2.2
Medianvapausasetuksen pääasiallinen sisältö
Medianvapausasetus pitää sisällään kolme kokonaisuutta, jotka sisältävät toisistaan jokseenkin erillisiä säännöksiä ja velvoitteita. Asetuksen keskeiset velvoitteet koskevat toimituksellisen riippumattomuuden ja journalististen lähteiden suojelua (4 artikla), julkisten tiedotusvälineiden eli yleisradioyhtiöiden riippumatonta toimintaa (5 artikla), tiedotusvälineiden omistuksen läpinäkyvyyttä (6 artikla), mediamarkkinoiden keskittymien vaikutusten arviointia suhteessa tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen ja toimitukselliseen riippumattomuuteen (22–23 artiklat) sekä valtion mainontaan käytettävien varojen jakamista mediapalveluiden tarjoajille ja verkkoalustoille (25 artikla). Lisäksi asetus sisältää velvoitteita erittäin suurille verkkoalustoille siltä osin, kun kyseiset verkkoalustat käsittelevät mediapalveluiden tarjoajien sisältöä verkkoalustoillaan (18–19 artiklat). Asetuksella myös luodaan uusia sääntöjä koskien käyttäjien oikeutta muokata mediatarjontaa laitteissa ja rajapinnoissa (20 artikla) sekä yleisömittausjärjestelmien läpinäkyvyyttä (24 artikla).
Lisäksi asetuksessa säädetään uudesta riippumattomasta eurooppalaisesta mediapalvelulautakunnasta, joka koostuu kansallisten mediaviranomaisten tai -elinten edustajista ja jota avustaa komission sihteeristö. Lautakunta edistää EU:n medialainsäädännön tehokasta ja johdonmukaista soveltamista. Se korvaa audiovisuaalisten mediapalvelujen eurooppalaisten sääntelyviranomaisten ryhmän (ERGA), joka on perustettu AVMS-direktiivillä.
Medianvapausasetus on suoraan sovellettavaa oikeutta. Medianvapausasetuksessa on kuitenkin asetettu jäsenvaltioille eräitä velvollisuuksia täydentää sääntelyä. Ne liittyvät yleisradioyhtiöiden johtajien ja johtoelinten jäsenten valinta- ja irtisanomisperusteisiin sekä kriteereihin (5 artikla) ja mediamarkkinoilla tapahtuvien yrityskauppojen vaikutusten arviointien menettelysääntöihin (22 artikla). Asetuksessa on lisäksi tietyin osin jätetty liikkumavaraa kansallisen toimivaltaisen viranomaisen määrittämiseen (20 artikla, 22 artikla ja 25 artikla).
Tämän hallituksen esityksen ulkopuolelle on rajattu medianvapausasetuksen 5 artikla, joka koskee yksinomaan julkisen palvelun mediaa eli manner-Suomessa Yleisradio Oy:tä ja Ahvenanmaalla Ålands Radio & Tv ab:ta. Yleisradio Oy:tä koskevien muutosten täytäntöönpano valmistellaan liikenne- ja viestintäministeriössä erikseen, sillä säännösten toimeenpano aiheuttaa muutoksia lakiin Yleisradio Oy:stä (1380/1993, jäljempänä Yle-laki). Medianvapausasetuksen mukaiset muutokset Yle-lakiin on nähty tarkoituksenmukaiseksi tehdä samalla, kun Yle-lakiin tehdään muut kansalliset muutokset Yleisradio Oy:n julkisen palvelun tehtävää ja rahoitusta arvioineen parlamentaarisen työryhmän ehdottamalla tavalla. Parlamentaarisen työryhmän työ perustui pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan. Parlamentaarisen työryhmän mietintö julkaistiin 12.9.2024.
I luku; yleiset säännökset
Asetuksen 1 artiklassa säädetään asetuksen kohteesta ja soveltamisalasta. Artiklassa on listattu muita unionissa vahvistettuja säädöksiä, joihin asetus ei vaikuta. Näitä ovat muun muassa digipalveluasetus (EU) 2022/2065 ja poliittisen mainonnan avoimuudesta ja kohdentamisesta annettu asetus (EU) 2024/900. Artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltioilla on mahdollisuus hyväksyä yksityiskohtaisempaa tai tiukempaa sääntelyä koskien eräitä asetuksen kattamia sääntöjä edellyttäen, että kyseisillä säännöillä varmistetaan tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja toimituksellisen riippumattomuuden suojelun korkeampi taso unionin oikeuden mukaisesti. Näitä sääntöjä ovat mediapalveluiden tarjoajien oikeudet ja velvollisuudet (II luku), vaatimukset hyvin toimivia mediamarkkinoita koskeville toimenpiteille ja menettelyille (III luvun 5 jakso) ja valtionmainontaan ja tavara- ja palveluhankintoja koskeviin sopimuksiin tarkoitettujen julkisten varojen osoittaminen (25 artikla).
