Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta tukee digitaalisia palveluita ja markkinoita koskevien EU:n säädösehdotusten tavoitteita

Julkaistu 2.6.2021 14.15
EU:n lippu läheltä



Eduskunta tukee digitaalisia palveluita ja markkinoita koskevien EU:n säädösehdotusten tavoitteita

Eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan EU:n digipalvelusäädöksen ja digitaalisia markkinoita koskevan säädöksen valmistelussa. Suuren valiokunnan lausuntoon jätettiin yksi eriävä mielipide.

Euroopan komission ehdotusten tavoitteena on tehdä verkkoympäristöstä kuluttajille ja yrityksille turvallisempi ja oikeudenmukaisempi. Toinen ehdotetuista asetuksista koskee digitaalisia palveluita ja toinen digitaalisia markkinoita. ​

Valtioneuvosto ja eduskunta tukevat ehdotusten tavoitteita, mutta esittävät jatkovalmistelua koskevia tarkennuksia ja huomioita.

Eduskunta käsitteli säädösehdotuksia valtioneuvoston kirjelmien U 2/2021 ja U 6/2021 pohjalta. Suuri valiokunta sai kirjelmistä lausunnot liikenne- ja viestintävaliokunnalta (U 2, U 6), lakivaliokunnalta (U 2), perustuslakivaliokunnalta (U 2) ja talousvaliokunnalta (U 6).

Suuri valiokunta pitää erikoisvaliokuntien arvioita Suomen neuvottelutavoitteista, neuvottelujen reunaehdoista ja ehdotusten keskeisistä kehittämistarpeista perusteltuina ja tuo lausunnossaan esille vain eräitä jatkovalmistelun kannalta keskeisiä näkökohtia.

Jatkovalmisteluissa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että säännökset ovat oikeasuhtaisia, yhdenvertaisia, syrjimättömiä, oikeuden- ja tarkoituksenmukaisia ja selkeitä. Valmistelussa on huomioitava myös oikeusturva ja yritysten liikesalaisuuksien suoja sekä taattava kuluttajansuojan korkea taso. Tarpeetonta hallinnollista taakkaa tulee välttää ja sääntelyn joustavuus varmistaa. Eurooppalaisen lainsäädäntöympäristön tulee tukea kilpailukykyisen ja innovatiivisen yritystoiminnan kehittymistä nopeasti muuttuvassa kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Suuri valiokunta kiinnittää valtioneuvoston erityistä huomiota digipalvelusäädöstä koskeviin perustuslakivaliokunnan valtiosääntöoikeudellisiin huomioihin.

Perustuslakivaliokunta yhtyy valtioneuvoston kantaan, että neuvotteluissa on huolehdittava siitä, että digipalveluasetuksen nojalla puuttuminen sananvapauteen rajoittuu vain välttämättömään siinä tavoiteltavan hyväksyttävän päämäärän saavuttamiseksi. Lisäksi valmistelussa on perustusvaliokunnan mielestä tärkeätä huolehtia siitä, että asetuksen nojalla puuttuminen demokratiaan ja kansalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksiin rajoittuu vain välttämättömään. Ainakin palveluntarjoajille mahdollisesti osoitettavista julkisista hallintotehtävistä, komissiolle ja kansallisille viranomaisille osoitettavien toimivaltuuksien täsmällisyydestä, hallinnollisista sanktioista ja ehdotetuista oikeusturvajärjestelyistä on valiokunnan käsityksen mukaan jatkovalmistelun aikana välttämätöntä saada nyt esitettyä täsmällisempää selvitystä.

Suuren valiokunnan lausunto SuVL 2/2021 ja eriävä mielipide

Erikoisvaliokuntien lausunnot suurelle valiokunnalle voi lukea asioiden U 2/2021 vp ja U 6/2021 vp käsittelytietosivujen kautta.

Komission ehdotukset ovat digitaalisten sisämarkkinoiden strategian toimeenpanoa

Digitaalisia palveluja koskevan säädöksen tavoitteena on edistää digitaalisten sisämarkkinoiden toimintaa ja erityisesti ns. välittäjäpalveluiden tarjontaa. Välittäjäpalveluilla tarkoitetaan erilaisten internetin toimijoiden palveluja, kuten esimerkiksi pilvipalveluita, verkkoalustoja ja sisällönjakoverkkoja.​

Digitaalisia markkinoita koskeva asetus kohdistuu noin 10–15 suurimpaan yritykseen, jotka tarjoavat EU:n alueella ydinalustapalveluita. Asetuksessa kuvattuja ydinalustapalveluita ovat esimerkiksi hakukoneet, käyttöjärjestelmät ja verkossa toimivat välityspalvelut.

Ehdotukset pohjautuvat komission digitaalisten sisämarkkinoiden strategian toimeenpanoon sekä politiikkatavoitteisiin, jotka komissio esitti helmikuussa 2020 antamassaan tiedonannossa "Euroopan digitaalista tulevaisuutta rakentamassa".

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat