Yleistä
Hallituksen esityksessä ehdotetaan kumottavaksi Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä annettu laki (242/2022), jäljempänä Työkanava-laki. Tähän liittyen myös työttömyysturvalakia ja työvoimapalveluiden järjestämisestä annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi.
Työkanava Oy on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle kuuluva valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö. Yhtiön tehtävänä on edistää osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä ja tukea osatyökykyisten siirtymistä edelleen avoimille työmarkkinoille. Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että Työkanava Oy:n toiminta lakkautetaan osana valtiontalouden säästötoimia.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on käsitellessään Työkanava-lakia koskenutta hallituksen esitystä (HE 198/2021 vp) pitänyt esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Valiokunta on kannattanut hallituksen esityksen tavoitteita, kuten osatyökykyisten työstä-työhön siirtymistä avoimille työmarkkinoille. Samalla valiokunta on kuitenkin korostanut, että on tärkeätä seurata tavoitteiden toteutumista käytännössä. (TyVM 1/2022 vp)
Työkanava Oy:n työllistämistoiminta ei ole käynnistynyt yhtiölle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää esitystä tästä syystä tarkoituksenmukaisena ja tarpeellisena, mutta korostaa korvaavien toimien tarvetta osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi. Valiokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä jäljempänä esitettävin muutoksin ja huomioin.
Yhtiön tavoitteet ja rahoitus
Hallituksen esityksessä kuvataan Työkanava Oy:n rahoitus ja tavoitteet. Yhtiön toiminnan kustannukset vuosilta 2022—2023 olivat yhteensä noin 1 364 000 euroa. Yhtiön arvion mukaan kustannukset vuonna 2024 olisivat noin 2 700 000 euroa.
Yhtiön lakkauttamisen johdosta valtion talousarviossa menot vähenisivät pysyvästi 5 000 000 eurolla vuodessa vuodesta 2025 alkaen. Yhtiölle aiemmin valtion talousarviossa myönnettyjä käyttämättä jääneitä määrärahoja on jo peruutettu (HE 54/2024 vp — EK 21/2024 vp).
Työkanavalle on alun perin myönnetty valtion talousarviossa peruspääomaa Suomen kestävän kasvun ohjelmasta (RRF) yhteensä 12 miljoonaa euroa, josta 10 miljoonaa euroa on osoitettu yhtiön käyttöön. Investoinnille on EU:n neuvoston täytäntöönpanopäätöksessä asetettu kolme tavoitetta. Näistä ensimmäinen oli lain voimaantulo, ja kaksi muuta ovat yhtiölle asetettuja määrällisiä työllistämistavoitteita.
Ensimmäinen määrällinen tavoite, 170 osatyökykyisen työllistäminen vuoden 2023 loppuun mennessä, jäi saavuttamatta. Yhtiöön oli työllistynyt vuoden 2023 loppuun mennessä yhteensä 17 henkilöä. Toisen työllistämistavoitteen saavuttaminen, 650 henkilöä vuoden 2025 loppuun mennessä, on arvioitu hallituksen esityksessä epätodennäköiseksi yhtiön työllistämistahti huomioon ottaen.
Hallituksen esityksen ja valiokunnan saaman asiantuntijaselvityksen mukaan Työkanava Oy:n saama 12 miljoonan euron EU-rahoitus (RRF) kohdennetaan toiseen investointikohteeseen. Rahoitus kohdennetaan työllisyyttä ja tuottavuutta edistäviin mielenterveyttä ja työkykyä tukeviin toimiin sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta toteaa Työkanava Oy:n työllistämistulosten jääneen vaatimattomiksi tavoitteisiin nähden. Kuten hallituksen esityksessä todetaan, yhtiön kustannusvaikuttavuus jää heikoksi, kun yhtiön tähänastisia toiminnan kustannuksia arvioidaan suhteessa työllistettyjen määrään. Edellä esitettyyn ja aiempaan Työkanava Oy:tä koskevaan mietintöönsä (TyVM 1/2022 vp) viitaten valiokunta toteaa, ettei yhtiö ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita, joten sen lakkauttaminen on perusteltua. Valiokunta pitää tärkeänä, että EU-rahoitusta ei ole menetetty vaan se on voitu kohdentaa uudelleen toimiin, joilla on mahdollista vaikuttaa myös osatyökykyisten työllistymiseen.
Osatyökykyisten työllistymisen edistäminen
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa ja -lausunnoissa on korostettu tarvetta toimille, joilla edistetään osatyökykyisten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä. Tarpeen on arvioitu kasvavan työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirron ja rahoitusmallin uudistamisen myötä.
Valiokunnan saamissa asiantuntijalausunnoissa tuodaan esiin käytössä olevia tukitoimia, joilla vaikeimmin työllistettävien työllistymistä avoimille työmarkkinoille on voitu edistää tuloksellisesti, kuten työpankki, IPS-työhönvalmennus ja laatukriteereihin perustuva työhönvalmennus. Toisaalta Työkanava Oy:n toiminnassa on ollut uudenlaisia, hyviksi koettuja elementtejä, kuten läsnäoleva ja riittävän pitkäkestoinen tuki työntekijälle ja kohdeyritykselle.
Valiokunnan saaman selvityksen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt työryhmän, jossa käsitellään työkykyyn ja osatyökykyisten työllisyyden edistämiseen liittyviä kysymyksiä. Työryhmä selvittää eurooppalaisia malleja haastavassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämisessä ja laatii kehittämisohjelman osatyökykyisten ja muiden erityisryhmien työllistämiseksi.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää työryhmää tarpeellisena ja odottaa konkreettisia ehdotuksia heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymisen edistämiseksi. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää tärkeänä, että työryhmä hyödyntää työssään Työkanava Oy:n toiminnassa saatua tietoa muun muassa olemassa olevien palveluiden kehittämistarpeista sekä yritysten tarvitsemasta tuesta osatyökykyisten henkilöiden palkkaamiseksi.