Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tupakkalakia sen johdosta, että nikotiinipussien myynti on vapautunut lääkelakia koskevan tulkinnan muutoksen myötä. Tupakkalakiin ehdotetaan lisättäväksi savuttoman nikotiinituotteen määritelmä, joka kattaa nikotiinipussit ja niitä läheisesti muistuttavat tuotteet. Savuttomille nikotiinituotteille ehdotetaan säädettäväksi nikotiiniraja ja niistä kielletään tunnusomaiset tuoksut tai maut eräitä nimenomaisia makuja lukuun ottamatta. Muilta osin savuttomista nikotiinituotteista ehdotetaan säädettäväksi pitkälti vastaavalla tavalla kuin tupakkalaissa säädetään tupakkatuotteista ja nikotiininesteistä.
Ehdotettu lakiluonnos pohjautuu hallituksen esitykseen laiksi tupakkalain muuttamisesta (HE 38/2024 vp), joka annettiin eduskunnalle 18.4.2024. Eduskunta hyväksyi 9.10.2024 tupakkalain muutoksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön (StVM 8/2024 vp) mukaisena (eduskunnan vastaus EV 76/2024 vp). Lain hyväksymisen jälkeen nousi kuitenkin esiin, että nikotiinipussien makuja koskeva sääntely olisi saattanut suosia yhtä yksittäistä yritystä. Mainitussa hallituksen esityksessä ehdotettiin, että nikotiinipusseista ja muista savuttomista nikotiinituotteista olisi kielletty tunnusomaiset tuoksut ja maut lukuun ottamatta mentolin, mintun, teen, inkiväärin, rosmariinin ja puun makuja. Hallitus päätyi lokakuussa 2024 siihen, että kyseistä lakia ei esitetä Tasavallan Presidentin vahvistettavaksi, vaan lain valmistelu aloitetaan uudestaan reilun ja avoimen kilpailun sekä yrittäjien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.
Tasavallan Presidentti päätti 8.11.2024 jättää lain vahvistamatta, minkä jälkeen vahvistamatta jäänyt laki palautui eduskunnan käsiteltäväksi (VJL 1/2024 vp). Eduskunta hylkäsi lain 28.11.2024 ja hyväksyi kirjelmässään (EK 30/2024 vp) lausuman, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto valmistelee savuttomia nikotiinituotteita koskevan uuden hallituksen esityksen kiireellisesti siten, että valmistelussa otetaan huomioon ajantasaiset tiedot kyseisiä nikotiinituotteita koskevasta lähialueiden säädösvalmistelusta.
Nyt käsiteltävänä olevassa lakiluonnoksessa olennaisena muutoksena aiempaan lakiehdotukseen (HE 38/2024 vp) on se, että sallittuja savuttomien nikotiinituotteiden tunnusomaisia makuja olisivat ainoastaan minttu ja mentoli. Muutoin nyt käsittelyssä oleva hallituksen esitys vastaa keskeisiltä osiltaan hallituksen esitystä HE 38/2024 vp.
Valiokunta painottaa, että savuttomat nikotiinituotteet on tärkeä saattaa tupakkalain sääntelyn piiriin. Ehdotetun sääntelyn myötä jatkossa alle 18-vuotiaalle ei saa myydä tai hän ei saa pitää hallussaan tai tuoda maahan mitään tupakan vastikkeita (lakiehdotuksen 53, 62 ja 118 §). Valiokunta pitää erityisen tärkeänä, että ehdotetulla sääntelyllä pyritään ehkäisemään erityisesti nuorisokäyttöä ja tuetaan lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevien tahojen, kuten urheiluseurojen, päätöksentekoa alaikäisten nikotiiniriippuvuuden ehkäisemiseksi. Valiokunta pitää tärkeänä myös esityksen perusteluihin (s. 3) kirjattua tavoitetta ehkäistä harmaatuontia ja laitonta kauppaa sekä torjua järjestäytynyttä rikollisuutta ottamalla savuttomat nikotiinituotteet tupakkalain soveltamisalan piiriin.
