Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Social- och hälsovårdsutskottet förespråkar en förlängning av övergångstiden för vårdardimensioneringen

Publicerad 07-11-2023 15:20

Social- och hälsovårdsutskottet förespråkar en förlängning av övergångstiden för vårdardimensioneringen

​Social- och hälsovårdsutskottet har gett sitt betänkande om regeringens proposition RP 54/2023 rd. I propositionen är det fråga om en vårdardimensionering som ska tillämpas vid serviceboende med heldygnsomsorg för äldre och som avses stiga från 0,65 till 0,7 arbetstagare den 1 december 2023. Regeringen föreslår att övergångstiden för dimensioneringen förlängs till den 1 januari 2028. Utskottet anser i sitt betänkande att det är nödvändigt att skjuta upp ikraftträdandet. Betänkandet innehåller tre reservationer (cent, gröna samt sd och vänst).​

Vårdardimensioneringen, det vill säga minimiantalet vårdare per klient, fogades år 2020 till äldreomsorgslagen. Dimensioneringen på 0,7 vårdare skulle ursprungligen träda i kraft den 1 april 2023, men på våren 2023 beslöt riksdagen att skjuta upp ikraftträdandet till den 1 december 2023. I början av april höjdes minimidimensioneringen dock från 0,6 till 0,65.

I sitt betänkande anser social- och hälsovårdsutskottet det nödvändigt att övergångsperioden för att höja dimensioneringen förlängs med ytterligare cirka fyra år. En längre övergångsperiod hjälper till att säkerställa tillräckligt med personal. Om ändringen av dimensioneringen skulle träda i kraft i början av december, skulle det kräva nästan 1 800 extra arbetstagare. Det har varit brist på personal och alla enheter skulle inte kunna uppfylla den nya dimensioneringen inom den ursprungliga tidsfristen.

I regeringsprogrammet föreslås åtgärder som främjar uppfyllandet av dimensioneringen per år 2028. Till dessa hör bland annat programmet Hyvän työn ohjelma som sträcker sig över hela regeringsperioden, stöd för arbetet i organisationer och kommuner, mer stödtjänster och dagverksamhet, fler utbildningsplatser inom branschen samt ändringar i servicestrukturen.

Utskottet: Utöver dimensioneringen ska tillgången till tjänster följas upp

Utskottet betonar att det är fråga om en minimidimensionering och att den måste vara högre om klientens behov kräver det. Utskottet anser det nödvändigt att statsrådet noga följer upp hur personaldimensioneringen förverkligas under övergångsperioden.

Utskottet anser det också viktigt att satsningarna på serviceboende inte minskar möjligheterna att utveckla hemvårdstjänsterna. Personaldimensioneringen har stigit sedan den blev lagstadgad. Samtidigt har tillgången till omsorgstjänster för äldre försämrats, och hemvårdens täckning har inte stigit för att kompensera situationen. Utskottet anser det därför nödvändigt att statsrådet utöver dimensioneringen även följer med hur tillgången till äldreomsorg utvecklas.

I utskottets betänkande ingår ett förslag till uttalande.

Läs social- och hälsovårdsutskottets betänkande (ShUB 6/2023 rd) på riksdagens webbsida​.

Kategorier
Social- och hälsovårdsutskottet; Utskott