityiset kelpoisuusvaatimukset 
Hallituksen tai hallintoneuvoston jäsenenä tai toimitusjohtajana ei voi olla oikeushenkilö eikä alaikäinen tai se, jolle on määrätty edunvalvoja, jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu tai joka on konkurssissa. Liiketoimintakiellon vaikutuksesta kelpoisuuteen säädetään liiketoimintakiellosta annetussa laissa (1059/1985). 
Vähintään puolella hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenistä ja toimitusjohtajalla on oltava asuinpaikka Euroopan talousalueella, jollei Finanssivalvonta myönnä tästä poikkeusta. Poikkeus voidaan myöntää, jos se ei vaaranna yhtiön tehokasta valvontaa eikä yhtiön hoitamista terveiden ja varovaisten liikeperiaatteiden mukaisesti. 
Hallintoneuvoston ja hallituksen puheenjohtajan sekä puolet muista hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä on oltava henkilöitä, jotka eivät ole seuraavien yhteisöjen palveluksessa tai toimitusjohtajana: 
1) vakuutusyhtiö tai vakuutusomistusyhteisö, 
2) luotto- tai rahoituslaitos tai luotto- tai rahoituslaitoksessa määräämisvaltaa käyttävän luottolaitostoiminnasta annetun lain 1 luvun 15 §:ssä tarkoitettu omistusyhteisö, 
3) rahastoyhtiö, yhteissijoitusyritys tai ulkomainen ETA-rahastoyhtiö, 
4) vaihtoehtorahastojen hoitaja, ETA-vaihtoehtorahastojen hoitaja tai kolmannen maan vaihtoehtorahastojen hoitaja, 
5) 1—4 kohdissa tarkoitettujen yhteisöjen kanssa samaan konserniin tai rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta annetussa laissa (699/2004) tarkoitettuun ryhmittymään kuuluva yhteisö. 
Samasta yrityksestä, konsernista tai rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta annetussa laissa tarkoitetusta ryhmittymästä saa kuitenkin olla palvelussuhteessa tai toimitusjohtajana olevia tai niiden hallintoneuvoston tai hallituksen jäseninä olevia enintään yksi kolmasosa hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä. 
Hallintoneuvoston puheenjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja ei saa olla 3 momentissa tarkoitetun yhteisön hallintoneuvoston tai hallituksen jäsen. 
Hallintoneuvoston tai hallituksen jäsen taikka toimitusjohtaja ei saa olla toisen työeläkevakuutusyhtiön hallintoneuvoston tai hallituksen jäsen tai Kevan toimitusjohtaja, valtuutettu tai hallituksen jäsen. 
Toimitusjohtajaan sovelletaan 3 momentissa säädettyä kelpoisuusvaatimusta. Toimitusjohtaja ei saa toimia 3 momentissa tarkoitetun yhteisön tilintarkastajana. 
12 b § 
Yleiset hallintovaatimukset  
Työeläkevakuutusyhtiöllä on oltava yhtiön toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävä ja toimiva hallintojärjestelmä, jossa vastuualueet on määritelty ja jaettu ja joka tekee mahdolliseksi terveiden ja varovaisten liikeperiaatteiden noudattamisen toiminnassa sekä varmistaa tiedonkulun yhtiössä. Työeläkevakuutusyhtiön on asianmukaisin toimin varmistettava toimintansa jatkuvuus ja säännöllisyys kaikissa tilanteissa ja tätä varten yhtiöllä on oltava hallituksen hyväksymä jatkuvuussuunnitelma. 
Työeläkevakuutusyhtiöllä on oltava riittävät menettelyt ja hallituksen hyväksymät kirjalliset toimintaperiaatteet yhtiön toimitusjohtajan ja Valiokunta ehdottaa sisältöä poistettavaksi hallituksen jäsenten sekä Poistoehdotus päättyy keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden kelpoisuusvaatimusten täyttämisen varmistamisesta, sisäisestä valvonnasta, riskienhallintajärjestelmästä, sisäisen tarkastuksen järjestämisestä, palkitsemisesta ja toimintojen ulkoistamisen järjestämisestä. Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi Lisäksi työeläkevakuutusyhtiöllä on oltava riittävät menettelyt ja hallintoneuvoston hyväksymät kirjalliset toimintaperiaatteet hallituksen jäsenten kelpoisuusvaatimusten täyttämisen varmistamisesta. Muutosehdotus päättyy 
Yhtiön hallituksen on vuosittain arvioitava hallintojärjestelmää, Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi hallituksen vastuulla olevia Muutosehdotus päättyy kirjallisia toimintaperiaatteita ja jatkuvuussuunnitelmaa sekä pidettävä ne ajantasaisina. Valiokunta ehdottaa sisältöä muutettavaksi Hallintoneuvoston on pidettävä hallitusta koskevat toimintaperiaatteet ajantasaisina. Muutosehdotus päättyy 
12 j § 
Finanssivalvonnan määräyksenantovaltuus 
Finanssivalvonta voi antaa tarkempia määräyksiä: 
1) sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä; 
2) sisäpiiri-ilmoituksen sisällöstä ja tekotavasta; 
3) työeläkevakuutusyhtiön sisäpiirirekisterin sisällöstä ja tietojen merkintätavasta; 
4) 9 g ja 12 l §:ssä tarkoitetuista ilmoituksista. 
12 l § 
Keskeiset toiminnot 
Työeläkevakuutusyhtiön hallituksen on määriteltävä yhtiön keskeiset toiminnot. Keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden on oltava hyvämaineisia, ja heillä on oltava hyvä työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemus sekä tehtävän vaatima ammatillinen pätevyys ja kokemus. Hyvän työeläkevakuutustoiminnan asiantuntemuksen ja tehtävän vaatiman ammatillisen pätevyyden voi hankkia valinnan jälkeen kohtuullisessa ajassa. 
Mitä 12 §:n 1 momentissa säädetään, sovelletaan myös keskeisistä toiminnoista vastaaviin henkilöihin. 
Työeläkevakuutusyhtiön on tehtävä ilmoitus keskeisistä toiminnoista vastaavien henkilöiden muutoksista viipymättä Finanssivalvonnalle. Ilmoituksessa on esitettävä selvitys siitä, miten henkilö täyttää 1 ja 2 momentin mukaiset vaatimukset. 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20  . 
Valiokunta ehdottaa sisältöä poistettavaksi Sen 9 b §:n 2 momentti ja 12 l § tulevat voimaan kuitenkin vasta 1 päivänä tammikuuta 2026. Poistoehdotus päättyy 
 Lakiehdotus päättyy 