Valiokunta viittaa aiempaa lakiehdotusta koskevaan mietintöönsä StVM 8/2024 vp ja pitää myös nyt ehdotettua lakia kannatettavana. Valiokunta ehdottaa, että lakiehdotus hyväksytään jäljempänä ehdotetuin muutoksin
Yleiset tupakointikiellot
Valiokunta pitää kannatettavana, että ehdotetun 74 §:n 3 momentin perusteella savuttomien nikotiinituotteiden käyttö kielletään päiväkotien ja esi- ja perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- ja ulkotiloissa sekä leikkikentillä. Valiokunnan näkemyksen mukaan ehdotus mahdollistaa nykyistä paremmin kaikkien tupakan vastikkeiden, kuten nikotiinipussien ja nuuskan sekä nikotiinia sisältävien ja sisältämättömien sähkösavukkeiden käyttöön puuttumisen oppilaitoksissa. Valiokunta myös korostaa kiellon merkitystä pyrkimyksessä suojata lapsia hengenvaarallisilta nikotiinimyrkytyksiltä, joita nikotiinipussien syömisestä voi aiheutua.
Eräissä asiantuntijalausunnoissa katsottiin, että savuttomien nikotiinituotteiden käyttökielto tulisi erityisesti nuorten käyttämien tilojen osalta säätää laajemmaksi kuin esityksessä on ehdotettu. Käyttökieltoja ehdotettiin esimerkiksi nuorisotilojen ja nuorten työpajatoimintaa tarjoavien tilojen ulkotiloihin sekä nuorison ja lasten käytössä olevien liikuntatilojen sisätiloihin. Valiokunta toteaa, että monet urheilu- ja harrastustilat on tarkoitettu kaikenikäisille, ei vain nuorille, jolloin rajaus nuorisokäytön perusteella voisi lainsäädännössä olla vaikeaa. Valiokunta pitää kuitenkin tärkeänä edistää yhteiskunnassa eri keinoin, ettei liikunta- ja harrastustiloissa käytetä tupakka- ja nikotiinituotteita. Valiokunta pitää myös huomionarvoisena, että liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustuskriteereihin on sisällytetty terveelliset elämäntavat, mukaan lukien päihteettömyys.
Pakkausmerkinnät
Valiokunta pitää tärkeänä, että savuttomien nikotiinituotteiden pakkausmerkinnät ovat käyttöä vähentäviä. Esityksessä ehdotetaan, että savuttoman nikotiinituotteen vähittäismyyntipakkauksessa on oltava muun muassa suomen- ja ruotsinkieliset terveysvaroitukset (39 a §). Lisäksi savuttomien nikotiinituotteiden ja niiden vähittäismyyntipakkausten ulkoasu ehdotetaan yhdenmukaistettavaksi (39 b §).
Esityksen perustelujen mukaan (s. 24) on tieteellistä näyttöä siitä, että tupakkatuotteiden kohdalla pakkausten yhdenmukaistaminen vähentää tuotteen houkuttelevuutta ja lisää varoitusmerkintöjen näkyvyyttä. Vaikutusten voidaan olettaa olevan tältä osin samankaltaiset myös nikotiinipussien kohdalla. Yhdenmukaistaminen on valiokunnan näkemyksen mukaan keskeinen keino vähentää nikotiinipussien ja muiden savuttomien nikotiinituotteiden houkuttelevuutta etenkin lapsille ja nuorille.
Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että kuvallisia terveysvaroituksia ei ehdotuksessa edellytetä savuttomiin nikotiinituotteisiin siten kuin voimassa olevassa sääntelyssä tupakkatuotedirektiivin (direktiivin 2001/37/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/40/EU) perusteella edellytetään poltettavaksi tarkoitetuille tupakkatuotteille, joita ovat esimerkiksi savukkeet ja kääretupakka. Valiokunta painottaa, että asiaa on tarpeen seurata ja tarvittaessa muutettava sääntelyä kuvallisten varoitusten edellyttämiseksi myös savuttomiin nikotiinituotteisiin.
Makujen rajoittaminen
Valiokunta pitää myönteisenä, että esityksessä on rajoitettu aiempaa esitystä (HE 38/2024 vp) tiukemmin savuttomissa nikotiinituotteissa sallittujen tunnusomaisten makujen määrää. Toisaalta mentolin ja mintun maut säilyvät esityksen mukaan tupakan maun lisäksi savuttomissa nikotiinituotteissa sallittuina (25 a §:n 1 momentin 2 kohta), vaikka nykyisen tupakkatuotedirektiivin myötä tunnusomaiset tuoksut ja maut, mukaan lukien mentoli ja minttu, kiellettiin tietyistä tupakkatuotteista ennen kaikkea siksi, että niiden oli todettu houkuttelevan etenkin nuoria.