Asetuksen 2 artiklassa säädetään määritelmistä. Mediapalvelulla tarkoitetaan artiklan1 kohdan mukaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 56 ja 57 artiklan mukaista palvelua, kun palvelun tai siitä erotettavissa olevan osan pääasiallisena tarkoituksena on tarjota yleisölle millä tahansa tavalla ohjelmia tai lehtijulkaisuja tiedonvälitys, viihdytys- tai valistustarkoituksessa siten, että toimituksellinen vastuu niistä kuuluu mediapalvelujen tarjoajalle. Määritelmän ulkopuolelle jää verkkoalustoille ladattu käyttäjien tuottama sisältö, ellei kyseessä ole ammattitoiminta taloudellista tai muunlaista korvausta vastaan. Määritelmän ulkopuolelle jää lisäksi yksityinen viestinvaihto ja kaikki sellaiset palvelut, joiden pääasiallisena tarkoituksena ei ole tarjota ohjelmia tai lehtijulkaisuja, sekä tiedotus- tai myynninedistämismateriaalin jakelu.
Mediapalvelujen tarjoajalla tarkoitetaan artiklan 2 kohdan mukaan puolestaan luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jonka ammattitoimintana on mediapalvelujen tarjoaminen, jolla on toimituksellinen vastuu mediapalvelun sisällön valinnasta, ja joka päättää sisällön järjestämistavasta. Määritelmä kattaa myös vapaat toimittajat.
Verkkoalusta ja erittäin suuri verkkoalusta vastaavat digipalveluasetuksen 3 artiklan i kohdan (verkkoalusta) ja 33 artiklan 4 kohdan (erittäin suuri verkkoalusta) mukaisia määritelmiä. Digipalveluasetuksen mukaan erittäin suuret verkkoalustat ovat komission nimeämiä palveluita, joilla on yli 45 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää EU:n alueella. Komission
verkkosivuilla
on listaus nimetyistä erittäin suurista verkkoalustoista.
Velvoitteita, jotka koskevat käyttäjien oikeutta mukauttaa mediatarjontaa (20 artikla) sovelletaan puolestaan sellaisten laitteiden ja käyttöliittymien kehittäjiin ja valmistajiin, jotka mahdollistavat audiovisuaalisten mediapalveluiden käyttämisen. Käyttöliittymillä tarkoitetaan palvelua, joka ohjaa tai hallinnoi pääsyä ohjelmia tarjoaviin mediapalveluihin sekä niiden käyttöä ja jonka avulla käyttäjät voivat valita mediapalveluja tai sisältöjä. Asetuksen johdanto-osan perustelukappaleessa 57 on selvennetty, että laitteilla ja käyttöliittymillä tarkoitetaan esimerkiksi kaukosäätimiä ja käyttöliittymiä, jotka ohjailevat tai hallinnoivat pääsyä ohjelmia tarjoaviin mediapalveluihin.
Media-alan yrityskauppojen vaikutustenarviointia koskevia säännöksiä (22–23 artiklat) sovelletaan EY:n sulautuma-asetuksen ([EY] 139/2004) 3 artiklassa määriteltyihin keskittymiin, joiden osapuolena on vähintään yksi mediapalvelujen tarjoaja tai yksi mediasisältöön pääsyn tarjoava verkkoalusta. Kilpailulain (948/2011) esitöissä todetaan, että EU:n sulautuma-asetuksen keskittymän ja kilpailulain yrityskaupan käsitteet vastaavat toisiaan (HE 88/2010 vp, s. 68).
Yleisömittausta koskevat velvoitteet (24 artikla) kattavat mittausjärjestelmät, joiden avulla kerätään, tulkitaan tai muuten käsitellään mediapalvelujen käyttäjien tai verkkoalustojen sisällön käyttäjien lukumäärää ja ominaisuuksia koskevaa tietoa, jota hyödynnetään muun muassa mainonnan kohdentamiseen, hinnoitteluun, hankintoihin, myyntiin tai sisällön suunnitteluun.
Valtion mainontaa koskevia velvoitteita (25 artikla) sovelletaan asetuksen 2 artiklan 18 kohdan määritelmän mukaan kansallisiin tai valtiotasoa alempiin hallituksiin, sääntelyviranomaisiin tai –elimiin. Lisäksi määritelmä kattaa julkisomisteiset yhteisöt, jotka ovat kansallisen tai valtiotasoa alemman hallituksen suorassa tai välillisessä määräysvallassa. Asetuksen johdanto-osan perustelukappaleessa 13 on selvennetty, että hallituksen määräysvalta voi johtua oikeuksista, sopimuksista tai muista keinoista, jotka antavat mahdollisuuden käyttää ratkaisevaa vaikutusvaltaa yhteisössä. Määräysvallan osalta merkityksellisiä tekijöitä ovat erityisesti pääoman omistus, yhteisön kaikkien tai joidenkin varojen käyttöoikeus ja oikeudet tai sopimukset, joiden perusteella saadaan ratkaiseva vaikutusvalta yhteisön toimielinten kokoonpanossa, äänestyksissä tai päätöksissä.
