​​​Tukea tiedonhankintaan

​​Eduskunnan kirjaston tietopalvelun käyttömäärät ovat edelleen vakaalla tasolla. Kysymykset liittyvät usein ajankohtaisiin asioihin eduskunnassa tai kansanedustajien toiminnassa. Moni kysymys koskee myös vanhempaa lainsäädäntöä ja entisiä kansanedustajia. Tietopalvelutoimeksiantoja tuli kirjastoon, arkistoon ja kirjaamoon vuonna 2024 yhteensä yli 1 500. Tämä tarkoittaa noin kuutta toimeksiantoa jokaista arkipäivää kohti. Kiireisin tietopalvelupäivä oli 3.6.2024, jolloin kirjasto täytti 151 vuotta. Tuona päivänä kysyttiin peräti 15 kysymystä, joskin mitään selkeää yhtä aihetta ei tuonakaan päivänä ollut.

Kirjaston tuottamista lakihankkeiden tietopaketeista eniten katselukertoja keräsi tänä vuonna tietopaketti nikotiinipussien sääntelystä. Paljon katseluja saivat myös tietopaketit vuorotteluvapaasta ja aikuiskoulutustuesta luopumisesta sekä jo edellisen hallituksen aikana rauenneesta lakihankkeesta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi.

Muista sisällöistä suosituimpia aiheita ovat olleet tietopaketit kotimaisista oikeuslähteistä ja eduskuntavaaleista. Uusista verkkosisällöistä mainittakoon tietopaketti äänestämisestä eduskunnassa ja karttapohjainen data-analyysi kansanedustajien kotikunnista.

Verkkokoulutuksista suosituimmat ovat olleet Miten löydän eduskunnan asiakirjoja, Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet sekä kuluneena vuonna julkaistu koulutus Euroopan parlamentista ja sen tiedonlähteistä. Koulutus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen HUDOC-tietokanta​ on myös katsotuimpien verkkokoulutusten joukossa.

Marraskuun alussa järjestettiin jo pitkät perinteet omaava koulutuspäivä​ Suomen kirjastojen ja arkistojen työntekijöille. Koulutuksessa kerrotaan keskeisimmistä palveluistamme ja ajankohtaisista teemoista, kuten tällä kertaa eduskuntatilastojen hyödyntämisestä. Aurorasali oli täynnä osallistujia, minkä lisäksi tilaisuutta oli mahdollista seurata verkon välityksellä.​​

Kirjaston ja arkiston vuosi 2024 -tietopaketti​ | Säästötav​oitteita ja suuria muutoksia​​ | Tukea tiedonhankintaan​ |​ ​Eduskunnan kir​jastolle uusi aineistopolitiikka |​ Sähköistä pitkäaikaissäilytystä, digitaalisia oppimateriaaleja ja 500 haastattelua​ | Henkilöstö teknologisen murroksen keskiössä​