Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi mietintönsä Työkanava Oy:n perustamisesta

Julkaistu 4.3.2022 9.30
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kyltti

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi mietintönsä Työkanava Oy:n perustamisesta

​Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi mietintönsä Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä torstaina 3. maaliskuuta. Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että Suomen perustetaan uusi, valtion kokonaan omistama yhtiö (Työkanava Oy), jonka tarkoituksena on työllistää haastavassa työmarkkinatilanteessa olevia osatyökykyisiä.

Valiokunta puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä muutettuina. Valiokunta korostaa samalla, että on tärkeätä seurata tavoitteiden toteutumista käytännössä. Mietintöön sisältyy vastalause.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintö TyVM 1/2022 vp

Esityksen tavoitteena on tukea osatyökykyisten työstä-työhön siirtymistä edelleen avoimille työmarkkinoille. Ehdotus pohjautuu selvitykseen Ruotsin osatyökykyisiä työllistävästä Samhall-mallista. Esityksen tavoitteena on myös edistää vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaisesti. 

Esityksessä ehdotetaan, että viranomainen eli yksi työ- ja elinkeinotoimisto ohjaa keskitetysti osatyökykyisiä Työkanava Oy:n palvelukseen. Työ yhtiössä on osatyökykyisille viimesijainen vaihtoehto silloin, kun työllistyminen ei muutoin ole mahdollista. Yhtiön työllistettäväksi on tarkoitus osoittaa sellaisia osatyökykyisiä, joiden mahdollisuudet sopivan työn saamiseen ovat olennaisesti vähentyneet asianmukaisesti todetun sairauden tai vamman vuoksi. Edellytyksenä on myös, että henkilö on itse halukas työllistymään, mutta työllistyminen ei ole erilaisista tukitoimista huolimatta onnistunut tai muuten on ilmeistä, että tarjolla olevilla palveluilla kyetä merkittävästi lisäämään henkilön mahdollisuuksia työllistyä. 

Työntekijä palkataan esityksen mukaan suoraan yhtiön palvelukseen työsuhteeseen. Henkilön palkkaus ja muut työehdot määräytyvät työlainsäädännön ja sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti. Yhtiön asiakkaita voivat olla esimerkiksi yritykset ja muut yksityiset toimijat sekä julkisen sektorin virastot, liikelaitokset ja yhtiöt. Yhtiön tulee hakea työpaikkoja erilaisille osatyökykyisten ryhmille ja huomioida esimerkiksi ruotsinkieliset, viittomakieliset ja saamenkieliset työllistettävät.  

Aihealueet
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta; Valiokunnat