Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
I bilden Riddarhuset
År 1863 sammankallade Rysslands kejsare och Finlands storfurste Alexander II Finlands ståndslantdag efter en paus på 54 år. Landet var i behov av omfattande reformer och för detta krävdes lagstiftade skattemedel, som förutsatte ständernas godkännande. Den 18 september 1863 öppnade kejsaren denna lantdag i det kejserliga palatset i Helsingfors, som sedermera blev presidentens slott i det självständiga Finland.
Ständerna utgjordes av adeln, prästerskapet, borgerskapet och böndernas representanter. De sammanträdde alla var för sig i det ett år tidigare invigda Riddarhuset ritat av G.T Chiewitz. Lagberedningen sköttes dock i utskott i vilka satt representanter för alla ständer och eftersom svenska var det gemensamma mötesspråket behövdes regelbundet tolkning. Endast en liten del av alla representanter kunde nämligen landets bägge språk. Den viktigaste reformen vid denna lantdag var lagen om kommunal självstyrelse, som trädde i kraft 1865 och lade grunden för landets nuvarande kommundemokrati.