Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Genom det internationella samarbetet lär bibliotek och arkiv i olika delar av världen känna varandra. Det är en kanal för att utbyta information, idéer och modeller i syfte att utveckla tjänster och kompetens. Samarbetet underlättas genom fysiska möten som också annars är intressanta och nyttiga.
Riksdagsbiblioteket utgjorde ett intressant besöksobjekt för andra parlamentsbibliotek och fick gäster från såväl Sverige som Republiken Korea och den australiska delstaten New South Wales. Biblioteket deltog bland annat i ett möte för Europeiska dokumentationscentrum (EDC) och i det årliga mötet för bibliotekens internationella paraplyorganisation IFLA:s sektion för parlamentsbibliotek och informationstjänster. Det nordiska samarbetet mellan parlamentsbiblioteken stärktes genom deltagande i både chefsmöten och personalmöten.
Efter covidåren återhämtade sig det internationella samarbetet också för arkivens del. År 2023 höll ICA (International Council on Archives) kongress i Abu Dhabi. En representant för riksdagens arkiv deltog i kongressen, som är det största internationella evenemanget inom arkivsektorn. Arkivet deltog också i ett möte i Jerusalem med ICA:s sektion för parlament och politiska organisationer (The Section of Archives and Archivists of Parliaments and Political Parties ICA/SPP). Arkivet är också aktivt i Europaparlamentets nätverk för parlamentarisk forskning och dokumentation (ECPRD).
Riksdagsbiblioteket, arkivet och informationstjänsten bildar numera enheten för kunskapsstöd. Chef för enheten är Antti Lehto. Den nya enhetens verksamhet och framtid dras upp i en ny kunskapsstödsstrategi som ger riktlinjerna för utvecklingen av enheten och dess servicelösningar.
Demokratin och korrekt information utmanas ständigt mer, så vi behöver allt fler informationsprodukter som beskriver och förklarar riksdagsarbetet och lagstiftningsprocessen. Vi främjar medborgarnas möjligheter att undersöka, delta och påverka i samhället. Vi digitaliserar material, förädlar data om riksdagen, presenterar förvaltningen digitalt och gör det enklare att uträtta ärenden på distans.
Målet med kunskapsstödstrategin och projektet för riksdagens demokraticenter är att hitta nya sätt att använda bibliotekslokalerna. Biblioteket kan i framtiden vid sidan av sina nuvarande uppgifter inrymma demokraticentret, som ska öka barnens, de ungas och alla medborgares kunskaper och förståelse om riksdagen och om demokratin och möjligheterna att påverka.