Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 5 § i livsmedelslagen, 3 § i lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation och 3 § i lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter (RP 83/2024 rd): Ärendet har remitterats till jord- och skogsbruksutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
I propositionen föreslås ändringar i livsmedelslagen, lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation och lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter.
Systemet för namnskydd skyddar geografiska beteckningar och traditionella framställningsmetoder för vissa jordbruksprodukter, livsmedel och alkoholprodukter. Syftet med propositionen är att harmonisera den nationella lagstiftningen om namnskydd med Europeiska unionens ändrade lagstiftning.
Europeiska unionens lagstiftning om namnskydd baserat sig på produktsektorsspecifik reglering. Den har nu reviderats genom att man samlat alla bestämmelser om jordbruksprodukter och livsmedel i en enda rättsakt och samtidigt gjort förfarandebestämmelserna för olika produktsektorer enhetligare. I regel är det fråga om direkt tillämplig EU-lagstiftning. Bestämmelser om det nationella genomförandet av namnskyddssystemet finns för närvarande vad gäller vissa omständigheter som gäller ansökningsförfarande och tillsyn i lagen om en marknadsordning för jordbruksprodukter i fråga om produkter inom vinsektorn och i livsmedelslagen i fråga om övriga produkter. Det föreslås att bestämmelserna om lagarnas tillämpningsområde ändras så att de motsvarar Europeiska unionens harmoniserade lagstiftning på så sätt att genomförandet av namnskyddssystemet i fortsättningen till alla delar baserar sig på de gällande bestämmelserna i livsmedelslagen.
Den viktigaste innehållsmässiga ändringen i den reviderade unionslagstiftningen är en utvidgning av lagstiftningen om tillsyn över domännamn så att den i fortsättningen också gäller namnskyddade produkter. Av denna anledning föreslås det att lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation ändras så att dess bestämmelser om övervakning av domännamn omfattar också de namnskyddade produkterna.
Lagarna avses träda i kraft hösten 2024.
Syftet med propositionen är att harmonisera den nationella lagstiftningen om namnskydd med den ändrade EU-lagstiftningen, det vill säga i synnerhet namnskyddsförordningen, som trädde i kraft den 13 maj 2024. Systemet för namnskydd skyddar geografiska beteckningar och traditionella framställningsmetoder för vissa jordbruksprodukter, livsmedel och alkoholprodukter. Lagändringarna samordnar också lagstiftningen om namnskydd, eftersom bestämmelserna om namnskyddade produkter inom vinsektorn överförs till livsmedelslagen. Sammantaget anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker lagförslagen utan ändringar.
I sitt utlåtande om statsrådets utredning om en revidering av lagstiftningen om Europeiska unionens geografiska beteckningar (JsUU 23/2022 rd — U 43/2022 rd) menade utskottet att namnskyddssystemet är ett viktigt sätt att öka tillkomsten av värde i livsmedelskedjan och göra lokala och traditionella produkter kända. Exempel på finländska namnskyddade produkter är Lapin puikula, karelsk pirog, kalakukko och bastupalvad skinka. Enhetliga regler för namnskydd förtydligar saluföringen av produkter och förbättrar konsumentskyddet. Utskottet ser det som viktigt att finländska företag, också stora företag med brett produktutbud, uppmuntras att ansöka om EU-namnskydd för sina produkter och på så sätt förbättras möjligheterna att öka produkternas och företagens mervärde.
Jord- och skogsbruksutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var