Asetuksen 2 artiklan 18 kohdan mukaisen viranomaisen tai julkisen tahon määritelmän voidaan katsoa sisältävän valtion hallintoviranomaiset, valtion virastot ja laitokset, valtion liikelaitokset sekä valtion talouden ulkopuoliset rahastot. Lisäksi määritelmä kattaa asetuksen johdanto-osan perustelukappaleen 13 valossa ne valtionyhtiöt, joissa hallituksella on ratkaiseva määräysvalta. Sanamuodon perusteella määritelmä sisältäisi myös kaupungit ja kunnat mukaan lukien kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointiyhtymät sekä näiden tytäryhteisöt ja liikelaitokset. Soveltamisalaan kuuluisivat johdanto-osan perustelukappaleen 13 valossa myös ne kuntaomisteiset ja hyvinvointialueiden omistamat yhteisöt, joissa kunnalla, kunnilla, hyvinvointialueella tai hyvinvointialueilla on yhteisössä ratkaiseva määräysvalta. Kansallisesti kuntien omistamien yhteisöjen osalta velvoitteiden soveltamisalaan voidaan katsoa kuuluvan ne yhteisöt, joissa kunnalla on kuntalain 6 §:n ja hyvinvointialueella hyvinvointialueesta annetun lain 4 §:n mukainen määräysvalta. Velvoite koskisi myös edellä mainittujen yhteisessä määräysvallassa olevaa yhtiötä. Valtiokonttorin julkaisema raportti sisältää tiedot julkisen hallinnon organisaatioista Suomessa. Raportti on saatavilla sivustolta
https://www.tutkihallintoa.fi/julkisen-hallinnon-organisaatiot/
.
Soveltamisalan ulkopuolelle voidaan katsoa jäävän sellaiset julkisomisteiset organisaatiot, joille on lailla taattu autonomia hallitukseen nähden, ja jotka eivät näin ollen ole hallituksen suorassa tai välillisessä määräysvallassa. Soveltamisalan kansallisia rajauksia selostetaan tarkemmin jäljempänä 1. lakiehdotuksen 10 §:n säännöskohtaisissa perusteluissa.
Asetuksen 2 artiklan 19 kohdan määritelmän mukaan valtion mainonta käsitteenä kattaa maksulliset tai muuten vastikkeelliset viranomaisten ja julkisyhteisöjen mainosviestit, tiedonannot ja informaatiokampanjat mediapalveluissa tai verkkoalustoilla. Johdanto-osan kappaleen 13 mukaan valtion mainonnan määritelmän ulkopuolelle jäisivät kuitenkin viralliset ilmoitukset, jotka ovat perusteltuja yleiseen etuun liittyvän pakottavan syyn vuoksi, kuten viranomaisten tai julkisten elinten hätäviestit, joita tarvitaan esimerkiksi luonnonkatastrofien, terveyskriisien, onnettomuuksien tai muiden yksilöille haitallisten äkillisten vaaratilanteiden sattuessa. Päättynyttä hätätilannetta koskevat ilmoitukset, joita sijoitellaan, edistetään, julkaistaan tai levitetään maksua tai muuta vastiketta vastaan, olisi katsottava valtion mainonnaksi.
II luku; Mediapalveluiden tarjoajien ja mediapalveluiden vastaanottajien oikeudet ja velvollisuudet
Medianvapausasetuksen 3 artiklan mukaan jäsenmaiden tulee kunnioittaa kuluttajien oikeutta moniarvoiseen ja toimituksellisesti riippumattomaan mediasisältöön.
Asetuksen 4 artiklalla pyritään turvaamaan mediapalveluiden tarjoajien toimituksellinen vapaus ja riippumattomuus kieltämällä jäsenmaiden puuttuminen ja vaikuttamisyritykset mediapalveluiden tarjoajien toimituksellisiin käytäntöihin ja päätöksiin. Lisäksi artiklassa velvoitetaan jäsenmaat varmistamaan, että journalistisia lähteitä ja luottamuksellista viestintää suojellaan tehokkaasti.
Artiklan 3 kohdassa on lueteltu toimenpiteitä, joita jäsenmaat eivät saa kohdistaa mediapalveluiden tarjoajiin, sen toimitukselliseen henkilöstöön tai henkilöihin, joilla on ammatillinen suhde mediapalvelujen tarjoajaan tai sen toimitukselliseen henkilöstöön, lähdesuojan murtamiseksi. Artiklan soveltamisalaan kuuluvat lisäksi ne henkilöt, jotka ovat vakiintuneessa ja jatkuvassa läheisessä suhteessa mediapalveluiden tarjoajan tai sen toimituksellisen henkilöstön kanssa. Näiden läheisten osalta lisäksi edellytetään asetuksen perustelukappaleessa 20, että henkilöt asuvat mediapalvelun tarjoajan tai sen toimituksellisen henkilöstön jäsenen kanssa yhteisessä taloudessa.
Jäsenvaltiot eivät saa toteuttaa artiklan 3 kohdassa lueteltuja toimenpiteitä sellaisten tietojen saamiseksi, jotka liittyvät journalistisiin lähteisiin tai luottamukselliseen viestintään tai joiden perusteella journalistisia lähteitä tai luottamuksellista viestintää on mahdollista tunnistaa. Kiellettyjä toimenpiteitä ovat velvoittaminen paljastamaan edellä mainittuja tietoja ja pidättäminen, rankaiseminen sekä pysäyttäminen kyseisten tietojen saamiseksi. Jäsenvaltiot eivät saa myöskään valvoa mediapalveluiden tarjoajien, toimituksellisen henkilöstön ja henkilöiden, joilla on säännöllinen tai ammatillinen suhde mediapalvelujen tarjoajiin tai niiden toimitukselliseen henkilöstöön, yritys- ja yksityistiloja tai kohdistaa heihin etsintä- ja takavarikkotoimia kyseisten tietojen saamiseksi. Lisäksi jäsenmaat eivät saa käyttää teknisiä tarkkailuohjelmistoja kyseisten henkilöiden käyttämiin materiaaleihin, digitaalisiin laitteisiin, koneisiin tai välineisiin saadakseen tietoja, joiden perusteella journalistisia lähteitä tai luottamuksellista viestintää on mahdollista tunnistaa.
