Arvoisa puhemies! Kuten tuossa edellä käydyssä debattikeskustelussa totesin, tämä esitys paikallisen sopimisen laajentamisesta on keskustan pitkäaikaisten tavoitteiden mukainen. Siksi keskusta tukee tätä esitystä. Emme ole jättäneet tähän vastalausetta, ja tulemme äänestämään tämän puolesta. Tämä on tärkeä askel oikeaan suuntaan — ei muuten mikään dramaattinen tai iso askel, ja olisi voitu mennä vähän pidemmällekin, kuten tässä edellä edustaja Piisinen totesi. Siellä on jätetty lausuma, jossa hallitukselle annetaan velvollisuus seurata tilannetta ja tehdä selvityksiä.
Itse olen kyllä hieman harmissani siitä, että meillä on paljon yrityksiä, joissa on aika pieni porukka, joka voisi aivan hyvin yhdessä sopia, ja nyt tämä ei ole mahdollista. Siinä on vedottu tietenkin tuohon ILO-sopimukseen, ja varmasti siellä on arkuutta ollut, että ei lähdetä riskeeraamaan. Minusta meillä on Suomessa välillä vähän liikaakin arkuutta, niin että jos sanotaan, että tämä on nyt kansainvälisen sopimuksen kanssa ongelmallinen, niin sitten halutaan turvallisesti varmistaa, ettei nyt vain tulisi mitään ristiriitaa, vaikka ehkä ne sopimuksen soveltamiskäytännöt ovat vuosikymmenten takaa. Minusta on tätä päivää, että työpaikoilla sovitaan paikallisesti, ja tämä esitys ja lainsäädäntö lähtevät kuitenkin siitä, että ne, jotka on työehtosopimuksessa sovittu paikallisen sopimisen välineiksi, ovat käytettävissä jatkossa kaikissa. Ei siis mitä tahansa voi sopia.
Jotta paikallinen sopiminen toimisi järkevästi, tarkoituksenmukaisella ja oikeudenmukaisella tavalla, pitää olla tietenkin aito sopiminen kyseessä, ei sanelu. Ei voi olla niin, että työnantaja sanelee, eikä näin muuten useimmissa tapauksissa olekaan, vaan useimmissa tapauksissa koetaan aidosti, että tämä on meidän yhteinen etu. Monesti ei ole kysymys pelkästään palkasta tai siihen rinnastettavista etuuksista, vaan saattaa olla kysymys, juuri kuten täällä keskustelussa tuli hyvin esille, vaikkapa työaikajärjestelyistä. On todella harmittavaa, jos työntekijät kokevat, että tässä nyt kärsitään, kun emme saa ottaa käyttöön näitä työehtosopimuksen joustoja.
Tietenkin toiselta puolelta sanotaan, että no, miksi ei sitten järjestäydytä, jotta saataisiin käyttöön. Minusta sen ei pitäisi olla niin, ja jopa epäilen, että jos tämäntyyppinen lainsäädäntö, joka edellyttäisi, että vain järjestäytyneillä työnantajilla on oikeudet paikalliseen sopimiseen, tulisi nyt arvioitavaksi perustuslakivaliokuntaan, niin suhtautuisin siihen kyllä aika kriittisesti, että onko se yhdistymisvapauden mukaista, että edellytetään tämmöistä järjestäytymistä, jotta saisit oikeuksia. Minusta on tärkeää, että kaikki yritykset ovat samalla viivalla, oletpa järjestäytynyt tai et. Jos kerran pelisäännöissä on sovittu, että on paikalliset sopimiset, niin sitten ne ovat käytettävissä kaikilla. Reilu peli, ja sen takia tämä esitys on minusta hyvä.
No, sitten täällä on nostettu esiin riskejä, erityisesti sosiaalidemokraattisesta ryhmästä. Minusta sekin on hyvä tunnistaa, että yksi riski, joka on ja pitää ottaa vakavasti, on se, onko työnantajapuolella tai työntekijäpuolella osaamista sopia, kummallakin. Ei monessa pienessä yrityksessä välttämättä ole riittävää työehtosopimusten osaamista, ei työntekijäpuolellakaan, eikä tunneta niitä sääntöjä ja rajoja, missä rajoissa voitaisiin sopia. Tämä vaatii kyllä tietenkin jatkossa seuraamista ja myös koulutusta ja neuvontaa. Minusta varmasti yksi hyvä peruste järjestäytyä monelle työntekijäpuolelle mutta työnantajapuolellekin on se, että sieltä saa sitä opastusta siihen, millä tavalla nämä saadaan käyttöön. Tämä on ihan aito kysymys ja toisaalta huolikin, mutta tämän ei pidä tulla esteeksi sille, ettemmekö voisi laajentaa paikallista sopimista, vaan tämä pitää hoitaa asianmukaisesti.
Sitten kun täällä on puhuttu siitä, että nyt annettaisiin jotenkin etulyöntiasema niille yrityksille, jotka toimivat väärin: ei näin, ei tietenkään. Meidän pitää lähteä siitä, että kaikkien pitää toimia oikein. Eihän tässä lainsäädännössä anneta mitään etuoikeuskaistaa väärin toimiville yrityksille tai yrittäjille, ei. Kaikkien pitää toimia pelisääntöjen mukaisesti, ei suosia ketään, ja kaikilta pitää vaatia samoja pelisääntöjä. Jos joku tulee muuten ulkomailta Suomeen töihin, tervetuloa, mutta samoilla pelisäännöillä pitää pelata kuin Suomessa pelataan. [Timo Heinonen: Juuri näin!] Samoilla pelisäännöillä pelataan. [Niina Malm: Milläs valvotaan?] — Ja valvonnan pitää olla kunnossa. — Tärkeintä on, että meidän viesti on yhteinen: tänne kun tullaan, pitää olla suomalaiset työelämän pelisäännöt, ja pitää olla kovat rangaistukset, jos et noudata niitä pelisääntöjä vaan mennään harmaalle alueelle tai rikolliseen toimintaan. Sitä ei tule sallia.
Haluan, arvoisa puhemies, päättää tämän puheenvuoroni siihen, että kun katson nyt tuota valiokunnan mietintöä, niin siellä on pari semmoista kohtaa, jotka kiinnittävät huomiota. Toinen on vähän tämän ponnen eli lausuman aika lailla pehmeys, mutta toinen, joka kiinnittää huomiota, on se, että minulle oli hieman yllätys — harmi, että täällä ei ole ketään vihreän eduskuntaryhmän edustajaa — että vihreät ovat nyt sitten vastustamassa paikallista sopimista. En tiedä, mistä on kysymys, onko kysymys kenties siitä, että heillähän oli muutama vaali sitten semmoinen vaalislogan, että ”näytä luontosi”, ja nyt he ehkä näyttävät luontonsa, kummalla puolella he ovat tässä. Se minua hieman ihmetyttää. Oli vähän toiveita, että siellä olisi ymmärrystä suomalaiseen yrityskenttään. [Timo Heinonen: Tämmöistä keskustaa lisää!]
Ensimmäinen varapuhemies Paula Risikko
:Kiitoksia. — Edustaja Kurvinen poissa. — Edustaja Rintamäki.