Senast publicerat 23-10-2024 10:12

Riksdagens svar RSv 84/2024 rd RP 76/2024 rd  Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 och 7 kap. i bokföringslagen

Ärende

Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 1 och 7 kap. i bokföringslagen (RP 76/2024 rd). 

Beredning i utskott

Utskottets betänkande: Ekonomiutskottet (EkUB 12/2024 rd). 

Beslut

Riksdagen har antagit följande lag: 

Lag om ändring av 1 och 7 kap. i bokföringslagen 

I enlighet med riksdagens beslut 
ändras i bokföringslagen (1336/1997) 1 kap. 4 a—4 c och 6 a § samt 7 kap. 1 § 1 och 5 mom., 17 § 2 mom. och 20 § 3 mom., sådana de lyder, 1 kap. 4 a, 4 b och 6 a § i lag 1620/2015 och 4 c § i lagarna 1620/2015 och 1249/2023 samt 7 kap. 1 § 1 och 5 mom., 17 § 2 mom. och 20 § 3 mom. i lag 1249/2023, som följer: 
1 kap. 
Allmänna bestämmelser 
4 a § 
Små företag 
I denna lag avses med små företag bokföringsskyldiga för vilka högst ett av följande tre gränsvärden överskrids på bokslutsdagen för både den avslutade och den omedelbart föregående räkenskapsperioden: 
1) balansomslutning 7 500 000 euro, 
2) omsättning 15 000 000 euro, 
3) genomsnittligt antal anställda under räkenskapsperioden 50 personer. 
4 b § 
Mikroföretag 
I denna lag avses med mikroföretag bokföringsskyldiga för vilka högst ett av följande tre gränsvärden överskrids på bokslutsdagen för både den avslutade och den omedelbart föregående räkenskapsperioden: 
1) balansomslutning 450 000 euro, 
2) omsättning 900 000 euro, 
3) genomsnittligt antal anställda under räkenskapsperioden 10 personer. 
4 c § 
Stora företag och medelstora företag 
I denna lag avses med stora företag bokföringsskyldiga för vilka minst två av följande tre gränsvärden överskrids på bokslutsdagen för både den avslutade och den omedelbart föregående räkenskapsperioden: 
1) balansomslutning 25 000 000 euro, 
2) omsättning 50 000 000 euro, 
3) genomsnittligt antal anställda under räkenskapsperioden 250 personer. 
I denna lag avses med medelstora företag bokföringsskyldiga som inte är mikroföretag eller små företag och för vilka högst ett av gränsvärdena enligt 1 mom. överskrids för både den avslutade och den omedelbart föregående räkenskapsperioden.  
6 a § 
Små och stora koncerner 
I denna lag avses med 
1) små koncerner sådana koncerner där högst ett av de gränsvärden som anges i 4 a § överskrids, 
2) stora koncerner sådana koncerner där minst två av de gränsvärden som anges i 4 c § överskrids. 
Överskridande av gränsvärdena enligt 1 mom. bestäms utifrån det på moderföretagets bokslutsdag upprättade koncernbokslutet, där de elimineringar som avses i 6 kap. har gjorts. 
Trots 2 mom. kan överskridande av gränsvärdena baseras på koncernföretagens sammanräknade tal på moderföretagets bokslutsdag. De gränsvärden för balansomslutning och omsättning som anges i 4 a och 4 c § ska då höjas med 20 procent. 
7 kap. 
Hållbarhetsrapport 
1 § 
Tillämpningsområde 
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas på stora företag, på moderföretag i stora koncerner samt på börsnoterade små och medelstora företag. Ett moderföretag som upprättar en koncernhållbarhetsrapport är inte skyldigt att separat upprätta en hållbarhetsrapport om sin egen verksamhet. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas inte på Finnvera Abp eller på Fonden för industriellt samarbete Ab om inte något annat föreskrivs genom förordning av statsrådet. Bestämmelserna i detta kapitel tillämpas inte på sammanslutningar som ordnar lagstadgad utbildning och vars verksamhet inte bedrivs i vinstsyfte. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