Artiklan 4 kohdassa on määritelty edellytykset, joiden täyttyessä jäsenmaat voivat poiketa edellä mainituista kielloista. Toimenpiteitä saa kohdan mukaan toteuttaa siinä tapauksessa, että toimenpiteestä säädetään unionin oikeudessa ja kansallisessa lainsäädännössä, toimenpide on unionin oikeuden mukainen ja tapauskohtaisesti perusteltu yleiseen etuun liittyvästä pakottavasta syystä sekä oikeasuhteinen. Lisäksi toimenpiteen tulee edellyttää oikeusviranomaisen tai riippumattoman ja puolueettoman päätöksentekoviranomaisen ennakkolupaa tai asianmukaisesti perustelluissa poikkeuksellisissa ja kiireellisissä tapauksissa kyseessä oleva viranomainen antaa luvan jälkikäteen ilman aiheetonta viivytystä. Asetuksen johdanto-osan perustelukappaleessa 21 on selvennetty, että päätöksentekoviranomaisella tarkoitetaan esimerkiksi tuomioistuinta, tuomaria, oikeusviranomaisena toimivaa syyttäjää tai muuta vastaavaa viranomaista, jolla on kansallisen lainsäädännön mukainen toimivalta myöntää lupa kyseisiin toimiin.
Artiklan 5 kohdan mukaan teknisen tarkkailuohjelmiston käyttämisen edellytyksenä 4 kohdassa säädettyjen edellytysten täyttymisen lisäksi on, että toimenpide toteutetaan sellaisen tutkinnan yhteydessä, joka koskee Euroopan unionin neuvoston eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä ja jäsenvaltioiden välisistä luovutusmenettelyistä annetun puitepäätöksen 2002/584/YOS 2 artiklan 2 kohdassa lueteltuja rikoksia, joista jäsenvaltiossa voi seurata vapaudenmenetyksen käsittävä rangaistus tai turvaamistoimenpide, jonka enimmäisaika on vähintään kolme vuotta. Muiden rikosten tutkinnan osalta teknisen tarkkailuohjelmiston käyttämisen edellytyksenä on, että jäsenvaltiossa voi seurata kyseisestä rikoksesta vapaudenmenetyksen käsittävä rangaistus tai turvaamistoimenpide, jonka enimmäisaika on vähintään viisi vuotta.
Artiklan 6 kohta velvoittaa jäsenvaltiot varmistamaan, että oikeusviranomainen tai riippumaton ja puolueeton päätöksentekoviranomainen tarkastelee säännöllisesti valvontatoimenpiteiden ja teknisen tarkkailuohjelmistojen käyttöä arvioidakseen täyttyvätkö niiden käytön oikeuttavat edellytykset edelleen. Lisäksi jäsenvaltioiden on artiklan 8 kohdan mukaan varmistettava, että mediapalvelujen tarjoajilla, niiden toimituksellisella henkilöstöllä tai muilla henkilöillä, joilla on säännöllinen tai ammatillinen suhde mediapalvelujen tarjoajiin tai niiden toimitukselliseen henkilöstöön, on oikeus tehokkaaseen oikeussuojaan tapauksissa, jotka koskevat artiklan säännösten rikkomista. Jäsenvaltioiden on annettava riippumattomalle viranomaiselle tai elimelle, jolla on asiaankuuluvaa asiantuntemusta, tehtäväksi avustaa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuja henkilöitä tämän oikeuden käyttämisessä. Asetuksen johdanto-osan perustelukappaleessa 22 on tarkennettu, että tällainen apu voisi olla luonteeltaan oikeudellista, taloudellista tai muuta apua, esimerkiksi tiedon tarjoamista käytettävissä olevista oikeussuojakeinoista. Jos tällaista viranomaista tai elintä ei ole, kyseiset henkilöt voivat kohdan mukaan pyytää apua itsesääntelyelimeltä tai -mekanismilta.
Asetuksen 4 artiklan 9 kohdan mukaisesti jäsenvaltioille Euroopan unionista tehdyssä sopimuksessa ja Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa määrättyjä velvollisuuksia kunnioitetaan. Tällä tarkoitetaan erityisesti asetuksen johdanto-osion perustelukappaleen 8 mukaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja jäsenvaltioiden velvollisuuksia ja toimivaltaa turvata keskeiset valtion tehtävät. Mainitussa perussopimuksen kohdassa todetaan: ”
Unioni kunnioittaa jäsenvaltioiden tasa-arvoa perussopimuksia sovellettaessa sekä niiden kansallista identiteettiä, joka on olennainen osa niiden poliittisia ja valtiosäännön rakenteita, myös alueellisen ja paikallisen itsehallinnon osalta. Se kunnioittaa keskeisiä valtion tehtäviä, erityisesti niitä, joiden tavoitteena on valtion alueellisen koskemattomuuden turvaaminen, yleisen järjestyksen ylläpitäminen sekä kansallisen turvallisuuden takaaminen. Erityisesti kansallinen turvallisuus säilyy yksinomaan kunkin jäsenvaltion vastuulla.”
Siten medianvapausasetus ei vaikuta jäsenmaille perussopimusten nojalla kuuluvaan toimivaltaan turvata kansallinen turvallisuus.
