NatoL.jpg​Bild: Nato
​​

Regeringens proposition om Finlands anslutning till Nato RP 315/2022

Regeringen har överlämnat propositionen om Finlands anslutning till Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) till riksdagen på måndagen den 5.12.2022.

Läs regeringens proposition (RP 315/2022 rd) på riksdagens webbsida

Regeringen föreslår att riksdagen godkänner det nordatlantiska fördraget och avtalet om status för Nordatlantiska fördragsorganisationen, nationella representanter och organisationens internationella personal. Nordatlantiska fördraget är det fördrag genom vilket Nato inrättats. Det innehåller bestämmelser om principerna för alliansens verksamhet och om medlemmarnas skyldigheter. Avtalet om status för Nordatlantiska fördragsorganisationen, nationella representanter och organisationens internationella personal, det så kallade Ottawaavtalet, gäller Natos status som juridisk person samt privilegier och immunitet för Natos personal.

Riksdagen förde remissdebatt om propositionen i plenum den 13 december. Efter remissdebatten beslöt riksdagen remittera ärendet till utrikesutskottet för betänkande, och att grundlagsutskottet, försvarsutskottet, underrättelsetillsynsutskottet och finansutskottet ska ge utlåtanden åt utrikesutskottet. Utrikesutskottet kan dessutom be andra utskott om utlåtanden, ifall det anses nödvändigt.

Grundlagsutskottets utlåtande om ärendet blev klart den 12 januari, försvarsutskottets den 19 januari, finansutskottets den 20 januari och underrättelsetillsynsutskottets den 26 januari. Utrikesutskottets betänkande blev klart den 17 februari​.

Ärendets första behandling ägde rum i plenum tisdagen den 21 februari. Andra behandlingen av regeringspropositionen om Finlands anslutning till Nato ägde rum i plenum tisdagen den 28 februari.

Riksdagen godkände regeringspropositionen om Finlands anslutning till Nato och därtill hörande avtal och lagförslag onsdagen den 1 mars. Riksdagen godkände ärendet genom omröstning, och rösterna föll 184–7. ​Ärendet om proposition RP 315/2022 rd är därmed slutbehandlat. ​

Sidan uppdaterad 1.3.2023​​

Riksdagsbehandlingen av regeringspropositionen

​Behandlingen i riksdagen av regeringens proposition delas upp i flera faser, vars tidtabell riksdagen informerar på den här sidan vid ett senare tillfälle.​

Remissdebatt

Behandlingen av lagförslaget inleds med remissdebatt, som förs i riksdagens plenum. I slutet av debatten fattar plenum beslut om vilket utskott propositionen skickas till för betänkande. Plenum fattar också beslut om eventuella utlåtandeutskott, alltså vilka utskott som ska ge utlåtanden åt betänkandeutskottet.

Utskottsbehandling

​Utskottsbehandlingen inleds så fort som möjligt efter plenum har skickat ärendet till utskottet. Betänkandet blir inte klart förrän utlåtandeutskotten har överräckt sina utlåtanden.

Då utskottets betänkande blivit klart fortsätter behandlingen av ärendet i plenum.

Första behandling

Regeringens proposition om Finlands anslutning till Nato innehåller två lagförslag. Alla lagförslag genomgår två behandlingar i plenum, en första och en andra. I det här skedet behandlas ärendet i plenum utifrån utskottets betänkande, och inte längre utifrån regeringspropositionen som sådan.

I första behandlingen presenterar utskottets ordförande betänkandet. Riksdagsledamöterna debatterar betänkandet och kan föreslå ändringar i det.

Om ändringsförslag läggs fram, så röstar plenum om dem i slutet av den första behandlingen. Därefter kan lagförslagen endast godkännas eller förkastas, och innehållet i förslaget kan inte längre ändras.

Delvis enda, delvis andra behandling

Regeringspropositionen innehåller förutom lagförslagen också godkännande av ett internationellt åtagande, alltså avtalet om att ansluta sig till den Nordatlantiska fördragsorganisationen. Godkännandet av det internationella åtagandet behandlas endast en gång i plenum i en så kallad enda behandling.

I samma plenum tas de två lagförslagen, vars innehåll plenum beslutade om i första behandlingen, upp till andra behandling. Andra behandlingen äger rum tidigast på den tredje dagen efter avslutandet av den första behandlingen.

I den här delvis enda, delvis andra behandlingen fattas först beslut om godkännandet av det internationella åtagandet och därefter om godkännandet eller förkastandet av lagförslagen. Ifall riksdagen vill bifoga uttalanden till sitt svar, fattas det även beslut om dessa i den här behandlingen.

Riksdagens svar

​Riksdagens beslut beträffande regeringens proposition meddelas till statsrådet i riksdagens svar. Talmannen och riksdagens generalsekreterare undertecknar riksdagens svar.​

Propositionens behandling i riksdagen_0112.jpg