Senast publicerat 13-12-2024 15:39

Riksdagens svar RSv 179/2024 rd RP 165/2024 rd  Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om djurvälfärd och 12 § i lagen om utövning av veterinäryrket

Ärende

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om djurvälfärd och 12 § i lagen om utövning av veterinäryrket (RP 165/2024 rd). 

Beredning i utskott

Utskottets betänkande: Jord- och skogsbruksutskottet (JsUB 14/2024 rd). 

Beslut

Riksdagen har antagit följande lagar: 

Lag om ändring av lagen om djurvälfärd 

I enlighet med riksdagens beslut  
ändras i lagen om djurvälfärd (693/2023) 5 § 1 mom. 16 punkten samt 78 och 114 § och  
fogas till lagen en ny 118 a § som följer:  
5 § 
Definitioner 
I denna lag avses med 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
16) permanent djurutställning en permanent anläggning där enbart eller i huvudsak andra djur än sådana som tillhör vilda djurarter hålls för att förevisas för allmänheten eller där det förevisade antalet vilda djurarter eller djur som tillhör vilda djurarter är litet och djuren inte tillhör djurarter som är särskilt viktiga med avseende på naturskyddsvärdet, dock inte en husdjursgård,  
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
78 § 
Inspektion och provtagning 
Tillsynsmyndigheten har rätt att utföra inspektion, om det finns anledning att misstänka att ett djur hålls eller behandlas i strid med bestämmelserna om djurvälfärd. 
Även utan misstanke har tillsynsmyndigheten rätt att utföra inspektion 
1) vid djurparker, 
2) vid permanenta djurutställningar och husdjursgårdar, 
3) vid cirkusar, 
4) vid ambulerande djurutställningar, 
5) vid djurtävlingar, 
6) vid djurutställningar och på platser där djur annars förevisas för publik eller används i föreställningar eller uppvisningar, 
7) på platser där vilda djurarter föds upp i hägn i viltvårds- eller produktionssyfte, 
8) på platser där sällskaps- och hobbydjur hålls yrkesmässigt eller annars storskaligt på det sätt som avses i 60 §, 
9) på platser där vilda djur vårdas på det sätt som avses i 61 §, 
10) på platser där i 67 § avsedd verksamhet som anknyter till avlivning av djur bedrivs, 
11) på gränsövergångsställen, gränskontrollstationer, utförselställen och införselställen, 
12) i utrymmen avsedda för djur i slakterier, inrättningar för vilthantering och anläggningar som finns i anslutning till slakterierna eller inrättningarna samt i renslakterier och anläggningar som finns i anslutning till dem, 
13) på verksamhetsutövarens begäran, 
14) för att övervaka att djurhållningsförbud som meddelats med stöd av 17 kap. 23 § i strafflagen (39/1889) iakttas. 
Bestämmelser om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet som gäller inspektioner och provtagning finns i artiklarna 9—15 i kontrollförordningen. 
Livsmedelsverket får förordna att regionförvaltningsverket ska utföra en inspektion eller inspektioner för tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna om djurvälfärd eller för fullgörande av skyldigheter enligt ett internationellt avtal som är förpliktande för Finland eller då EU-lagstiftning förutsätter detta. Regionförvaltningsverket kan besluta om motsvarande inspektioner även i sin egen tillsyn eller förordna tjänsteveterinärer att utföra inspektioner. 
Den som utför en inspektion har rätt att få tillträde till de utrymmen som utförandet av inspektionen förutsätter och att avgiftsfritt ta de prov som behövs för tillsynen samt spela in ljud och bild. Denne har rätt att inspektera djuren, djurhållningsplatsen och andra utrymmen i anslutning till djurhållningen, föda, dryck, utrustning och redskap för djuret samt information och handlingar som gäller djurhållningen liksom övriga omständigheter av betydelse för tillsynen. 
I utrymmen som används för boende av permanent natur får inspektion och provtagning utföras endast om det är nödvändigt för utredande av de omständigheter som inspektionen gäller och det finns anledning att misstänka att de bestämmelser om djurvälfärd som gäller behandling, skötsel eller djurhållningsplatser på ett väsentligt eller allvarligt sätt har överträtts eller överträds på ett sätt som är straffbart enligt lag. Inspektion får utföras endast av en myndighet. 
15 kap. 
Särskilda bestämmelser 
114 § 
Avgifter som ska tas ut 
Avgifter för offentlig kontroll som statliga myndigheter utfört med stöd av denna lag tas ut i enlighet med de grunder som föreskrivs i kontrollförordningen och lagen om grunderna för avgifter till staten.  
Regionförvaltningsverket bestämmer avgifterna för den tillsyn över efterlevnaden av Europeiska unionens lagstiftning och denna lag som utövas av kommunalveterinären och för kommunalveterinärens övriga prestationer och tar ut avgifterna till staten. Bestämmelser om storleken på avgifterna för kommunalveterinärens prestationer utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet med iakttagande av vad som i lagen om grunderna för avgifter till staten föreskrivs om allmänna principer och andra grunder för statliga myndigheters avgiftsbelagda prestationer och avgifternas storlek. Bestämmelser om det förfarande som ska iakttas vid faktureringen av kommunalveterinärens prestationer utfärdas också genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.  
Avgifter för offentlig kontroll som den tjänsteinnehavare som utövar tillsyn över hälsoskyddet i kommunen utfört med stöd av denna lag tas ut i enlighet med de grunder som föreskrivs i kontrollförordningen. Kommunen tar ut avgift enligt en av kommunen godkänd taxa för den tillsyn över efterlevnaden av bestämmelserna om djurvälfärd som utövas av den tjänsteinnehavare som utövar tillsyn över hälsoskyddet i kommunen. Kommunen ska bestämma avgifterna så att deras storlek högst motsvarar kostnaderna för åtgärden, om inte något annat följer av kontrollförordningen. 
Bestämmelser om myndighetens skyldighet att ta ut avgift för extra tillsynsåtgärder för bristande efterlevnad av bestämmelserna finns i artikel 79.2 c i kontrollförordningen. Tillsynsmyndigheten tar också ut en avgift för tillsynsåtgärder som gäller brister eller missförhållanden som konstaterats i verksamhet som avses i 50, 57, 58, 60 och 61 § i denna lag samt en avgift för tillsynsåtgärder som gäller annan djurhållning, om det vid tillsynen över annan djurhållning konstateras att ett förläggande eller ett förbud inte har iakttagits. 
118 a § 
Skadestånd 
Bestämmelser om skadeståndsansvaret vid skada som orsakats vid tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna om djurvälfärd finns i skadeståndslagen. För skada som kommunalveterinären eller en tjänsteinnehavare som utövar tillsyn över hälsoskyddet i kommunen har orsakat vid tillsynen över efterlevnaden av bestämmelserna om djurvälfärd ansvarar dock staten i stället för kommunen. På staten tillämpas då vad som i 3 kap. i skadeståndslagen föreskrivs om kommunens skadeståndsansvar vid skada som orsakats av en kommunal tjänsteinnehavare och vad som i 4 kap. 3 § och 6 kap. 2 § i den lagen föreskrivs om den ansvarige enligt 3 kap. i den lagen.  
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20
 Slut på lagförslaget 