Asetuksen 6 artikla asettaa mediapalveluiden tarjoajille avoimuusvelvoitteita, jotka koskevat mediapalveluiden omistusta. Artiklan 1 kohdassa on lueteltu ne tiedot, jotka mediapalvelujen tarjoajien on asetettava helposti ja suoraan palvelujensa vastaanottajien saataville. Näitä tietoja ovat muun muassa mediapalvelun tarjoajan yhteystiedot, mediapalvelun omistukseen liittyvät tiedot, mukaan lukien tosiasialliset omistajat ja edunsaajat sekä tiedot mediapalveluiden tarjoajille jaettujen valtion mainontaan tarkoitettujen julkisten varojen vuotuisesta kokonaismäärästä ja kolmansien maiden viranomaisilta tai julkisilta tahoilta saatujen mainostulojen vuotuisesta kokonaismäärästä.
Lisäksi artiklan 2 kohdan mukaan jäsenmaiden kansallisten viranomaisten tulee kehittää tiedotusvälineiden omistussuhteita koskevia avoimia kansallisia tietokantoja. Kansallisten tietokantojen tulee sisältää artiklan 1 kohdassa luetellut tiedot. Artiklan 3 kohdassa on myös uutis- ja ajankohtaissisältöä tarjoavia mediapalvelujen tarjoajia koskevia velvoitteita, jotka velvoittavat palveluntarjoajat varmistamaan toimituksellisten päätösten riippumattomuuden.
III luku; Sääntely-yhteistyön puitteet ja hyvin toimivat mediapalveluiden sisämarkkinat
Kansalliset sääntelyviranomaiset ja eurooppalainen mediapalvelulautakunta
Asetuksen 7–13 artikloissa säädetään kansallisista sääntelyviranomaisista tai –elimistä ja asetuksella perustettavasta eurooppalaisesta mediapalvelulautakunnasta (jäljempänä myös mediapalvelulautakunta). Asetuksen 14–17 artikloissa säädetään kansallisten viranomaisten välisestä yhteistyöstä.
Asetuksen 7 artiklassa säädetään kansallisista sääntelyviranomaisista. Asetuksessa kansallinen sääntelyviranomainen on määritelty tarkoittamaan mitä tahansa jäsenvaltion AVMS-direktiivin 30 artiklan mukaisesti nimeämää viranomaista tai elintä. Artiklan 4 kohta velvoittaa jäsenmaat varmistamaan kansallisten sääntelyviranomaisten tarvittavat tiedonsaantioikeudet asetuksen mukaisten tehtävien hoitamiseksi.
Asetuksen 8 artiklalla perustetaan eurooppalainen mediapalvelulautakunta, jolla korvataan AVMS-direktiivin nojalla perustettu audiovisuaalisten mediapalvelujen eurooppalaisten sääntelyviranomaisten ryhmä (ERGA). Asetuksen 9–12 artikloissa säädetään lautakunnan riippumattomuudesta, rakenteesta ja sihteeristöstä sekä kuulemismekanismista. Asetuksen mukaan lautakunta koostuu kansallisten sääntelyviranomaisten tai -elinten edustajista. Asetuksen 10 artiklan 4 kohdan mukaan, jos jäsenvaltiossa on useampi kuin yksi kansallinen sääntelyviranomainen, kyseisten kansallisten sääntelyviranomaisten tai -elinten on tarvittaessa tehtävä yhteistyötä ja nimettävä yhteinen edustaja, joka käyttää äänioikeutta lautakunnassa. Lautakuntaa avustaa komission työntekijöistä koostuva sihteeristö ja lautakunnan on kuultava muissa kuin audiovisuaalisen media-alan asioissa asiaankuuluvien media-alojen edustajia.
Lautakunnan tehtävistä säädetään 13 artiklassa. Lautakunnan tehtävänä on yleisesti neuvoa ja tukea komissiota lautakunnan toimivaltaan kuuluvissa mediapalveluihin liittyvissä kysymyksissä sekä edistää asetuksen III luvun johdonmukaista ja tehokasta soveltamista sekä AVMS-direktiivin säännöksien täytäntöönpanoa unionin alueella. Lisäksi lautakunnan tehtävänä on koordinoida pyynnöstä asetuksen 17 artiklan mukaisesti uninoin ulkopuolelta tulevia mediapalveluja koskevia toimia, kun kyseiset palvelut uhkaavat vahingoittaa yleistä turvallisuutta ja puolustusta. Lautakunnalla on myös velvollisuus käsitellä ja pyrkiä sovittelemaan kansallisten sääntelyviranomaisten tai –elinten väliset mahdolliset erimielisyydet. Asetuksen 14 ja 15 artikloissa säädetään kansallisten sääntelyviranomaisten tai –elinten välisestä yhteistyöstä asetuksen soveltamisen ja AVMS-direktiivin säännöksien täytäntöönpanon yhteydessä.
Mediapalvelujen tarjoajien sisältö erittäin suurilla verkkoalustoilla
Asetuksen 18 artiklassa säädetään mediapalvelujen tarjoajien sisällön käsittelystä erittäin suurilla verkkoalustoilla. Erittäin suurella verkkoalustalla tarkoitetaan sellaista komission EU:n digipalveluasetuksen mukaisesti nimettyä verkkoalustaa, jolla on yli 45 miljoonaa aktiivista kuukausittaista palvelun vastaanottajaa unionissa. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn ja X. Euroopan komissio on toimivaltainen valvomaan erittäin suuria verkkoalustoja digipalveluasetuksen mukaisesti.