17 § 
Möjlighet till undantag för dotterföretag 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Bestämmelserna i 1 mom. gäller även moderföretag som är etablerade utanför EES-området, förutsatt att informationen om det finländska dotterföretaget och dess dotterföretag inkluderas i koncernhållbarhetsrapporten för moderföretaget, som får offentliggöras som en handling som är separat från koncernens verksamhetsberättelse. Vid upprättandet av koncernhållbarhetsrapporten krävs dessutom iakttagande av 
1) hållbarhetsrapporteringsstandarderna, eller 
2) ett förfarande som motsvarar hållbarhetsrapporteringsstandarderna enligt artikel 23.4 tredje stycket i öppenhetsdirektivet. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
20 § 
Undantag med avseende på ett moderföretag som står under bestämmande inflytande 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
Undantaget enligt 1 mom. gäller även ett moderföretag som står under bestämmande inflytande av ett företag utanför EES-området, om koncernhållbarhetsrapporten upprättas i enlighet med hållbarhetsrapporteringsstandarderna eller på ett sätt som genom beslut av kommissionen enligt artikel 23.4 tredje stycket i öppenhetsdirektivet annars godkänts som likvärdigt med hållbarhetsrapporteringsstandarderna. Dessutom krävs det att 
1) moderföretaget offentliggör en hållbarhetsgranskningsberättelse som upprättats i enlighet med lagstiftningen i den stat där det företag som är etablerat utanför EES-området är beläget, 
2) den information som avses i artikel 8 i taxonomiförordningen om den verksamhet som moderföretaget bedriver presenteras i moderföretagets koncernhållbarhetsrapport. 
 En icke ändrad del av lagtexten har utelämnats 
 Paragraf eller bestämmelse om ikraftträdande börjar 
Denna lag träder i kraft den20. Lagen tillämpas på räkenskapsperioder som börjar den 1 januari 2025 och därefter. 
Lagen får tillämpas även på räkenskapsperioder som börjat före ikraftträdandet av denna lag, om räkenskapsperioden har börjat den 1 januari 2024 eller därefter. 
Ett finländskt dotterföretag på vilket artikel 19a eller 29a i redovisningsdirektivet tillämpas och vars moderföretag finns utanför EES-området får i enlighet med artikel 29a i redovisningsdirektivet och artikel 8 i taxonomiförordningen upprätta en koncernhållbarhetsrapport som innefattar alla andra inom EES-området verksamma dotterföretag till ett sådant moderföretag på vilka artikel 19a eller 29a i redovisningsdirektivet tillämpas. En förutsättning är att koncernhållbarhetsrapporten upprättas av ett dotterföretag vars omsättning inom EES-området var större än de övriga dotterföretagens under minst en av de fem föregående räkenskapsperioderna. Om dotterföretaget har bestämmande inflytande i den egna koncernen, betraktas som omsättning koncernens omsättning. Ett finländskt dotterföretag som iakttar förfarandet enligt detta moment ska registrera och offentliggöra sin koncernhållbarhetsrapport som avses i detta moment inom 12 månader från utgången av den räkenskapsperiod som avses i koncernhållbarhetsrapporten på det sätt som föreskrivs i 7 kap. 25 och 26 § i bokföringslagen. På finländska dotterföretag tillämpas dessutom vad som föreskrivs i artikel 48i i redovisningsdirektivet, om hållbarhetsuppgifter om dem inkluderas i en hållbarhetsrapport som upprättas med stöd av den sistnämnda artikeln av ett dotterföretag som är verksamt någon annanstans inom EES. Vad som föreskrivs i detta moment får tillämpas till och med den 6 januari 2030. 
 Slut på lagförslaget 
Helsingfors 22.10.2024 

På riksdagens vägnar

talman   
generalsekreterare