Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Finland är en stat. För länge sedan var Riksdagsbiblioteket statens bibliotek. Vad innebär det? I detta informationspaket behandlar vi staten som begrepp samt dess historia, verksamhet och framtid.
Text: Timo Turja, mars 2015, uppdaterad mars 2023, e-post: fornamn.efternamn@riksdagen.fi
Saatavilla myös: Suomi valtiona -tietopakettiAvailable also: Finland as a State -information package
För att ett land ska kunna betraktas som en juridisk aktör i det internationella rättssystemet i egenskap av stat ska det ha permanent befolkning, ett definierat territorium, en regering och kapacitet att ingå relationer med andra stater.
Statens verksamhet styrs av en konstitution. Det är en uppsättning juridiska regler, enligt vilka staten ordnar sin verksamhet. Den viktigaste konstitutionella rättsnormen är grundlagen.
Statens verksamhet är beroende av inkomster, som samlas in genom beskattning. Beslut om statens budgetproposition fattas av riksdagen. Finansministeriet ansvarar för skötseln av Finska statens ekonomi.
Att grunda en stat är inte enbart en juridisk lagstiftningsåtgärd. Ett villkor för statens existens är också att människorna som bor i området är medvetna om att de hör till samhället i fråga.
Konstitutionen reglerar också statsförvaltningens verksamhet. Statsförvaltningen har till uppgift att verkställa de lagar som riksdagen stiftar.
Ett villkor för en stats existens är att den godkänns och erkänns av andra stater. Då staten ingår internationella eller bilaterala överenskommelser stärks dess ställning som en del av den internationella gemenskapen.