Artikla velvoittaa erittäin suuret verkkoalustat kohtelemaan mediapalveluiden tarjoajien sisältöjä erityisellä herkkyydellä verkkoalustoillaan. Erittäin suurien verkkoalustojen on tarjottava mediapalveluiden tarjoajille mahdollisuus ilmoittaa toimintansa luonteesta ja antaa perustelut mediapalveluiden tarjoajille tilanteissa, joissa mediapalveluiden tarjoajien sisältöä ollaan rajoittamassa tai estämässä erittäin suurella verkkoalustalla. Mediapalvelujen tarjoajilla tulee artiklan mukaan olla mahdollisuus vastata 24 tunnin kuluessa erittäin suuren verkkoalustan suunnittelemaan sisällön näkyvyyden rajoittamista tai poistamista koskevaan päätökseen sen vastaanottamisesta. Mediapalvelujen tarjoajien tekemät valitukset verkkoalustan tekemistä sisällön moderointia, näkyvyyden rajoittamista tai käyttäjätilin poistamista koskevista päätöksistä on käsiteltävä ensisijaisesti ja viipymättä.
Mediapalveluiden tarjoajilla on artiklan mukaan myös oikeus käydä vuoropuhelua erittäin suurten verkkoalustojen kanssa, jos verkkoalustan katsotaan rajoittaneen tai keskeyttäneen toistuvasti mediapalvelun sisältöä ilman riittäviä perusteita. Vuoropuhelun tuloksista voidaan ilmoittaa mediapalvelujen lautakunnalle ja komissiolle. Lisäksi erittäin suurilla verkkoalustoilla on velvollisuus vuosittain julkaista tietoa koskien niiden toimintaa mediapalveluiden tarjoajien kanssa.
Oikeus mukauttaa median tarjontaa
Asetuksen 20 artiklassa säädetään käyttäjien oikeudesta mukauttaa median tarjontaa mieleisekseen. Artikla velvoittaa mediapalveluihin pääsyn tarjoavien laitteiden ja käyttöliittymien valmistajat, kehittäjät ja maahantuojat varmistamaan, että käyttäjä voi muuttaa laitteen ja käyttöliittymän asetukset mieleisekseen, jotta käyttäjä voi päästä helposti käsiksi haluamiinsa mediapalveluihin. Asetuksen johdanto-osan perusteltukappaleessa 57 on selvennetty, että laitteilla ja käyttöliittymillä tarkoitetaan esimerkiksi kaukosäätimiä ja käyttöliittymiä, jotka ohjailevat tai hallinnoivat pääsyä ohjelmia tarjoaviin mediapalveluihin. Perustelukappaleen valossa säännöksen soveltamisalaan voidaan käsittää kuuluvan muun muassa älytelevisioiden ja vastaavien älylaitteiden käyttöliittymät. Jäsenmaiden tulee artiklan 4 kohdan mukaan toteuttaa asianmukaiset toimenpiteet varmistaakseen, että laitteiden ja käyttöliittymien valmistajat, kehittäjät ja maahantuojat noudattavat artiklan säännöksiä.
Mediapalvelujen tarjoajiin vaikuttavat kansalliset toimenpiteet
Asetuksen 21 artiklan mukaan jäsenvaltion lainsäädännöllisten, sääntely- ja hallinnollisten toimenpiteiden on oltava perusteltuja, avoimia, puolueettomia, syrjimättömiä ja oikeasuhteisia, jos ne ovat omiaan vaikuttamaan sisämarkkinoilla toimivan mediapalvelujen tarjoajan moniarvoisuuteen ja toimitukselliseen riippumattomuuteen. Hallinnollisten toimenpiteiden on noudatettava etukäteen vahvistettuja määräaikoja. Artiklan 3 kohdan mukaan mediapalvelun tarjoajalla on oikeus hakea muutosta riippumattomalta muutoksenhakuelimeltä, kuten tuomioistuimelta, sitä suoraan tai erikseen koskevasta sääntely- tai hallinnollisesta toimenpiteestä.
Artiklan 4 ja 5 kohtien mukaan lautakunta voi laatia lausunnon jäsenmaiden sääntely- tai hallinnollisista toimenpiteistä, mikäli toimenpiteet todennäköisesti vaikuttavat merkittävästi mediapalvelujen tarjoajien toimintaan sisämarkkinoilla. Lautakunta voi laatia lausunnon omasta aloitteestaan, komission pyynnöstä tai mediapalvelun tarjoajan perustellusta pyynnöstä. Lautakunnan lisäksi myös komissiolla on oikeus kyseisten lausuntojen laatimiseen. Lautakunta ja komissio voivat pyytää asiaankuuluvia tietoja toimenpiteen toteuttaneelta kansalliselta viranomaiselta tai elimeltä lausuntoa varten.
