Eduskunnan kirjastolle uusi aineistopolitiikka
Kansliatoimikunta hyväksyi
Eduskunnan kirjaston aineistopolitiikan kokouksessaan 21. marraskuuta. Aiemmin vastaavat kirjaston toimintaa ohjaavat periaatteelliset dokumentit hyväksyttiin Eduskunnan kirjaston hallituksessa, joka säädösmuutosten seurauksena lopetti toimintansa vuoden 2021 lopussa. Nyt aineistopolitiikan hyväksyi eduskunnan korkein päättävä elin. Tällä on suuri merkitys kirjaston profiilille. Samalla se velvoittaa kehittämään ja uudistamaan kirjaston palvelua aivan uudella tavalla.
Eduskunnan kirjaston aineistopolitiikka on keskeinen ohjenuora, joka määrittelee kirjaston aineiston hankinnan ja hallinnan periaatteet. Se ei ainoastaan ohjaa kirjaston toimintaa, vaan myös viestii käyttäjille kirjaston perustehtävästä ja asemasta osana suomalaista kirjastoverkkoa.
Kirjaston tarjoama aineisto keskittyy oikeudelliseen, yhteiskunnalliseen ja eduskuntatiedon sisältöön, joka tukee vahvaa demokratiaa ja vastaa eduskunnan tiedontarpeisiin. Erityistä painoarvoa annetaan digitaalisten aineistopalveluiden kehittämiselle, ja hankinnat tehdään suunnitelmallisesti ja kustannustehokkaasti.
Kansliatoimikunnan hyväksymä aineistopolitiikka onkin näiden kiristyvien taloudellisten reunaehtojen vallitessa äärimmäisen tärkeä selkänoja kirjaston toiminnan kehittyessä. Eduskunnan tiedontarpeet ovat toiminnan lähtökohta, mutta kansliatoimikunnan antama tuki myös tutkimuksen tukemiselle on erittäin huomionarvoista.
Aineistopolitiikassa ydinaineistoksi tunnistetaan aineistot, jotka ovat välttämättömiä kirjaston toiminnan ja ydinasiakkaiden tarpeiden kannalta. Eduskuntainstituutioaineiston säilyttäminen on perusteltua eduskunnan historian kannalta, ja tutkimuskokoelman ylläpitäminen on tärkeää, jotta voidaan säilyttää tutkimusta palvelevan erikoiskirjaston relevanssi.
Kirjaston toiminnassa korostuvat taloudellisen liikkumavaran kaventuminen, digitaalisen saatavuuden merkitys, tiedon jalostaminen ja tutkimuksen tukeminen. Näiden muutosten myötä kirjaston on tärkeää panostaa vastuullisuuteen, vuoropuheluun ja poikkihallinnolliseen yhteistyöhön.
Eduskunnan kirjaston aineistopolitiikka on keskeinen työkalu, joka varmistaa kirjaston aineiston relevanssin ja saatavuuden sekä tukee demokratian ja tutkimuksen tarpeita muuttuvassa toimintaympäristössä.
Kirjaston ja arkiston vuosi 2024 -tietopaketti |
Säästötavoitteita ja suuria muutoksia | Tukea tiedonhankintaan | Eduskunnan kirjastolle uusi aineistopolitiikka |
Sähköistä pitkäaikaissäilytystä, digitaalisia oppimateriaaleja ja 500 haastattelua |
Henkilöstö teknologisen murroksen keskiössä