Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vaatii eurooppalaisia valtioita pitämään kiinni siitä, mitä pakolaiskriisin hoitamisesta on yhteisesti sovittu. Pakolaiskriisistä on tullut poliittinen kriisi juuri heikon toimeenpanon takia.
Useat maat ovat esimerkiksi lakanneet noudattamasta Dublinin sopimusta, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU-maassa, mihin pakolainen ensimmäiseksi saapuu, tai kieltäytyneet ottamasta vastaan sovittua osuuttaan turvapaikanhakijoista.
"Pakolaiskriisin huono hoito ruokkii ulkomaalaisvihaa", Anttila totesi puheessaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskan Strasbourgissa keskiviikkona aamupäivällä.
Yhtenäisen ja jämäkästi hoidetun pakolaispolitiikan lisäksi Euroopan pitäisi keskittyä niihin juurisyihin, jotka saavat ihmiset lähtemään kotimaistaan.
"Pakolaispolitiikassa on voitava huomioida kansalliset erityisratkaisut, niin kauan kuin ne ovat linjassa ihmisoikeuksien kanssa, sillä Euroopan maat ovat sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisestikin erilaisia. Kotoutumiseen pitää kuitenkin panostaa, muun muassa radikalisoitumisen estämiseksi", Anttila huomautti.
Hän kantoi myös huolta erityisen haavoittuvassa asemassa olevien pakolaisten kuten naisten ja lasten kohtaloista ihmissalakuljettajien kynsissä.
"Meidän on toisaalta autettava suojelun tarpeessa olevia sekä taisteltava ihmissalakuljettajien liiketoimintaa vastaan."
Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous omistaa koko keskiviikkopäivän 28.6. maahanmuutolle. Susanna Huovinen (sd.) ja muut eurooppalaiset kansanedustajat ovat laatineet aiheesta raportteja, jotka käsitellään kaikki keskiviikkona. Heidän lisäkseen yleiskokoukselle puhuvat muun muassa Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland ja ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muiznieks, Ruotsin oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson ja Ateenan kaupunginjohtaja.
Raportteihin voi tutustua ja istuntoa seurata suorana lähetyksenä kello 11–14 ja 16.30–21 parlamentaarisen yleiskokouksen (Council of Europe Parliamentary Assembly) verkkosivuilla.