Förvaltningsutskottet har behandlat riksdagens uttalanden och ställningstaganden som grundar sig på förvaltningsutskottets betänkanden och som ingår i regeringens årsberättelse 2023.
Uttalanden som kan strykas
Utskottet anser att följande åtgärder i berättelsen som vidtagits med anledning av riksdagens uttalanden är tillräckliga och att uttalandena därför kan strykas:
Uttalanden och ställningstaganden som ska stå kvar
Utskottet anser att följande uttalanden och ställningstaganden av riksdagen fortfarande behövs och därför ska stå kvar i regeringens årsberättelse:
Förvaltningsutskottet betonar särskilt följande i fråga om de uttalanden och ställningstaganden som ska stå kvar i årsberättelsen.
I samband med regeringens årsberättelser har utskottet följt hur myndighetssamarbetet kring bedömning av hot mot liv eller hälsa och förhindrande av hotande gärningar framskrider och i synnerhet hur informationsutbytet mellan myndigheterna utvecklas. Förvaltningsutskottet har också i övrigt lyft fram vikten av ett fungerande informationsutbyte mellan myndigheterna.
Riksdagen har på grundval av utskottets betänkande om redogörelsen för den inre säkerheten (FvUB 19/2021 rd — SRR 4/2021 rd) godkänt ett ställningstagande där riksdagen förutsätter att regeringen gör en bedömning av bestämmelserna om utlämnande av uppgifter och utifrån bedömningen bereder en proposition om ändring av lagstiftningen så att myndigheterna inom social- och hälsovårdsministeriets och undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde åläggs att lämna polisen åtminstone de i övrigt sekretessbelagda uppgifter som är nödvändiga för att bedöma hot mot liv eller hälsa eller förhindra en hotande gärning (RSk 11/2022 rd). Enligt den redogörelse som utskottet fått har det tillsatts en arbetsgrupp för att utreda frågan. Gruppen tillsattes för perioden 22.5.2023–30.6.2024, men avsikten är att dess mandatperiod ska förlängas fram till 31.5.2026. Utskottet vill påskynda åtgärderna utifrån ställningstagandet.
Utskottet vill också påskynda andra lagberedningsprojekt som baserar sig på utskottets uttalanden och ställningstaganden och som syftar till att främja myndigheternas tillgång till och utbyte av information för att förebygga och utreda brott.
Riksdagen har i anslutning till ändringen av finansieringslagstiftningen i samband med reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet förutsatt att regeringen vidtar åtgärder för att trygga finansieringen av oljebekämpning till havs (RP 68/2022 rd — RSv 102/2022 rd, uttalande 1). Enligt uppgifter till utskottet kompenserar den nya miljöskadefonden inte för det finansieringsunderskott i moderniseringen av materielen för bekämpning av miljöskador som orsakas av att oljeskyddsfonden avskaffas. Utskottet påpekar att de nuvarande åtgärderna ännu inte är tillräckliga för att trygga finansieringen av bekämpningen av miljöskador till havs.
Uttalanden som saknas i årsberättelsen
Riksdagen har i samband med godkännandet av lagarna om utveckling av regionerna och genomförande av Europeiska unionens regional- och strukturpolitik samt finansiering av projekt inom regionutveckling och Europeiska unionens regional- och strukturpolitik och lagar som har samband med dem (RP 47/2021 rd — RSv 105/2021 rd) godkänt följande uttalande:
Riksdagen förutsätter att nivån på det tekniska stödet till landskapsförbunden och andra förmedlande organ tryggas och att genomförandet av den nya programperioden 2021–2027 för EU:s regional- och strukturpolitik inte får öka kommunernas nuvarande ekonomiska belastning.
Förvaltningsutskottet noterar att uttalandet inte ingår i regeringens årsberättelse 2023 och att det inte heller fanns med i årsberättelsen för 2022 (B 2/2023 rd). Utskottet har dock i samband med utfrågningen av sakkunniga fått en skriftlig redogörelse för de åtgärder som vidtagits med anledning av uttalandet. Utskottet konstaterar att uttalandet bör tas med i nästa årsberättelse.
Utskottet hänvisar till sitt utlåtande om årsberättelsen för 2022 (FvUU 11/2023 rd — B 2/2023 rd) och påpekar att utskottet inte hade gett tillstånd att stryka uttalandet som gäller stöd- och terapitjänster för problemspelare (RP 135/2019 rd — RSv 226/2021 rd, uttalande 2). Utskottet anser utifrån inkommen utredning att uttalandet bör återinföras i årsberättelsen.