Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Första behandling av propositionen om Finlands Natomedlemskap

Publicerad 21-02-2023 19:15

​Utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-aho (saf) höll ärendets föredragningsanförande.

Första behandling av propositionen om Finlands Natomedlemskap

Första behandlingen av regeringens proposition om Finlands Natomedlemskap (RP 315/2022 rd) ägde rum i riksdagens plenum tisdagen den 21 februari. Ärendet behandlas utifrån utrikesutskottets betänkande (UtUB 16/2022 rd).

Läs mer om utrikesutskottets betänkande

Ärendets föredragningsanförande hölls av utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-aho (saf), som konstaterade att betänkandet är tämligen odramatiskt.

– Eftersom utrikesutskottet hörde sakkunniga på bred front i våras och det råder bred enighet i riksdagen om själva frågan, det vill säga ansökan om medlemskap i Nato och anslutning till Nato, är betänkandet trots att det är historiskt tämligen begränsat, konstaterande och odramatiskt, förklarade Halla-aho och sade att behandlingstidtabellen för betänkandet har fått större uppmärksamhet än innehållet.

Tidtabellen för Finlands Natomedlemskapsprocess i förhållande till Sveriges medlemskapsprocess behandlades i många anföranden under tisdagens debatt, även i försvarsminister Mikko Savolas (cent) anförande.

– Vi har ett mycket starkt förtroende med Sverige [...] vi har ett mycket förtroendefullt förhållande med Sverige, och vi gör ingenting plötsligt som den andra inte skulle veta om. Därför är det bra att vi fortsätter dialogen med Sverige. Det gemensamma målet före Vilnius (Natos toppmöte i juli 2023) vore anslutning för bägge ländernas del, sade Savola.

Också statsminister Sanna Marin (sd) och utrikesminister Pekka Haavisto (gröna) betonade vikten av samarbete med Sverige.

– Vi har även utrikesministrarna emellan ständig kontakt. Den nya svenska regeringen har också mycket snabbt satt sig in i denna situation [...] Vi har hela tiden utbytt information med Sverige om hur vi ska gå vidare. Också detta samarbete mellan utrikesutskotten – jag tackar riksdagen för detta besök i Sverige – klargjorde och förde situationen framåt så att vi är på samma våglängd också på parlamentsnivå, sade Haavisto.

Under tisdagens debatt hördes också anföranden som kritiserade Natomedlemskapet, där man bland annat uttryckte oro över de mänskliga rättigheternas ställning, placeringen av kärnvapen och deltagande i militära operationer utomlands samt ansåg att alliansfriheten är ett bättre alternativ för Finland.

Efter debatten godkände riksdagen innehållet i propositionens lagförslag enligt betänkandet och ärendets första behandling avslutades.

Under den första behandlingens debatt hölls sammanlagt 75 anföranden. Läs alla anföranden i plenarprotokollet (på originalspråk).

Läs mer om behandlingen av Nato-propositionen på riksdagens webbsida​

Kategorier
Plenum