Lag om ändring av 12 § i lagen om utövning av veterinäryrket  

I enlighet med riksdagens beslut  
ändras i lagen om utövning av veterinäryrket (29/2000) 12 §, sådan den lyder i lag 694/2023, som följer:  
12 § 
Anmälnings- och upplysningsskyldighet 
Trots sekretessbestämmelserna är en utövare av veterinäryrket skyldig att lämna sådana av Livsmedelsverket infordrade statistiska uppgifter om de sjukdomsfall han eller hon behandlat som föreskrivs i denna lag och som behövs för andra veterinärmedicinska myndighetsuppgifter samt lämna sådana av Livsmedelsverket eller regionförvaltningsverket infordrade utredningar och förklaringar som gäller sjukdomsfall eller annars har anknytning till utövningen av veterinäryrket och som är nödvändiga för ovannämnda myndighetsuppgifter. En legitimerad veterinär som utövar veterinäryrket är dessutom skyldig att underrätta Livsmedelsverket och regionförvaltningsverket om sin bostadsort och adress samt om förändringar i fråga om dem. 
Trots sekretessbestämmelserna är en utövare av veterinäryrket skyldig att till kommunalveterinären eller regionförvaltningsverket utan dröjsmål anmäla sådana uppgifter som han eller hon fått i sin yrkesutövning vilka är nödvändiga för förhindrande av spridningen av i lagen om djursjukdomar (76/2021) avsedda förtecknade djursjukdomar, nya sjukdomar, andra djursjukdomar som ska bekämpas och djursjukdomar som ska övervakas samt att göra anmälan om djur som han eller hon i sin yrkesutövning upptäcker eller misstänker att ha förts in i Finland i strid med de införselkrav som gäller bekämpningen av djursjukdomar. Om djurskyddsskäl kräver det, är den som utövar veterinäryrket trots sekretessbestämmelserna skyldig att till den tillsynsmyndighet som avses i lagen om djurvälfärd (693/2023) utan dröjsmål anmäla fall som han eller hon behandlar och anmäla iakttagelser som gjorts i samband med behandlingen i fråga om förvaringsutrymmen för djur samt lämna de upplysningar som är nödvändiga för att fallet ska kunna utredas. 
Trots sekretessbestämmelserna är en utövare av veterinäryrket skyldig att till den tillsynsmyndighet som avses i lagen om djurvälfärd utan dröjsmål anmäla sådana defekter och sjukdomar som utövaren diagnostiserat hos hundar och som begränsar djurets användning för avel samt på begäran av myndigheten lämna nödvändiga ytterligare uppgifter om saken. Anmälan ska göras genom att använda informationssystemet för djurregistret enligt lagen om identifiering och registrering av djur (1069/2021). 
Vad som föreskrivs i 3 mom. gäller också defekter och sjukdomar som begränsar användningen av katter för avel. 
De anmälda uppgifter som avses i 3 och 4 mom. är offentliga. I fråga om sekretessgrunderna för andra uppgifter som anmälts med stöd av denna paragraf tillämpas 24 § i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999). 
Närmare bestämmelser om de defekter och sjukdomar beträffande vilka anmälan enligt 3 och 4 mom. ska göras utfärdas genom förordning av statsrådet. Dessutom får närmare bestämmelser om det förfarande som ska iakttas när anmälas görs utfärdas genom förordning av statsrådet. 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den 20. Lagens 12 § 4 mom. träder dock i kraft vid en tidpunkt som bestäms genom förordning av statsrådet. Lagens 12 § 3 mom. tillämpas dock först från och med den 1 januari 2028.  
 Slut på lagförslaget 
Helsingfors 13.12.2024 

På riksdagens vägnar

talman   
generalsekreterare