Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Mitt emot Ständerhuset och framför Finlands Bank står en staty över det finska myntets fader Johan Vilhelm Snellman. Det stora monumentet har bevarats som en symbol för det finländska folkväldet genom svåra tider, vilket framgår av bombskadorna på skulpturens sockel.
Snellmans insatser till förmån för den finländska bildningen och för etableringen av ett modernt civilsamhälle nådde sin höjdpunkt i samband med förberedelserna av 1863 års ståndslantdag, eftersom han i praktiken planerade hela lantdagsprogrammet. Därtill genomförde Snellman i enlighet med Alexander II:s reformprogram en myntreform, som gav Finland en egen valuta, marken. 1863 års lantdag resulterade i att man lät uppföra nya vägar, kanaler, järnvägar och sjukhus samt skapade ett nationellt folkskoleväsende. Finska språket fick officiell status, kommunal självstyrelse uppstod och medborgarna kunde kommunicera med myndigheterna och få skolning på eget modersmål.