Mediamarkkinoiden keskittymien arviointi
Asetuksen 22 ja 23 artikloissa säädetään mediamarkkinoiden keskittymien arvioinnista. Asetuksen 22 artiklassa säädetään jäsenvaltioiden velvoitteesta säätää kansallisesti aineelliset ja menettelysäännöt mediamarkkinoiden keskittymien arvioimista varten. Tarkoituksena on voida arvioida sellaisia keskittymiä, joilla voi olla merkittävä vaikutus tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen ja toimitukselliseen riippumattomuuteen. Kyseisiin sääntöihin sovelletaan seuraavia vaatimuksia:
sääntöjen on oltava avoimia, puolueettomia, oikeasuhteisia ja syrjimättömiä;
säännöissä on vaadittava mediamarkkinoiden keskittymän osapuolia ilmoittamaan keskittymästä etukäteen asianomaisille kansallisille viranomaisille tai antamaan tällaisille viranomaisille asianmukaiset valtuudet saada näiltä osapuolilta tietoja, joita tarvitaan keskittymän arvioimiseksi;
säännöissä on nimettävä kansalliset sääntelyviranomaiset vastaamaan arvioinnista tai varmistettava, että ne osallistuvat arviointiin merkittävällä tavalla;
säännöissä on vahvistettava etukäteen objektiiviset, syrjimättömät ja oikeasuhteiset kriteerit, joiden mukaisesti ilmoitetaan mediamarkkinoiden keskittymistä ja joilla arvioidaan niiden vaikutusta tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen ja toimitukselliseen riippumattomuuteen; ja
säännöissä täsmennetään etukäteen määräajat arviointien päätökseen saattamiselle.
Arvioinnin on oltava erillinen kilpailulainsäädännön mukaisista arvioinneista. Keskittymien arvioinneissa on otettava huomioon seuraavat seikat:
keskittymän odotettu vaikutus tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen, mielipiteen muodostumiseen ja mediapalvelujen ja median tarjonnan monimuotoisuuteen markkinoilla, ottaen huomioon verkkoympäristö ja osapuolten edut tai toiminta muissa tiedotusvälineissä tai muissa kuin media-alan yrityksissä taikka osapuolten yhteydet niihin;
toimituksellista riippumattomuutta koskevat suojatoimet, mukaan lukien toimet, joita mediapalvelujen tarjoajat ovat toteuttaneet toimituksellisten päätösten riippumattomuuden takaamiseksi;
keskittymän osapuolten mahdollisuudet taloudellisesti kestävän toiminnan jatkamiseen ilman keskittymää ja mahdolliset muut vaihtoehdot niiden taloudellisen kestävyyden varmistamiseksi;
tarvittaessa komission vuotuisen oikeusvaltiokertomuksen havainnot tiedotusvälineiden moniarvoisuudesta ja vapaudesta; ja
tarvittaessa sitoumukset, joita jotkin mediamarkkinoiden keskittymän osapuolet saattavat tarjota tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja toimituksellisen riippumattomuuden turvaamiseksi.
Asetuksen mukaisesti komissio antaa tarkempia ohjeita 1–3 kohtien arvioimisen tueksi. Kansallisen viranomaisen on pyydettävä lautakunnalta lausunto, jos keskittymä vaikuttaa todennäköisesti mediapalvelujen sisämarkkinoiden toimintaan. Kansallisen viranomaisen tulee tässä tapauksessa ottaa huomioon lautakunnan lausunto ja perustella huomiotta jätetyt kohdat lautakunnalle ja komissiolle. Asetuksen 23 artiklan mukaisesti lautakunta suorittaa 22 artiklan mukaisen mediakeskittymän arvioinnin, jos keskittymä vaikuttaa todennäköisesti sisämarkkinoihin eikä kansallista arviointia ole tehty tai 22 artiklan mukaista lautakunnan kuulemista ei ole suoritettu. Myös komissio voi antaa asiasta oman lausuntonsa.
Kansalliseen harkintavaltaan jää määritellä menettelysäännöt, kuten kansalliset kynnysarvot yrityskaupan vaikutusten arvioimiseksi ja määräajat viranomaisen arvioinnille. Asetuksen johdanto-osan perustelukappaleessa 64 on selvennetty, että kansallisten sääntöjen soveltamisalaan tulisi kuulua sellaiset keskittymät tai yrityskaupat, joiden seurauksena yksittäinen toimija voisi saada määräysvallan tai huomattavan omistusosuuden kyseisillä markkinoilla ja sitä kautta sillä voisi olla huomattava vaikutus yleisen mielipiteen muodostumiseen tietyillä mediamarkkinoilla yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa.
Yleisömittaus
Asetuksen 24 artiklassa säädetään yleisönmittauksesta. Kaikkien yleisömittausjärjestelmien tarjoajien on varmistettava, että niiden yleisömittausjärjestelmät ja niiden järjestelmien käyttämät menetelmät ovat artiklassa määriteltyjen periaatteiden mukaisia. Asetuksen mukaan kansallisten sääntelyviranomaisten tai -elinten tehtävänä on kehottaa yleisömittausjärjestelmien tarjoajia laatimaan käytännesääntöjä yleisömittaustoimintaa varten yhdessä mediapalvelujen ja verkkoalustojen tarjoajien kanssa tai kannustaa yleisömittausjärjestelmien tarjoajia noudattamaan jo sovittuja ja laajalti hyväksyttyjä käytännesääntöjä. Käytännesäännöillä on pyrittävä edistämään niiden tavoitteiden tosiasiallisen saavuttamisen säännöllistä, riippumatonta ja avointa seurantaa sekä yleisömittausjärjestelmiä varten asetuksessa tarkoitettujen periaatteiden noudattamista.
