Hallituksen muodostaminen

Prosessi hallituksen muodostamiseksi alkaa vaalien jälkeen. Hallitustunnusteluissa selvitetään, mitkä eduskuntaryhmät ja puolueet jatkavat varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Hallitusneuvotteluissa sovitaan hallitusohjelman sisällöstä ja tehdään päätökset hallitukseen osallistumista. Hallituksen hyväksyminen tapahtuu yhteistoiminnassa eduskunnan puhemiehen, tasavallan presidentin ja eduskunnan kanssa.

Hallitustunnustelut

Valtiopäivien avajaisten jälkeen suurimman eduskuntaryhmän edustaja tai nimeämä henkilö kutsuu muiden eduskuntaryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjästä. Suurin eduskuntaryhmä on edustajamäärältään suurin ryhmä. Jos kahdella tai useammalla ryhmällä on yhtä suuri edustajamäärä, ratkaisevaa on puolueiden eduskuntavaaleissa saama äänimäärä.

Vakiintuneen tavan mukaan suurimman puolueen johtaja aloittaa hallitustunnustelut lähettämällä kaikille eduskuntaryhmille ja puolueille kirjeen, jossa pyytää niiltä vastauksia ja suhtautumista esittämiinsä kysymyksiin.  

Eduskuntaryhmissä kysymykset käsitellään ja niihin vastataan kirjallisesti. Vastausten valmisteluun osallistuu kansanedustajien lisäksi myös muita puolueiden henkilöitä puoluesihteerin johdolla ja tarvittaessa kuultavana ryhmäkokouksissa käy myös ryhmälle tärkeitä asiantuntijoita. Kysymysten joukossa on tavallisesti myös tiedustelu, onko ryhmä valmis osallistumaan suurimman puolueen johdolla koottuun hallitukseen. Ryhmä voi vastata tiedusteluun kieltävästi, jolloin puoluetta ei enää harkita hallitukseen.

Vastausten ja ryhmien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen vetäjä kutsuu koolle kaikki eduskuntaryhmät informoidakseen mitkä eduskuntaryhmät ja puolueet siirtyvät hallitusneuvotteluihin. Sen jälkeen ne valitsevat hallitusneuvottelijat. 

​​​Hallitusneuvottelut​

Hallitusneuvottelut aloitetaan mukana olevien eduskuntaryhmien ja puolueiden hallitusneuvottelijoiksi valittujen kesken. Neuvotteluja johtaa hallitustunnustelija ja neuvotteluissa sovitaan hallitusohjelman sisällöstä, hallituksen kokoonpanosta sekä ministerien määrästä, ministerisalkuista ja työnjaosta ministeriöissä. Neuvotteluprosessit ovat erilaisia joka kerta, mutta tavoitteena on yhteisymmärrys hallitusohjelman sisällöstä. Mukana olevien puolueiden päätöksentekoelimet sekä eduskuntaryhmät päättävät omien sääntöjensä mukaisesti hallitukseen osallistumisesta.​

Hallitusneuvottelujen tulokset ja hallituksen hyväksyminen

​Neuvotteluiden päätyttyä ja yhteisen hallitusohjelman synnyttyä kutsuu suurimman eduskuntaryhmän edustaja, joka tavallisesti on väliaikaiseksi puhemieheksi valittu suurimman puolueen puheenjohtaja, kaikki eduskuntaryhmät koolle avoimeen tiedotustilaisuuteen ja kertoo mitkä puolueet muodostavat hallituksen. Tilaisuudessa kerrotaan myös pääministerin henkilöllisyys, joka tavallisesti, mutta ei välttämättä, on suurimman puolueen puheenjohtaja.

Tämän jälkeen eduskunnan puhemies antaa tiedonannon tasavallan presidentille neuvotteluissa saavutetusta yhteisymmärryksestä sekä pääministerin henkilöllisyydestä. Presidentti antaa saamansa tiedon mukaisen ilmoituksen pääministeriehdokkaasta ja toimittaa asiaa koskevan kirjelmän eduskuntaan.

Eduskunnassa ilmoitus pääministeriehdokkaasta ilmoitetaan saapuneeksi ja asia pannaan pöydälle seuraavaan täysistuntoon. Eduskunnan täysistunnossa järjestetään äänestys presidentin ilmoittamasta pääministeriehdokkaasta. Keskustelua ei sallita. Jos pääministeriehdokas saa enemmän kuin puolet annetuista äänistä, hänet on valittu pääministeriksi.

Usein jo samana päivänä presidentti nimittää eduskunnan valitseman henkilön pääministerin tehtävään. Samassa yhteydessä nimitetään muut ministerit pääministeriksi valitun henkilön tekemän ehdotuksen mukaisesti. Samalla presidentti myöntää eron edelliselle hallitukselle.

Seuraavana päivänä valtioneuvoston järjestäytymisistunnossa uudet ministerit vannovat virkavalan tai virkavakuutuksen. Samassa istunnossa valtioneuvosto antaa hallitusohjelman tiedonantona eduskunnalle ja tekee ilmoituksen ministereiden sidonnaisuuksista. Tiedonannon käsittely eduskunnassa päättyy äänestykseen hallituksen luottamuksesta. Kun enemmistö äänestää luottamuksen puolesta, Suomeen on syntynyt uusi hallitus.