Lähes kaikissa asiantuntijalausunnoissa katsottiin, että savuttomissa nikotiinituotteissa ei tulisi sallia mitään tunnusomaisia tuoksuja tai makuja, koska kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut voivat vedota alaikäisiin. Etenkään mentolia, joka lisää elimistön nikotiinipitoisuutta, ei asiantuntijakuulemisen mukaan tulisi sallia. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry kuitenkin lausui, että savuttomissa nikotiinituotteissa on välttämätöntä sallia ainakin mentolin ja mintun maut, mutta että esityksessä ehdotettu tiukka makusääntely ohjaa suomalaisia hankkimaan muilla tavoin maustettuja nikotiinipusseja ulkomailta.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä saadun selvityksen mukaan ehdotus savuttomien nikotiinituotteiden makujen rajoittamista koskevaksi sääntelyksi on syntynyt poliittisen tarkoituksenmukaisuusharkinnan tuloksena. Jos sallittujen makujen määrää rajoitettaisiin siitä, mitä esityksessä on ehdotettu, heikennettäisiin saadun selvityksen mukaan savuttomien nikotiinituotteiden houkuttelevuutta verrattuna nuuskaan. Jos taas sallittujen makujen määrää lisättäisiin siitä, mitä esityksessä on ehdotettu, lisättäisiin tuotteiden houkuttelevuutta etenkin lasten ja nuorten näkökulmasta.
Kuten esityksen perusteluissa (s. 15) on todettu, rajaamalla tunnusomaisia tuoksuja tai makuja koskeva poikkeus mentoliin ja minttuun kielletyiksi tulevat esimerkiksi makeat karkin, hedelmien ja marjojen maut, joita voidaan pitää erityisesti lapsille kohdennettuina. Merkittävä osa myynnissä olevista nikotiinipusseista on perustelujen mukaan sellaisia, että niiden makujen nimet viittaavat mentoliin ja minttuun. Myös Tanskassa on tarkoitus kieltää nikotiinipusseista tunnusomaiset tuoksut tai maut lukuun ottamatta mentolia. Vaikka myös mentoli ja minttu voivat kiinnostaa lapsia ja nuoria, niitä ei esityksen perustelujen (s. 37) mukaan voida pitää samalla tavalla nimenomaan lapsille ja nuorille suunnattuina makuina kuin esimerkiksi makeita karkki- ja hedelmämakuja eikä niiden arvioida erityisesti vetoavan nimenomaan alaikäisiin.
Esityksessä ehdotetusta tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kiellosta huolimatta savuttomat nikotiinituotteet saavat maistua lisäksi tupakalta (lain 2 §:n 25 kohta). Tältä osin ehdotettu sääntely on yhdenmukainen tiettyjä tupakkatuotteita sekä nikotiininesteitä koskevan sääntelyn kanssa. Valiokunnan asiantuntijakuulemisissa nostettiin esiin huoli siitä, että tupakan maku voi totuttaa nikotiinituotteiden käyttäjiä tupakkatuotteiden käyttöön. Sosiaali- ja terveysministeriöltä saadun selvityksen mukaan tiedossa ei ole tutkimuksia siitä, että esimerkiksi nikotiininesteissä nimenomaan tupakan maku kannustaisi käyttäjiä siirtymään tupakkatuotteiden käyttöön. Valiokunta korostaa tarvetta seurata tähän liittyen ajantasaista tutkimustietoa sekä sen perusteella arvioida sääntelynmuutostarpeita.
Nikotiiniraja
Esityksessä ehdotetaan, että savuttomissa nikotiinituotteissa saisi olla nikotiinia enintään 16,6 milligrammaa grammassa tuotetta (25 a §:n 1 momentin 1 kohta). Esitys ei sisällä kieltoa, jolla savuttomista nikotiinituotteista kiellettäisiin lisäaineet, jotka lisäävät nikotiinin imeytymistä. Ehdotus vastaa näiltä osin aiempaa esitystä (HE 38/2024 vp).
Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että esityksessä ehdotettu nikotiiniraja on huomattavan korkea. Kaikissa kansanterveyden näkökulmasta asiaa tarkastelevissa asiantuntijalausunnoissa pidettiin ehdotettua nikotiinirajaa liian korkeana. Nikotiini luokitellaan voimakasta riippuvuutta aiheuttavaksi myrkyksi, joka aiheuttaa moninaisia haittoja. Nikotiinin myrkyllisyys ja nikotiiniriippuvuuden aste ovat sitä suurempia mitä suurempi on käytetyssä tuotteessa oleva nikotiinin määrä ja pitoisuus. Jo pieninä annoksina nikotiini voi aiheuttaa myrkytysoireita ja suuremmat annokset ovat erityisen vaarallisia kehittyvässä elimistössä lapsille ja nuorille. MaRa ry kuitenkin lausui, että nikotiinirajan on oltava vähintään ehdotetun esityksessä mukainen, jotta nikotiinipussien matkustajatuonti ja harmaat markkinat eivät kasva.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä saadun selvityksen mukaan esityksessä ehdotettuun nikotiinirajaan on päädytty punnitsemalla esityksen tavoitteita: yhtäältä halutaan suojella kansanterveyttä, etenkin lasten ja nuorten terveyttä, toisaalta halutaan pitää nikotiinipussit riittävän houkuttelevana vaihtoehtona nuuskalle. Kun nikotiinia on alle 16,7 milligrammaa grammassa tuotetta, ns. CLP-asetuksen mukainen välittömän myrkyllisyyden raja-arvo ei ylity nikotiinin osalta. Tällöin vähittäismyyntipakkaukseen ei myöskään vaadita merkintää tuotteen välittömästä myrkyllisyydestä.
