Ryhmästä toiseen siirtymisiä on tapahtunut koko eduskuntahistorian ajan.
Kansanedustajat toimivat tavallisesti oman puolueensa eduskuntaryhmässä. Tämä käytäntö on ollut olemassa eduskunnan alkuajoista asti. Eduskuntaryhmien asema poliittisena toimijana tunnustettiin lainsäädännössä kuitenkin vasta vuoden 2000 perustuslaissa. Laki eduskuntaryhmistä
(979/2012) ei kuitenkaan velvoita kansanedustajaa kuulumaan eduskuntaryhmään.
Eduskuntaryhmien voimasuhteissa eli jäsenmäärissä vaalikauden aikana tapahtuneet muutokset ovat olleet niin ikään osa eduskunnan toimintaa sen alkuajoista lähtien. Joskus kyseessä on ollut yksittäisen edustajan ero tai erottaminen ryhmästä, mutta suurimmassa osassa kyse on useamman edustajan samanaikaisesta siirtymästä toiseen ryhmään. Eduskuntaryhmää kesken kauden vaihtaneet
Yksittäiset erot ja erottamiset
Ensimmäinen eduskuntaryhmää vaihtanut kansanedustaja oli Santeri Alkio, joka siirtyi nuorsuomalaisesta puolueesta maalaisliittoon vuonna 1907 oltuaan kansanedustajana alle neljä kuukautta. Alkio tosin toimi jo Nuorsuomalaisissa omassa ryhmittymässään. (Alkio, Santeri. Kansallisbiografia)
Yksittäisten kansanedustajien lähdöt ryhmästä olivat kuitenkin vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä harvinaisia. Kaiken kaikkiaan noin joka kolmannessa ryhmänvaihdossa kyse on yksittäisestä edustajasta, ja niistä noin puolessa edustaja on muodostanut oman ryhmän. Vastaavasti noin puolessa tapauksista kansanedustaja on siirtynyt saman vaalikauden aikana toiseen jo olemassa olevaan ryhmään. Joskus edustaja on ollut hetkellisesti eduskuntaryhmään kuulumaton tai muodostanut yhden hengen eduskuntaryhmän ennen siirtymistä toiseen ryhmään.
Siirtyminen ryhmästä toiseen on tapahtunut lähes poikkeuksetta aina vasemmisto–oikeisto -akselilla läheltä löytyvään ryhmään. Eräänlaisiksi poikkeuksiksi voi laskea Pirkko Aron, joka siirtyi liberaalisesta kansanpuolueesta sosialidemokraatteihin vuonna 1973, ja Merikukka Forsiuksen, joka siirtyi vihreistä kokoomukseen vuonna 2008. Harvinaislaatuisia ovat myös tapaukset, joissa edustajat ovat palanneet alkuperäiseen ryhmäänsä. Esimerkkeinä näistä voisi mainita Ritva Elomaan ja Arja Juvosen, jotka kaudella 2015–2018 palasivat perussuomalaisiin, sekä Markus Mustajärven, joka kyseisen kauden alussa palasi takaisin vasemmistoliiton eduskuntaryhmään. Myös sellaiset tapaukset ovat harvinaisia, joissa edustaja on saman kauden aikana vaihtanut ryhmää useaan otteeseen, kuten Kaj Turunen ja Maria Lohela kaudella 2015–2018.
Joukkosiirtymät
Enemmistö ryhmänvaihdoksista on tapahtunut, kun eduskuntaryhmä on hajonnut kahteen tai useampaan ryhmään. Viimeksi näin on käynyt kaudella 2015–2018, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi, ja valtaosa ryhmästä lähteneistä perusti Uusi vaihtoehto -nimisen ryhmän, jonka nimeksi muutettiin myöhemmin Sininen tulevaisuus. Edellinen yhtä suuri jakautuminen tapahtui 1970-luvulla, kun Suomen maaseudun puolueen eduskuntaryhmä hajosi.
Joukkosiirtymiä on tapahtunut myös silloin, kun kaksi puoluetta on sulautunut yhteen. Näin tapahtui esimerkiksi vuonna 1965, kun Suomen kansanpuolueen ja vapaamielisten liitto muodostivat liberaalisen kansanpuolueen.
Alla olevassa taulukossa ei ole kuitenkaan huomioitu tapauksia, joissa eduskuntaryhmä on vaihtanut nimensä puolueen nimenvaihdon yhteydessä, kuten silloin, kun maalaisliitosta tuli keskusta. Siinä ei ole myöskään tapauksia, joissa kyse on edeltäneen puolueen jatkajasta, esimerkiksi suomalaisen puolueen jatkamisesta kokoomuksena.
Itsenäisyyden alkuvuosina tapahtuneet eduskuntaryhmien nimenmuutokset eivät ole täysin yksiselitteisiä. Suomalaisen puolueen edustajista suurin osa siirtyi kokoomuksen eduskuntaryhmään, kun taas nuorsuomalaisen puolueen enemmistö siirtyi kansallisen edistyspuolueen eduskuntaryhmään. Taulukossa on ryhmää vaihtaneiksi nimetty vain ne edustajat, jotka eivät vaihtaneet ryhmäänsä enemmistön tavoin.
Eduskuntaryhmää kesken kauden vaihtaneet
Oheiseen taulukkoon on vaalikausittain listattu eduskuntaryhmää vaihtaneet kansanedustajat ja tiedot siitä, mistä ryhmästä mihin vaihdos on tapahtunut. Jos edustaja on saman kauden aikana vaihtanut ryhmää useammin kuin kerran, ryhmät on lueteltu aikajärjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. Taulukossa eivät näy väliaikaiset ryhmään kuulumattomuudet.