Påverka genom initiativ
Medborgarinitiativ, som påverkar lagstiftningen, är den mest välkända och oftast använda formen av initiativ. Mindre kända och mindre använda är europeiska medborgarinitiativ som påverkar Europeiska unionens lagstiftning, invånarinitiativ som påverkar kommunens verksamhet och initiativ till kommunal folkomröstning.
Medborgarinitiativ
Minst 50 000 röstberättigade finska medborgare har rätt att lägga fram initiativ för riksdagen om att en lag ska stiftas.
Ett medborgarinitiativ kan innehålla antingen ett lagförslag eller ett förslag om att lagberedning ska inledas. Initiativet kan innehålla ett förslag till att en gällande lag ska ändras eller upphävas. Om initiativet innehåller ett lagförslag måste det också innehålla själva författningstexten. Ett initiativ får inte innehålla olika slags ärenden och det måste alltid motiveras. Det ska gälla en fråga som hör till riksdagens lagstiftningsbehörighet.
På
medborgarinitiativ.fi kan man skapa ett medborgarinitiativ, understöda initiativ och bläddra bland initiativ. Det är lika viktigt att understöda medborgarinitiativ som att skapa nya.
Innan man börjar på ett medborgarinitiativ kan det vara lönt att sätta sig in i
uppdaterad lagstiftning. Det är också bra att ögna igenom handboken
Lainkirjoittajan opas, även om lagen om medborgarinitiativ inte ställer så stora krav på form och innehåll i medborgarinitiativ.
Webbtjänster
Europeiskt medborgarinitiativ
Ett europeiskt medborgarinitiativ är ett sätt att be Europeiska kommissionen utarbeta ett förslag till rättsakt i en fråga som hör till något av EU:s befogenhetsområden. Exempel på sådana områden är miljöskydd, jordbruk, trafik och folkhälsa.
För att ett medborgarinitiativ ska kunna läggas fram måste en medborgarkommission grundas. Kommissionen ska bestå av minst 7 EU-medborgare, som är bosatta i minst 7 olika EU-länder. Medlemmarna i medborgarkommissionen ska vara tillräckligt gamla för att ha rätt att rösta i val till Europaparlamentet. Medborgarinitiativet ska undertecknas av sammanlagt minst en miljon medborgare som bor i minst 7 olika EU-länder (då EU består av 27 medlemsstater). Ett visst antal medborgare i varje land ska underteckna initiativet för att det ska godkännas.
Kommissionen behandlar initiativet ingående. Sex månader efter det att initiativet mottagits meddelar kommissionen om den har för avsikt att vidta åtgärder och, om så är fallet, vilken typ av åtgärder. Kommissionen ger svaret i form av ett meddelande. Ett meddelande är ett offentligt dokument som godkänts av EU-kommissionärerna och som offentliggörs på alla officiella EU-språk.
Kommissionen är inte skyldig att lägga fram ett lagstiftningsförslag på grundval av ett medborgarinitiativ. Om kommissionen bestämmer sig för att bereda ett förslag till rättsakt startar den normala lagstiftningsprocessen: kommissionen lägger fram sitt förslag för de lagstiftande institutionerna (Europaparlamentet och rådet, eller i vissa fall endast rådet). Rättsakten träder i kraft endast om de lagstiftande institutionerna godkänner förslaget.
Minimiantal undertecknare som krävs i olika EU-länder.
Webbtjänster
Invånarinitiativ
Enligt 23 § i kommunallagen har kommuninvånarna rätt att komma med initiativ till kommunen i frågor som gäller kommunens verksamhet. Initiativtagaren ska informeras om de åtgärder som vidtagits med anledning av initiativet. Fullmäktige ska minst en gång om året underrättas om de initiativ som har tagits i frågor som hör till dess behörighet och om de åtgärder som har vidtagits med anledning av initiativen.
Om antalet initiativtagare i en fråga som hör till fullmäktiges befogenhet motsvarar minst två procent av kommunens röstberättigade invånare, ska frågan tas upp till behandling i fullmäktige inom sex månader efter att den väcktes.
Webbtjänster
Initiativ till kommunal folkomröstning
Initiativ till en folkomröstning kan tas av minst fyra procent av de kommuninvånare som fyllt 15 år. Fullmäktige ska utan dröjsmål avgöra om en folkomröstning enligt initiativet ska ordnas.
Webbtjänster