Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Perustuslakivaliokunnan lausunto eräiden indeksitarkistusten tekemättä jättämisestä valmistui

Julkaistu 28.11.2023 16.35

Perustuslakivaliokunnan lausunto eräiden indeksitarkistusten tekemättä jättämisestä valmistui

Perustuslakivaliokunnan lausunto eräiden indeksitarkistusten tekemättä jättämisestä on valmistunut. Valiokunnan lausunnon mukaan lait voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Lausuntoon liittyy kaksi eriävää mielipidettä.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että eräitä etuuksia ja rahamääriä, jotka on sidottu kansaneläkeindeksiin tai elinkustannusindeksiin, ei tarkisteta siten kuin kansaneläkeindeksistä annetussa laissa säädetään tai elinkustannusindeksin muutosta vastaavasti vuosina 2024-2027. Ehdotus koskee muun muassa sairausvakuutuslain mukaista päivärahaetuuksien vähimmäismäärää, työttömyysturvalain mukaisen peruspäivärahan ja peruspäivärahan korotusosan määrää, lasten kotihoidon tuesta ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain mukaisia etuuksia, yleisestä asumistuesta ja eläkkeensaajan asumistuesta annettujen lakien mukaisia rahamääriä sekä opintotukilain mukaisen opintorahan, opintorahan huoltajakorotuksen ja oppimateriaalisän määrää.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ehdotettu sääntely on merkityksellistä ensisijaisesti perustuslain 19 §:n 2 momentin kannalta. Sen mukaan lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Momentissa on asetettu lainsäätäjälle velvoite taata jokaiselle perustoimeentuloturvaa tarvitsevalle subjektiivinen oikeus lailla säädettävään julkisen vallan järjestämään turvaan, joka on yhteydessä momentissa lueteltuihin sosiaalisiin riskitilanteisiin samoin kuin lailla kulloinkin annettaviin säännöksiin turvan saamisen edellytyksistä ja tarveharkinnasta sekä menettelymuodoista. Perustuslakivaliokunnan mukaan sosiaalisten oikeuksien mitoituksessa lainsäätäjälle asetetun toimintavelvoitteen luonteen mukaista on, että sosiaaliturvaa suunnataan ja kehitetään yhteiskunnan taloudellisten voimavarojen mukaisesti ja että kansantalouden ja julkisen talouden tila voidaan ottaa huomioon mitoitettaessa sellaisia etuuksia, jotka julkinen valta välittömästi rahoittaa.

Etuuksien jäädytyksen kokonaisvaikutukset tuensaajille saattavat perustuslakivaliokunnan mukaan olla tuntuviakin. Valiokunnan mukaan nyt ehdotettu indeksitarkistuksien tekemättä jättäminen ei kuitenkaan kokonaisuutena arvioiden heikennä niin olennaisesti perustuslain 19 §:n 2 momentissa tarkoitettua perustoimeentulon turvaa, että sääntely ei vastaisi perustuslain 19 §:n 2 momentin vaatimuksia. Valiokunnan aikaisemman käytännön valossa kynnys indeksijäädytysten pitämiselle säätämisjärjestykseen vaikuttavana seikkana on ollut varsin korkea.

Perustuslakivaliokunta kiinnittää lisäksi lausunnossaan valtioneuvoston huomiota eduskunnan käsiteltävinä olevien esitysten yhteisvaikutusten arviointien puutteisiin erityisesti niiden perus- ja ihmisoikeusvaikutuksien osalta. Valiokunta katsoo lausunnossaan, että valtioneuvoston on välttämätöntä seurata tarkasti esityksen vaikutuksia erityisesti perustuslain 19 §:ssä turvattujen oikeuksien kannalta ja ryhtyä tarvittaessa havaittujen ongelmien korjaamiseen.

Valiokunnan lausunto PeVL 15/2023 eduskunnan verkkopalvelussa

Aihealueet
Perustuslakivaliokunta; Valiokunnat