Valiokunta toteaa, että toistaiseksi Pohjoismaista vain Islannissa on säädetty nikotiinipussien nikotiinirajasta, joka on 20 milligrammaa nikotiinia grammassa tuotetta. Myöskään Virossa ylärajaa ei ole säädetty. Ruotsissa julkaistiin maaliskuussa 2024 mietintö, jossa ehdotetaan, että nikotiinia saisi olla enintään 12 milligrammaa grammassa tuotetta. Tanskassa puolestaan on ehdotettu, että nikotiinipusseissa saisi olla nikotiinia enintään 9 milligrammaa pussia kohden. Tanskassa aiotaan säätää nikotiinipussien nikotiinipitoisuudelle nikotiiniraja, joka vastaa savukkeiden nikotiinipitoisuutta. Norjassa ei ole nikotiinirajaa, mutta tuotteille on hyväksymismenettely. Norjassa ei saadun selvityksen mukaan kuitenkaan ole hyväksytty markkinoille lainkaan nikotiinipusseja, mutta Norjassa nuuskan myynti on laillista.
Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että eri maissa myytävien nikotiinituotteiden pitoisuudet voivat olla kuluttajalle vaikeasti hahmottuvia, kun osassa maista nikotiiniraja on grammakohtainen, toisissa taas pussikohtainen. Eri maiden nikotiinirajoja ei siten voida verrata suoraan keskenään. Hallituksen esityksessä ehdotetaan grammakohtaista rajaa, joka on 16,6 milligrammaa grammassa riippumatta siitä, kuinka paljon pussi painaa. Lisäksi myös pussikokoa rajoitetaan siten, että se ei saa painaa vähempää kuin 0,5 grammaa eikä enempää kuin 1 gramma. Maissa, joissa nikotiiniraja on pussikohtainen, pussin paino puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka vahvaa nikotiiniseos saa olla. Esimerkiksi Tanskassa pussin koosta riippuen tuotteen grammakohtainen nikotiinipitoisuus (milligrammaa grammassa) voi ylittää tai alittaa sen, mitä käsiteltävänä olevassa hallituksen esityksessä ehdotetaan. Sama koskee Ahvenanmaalla lausunnoilla ollutta lakiluonnosta, jossa nikotiinirajaksi ehdotettiin enintään 10 milligrammaa nikotiinia pussissa.
Pohjoismaiden hallitukset antoivat joulukuussa 2024 vastauksen kysymykseen E 21/2024 valkoisen nuuskan (eli käytännössä nikotiinipussien) nikotiinipitoisuudesta. Vastauksessa todetaan, että kaikille Pohjoismaille yhteinen nikotiinin raja-arvo voisi suojella lapsia ja nuoria ja pienentää lasten ja nuorten mahdollisuuksia ostaa valkoista nuuskaa toisesta Pohjoismaasta, jossa korkeampi nikotiinipitoisuus on sallittu, ja samalla helpottaa rajakauppaa. Toisaalta työssä vaalitaan saadun selvityksen mukaan kansanterveysalan kansallista itsemääräämisoikeutta. Pohjoismaiden hallitusten arvion mukaan ei ole ajankohtaista käynnistää pohjoismaista yhteistyötä yhteisen enimmäisnikotiinipitoisuuden saamiseksi tupakattomille nikotiinipusseille odotettaessa Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen raporttia, joka voi antaa lisätietoa tilanteesta Pohjoismaissa.
