Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Statsrådets redogörelse om genomförandet av FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling Agenda 2030 (SRR 7/2024 rd): Ärendet har remitterats till kommunikationsutskottet för utlåtande till framtidsutskottet.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
(1) Statsrådets redogörelse innehåller en heltäckande beskrivning av läget för Finlands del i fråga om genomförandet av FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling Agenda 2030. Enligt inkommen utredning bedömdes Finland år 2024 för fjärde gången i följd vara det bästa landet på att genomföra målen för hållbar utveckling, enligt FN:s årliga jämförelse av länder SDG Index. På ett globalt plan ser det däremot för närvarande ut som att endast omkring 17 procent av de uppställda målen med stor sannolikhet kommer att uppnås. Enligt utredningen följs det globala genomförandet av Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling årligen upp vid FN:s högnivåmöte för hållbar utveckling, där Finlands landsrapport presenteras nästa gång i juli 2025.
(2) Utskottet har hört sakkunniga i fråga om sitt eget ansvarsområde. Bland annat följande mål för hållbar utveckling hänför sig till utskottets ansvarsområde: mål 9 (Bygga upp en motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation) och mål 11 (Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara). Enligt redogörelsen strävar man efter att främja mål 9 till exempel genom ett trafikinvesteringsprogram, enligt vilket man satsar på att utveckla trafikledsnätet, på att motverka ökningen av reparationsskulden och på att stärka spårtrafikens konkurrenskraft. Utnyttjande av dataekonomi och digitalisering anknyter också till målet och till denna del styr redogörelsen Finlands digitala kompass SRR 10/2022 rd digitaliseringsutvecklingen i Finland. Mål 11 ska främjas bland annat genom investeringar i byggande och reparation av trafikleder samt i utveckling av kollektivtrafiken. Detta mål stöds också av MBT-avtalsförfarandet för markanvändning, boende och trafik med de största stadsregionerna. Både mål 9 och 11 strävar man dessutom efter att främja genom en uppdatering av den 12-åriga trafiksystemplanen. I uppdateringen är planens mål funktionalitet, säkerhet och hållbarhet.
(3) Åtgärderna för att minska utsläppen från trafiken bidrar till att främja mål 13 (Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och deras konsekvenser). Dessutom främjar genomförandet av trafiksäkerhetsstrategin trafiksäkerheten och därmed uppnåendet av mål 3 (Garantera ett hälsosamt liv och uppmuntra välmående för alla åldrar).
(4) Enligt utredning till utskottet innehåller redogörelsen inga nya riktlinjer om behövliga åtgärder inom utskottets ansvarsområde. Utskottet anser att redogörelsen med avseende på kommunikationsministeriets förvaltningsområde lyfter fram Finlands viktigaste pågående och planerade åtgärder i anslutning till genomförandet av Agenda 2030. Utskottet har ingenting att anmärka mot redogörelsen och dess innehåll.
Kommunikationsutskottet föreslår
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var