Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kumpula-Natri esitteli Ukraina-raportin Euroopan neuvostossa: Meidän yhtenäisyytemme ratkaisee Ukrainan kohtalon

Julkaistu 30.1.2025 18.10

​Euroopan neuvoston yleiskokouksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri esitteli Ukrainaa koskevan päätöslauselmaluonnoksen Strasbourgissa, Ranskassa 30.1.2025. Kuva: Abdesslam Mirdass / Euroopan neuvosto

Kumpula-Natri esitteli Ukraina-raportin Euroopan neuvostossa: Meidän yhtenäisyytemme ratkaisee Ukrainan kohtalon

Euroopan neuvoston (EN) yleiskokouksen varapuheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natrin (sd.) päätöslauselma Euroopan sitoutumisesta oikeudenmukaiseen ja kestävään rauhaan Ukrainassa hyväksyttiin tänään yleiskokouksen täysistunnossa.

Lue lisää: Päätöslauselma EN:n sivuilla (coe.pace.int)

Kumpula-Natri painotti, että Ukraina ja Eurooppa ovat tienhaarassa, jossa yhtenäinen tuki Ukrainalle on tärkeämpää kuin milloinkaan.

"Meidän yhtenäisyytemme määrää Ukrainan kohtalon. Se on avain oikeudenmukaiseen ja kestävään rauhaan, joka on välttämätön Euroopan turvallisuudelle ja vakaudelle", Kumpula-Natri sanoi.

Kumpula-Natri muistutti, että mahdollisten rauhanneuvotteluiden on tunnustettava Ukrainan oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan ja jäsenyyksistään kansainvälisissä liittoumissa ja järjestöissä.

Päätöslauselmassa korostetaan Venäjän vastuuvelvollisuutta ja ilmaistaan tyytyväisyyttä yleisistunnon aiemmin ideoiman vahinkorekisterin luomisesta. Päätöslauselma kehottaa pikaisesti perustamaan kompensaatiomekanismin ja erityisesti saattamaan valmiiksi erityistuomioistuimen, jossa voidaan asettaa vastuuseen Venäjän ja Valko-Venäjän sotarikolliset. Päätöslauselma kiinnittää huomiota myös sotavankien, laittomasti pidätettyjen siviilien ja kaapattujen lasten oikeuksiin, pakotteiden lisäämiseen sekä Venäjän varjolaivaston toimintaan vastaamiseen.

Suomen yleiskokousvaltuuskunnasta keskusteluun osallistuivat myös varapuheenjohtaja Saara-Sofia Sirén (kok.) ja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.). He jakoivat päätöslauselman näkemykset Ukrainan tukemisen välttämättömyydestä koko Euroopan kannalta.

Sirén muistutti Ukrainan taistelevan myös eurooppalaisten arvojen puolesta. Hän painotti puheenvuorossaan lisäksi Venäjän sotarikosten tutkimista, pakotteiden vahvistamista ja työtä erityisesti Ukrainan lasten puolesta. Sirén muistutti myös Euroopan velvollisuudesta vahvistaa omaa puolustuskykyään.

"Euroopan turvallisuuden vahvistaminen merkitsee paitsi Ukrainan tukemisen jatkamista ja vahvistamista, myös investointeja omaan puolustukseemme ja Euroopan puolustusteollisuuteen", Sirén sanoi.

Anna-Kristiina Mikkonen nosti puheenvuoronsa kärkeen ukrainalaiset lapset. Venäjän brutaali hyökkäyssota ja laiton miehitys on vaarantanut miljoonien ukrainalaisten lasten elämän, Mikkonen totesi.

"Sodan korkeimman hinnan maksavat aina haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, erityisesti lapset. Siviilien, mukaan lukien ukrainalaisten lasten, pakkosiirrot ja heidän laiton adoptointinsa Venäjällä ovat erityisen järkyttäviä", Mikkonen sanoi.

Lisätiedot, verkkolähetykset ja asiakirjat (pace.coe.int): Yleiskokouksen talvi-istunto 2025

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunta eduskunnan verkkosivuilla (ml. linkit kansanedustajien yhteystietoihin)

Aihealueet
Kansainväliset asiat