Valtiopäivien ensimmäisessä täysistunnossa kansanedustajat valitsevat keskuudestaan puhemiehistön, johon kuuluu puhemies ja kaksi varapuhemiestä.
Eduskunnan vuotuisen kokoontumiskauden eli valtiopäivien ensimmäistä täysistuntoa johtaa iältään vanhin kansanedustaja eli ikäpuhemies, kunnes puhemiehistö on valittu. Varsinaiseksi puhemieheksi tulee valituksi henkilö, joka saa yli puolet annetuista äänistä. Jos kukaan ei saa tarvittavaa äänienemmistöä kahdessa ensimmäisessä vaalissa, valitaan kolmannessa äänestyksessä eniten ääniä saanut henkilö. Puhemies ja varapuhemiehet valitaan valtiopäivien ajaksi.
Jos puhemies tai varapuhemies eroaa tai kuolee, hänelle valitaan seuraaja viipymättä. Valintaa koskevat säädökset ovat perustuslaissa
(731/1999) ja eduskunnan työjärjestyksessä
(40/2000). Lisätietoja puhemiehen valinnasta ja yleisemmin puhemiesinstituutiosta löydät
Suomalainen puhemiesinstituutio -tietopaketistamme.
Oheiseen taulukkoon on koottu kaikki eduskunnan puhemiehet, varapuhemiehet ja ikäpuhemiehet vuodesta 1907 lähtien. Tiedot on luetteloitu
uusimmasta vaalikaudesta vanhimpaan, mutta vaalikauden aikana tapahtuneet henkilövalinnat on luetteloitu
vanhimmasta uusimpaan. Ajallista järjestystä voi vaihtaa painamalla vaalin päivämäärä-sarakkeen otsikkoa. Oletusjärjestykseen voi palata lataamalla sivun uudelleen.
Kansanedustajan nimen perässä on kyseisessä vaalissa saatu äänimäärä. Puhemiehen tai varapuhemiesten sarakkeen otsikkoa painamalla voi vaihtaa järjestyksen äänimäärän mukaan nousevaksi tai laskevaksi.
Listaus puhemiehistä, joilla on ollut eniten toimikausia, löytyy
Keillä puhemiehillä on eniten toimikausia eduskunnassa? tietopalvelulta kysyttyä -vastauksestamme.