2. Laki Eläketurvakeskuksesta annetun lain muuttamisesta 

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 
lisätään Eläketurvakeskuksesta annettuun lakiin (397/2006) siitä lailla 1111/2007 kumotun 12 §:n tilalle uusi 12 § seuraavasti:  
12 § 
Hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuu 
Hallituksen jäsen on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän tehtävässään on toimimalla tämän lain tai tämän lain nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen vastaisesti tai muutoin tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttanut Eläketurvakeskukselle. 
Vahingonkorvauksen sovittelusta sekä korvausvastuun jakautumisesta kahden tai useamman korvausvelvollisen kesken säädetään vahingonkorvauslain (412/1974) 2 ja 6 luvussa. 
 Voimaantulopykälä tai –säännös alkaa 
Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20  . 
 Lakiehdotus päättyy 
Helsingissä 19.3.2025 

Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa

varapuheenjohtaja 
Mia Laiho kok 
 
jäsen 
Kim Berg sd 
 
jäsen 
Maaret Castrén kok 
 
jäsen 
Bella Forsgrén vihr 
 
jäsen 
Hanna-Leena Mattila kesk 
 
jäsen 
Ville Merinen sd (osittain) 
 
jäsen 
Ilmari Nurminen sd 
 
jäsen 
Aino-Kaisa Pekonen vas 
 
jäsen 
Minna Reijonen ps 
 
jäsen 
Anne Rintamäki ps 
 
jäsen 
Päivi Räsänen kd 
 
jäsen 
Pia Sillanpää ps 
 
jäsen 
Oskari Valtola kok 
 
jäsen 
Henrik Wickström 
 
varajäsen 
Aki Lindén sd 
 

Valiokunnan sihteerinä on toiminut

valiokuntaneuvos 
Sanna Pekkarinen