Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Genom självständighetsförklaringen blev Finland en republik. Men så snart inbördeskriget var slut, började de ledande politikerna bereda en monarkistisk regeringsform. De som ville ha republik blev i minoritet i lantdagen. Till saken hörde att nästan hälften av ledamöterna stod utanför lagstiftningsarbetet.
Här i första delen av vårt historiska informationspaket följer vi kampen om regeringsformen mellan monarkister och republikaner för hundra år sedan. I oktober 1918 valde lantdagen en kung, men han tog aldrig emot regentuppdraget.
Informationspaketets andra del handlar om hur lantdagen åter gick in för republik som regeringsform. Kampen om regeringsformen Informationspaket om 1918−1919, Del 2. Republikens återkomst
Text: Joni Krekola, maj 2018, e-post: fornamn.efternamn@riksdagen.fi
Senaten hade för avsikt att lämna en proposition med förslag till ny republikansk regeringsform, men ett inbördeskrig bröt ut i Finland.
Talmannen lade i plenum den 8 augusti fram ett petitionsförslag där regeringen ombads vidta förberedande åtgärder för valet av kung.
Källor till informationspaketet.
Till en början var majoriteten bland ledamöterna för republik, men under sommaren kom allt fler att stödja monarki.
Prins Friedrich Karl av Hessen samtyckte den 10 september till att bli monark av Finland, om valet av kung skulle få tillräckligt med stöd i lantdagen.