Valiokunta toteaa, että raportti on valmistunut maaliskuussa 2025. Raportissa korostetaan tarvetta yhtenäistää sääntelyä, mukaan lukien nikotiinipitoisuuksien rajoitukset, jotta voidaan suojella nuoria nikotiiniriippuvuuden kehittymiseltä ja helpottaa rajat ylittävän valvonnan toteuttamista. Raportin mukaan yhtenäiset säännökset voisivat myös estää tilanteita, joissa tuotteita hankitaan maista, joissa sääntely on löyhempää. Vaikka konkreettisia yhteispohjoismaisia päätöksiä ei ole vielä tehty, raportti toimii lähtökohtana keskustelulle ja mahdolliselle sääntelyn harmonisoinnille tulevaisuudessa.
Voimaantulo
Esityksessä ehdotetaan, että laki tulee voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun TRIS-direktiivin mukainen odotusaika on päättynyt. Odotusaika päättyi 27.2.2025. Valvira esittää kuitenkin lausunnossaan, että lain vahvistamisen ja voimaantulon väliin tulisi jättää kolmen kuukauden aika, koska uusien viranomaismenettelyjen luominen ja niiden vieminen osaksi sähköisiä järjestelmiä ja käytännön toimintaa edellyttää kohtuullista valmistautumisaikaa sekä viranomaisille että alan toimijoille. Koska lakiehdotuksen sisältö on ollut pääosin muuttumattomana jo syksystä 2024 lähtien (EV 76/2024 vp, StVM 8/2024 vp, HE 38/2024 vp), valtioneuvostossa tulee valiokunnan näkemyksen mukaan vielä arvioida mahdollisuudet saattaa laki voimaan Valviran esittämää nopeammin. Valiokunta yhtyy esityksen perusteluissa (s. 49) esitettyyn ja painottaa, että nykytilaan liittyy riskejä, jotka ovat uhka kansanterveydelle ja etenkin lasten ja nuorten terveydelle.
Seuranta ja jatkovalmistelu
Valiokunta pitää välttämättömänä, että valtioneuvosto seuraa ehdotetun sääntelyn toimivuutta erityisesti harmaantuonnin vähenemisen, kansanterveyden edistämisen, hyvinvointi- ja terveyserojen vähentämisen sekä nuorisokäytön ehkäisemisen näkökulmasta sekä ryhtyy tarvittaessa pikaisesti toimiin sääntelyn muuttamiseksi (Valiokunnan lausumaehdotus 1). Suomen sääntelyä tulee seurata myös suhteessa muiden Pohjoismaiden sekä muiden lähialueiden sääntelyyn. Valiokunta painottaa, että valtioneuvoston tulee aktiivisesti edistää kaikille Pohjoismaille sekä muille lähialueille yhteistä mahdollisimman alhaista savuttomien nikotiinituotteiden nikotiinipitoisuutta sekä yhtenäistä sääntelyä, jolla edistetään kansanterveyttä. Valiokunta korostaa, että erityisesti, jos Pohjoismaissa tai Suomen lähialueilla säädetään Suomea alhaisemmista nikotiinipitoisuuksista tai tiukemmista makuaine- tai lisäainerajoituksista, tulee myös Suomen sääntelyä tältä osin pikaisesti yhdenmukaistaa kyseisen sääntelyn kanssa (Valiokunnan lausumaehdotus 2).
Valiokunta painottaa, että jatkovalmistelussa on edistettävä toimia, jotka vähentävät tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä. Valiokunnan asiantuntijakuulemisten perusteella tupakkalain ikärajan nostaminen toimisi tehokkaana toimena nuorten aikuisten nikotiinituotteiden käytön aloittamisen vähentämiseksi. Viitaten myös valiokunnan aiempiin lausuntoihin (StVM 8/2024 vp, s. 6—7 sekä StVM 2/2022 vp, s. 4—5) valiokunta pitää tärkeänä, että tupakkalain jatkovalmistelussa lain ikärajan nostamista 18 vuodesta 20 vuoteen arvioidaan ja tupakkalain jatkovalmistelu toteutetaan myös tältä osin edistämään kansanterveyttä ja käytön vähentämistä. Valiokunta painottaa vahvasti päihteettömyyden vaatimusta myös tupakka- ja nikotiinituotteiden osalta lasten ja nuorten urheilu- ja vapaa-ajan toiminnassa. (Valiokunnan lausumaehdotus 3)
Lopuksi valiokunta toteaa pitävänsä myönteisenä pääministeri Orpon hallituksen puoliväliriihessä tekemää päätöstä nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden veron kiristämisestä. Jo alkuvuodesta 2024 nikotiinituotteet on otettu tupakkaverotuksen piiriin. Tupakka- ja nikotiiniverotuksen kiristyksen odotetaan hillitsevän erityisesti nuorilla tuotteiden kysyntää.