Arvoisa puhemies! Arvoisat kansanedustajat! Hyvää palmusunnuntaita ympäri maailmaa kaikille, jotka sitä juhlistavat.
Tämä esitys ravintoloiden sulun jatkamisesta on surullinen, mutta tarpeellinen. On myöskin todettava, että ymmärrän ravintoloitsijoiden ja yrittäjien murheen siinä, kun he kokevat, että heidän oma alansa suljetaan samanaikaisesti, kun kaupanalalla tehdään suuria alemainoksia ja kutsutaan ihmisiä kauppoihin ja kauppakeskuksiin ja tavallaan kieltäydytään käytännössä siirtämästä alea verkkoon tai siirtämästä koko alekautta vähän myöhemmäksi. Siinä kohtaa totta kai moni, jonka ravintola suljetaan tässä yhteydessä, kokee suurta epäoikeudenmukaisuutta. Tässä kohtaa solidaarisuus olisi ihan suotavaa.
Minulla on pointti, jonka minä koen olevan kaikkia meitä yhdistävä, ja toivonkin, että ne seuraavat jatkopuheenvuorot, jotka tähän liittyvät, mahdollisesti komppaisivat tätä, koska minä koen, että meidän koko puoluejärjestelmä ja koko markkinajärjestelmä osittain on syyllinen tähän, mistä aion seuraavaksi puhua, nimittäin siitä konkreettisesta syystä, minkä takia koemme, että joudumme tekemään vielä voimakkaampia sulkuja ja rajoituksia.
Nimittäin sen lisäksi, että osa ihmisistä, osa meistä, on itsekkäitä, menevät semmoisiin paikkoihin, minne ei ole pakko mennä, ja aiheuttavat sitä omalla toiminnallaan, mutta se toinen konkreettinen syy, joka on hyvin teknisluontoinen, on se, että hoitopaikkoja, tehohoitopaikkoja, me emme pysty järjestämään niin paljon kuin ehkä haluttaisiin. Meillä on siihen tarvittavat tilat, meillä on siihen tarvittavat tekniset laitteet, mutta meillä ei ole siihen tarvittavia ihmisiä. Ja se johtuu tästä kroonisesta, pitkään jatkuneesta ongelmasta, joka liittyy terveydenhoitoalan kroonisiin ongelmiin, joihin liittyy muun muassa se, että työolot ovat sillä alalla huonot.
Työn johtaminen ei ole kunnossa: missä lääkärit johtavat sairaanhoitajia, sairaanhoitajat kyllä kertovat meille, että olisi parasta, jos se työn johtaminen hoidettaisiin työnjohtajien, ammattilaisten, toimesta. Palkkaus on erittäin huono. Etenemissuunta hoitoalalla, terveydenhoitoalalla, ylipäänsä on heikko. Todennäköisesti ihmiset jaksaisivat paremmin, jos he pystyisivät omalla alallaan katsomaan tulevaisuuteen, he pystyisivät palkallaan tulemaan toimeen ja niin edelleen.
No, nyt hallitus on antanut kunnille mahdollisuuden palkita tämän kriisin aikana edes osittain ja rahallisesti hoitajia ja muita, jotka ovat niin sanotusti etulinjassa. Nyt on työnantajien vuoro. Työnantajien täytyy käyttää tämä koronalisä, minkä ovat saaneet, kunnissa ja sairaanhoitopiireissä ja ohjata se näille ihmisille... [Puhujan mikrofoni sulkeutuu]
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:Pieni hetki, edustaja al-Taee, nyt tapahtui jotakin, vaihtui toinen nimi, Kiljunen... [Hussein al-Taee: Tässä lukee vain puheaika.] — No, edustaja voi jatkaa, kaikki tietävät nyt, että näyttö ei ole ihan kohdallaan.
Nyt on mikki päällä. — Voisin sanoa, että me tarvitsemme — ja tästä on puhuttu muissakin piireissä täällä eduskunnan sisällä, valiokunnissa, ja siitä puhuttu myöskin tuolla Helsingissä eri paikoissa, myös muualla Suomessa — nyt on aika luoda yhteisesti tämmöinen 10 vuoden suunnitelma, jolla me katsomme tätä terveydenhoitoalaa ja koko tätä industria uusiksi. Parannetaan se palkkaus, parannetaan ne työolot ja parannetaan se mahdollisuus edetä omassa ammatissa. Ja nyt ennen sitä, ennen kuin mennään siihen suunnitelmaan, jonka yhteisesti sitten teemme ja joka on työmarkkinoiden, ensisijaisesti työmarkkinoiden vastuulla, meidän on myöskin rehellisesti puhuttava siitä, että niille ihmisille, jotka ovat olleet nyt etulinjassa laitoshuoltajista sinne hoitajiin ja lääkäreihin, maksettaisiin korvaus tässä ajassa tästä vaivasta, minkä he ovat nähneet.
Jos käykin niin, ennen kuin me korjaamme tämän hoitoalaan liittyvän ongelman, että tulee uusi epidemia, niin olemme taas tässä samassa tilanteessa: meillä ei vain riitä ihmisiä. Empaattisia ihmisiä olisi, mutta heillä eivät vain riitä voimat enää tehdä tätä työtä. Ja sen vuoksi, kun katsomme eteenpäin, meidän on katsottava myöskin sitä, miten me näiden ihmisten, jotka kaikkensa antavat, palkkausta, työoloja ja hyvinvointia voitaisiin parantaa.
Ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov
:Edustaja Kimmo Kiljunen.