Kirjaston aulassa sijaitsevat valtiopäiväasiakirjat, uutuushyllyt sekä lainaus- ja palautusautomaatit. Kuva: Eduskunta

​Aineisto- ja verkkopalvelut

Kirjasto rakentuu kokoelman ja sen ympärille rakennettujen palveluiden varaan. Lukuun ottamatta joitakin väliaikaisia haasteita aineiston saatavuudessa pandemian alkuaikoina, kirjaston kokoelmatyö on jatkunut varsin normaalisti. Kokoelma on edelleen vahva sekä historialliselta laajuudeltaan että aktiivisella hankintapolitiikallaan. Oikeustieteilijät, yhteiskuntatieteilijät ja eduskuntatietoa kaipaavat tietävät, mistä kannattaa etsiä.

Painetun aineiston kokoelman käytön näkökulmasta merkittävä muutos oli RFID-tekniikkaan perustuvan lainaus-, palautus- ja varkaudenestojärjestelmän käyttöönotto kesän aikana kirjaston ollessa suljettuna. Uudistuksen myötä kirjaston asiakkaiden itsepalvelumahdollisuudet paranivat huomattavasti. Kun kirjastojärjestelmä uusittiin vuonna 2020, ovat kirjaston kokoelman hallintaan ja käyttöön tarvittavat järjestelmät nyt ajanmukaiset.

Kirjasto ja arkisto ovat tuottaneet vuosien varrella runsaasti pysyväissisältöä eduskunnan verkkopalveluihin. Eduskunnassa alkoi monivuotinen projekti julkisten verkkopalveluiden tietojärjestelmien uudistamiseksi. Kirjaston ja arkiston osaamista hyödynnetään erityisesti hakupalveluiden ja avoimen datan palvelun kehittämisessä. Projektin on määrä päättyä vuoden 2024 aikana. Verkkopalvelu-uudistuksen yhtenä tavoitteena on sekä löytää uusia tapoja tukea demokratiaa verkkosisällöillä, viusaalisin keinoin ja kansalaisasioinnin mahdollisuuksia kehittäen.

Kirjaston twitter-tilin EdariFi kautta kirjasto sai kannustavaa palautetta. Kirjastotilan ollessa suljettuna asiakkaat tekivät tasaiseen tahtiin tiedusteluja kirjaston avautumisesta, mikä myös kertoo kirjaston merkityksestä kansalaisille.

 

Eduskunnan kirjaston ja arkiston kertomus vuodelta 2021 -tietopaketti | Kirjasto ja pandemia | Aineisto- ja verkkopalvelut | Arkisto ja asianhallinta | Asiantuntijapalvelut | Organisaatiouudistus