Asetuksessa on lisäksi velvoitettu toimialan standardeihin perustumattomien omien yleisömittausjärjestelmien tarjoajat antamaan mediapalveluiden tarjoajille ja mainostajille tiedot yleisömittausjärjestelmissään käytettävistä menetelmistä sekä varmistamaan, että menetelmiä koskien suoritetaan vuosittain riippumaton tarkastus. Lisäksi oman yleisömittausjärjestelmän tarjoajan on mediapalvelujen tarjoajan pyynnöstä annettava sille tiedot yleisömittaustuloksista, mukaan lukien yhdistämättömät tiedot, jotka liittyvät kyseisen mediapalvelujen tarjoajan mediasisältöön ja mediapalveluihin.
Lautakunnan tehtävänä on edistää yleisömittausjärjestelmien käyttöönottoon liittyvien parhaiden käytäntöjen vaihtoa käymällä säännöllistä vuoropuhelua asianomaisten osapuolten välillä. Komissio voi antaa suuntaviivoja artiklan velvoitteiden käytännön soveltamisesta.
Julkisten varojen ja etujen osoittaminen valtion mainontaan sekä tavara- ja palveluhankintoihin
Asetuksen 25 artiklassa säädetään valtion mainontaan ja tavara- ja palveluhankintoihin osoitetuista julkisten varojen ja etujen käyttämisestä media- ja verkkoalustatoimijoihin. Asetuksen mukaisesti valtion mainontaan ja tavara- ja palveluhankintoihin käytettävät julkiset varat ja edut on myönnettävä läpinäkyvin, puolueettomin, oikeasuhteisin ja syrjimättömin perustein, jotka on asetettu etukäteen sähköisesti saataville käyttäjäystävällisessä muodossa. Lisäksi myöntämismenettelyn on oltava avoin, oikeasuhteinen ja syrjimätön.
Valtion mainonnan osalta jäsenvaltioiden on pyrittävä varmistamaan, että valtion mainontaan osoitetut vuotuiset julkiset kokonaismenot jaetaan monipuolisesti ja laajalti markkinoilla edustettuina oleville mediapalvelujen tarjoajille ottaen huomioon asianomaisten mediamarkkinoiden kansalliset ja paikalliset erityispiirteet.
Asetuksen mukaisesti julkisten tahojen on asetettava julkisesti saataville sähköisesti ja käyttäjäystävällisessä muodossa vuosittain niiden valtion mainontaan liittyviä julkisia menoja koskevat tiedot. Asetuksen mukaan vähintään seuraavat tiedot pitää julkaista:
mediapalvelujen tai verkkoalustojen tarjoajien, joilta palvelut on ostettu, viralliset nimet ja tarvittaessa niiden yritysryhmien viralliset nimet, joihin mediapalvelun tai verkkoalustan tarjoaja kuuluu
valtion mainontaan käytetty vuotuinen kokonaissumma ja mediapalvelujen tarjoajaa tai verkkoalustan tarjoajaa kohti käytetyt vuotuiset summat
Asetuksen johdanto-osan perustelukappaleessa 73 on selvennetty, että valtion mainontaa koskevien tietojen julkaisussa jäsenvaltioiden tulisi huomioida liikesalaisuutta koskevat unionin ja kansalliset säännöt.
Jäsenvaltioiden kansallisten sääntelyviranomaisten tai -elinten tai muiden toimivaltaisten riippumattomien viranomaisten tai elinten on seurattava valtion mainosmenojen jakautumista mediapalvelujen tarjoajille ja verkkoalustojen tarjoajille edellä mainittujen tietojen perusteella ja raportoitava siitä vuosittain. Kyseiset vuosikertomukset on julkaistava helposti saatavilla olevassa muodossa.
Jäsenvaltioiden kansalliset sääntelyviranomaiset tai -elimet tai muut toimivaltaiset riippumattomat viranomaiset tai elimet voivat pyytää säännöksen soveltamisalaan kuuluvilta viranomaisilta tai julkisilta tahoilta lisätietoja julkaistujen valtion mainosmenoja koskevien tietojen täydellisyyden arvioimiseksi, mukaan lukien yksityiskohtaisemmat tiedot varojen myöntämisperusteista.
IV luku; Loppusäännökset
Asetuksen 26 artiklan mukaan komissio varmistaa, että mediapalvelujen sisämarkkinoita, mukaan lukien markkinoiden toimintaan kohdistuvia riskejä ja edistymistä, seurataan riippumattomasti ja jatkuvasti. Tutkijat toteuttavat seurannan vuosittain komission määrittelemien tulosindikaattorien perusteella.
Asetuksen 27 artiklan mukaan komissio arvioi asetusta ja antaa siitä kertomuksen Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle neljän vuoden välein. Artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltioiden ja lautakunnan on toimitettava asiaankuuluvat pyynnöstä tiedot komissiolle arvioinnin suorittamista varten.
Asetuksen soveltaminen alkaa pääsääntöisesti 8.8.2025. Asetuksen 3 artiklan sääntöjä koskien mediapalvelujen vastaanottajien oikeuksia sovelletaan kuitenkin jo 8.11.2024 lähtien, 4 artiklan 1 ja 2 kohtaa, 6 artiklan 3 kohtaa sekä lautakuntaa koskevia sääntöjä (7–13 artiklat) sovelletaan 8.2.2025 lähtien, 14–17 artiklaa sovelletaan 8.5.2025 lähtien ja 20 artiklan sääntelemää oikeutta mukauttaa median tarjontaa sovelletaan 8.5.2027 lähtien.